Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardu`. Firea și Nicușor, rating egal pentru București

Supărare mare între Gabriela Firea și Nicușor Dan. Agenţia de rating Fitch a stabilit ratingul Capitalei la BBB- stabil, o egalitate care însă îi încurcă pe cei doi. Niciunul dintre ei neputând fi egalul celuilalt.

Și se ”răstesc” pe rețele sociale cu argumente care mai de care. Nicușor Dan, concis, în 5 fraze, Gabriela Firea are nevoie de mai mult spațiu, nu neapărat pentru mai multe idei.

Sacul de bani pe care s-a cocoțat Dan Nicușor ar fi argument forte pentru Gabriela Firea. Zice că e doldora, adică plin ochi, în timp ce orașul se scufundă, investiții  sunt blocate și lui nu-i pasă. Și-apoi, reușită istorică? Nici vorbă! Egalitate matematică. Și nici așa n-ar fi fost așa dacă pandemia COVID-19 şi războiul din Ucraina nu i-ar fi pus piedici.  Și cu bani mai mulți și fără dureri de cap cum a avut ea, Nicușor Dan n-a performat.

Dar zice Nicușor Dan că toate sunt bazaconii! Nimic, nimic adevărat. Argumente-s minciuni mari, cât casa de mari și mai sunt și poveștile, dar nu pentru adormit copiii, ci  bucureștenii.

…În ciuda blocării tuturor investiţiilor

”Agenţia de rating Fitch a stabilit ratingul Capitalei la BBB- stabil, aşa cum a fost între 2016 şi 2020 în mandatul meu de primar general. Nu este o reuşită a primarului general care stă pe un morman de bani, în timp ce oraşul se scufundă! Ratingul pe termen lung acordat Bucureştiului de către agenţia Fitch în urmă cu două săptămâni, BBB- stabil, nu este o reuşită istorică. Capitala a mai fost stabilă financiar, cu excepţia anilor pandemiei COVID-19 şi a războiului din Ucraina când au fost probleme economice peste tot”, scrie fostul primar Gabriela Firea pe Facebook.

Ratingul la BBB- în scădere”, dar numai după apariţia noului coronavirus

”Aşa a rămas în ultimii trei ani, în ciuda unor bugete imense primite de la Guvern! Susţinătorii primarului general încearcă, din nou, să-i păcălească pe bucureşteni şi transmit doar pe bucăţi analiza agenţiei Fitch. De exemplu, nu prezintă ratingul pe termen lung, indicatorul cel mai important, ci se laudă cu faptul că „profilul individual de credit al Bucureştiului” a crescut. Ce trebuie să ştie bucureştenii este că în ultimii trei ani, Primăria Capitalei a primit de două ori mai mulţi bani de la bugetul naţional şi a fost ridicat gradul de îndatorare”, spune Firea

Care investiții, că sunt moștenite…

”Mai spun aceşti susţinători ai lui Nicuşor Dan că agenţia Fitch a lăudat planul său ambiţios de investiţii şi valoarea fondurilor nerambursabile atrase. Ce omit este că toate proiectele de investiţii aflate acum în derulare sunt moştenite, găsite de Nicuşor Dan în Primăria Capitalei, pregătite de echipa Firea. Apoi, în mandatul meu nu am avut la dispoziţie fondurile din PNRR. Totuşi, am atras fonduri nerambursabile de 1 miliard de euro, iar o bună parte din bani au ajuns fizic în visteria Capitalei după ce am predat mandatul de primar general. Cetăţenii nu mai pot fi minţiţi şi doar ei pot trage concluzia dacă în Bucureşti curge „lapte şi miere”, când pe străzi este mizerie, parcurile sunt în paragină, marile proiecte de investiţii sunt blocate, iar dezvoltatorii sunt „oile negre”, mai scrie Gabriela Firea.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, îi răspune, tot pe Facebook

