Adrian Năstase: Știm interesele sau ne orientăm în continuare după „licurici”?

Fostul premier și ministru de Externe Adrian Năstase, întreabă, în contextul scandalului pe probleme de politică externă dintre PSD şi preşedinte, dacă știm oare, în România, care sunt interesele noastre pentru a face opțiuni, în fiecare moment. Sau ne orientăm, în continuare, după „licurici”?, își completează Năstase întrebarea într-o analiză pe blogul personal.

În opinia fostului prim-ministru, politica externă a României „ar trebui să navigheze între Scila si Caribda, promovând interesele naționale în contextul  relației tot mai oscilante americano-europene”.

Analiza lui Adrian Năstase:

„Identitatea unei țări este multiplă. Adeseori afirmăm: România este o țară euroatlantică. Este adevărat.  Din punct de vedere geografic, este sigur europeană. Din punt de vedere al strategiilor și parteneriatelor, dimensiunea atlantică este, și ea, evidentă, mai ales privită din punctul de vedere al alianțelor actuale. Problema este însă că binomul euro/ atlantic se fragilizează.

În plus, România este și o țară balcanică, o țară a Europei de Est, o țară latină, o țară dunăreană, o țară riverană Mării Negre, etc., având propriile sale interese. Și celelalte țări au, firesc, identități multiple și, ca atare, interese distincte.

Revenind la relația Europa/America, interesele americane și cele vest-europene erau, într-o vreme, concordante.  Cordonul sanitar împotriva Uniunii Sovietice, Planul Marshall, umbrela nucleară, etc. După încheierea Războiului Rece, lucrurile s-au complicat. Au apărut diferențieri de poziții și în legătură cu Orientul Mijlociu sau în legătură cu Rusia sau cu vânzarea de echipamente militare. Mai nou, există și tensiuni comerciale/vamale, pornind de la noua abordare economică a președintelui Trump.

România are interese evidente și în relația cu America (în principal de securitte) dar și în  relația cu Europa (în primul rând politice și economice). Partea proastă pentru noi este că europenii (în special francezii sau germanii) nu mai sunt atât de fericiți că țări membre ale UE, cum este și România, să dea un fel de ajutor de stat de 2% din PIB pentru a sprijini industria de apărare din SUA, în timp ce primesc fonduri europene consistente de la Bruxelles. Refuzul acceptării noastre în Spațiul Schengen are și astfel de explicații. Pozițiile europene/americane devin divergente și în legătură cu abordarea față de tratatul nuclear cu Iranul sau față de mutarea ambasadelor la Ierusalim și recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Politica externă a României ar trebui să navigheze deci între Scila si Caribda, promovând interesele naționale în contextul  relației tot mai oscilante americano-europene. Au mai existat astfel de situații. Spre exemplu în 1999, când americanii au bombardat Belgradul sau în 2003 – am în vedere al doilea război din Irak. Vă amintiți reacția președintelui Chirac, atunci când România a decis să se alăture inițiativei americane. Franța nu voia intervenția militară pentru că avea contracte de câteva miliarde de dolari pentru reactoarele nucleare irakiene. Americanii erau interesați de a dobândi acces la câmpurile petrolifere din Irak, plus diverse interese strategice în zonă. România avea nevoie însă de sprijinul american pentru intrarea în NATO (sprijin pe care nu-l obținuse în 1997), intrarea în Alianța Atlantică fiind esențială pentru a nu mai fi un fel de „no man’s land” între Occident și Rusia și pentru a oferi o piață predictibilă și sigură investițiilor străine.

În acele momente, clasa politică românească a oferit, însă, la nivelul deciziei, abordări unitare, consensuale. Este adevărat, englezii spun: „în politica externă, nu există prietenii eterne ci doar interese eterne”. Știm oare, în România, care sunt interesele noastre pentru a face opțiuni, în fiecare moment, în funcție de ele sau ne orientăm, în continuare, după „licurici”?

