AFR: Suntem dependenți de importuri masive de produse agroalimentare!

România, singura putere agricolă între ţările membre ale UE cu condiţii pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii, este dependentă de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate, până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară, iar carnea de porc este doar unul dintre acestea, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

„Neavând sectorul zootehnic dezvoltat, suntem obligaţi să „importăm” produse alimentare de la partenerii europeni, dar şi de pe pieţe terţe. Asta a făcut ca şi în anul agricol 2021/2022, România să realizeze un deficit comercial foarte mare, ceea ce denotă o dependenţă netă a României de importul de produse agroalimentare, în special: carne de porc, tăiată şi în viu. Acest lucru imprimă riscuri majore cu privire la securitatea alimentară şi nu numai. Uneori cu privire la agricultură suntem captivaţi de anumite realizări, în realitate, problemele noastre, atât din punct de vedere cantitativ, calitativ şi valoric când vorbim de producţia agroalimentară, rămân extrem de grave, din cauza eficienţei economice scăzute în ansamblul ei”, a declarat pentru Agerpres preşedintele AFR.

Acesta a subliniat că situaţia balanţei comerciale pe produse agroalimentare trebuie tratată serios, astfel încât, să poată fi rezolvate două paradoxuri cu care se confruntă România. „Realizăm recorduri la unele culturi agricole, ocupând primele locuri în Europa, dar suntem dependenţi de importurile de produse alimentare până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară. De asemenea, România este singura putere agricolă între ţările membre ale UE cu condiţii pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii, dar dependentă de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate”, a menţionat Botănoiu.

Potrivit sursei citate, numărul porcilor crescuţi anul trecut în fermele româneşti a fost de 17 ori mai mic decât în anii de dinainte de Revoluţie şi de 7 ori faţă de anul 2000, iar acest lucru se vede în balanţa comercială în condiţiile în care România importă anual carne de porc de peste 750 milioane de euro.

„Doar circa 750.000 de porci au fost crescuţi în anul 2022 în fermele româneşti. De 17 ori mai puţin decât în anii de dinainte de Revoluţie şi de 7 ori mai puţin decât în 2000. Ce s-a întâmplat, în ultimele trei decenii, cu această ramură a zootehniei care odinioară hrănea o ţară întreagă? Eşecul statului în lupta împotriva pestei porcine e doar ultima dintr-o listă lungă de cauze. Efectul: importuri masive de carne de porc în situaţia în care suntem primii producători de porumb boabe la nivel european. De asemenea, doar o cincime din carnea de porc pe care au cumpărat-o românii în 2022 a provenit din fermele din România. Iar din aceşti 20%, doar jumătate sunt animale născute şi crescute în România, restul fiind importuri de animale vii. Calculul nu acoperă şi suinele crescute în gospodării pentru consum propriu sau cele vândute la negru; cifra acestora este, oricum, în scădere în ultimii ani”, arată preşedinte AFR în analiza sa privind piaţa porcului din România.

Acesta consideră că deciziile politice luate cu întârziere şi, de multe ori, nu în concordanţă cu realitatea, continuă să lase o amprentă negativă asupra acestui sector important din zootehnie.

„Consumul de carne de porc a crescut uşor, dar nu din producţie autohtonă. Importurile de carne de porc nu duc decât la plata fermierilor din alte state. Este surprinzător pentru că, dacă vă uitaţi la statistici, la ce importăm, la deficitul balanţei de plăţi şi aşa mai departe, pe locul unu la partea de produse alimentare este de departe carnea de porc. După apariţia pestei porcine africane în fermele din România, importul de carne de porc a crescut de la 290.000 de tone, cât era în 2017, la aproape 500.000 de tone în 2019, iar in 2022, la 750.000 de tone aşa cum reiese din datele Institutului de Statistică”, a mai spus el.

În opinia sa, efectivele de animale au scăzut în ultimul deceniu pentru toate speciile, România consemnând între anii 2012 şi 2022, unele dintre cele mai mari declinuri procentuale ale populaţiei de porcine. Pe de altă parte, Comisia Europeană este decisă şi acţionează ferm pentru reducerea numărului de bovine, porcine şi de alte animale crescute în ferme în UE.

Fermele care produc viermi şi insecte pentru consum uman vor avea parte de subvenţii tot mai generoase, a anunţat Bruxellesul, în detrimentul clasicelor ferme în care sunt crescute animale precum porcii sau păsările, avertizează Botănoiu.

„Este o tendinţă descrescătoare ce se poate observa în ultimul deceniu la nivelul UE, România consemnând între 2022 şi 2012 unele dintre cele mai mari declinuri procentuale ale populaţiei de porcine. Populaţia de porci a scăzut în 2022 cu 5,9% în UE, România consemnând al treilea cel mai mare declin procentual dintre ţările blocului comunitar, de 34,9%, după Slovacia – 39,74% şi Lituania – 36,28%. România a pierdut într-un deceniu 1,8 milioane de porci, de la 5,2 milioane de animale în 2012 ajungând la 3,4 milioane în 2022”, a punctat preşedintele AFR.

Pe de altă parte, Botănoiu a menţionat că în timp ce numărul de purcei a scăzut constant, preţul a crescut, începând cu luna noiembrie 2022: de la 53 euro (preţ de bursă, fără transport şi marja producătorului) în noiembrie 2022, a ajuns la aproape 78 euro în februarie 2023, 86 euro în martie până la o medie europeană de aproape 88 euro, dar adăugând transportul şi marja producătorului, preţul depăşeşte 115 euro/cap.