”Într-o postare patetic – financiară, fostul primar Firea ne spune că situaţia financiară a Bucureştiului a fost stabilă până la sfârşitul mandatului său”.”Două întrebări pentru cine crede aşa bazaconii: dacă situaţia era stabilă, de ce nicio bancă nu a vrut să împrumute PMB în vara lui 2020? Şi de ce erau conturile blocate? Mai spune două minciuni cât casa. Că PMB în mandatul meu a primit de două ori mai mulţi bani de la bugetul naţional decât în mandatul său. Şi că a lăsat proiecte pe fonduri europene de un miliard de euro. Povestea cu proiectele europene de un milliard de euro seamănă cu povestea sutelor de tone de tablier metalic pe care zice că le-ar fi lăsat pentru Podul Doamna Ghica şi pe care nu le-a găsit nimeni”, a conchis primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

19 Comentarii

 1. Doamna cu sârmă e în primejdie de a se agăța și a rămâne irevocabil agățată de bucureșteni. O tragedie! Dânsa nu-i ca o pilă moldovenească, ci precum un ciulin în turism agricol: încerci să-l iei de aici și se lipește dincolo, tot de tine, tot de haina ta.
  De ce nu pleacă la americani dacă-i așa supărată că a absolvit primăria orașului București? Îi e rușine de ei?

 2. Nu fi ba mitocan si nesimtit, invata sa respecti femeile,indiferent cine sunt.Asta nu te-a invatat edit?

 3. Bucureștenii vor trăi șl înțelege definiția dilemei: Cu este când trenuie să alegi intre două rele.

 4. @Popa:
  Poate te miruiesc și pe tine.
  https://playtech.ro/2018/poze-video-gabriela-firea-internet/
  O fetiță la masa cea mare? Fetița și ursulețul?
  Încântată-încântată și cu mâneca lăsată?
  De ce contractele pentru autobuze au fost date la firma Otokar din Turcia pe furiș în dauna producătorilor români din Craiova?
  Altă întrebare: Bâlciul de Crăciun, o tradiție retrogradă și cam defăimătoare a Crăciunului pentru tineri în viziunea etnografului Voiculescu, zice că să-mi pun fularu’ pe gură și să vin să mă dau în lanțuri debilă și să râd crăcită de fericire că am găsit teren comun cu el pe care să ne întâlnim? – NU PREA CRED!

  No hai, știu că nu mă placeți pentru ceea ce zic, dar cât aveți de gând să mă discriminați voi trei? Are loc invazia Bucureștilor și s-a făcut blocadă? Spuneți doar! Am să cer eu să meargă experta la americani să-i discrimineze și pe ei să simtă si ei cum e ca ea să se instaleze în scaun autocrată la o masă mare și să n-o mai poată da jos nimeni. Ce Fitch? De când pune Fitch ștampila pe buletinul de vot?
  De ce să ascund așa valoare?
  Apoi: Bugetul Bucureștilor, discuțiile de mahala cu Băsescu care cât de cât simte românește, cele 22 de companii care sorbeau fondurile destinate orașului, să continui?
  Dorința ei de a lua cupa Halepei din mâinile ei, toate sunt o dorință de dictatură comunistă.
  „Ce ai tu e și al meu. Ce am eu, e doar al meu” cum ar fi ‘inelul de chei al caselor mele’, ‘colțișorul meu’ unde pot filtra în liniște tot ce vine la mine, implicarea mea ‘umilă’ până în industria petrolului.

  Hai să tragem de fire dacă am început! Scoatem tot și ne uităm la cât de prostiți sunt mai toți, nu doar eu de voi doi.

 5. Cât timp a fost Firea primar nu s-a întâmplat nimic, nici în bine nici în rău. Adică zero. Aceasta este Firea, o nulitate.