Pe de altă parte, cine reprezintă, în politica mondială, Scila și cine Caribda? Ulise a înfruntat, se pare, Scila. Pentru noi este important să evităm, în același timp și cu inteligență, riscurile  determinate atât de susceptibilitățile Uniunii Europene, cât și pe cele ale Americii, promovându-ne propriile interese și vorbind, în interior dar și în exterior, aceeași limbă. Problema este că unii recomandă limba germană, alții limba engleză, cu accent american. Eu cred că limba română ar fi cea mai potrivită pentru politica noastră externă…”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ioana Radu 8515 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Eu cred ca Guvernul Dancila promoveaza „limba de la Teleorman”!
    P-asta ati inteles-o?!
    Eu NU am inteles nimic pentru ca Vasilica Veorica Dancila, Premierul Romaniei, NU a scos o vorbulita pe subiect!
    Habarnista cum e, de unde sa stim ce „limba” promoveaza Romania in Politica externa?!
    In plus, am vazut in Comunicatul Vaticanului de Vineri ca Vasilica NICI macar NU intelege ce discuta la intalnirile Oficialle, una a declarat ea la Antena 3 pe subiectul Vizitei Papei in Romania, si cu totul altceva a Comunicat Vaticanul pe acelasi subiect!
    Cum sa intelegi ce „limba” promoveaza Vasilica in Politica externa?!
    He, he, he!!!

    • …nu „vrei” să înțelegi…e limba „parlamentaLă” !

  2. Ați putea zice că pe Victor Ponta fostul prim ministru Adrian Năstase l-a recomandat pentru politică, chestiune apeciată și de Traian Băsescu , care îl acuza pe Victor Ponta de „dublă comandă” ?

  3. Impotriva cui ne apara armamentul second hand cumparat din SUA?S-a dovedit, si in razboiul din Siria, ca electronica oricarei categorii de arme,ca un facut ,nu mai functioneaza atunci cand ataca cine trebuie si fabricantul armei(avion,radar,racheta etc)considera ca e ” mai bine asa”,dupa care electronica isi revine ca prin minune :)))! Plus ca ultimele incidente chino-americane in zona Djibouti unde China are o baza militara,in care SUA a survolat baza si chinezii au pus armele laser pe avioane, orbindu-i temporar pe piloti si aiurind electronica,arata ca ca nu exista alternative la pace!

  4. Adăogire : cele ce le-ați citit sunt adevăruri primordiale , implacabile , evidente şi fără de fisură . Nu propagănzi stupide de amerikani , orăcăite din guri de dezertori pacepi , slovaci . Nu lălăieli de pleşi şi liiceni încârdăşiți cu tizmăneni spioni , transfugi . Acei ce le contestă sunt potăi , diversionişti . Năimiți de oficine din străinătate , duşmănoase nouă .

  5. Un ratat politic ca NăstaSE-cIORDEALĂ ÎȘI DĂ CU PĂREREA DESPRE INTERESELE ROMÂNEȘTI, EL, CEL CARE A SEMNAT UN TRATAT TRĂDĂTOR CU RUȘII ȘI A VÎNDUT străinilor cea mai mare parte din economie! Mai lipsește Văcăroiu, să dea lecții despre creșterea economică!Dar se pare că bietul COTIDIAN a intrat chiar în ghearele lui Ciordeală, iar rușii au oferit finanțele și metodele de cenzură.
    URÎT !

    • @Dan Doran : tu-i confunzi pe rusi cu ucrainienii. Si nu politica externa e baiul asa de mare al faptelor numitului Nastase Adrian, ci politica lui interna, care-a adus România la faliment. Legea 10/2001, a „restituirilor” care-a permis ruinarea monumentelor istorice inestimabile ale tarii, asta-i pacatul cel mai grav al numitului Nastase Adrian! ps: în privinta, însa, a ambasadei la Ierusalim, SUA au dreptate, nu UE. Palestina e-o tara inexistenta, a fost construita de otomani, cu implantari masive de mameluci si alti arabi musulmani pe teritoriile istorice israeliene. Înclestarea a doua religii si „martiri”, asta au vrut otomanii, pe focul carora au pus si pun vreascuri ONU (1947) si tarile Vest europene al caror anti-semitism continua sa avanseze deghizat (mai ales din cauza minoritatilor musulmane, fanatice, considerabile pe care le au). @Nelu Stiuca : ce „sacrificii” pentru „democratie”, când e vorba despre demolarea României istorice, de atingeri uriase aduse patrimoniului national în toate componentele !

