„Aferim!” intră în cursa pentru un „Oscar european”

Lungmetrajul Aferim!, în regia lui Radu Jude, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film la categoria cel mai bun scenariu european.

Anunţul a fost făcut la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Festivalului Filmului European de la Sevilla.

Alături de Aferim! (scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu), la categoria cel mai bun scenariu au mai fost incluse producţiile: The Lobster (Yorgos Lanthimos şi Efthimis Filippou), Youth (Paolo Sorrentino), 45 Years (Andrew Haigh), Ex Machina (Alex Garland), A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (Roy Andersson).

O scenă pitorească din film

Gala European Film Awards, ajunsă la cea de-a 28-a ediţie, va avea loc luna viitoare, pe 12 decembrie, la Berlin.

Lungmetrajul Aferim!, unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, a câştigat, la începutul anului, trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin, dar şi numeroase alte premii (Trofeul Oraşului Lisabona şi Premiul de Distribuţie la IndieLisboa, Le Bayard d’Or pentru cea mai bună imagine la Namur, Premiul Publicului la Let’s CEE Viena, distincţia FIPRESCI la Miskolc în Ungaria).

Lungmetrajul produs de Ada Solomon este până în prezent cel mai de succes film românesc al anului, înregistrând aproape 77.000 de spectatori în sălile de cinema.

Regizorul Radu Jude. Photo credit Silviu Ghetie

Aferim!, de Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul, Cătălin Cristuţiu, sound designul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător, Ada Solomon.

Din distribuţia filmului fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

Scenaristul Florin Lăzărescu. Photo credits Teodora Rogoz

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept „o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant”.

Variety a considerat, la rândul său, că Aferim! este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi a constatat că regizorul român este în continuare preocupat de „jocurile de putere şi de „umilinţele” la care oamenii se supun reciproc.

Posterul filmului Aferim!

Aferim! este o incursiune „excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios”.”Aferim!, înseamnă Bravo!, continuă criticul Jay Weissberg, «un cuvânt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului»”.

Aferim! este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România.

Aferim! este propunerea României la Premiile Oscar, la categoria “cel mai bun film străin”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.