 6. Ratingul Bucureștiului e stabil pentru că e blocat totul, nu se construiește nimic, nu se cheltuiesc fondurile și pot fi direcționate spre interese de grup și straineze. Parcă aud că Bucureștiul va dona și ajută republica moldova sau ukraina. Chiar nu observați manevra „acolo nu sunt cheltuiti, se direcționează spre…”, chiar daca sunt bani din împrumuturile Romaniaei pentru tara numita Romania.

 7. Ca orice usr-ist in inima si cuget Nicusor nu face nimic util pentru oras doar blocheaza orice constructie si reparatie. Astia de la usr interzic! Asta e tot ce stiu. Drula cand a fost ministru la transporturi a inchis chioscurile cu patiserie de la Metrou. Ca erau ale sindicatului. Atat a „construit” Drula. N-o sa vedeti un lucru public facut de astia doar daramat pentru ca asta e simplu iar ei nu au nicio pregatire si nici inclinatie pentru lucruri utile.

 8. Cetateanul USR ist Nicusor Dan, ajuns primar al Bucurestiului spre nenorocirea si paguba bucurestenilor, sa-si caute alt loc de munca – inca de pe acum, deoarece nu mai pupa el scaun de orice la PMB, lista nenorocirilor comise de USR istul asta fiind lunga, cu parcuri distruse, gramezi de gunoaie, nimic construit sau reparat, deci, USR istule : cara-te !

 9. paiatzele stapanilor lor, care in spate se decimeaza pentru postul de mic sef de lagar experimental. un lagar deschis, cu sefi si sefuleti pusi sa iti puna gheata pe capatana rumane. CAND TE TREZESTI?

 10. Bucurestenilor, nu v-ati saturat de astia doi si ce au facut pentru voi? Votati-i in continuare, si apoi apucati-va de plins!

 11. **Românul, de la începuturile sale a fost păstor. Unul chiar foarte bun! Mai mult solitar decât solidar. Independent; mândru și grijuliu de mioarele lui și de pământul larg al țării ce-i oferea libertate de mișcare. De transhumanță. Cu familie numeroasă și credință mai tare în Dumnezeu decât în căpetenii.
  În ultimii ani însă, lucrurile par că s-au întors cu susul în jos. Păstorii au devenit oi – de dragul de a nu supăra pe nimeni. Căci am uitat să vă spun că și asta era o virtute a păstorului: de a nu supăra pe nimeni. Așa că a început să accepte în viața lui lucruri tot mai stranii. Lucruri deloc bune pentru el și urmași. Lucruri înșelătoare, care aparent rezolvă o problemă pentru a naște zece. Așa a început să șchiopăteze vizibil, să își piardă traiectoria mântuitoare, apropiindu-se cadențat de prăpastie; de execuție, or extincție.
  https://r3media.ro/pastorii-care-au-devenit-obediente-oi/
  **Legea cunoscută ca Pl-x 145/2023, denumită mârșav: „Legea privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie” a fost o lege care a trecut pe nebăgate de seamă prin Senat, ca apoi, nici în Camera Deputaților să nu stea prea mult, trezindu-ne că a fost promulgată.
  **Hotărâre a Guvernului privind aprobarea „Strategiei naționale de vaccinare în România pentru perioada 2023-2030”. Nu este nimic altceva decât un alt document legislativ prin care se dorește „combaterea rezistenței românilor la vaccinare”. Cu alte cuvinte, să fim cel puțin obligați, intimidați, dacă nu chiar forțați (vezi cazurile din Indonezia), să ne vaccinăm cu tot ceea ce Ministerul Sănătății achiziționează în materie de vaccinuri, pe bandă rulantă. Să fim obedienți, inclusiv dându-ne fără cârtire copiii la vaccinat. Chiar dacă zemurile la fiolă sunt experimentale!