  6. Infaptuirea si salvarea DEMOCRATIEI presupune sacrificii, perseverenta si voluntariat din parte tuturor romanilor sau membrilor societatii carora le pasa de viitorul neamului romanesc.
    Numarul relativ mic de protestatari de la Bucuresti le da in continuare apa la moara cleptocratilor si politrucilor care actioneaza acum in haita si nu mai au limite.
    Bucurestenii oare s-au resemnat si s-au speriat de noile atacuri din partea Jandarmeriei la buzunarele celor ce nu au renuntat inca la proteste…???
    Or neintelegerea datoriei cetatenesti pentru recucerirea libertatii cand aceasta este calcata in picioare de majoritatea penala cu mijloacele ei nelimitate inseamna acceptarea infrangerii asupriri si umiliri. Dar istoria totdeuna este scrisa de invingatori.
    Cei care au ingenuncheat Romania timp de aproape trei decenii fara sa raspunda pentru faptele lor vor continua jafurile, subminarea economiei si zdrobirea definitiva a statului de drept si a natiunii romane.
    Cum rezervele tarii sunt aproape epuizate, dumnealor continua cu amanetarea viitorului Romaniei si mai apoi cu disolutia totala a civilizatiei romanesti. Nadajduim ca nu vom mai tacea in fata unui asemenea proiect “ingenios” ascuns mintilor credule de “CLASA POLITICA” si mai apoi manifestarea lui zgomotoasa, directa, cu ajutorul oamenilor lor plantati de ei in fruntea institutiilor statului inclusiv a celor de forta. E greu acum, dar nu imposibil sa le aratam tradatorilor de neam in strada adevarata fata a faptelor lor.
    Un mic sacrificiu este necesar din partea fiecaruia dintre noi asta poate ingreuna situatia coalitiei otravite in marsul ei pentru zdrobirea a ceea ce a mai ramas din statul de drept.
    Sa nu uitam.
    Infaptuirea DEMOCRATIEI ADEVARATE este o mare datorie si nu doar un privilegiu! Altfel nu putem trece de la bune intentii la fapte in folosul public general.

    • Dar cum arata DEMOCRATIA ADEVARATA ? Poate niste detalii, sau state democratic adevarate . Interesant subiectul.

    • Democratia adevarata si clasa politica se aleg la vot si nu se aleg nici in strada si nici de catre vreun politruc si slugile sale,politruc aspirant care se viseaza dictator.De ce este majoritatea „penala”? Pentru ca nu va place voua care ati pierdut alegerile si nu corespunde intereselor idolilor vostri,carora le incurca socotelile? Despre ce „recucerire a libertatii” vorbesti? A libertatii cui? Nu mai au tortionarii loc de intors,nu mai ai circ cu catuse la tv,sau ce?

  7. Adiță, această poziție trebuia să o ai și când ai semnat contractele cu Bechtel, pentru construirea autostrăzii Transilvania, autostradă a cărei finalizare va fi la sf. Așteaptă, România plătind și acum pentru faptul că am fost primiți în NATO. Și cine a dat și cu stânga și cu dreapta toate întreprinderile economice, nu matale când erai premier, de dragul admiterii în NATO și UE?

  8. Eu pe asta o sa-l cred cand o sa-i vad cicatricea aia de la gat. Se baga si el in seama tratand „subiectele” zilei.

  9. Noul ințeles al cuvântui LICURICI a avut un efect neașteptat. Teatrul de păpuși LICURICI din Sibiu și-a schimbat numele,acum se numește Teatrul GONG.

  10. Nasty pare hotărât să întoarcă spatele Uniunii Europene.

  11. Ne trebuie un rector! Nu-i asa, dom’ ‘telectuant?
    Miliardul de euroi e bine, sanatos?
    Baiatului ii merge bine cu serviciul la Bruxelles, la trizidentul Catalin Ivan?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.