 12. **Un alt proiect de lege care a trecut rapid prin Senat și a ajuns de curând în ograda Camerei Deputaților – for decizional – este Pl-x 418/2023 – „Proiect de Lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor”. La umbra acestui titlu însă se ascunde de fapt un jalon extrem de important din P.N.R.R. care trebuie îndeplinit cât mai urgent, căci Bruxelles-ul e cu ochii pe noi. Așa că a fost mișelește inclus în acest document, vizând în realitate planul de control al populației denumit rotund „orașul de 15 minute”.
  **Și iată cum s-a ajuns și la banii dumneavoastră. Nu eu, ci ei. Parlamentul, Guvernul și mai ales stakeholderii. Prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
  Isus **Hristos nu ne-a lăsat! Marele Arhipăstor ne-a scos din gura celui lacom, nu doar o dată. Așa o va face și de această dată, negreșit. Căci spune El: „Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că închideți împărăția cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intrați, și nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsați” (Mt. 23:13). Cât despre Meletos, finalul i-a fost identic: la rându-i condamnat la moarte. Iar acoliții: Lycon și Anytos amarnic exilați. Legea nu ocolește în final pe nimeni!
  https://r3media.ro/pastorii-care-au-devenit-obediente-oi/

 13. Sa nu mai permitem caricaturii marsave din Voluntari sa puna mana pe Bucuresti, sa o bagam la cotet pe Sarmancur

 14. Ambele personaje din articol îmi sunt in egală măsură detestabile, dar jurnalista ar trebui să știe că sensul proverbului din titlu este exact pe dos față de cel atribuit de ea (și, din păcate de majoritatea vorbitorilor de lb română, cu instrucție școlară deficitara). Rezultă un efect comic (involuntar, bazat pe lipsa de carte temeinică). In fapt, talcul adevărat al acelei ziceri este: ceea ce se vede afara nu este nici pe departe la fel de interesant (autentic) cu ceea ce găsește înăuntru. Nu mă mai obosesc sa explic de unde vine expresia, o las pe L.V. să se documenteze. Așa, mai învață și ea ceva…

 15. Câți postaci ordinari poate să angajeze Firea… Bă la voi acolo în India, Rusia sau ce mizerie de comună lingator pesedista îi ziceți acasă nu aveți ce face? Mergeți dracilor și dați cu sapa decât să pupați locul cu sârma…

 16. 2 se bat al 3 lea câștigă… amândoi au fost o pacoste. Firea a moștenit de la Oprescu iar Nicușor tot de la Oprescu… Oprescu a continuat ce a început Băsescu dar a pornit și el câte ceva…dar cele 2 nulități, firea „zero” și nicușor „minus infinit” au făcut rahatul praf. Agenția fitch e o altă mizerie…nu se uită că: totul e blocat, totul se prăbușește, nicușor minte că a plătit datorii dar ele tot sunt, lumea pleacă din București, investitorii la fel, mai vin doar diverși provinciali să lucreze la Lidl ca și casieri, lucrători comerciali la raft sau agenți pază, stau câte 10 în chirie…nu mai zic de nepalezi, srilankezi indieni și filipinezi, de ăștia e doldora. Asta a venit în București. În rest, Bucureștenii pleacă din România sau se mută pe Ilfov…mai curat și mai liniștit. Mi-e scârbă de tot, de psd, pnl, usr, nicușor,firea, ponta, ciucă, drulă, ciolacu, iohanis…cum aud de ei, vomit.

 17. Aceasta femeie este ca râia , se tine de bucureșteni , dacă noi nu o vrem , dumneaei ne vrea pe noi. Nu ați făcut nimic doamna, nu veți face nimic, era o toparlaneala, (, mizerie, lipsa de caldura, apa calda, lucrări de mântuială neverificate de patroni, cei responsabili) in București și încă mai este vizibila in tot și toate. Un viitor primar trebuie sa taie răul de la rădăcina sa meargă la pas prin oraș, incognito prin spitale, scoli, Grădinițe, aziluri, magazine , doar așa se mai poate face ceva, altfel vom vedea toaletele si coafurile doamnei, ceva poze de la nunți, botezuri și cumetrii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.