„Statele membre mari producătoare de purcei, printre care amintim Germania, Olanda sau Danemarca, şi-au schimbat politica. Unele au redus numărul de purcei, altele preferă să crească şi să livreze, mai ales pe piaţa asiatică. România este net importatoare de purcei şi în curând nu va mai avea de unde să cumpere. Şeptelul de scroafe s-a redus drastic datorită pestei porcine africane. Pentru a ne produce singuri 80% din purcei, avem nevoie de ferme mari cu 3.000-5.000 de scroafe. O prioritate pentru guvernanţii noştri ar trebui să fie încurajarea investiţiilor în fermele de reproducţie. Avem un minus uriaş care va fi greu de recuperat, sunt necesari mulţi ani în acest sens. Din nefericire, investitorii nu au încredere să investească în ferme de reproducţie”, a concluzionat preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

30 de Comentarii

  1. pentru ca distrugeti de 33 de ani fabricile romanesti, agricultura romaneasca…? PENTRU CA LEGIFERATI INTERZICEREA SI DESCURAJAREA OAMENILOR SA CREASCA ANIMALE? ATI INVETAT MOLIME CA SA INGRADITI LIBERTATEA OAMENILOR DE A PRODUCE SI MANCA SANATOS? pentru ca ati furat TOT si ati paduchiat Tara asta, ne-ati „educat” tinerii si copiii sprea calea pribegiei, ca sa ramaneti cu un teritoriu pustiu usor dedonat pe comisioanele din buzunarele voastre fara fund? HAI SIKTIR TRADATORI SI CRIMINALI CE SUNTETI! JEGURI NENOROCITE! SCARBE PUTREZITE!

  2. Datile credite pensionarilor speciali sa se apuce de lucruri utile tarii , si nu de intrat prin ministere s-au alte sinecuri unde incurca si demobilizeaza prin idiotenie . In agricultura ar fi utili iar tineretea pensionara si ar trai o la maxim .

  3. Asta e smecheria fermele autohtone sunt inchise pentru ca se partaie vaca, porcul si gaina si la schimb vor creste importurile de fix din aceiasi carne din vest.
    Mai aparr boala vacii nebune, gripa aviara, pesta porcina si alte asemenea. Importatorii la fel prospera.

  4. Aha,, Sunteți voi dependenți, putorile, incapabilii,.. cei care haliți nutreț din pizza, sau nu știi sparge un ou și bei licori colorate după ce ai făcut micii, odată deja mâncați, pe un grătar la care a lins pisica tot anul..și te vrei frumos și gras..

  5. CINE SĂ MAI CREASCĂ PORCI,ȘI GĂINI,CURCANI,GÂȘTE,OI ȘI VACI-NOI SUNTEM DOMNI LA CASELE NOASTRE SUPERIGIENICE-IAR NESIMȚITELE ENUMERATE PASC,CIUGULESC,GROHĂIE ȘI RUMEGĂ,RÂGÂIE,BĂȘESC ȘI CACĂ EMANÂND GAZE CE NE STRICĂ „BOTOAXELE ȘI TATUAJELE,NE ÎNMOAIE SILICOANELE–ȘI ALTE NENOROCIRI ! AȘA CĂ LA ”CODAȚI”-codații sunt denumirea populară a larvelor – poftă bună!!!!

  6. Multumim pesede si penele, kiosenem udemere! Ati distrus tot ce s-a putut si inca mai distrugeți cu ajutorul penenere usere si iohanis! Ati distrus industria transporturile agricultura si educația romanilor. Si vreti sa mai guvernați, vandutilor?
    Alianțele voastră au făcut gauri la buget acum vreti sa peticiti gaura cu banii din salarii si pensii si cheltuieli sociale si de sanatate, nenorociților!

  7. Titlul nu-i pentru noi amărăștenii, e de trimis cu mandat de primire la guvern și președinte .Nu-i vina mea ca România e condusă de tolomaci vînduți pe cîțiva arginți .Noroc că suntem în uniune, altfel am fi făcut foamea ca vremea lui Cească !

    • Cum iti permiti sa critici socialismul multilateralhaiscea dezvoltat si al ei conducator ?

  8. Păi nu-i bai , nu sa spus după 89 că Ceaușescu era un prost , că România nu are nevoie de industrie, agricultura și turism și că vin americanii și le aduc pe tote deagata că așai în capitalism, cu șmecherie, drogangeală și curvasareala. Vorba aia cine-i fraier și muncește nu are nici ce manca, cine-i smecher și ciordeste are tot ce vrea. La coda băieți sa băgat rația de făină din gândaci de bucătărie cine nu a fost cuminte și ascultător e sărit. Ciocul mic !

    • Romanii in exil mananca numai oaie si este excelenta. Oaia este animalul nostru national :::: dela Mioritza ne tragem.

  9. Productia agricola a Romaniei per total este mai putin de jumatate din productia de pe vremea lui Ceausescu. Si stiti de ce? 1. Din pricina Uniunii Europene care a bagat la greu Hipetmarketuri in Romania, de aceea mai nimeni de la tara nu munceste. 2. Pentru ca nu mai exista Cooperative, nu ai la ce munci. Muncesc doar 10 arendasi la un sat cu 1.000 de hectare agricole, jumatate din tarani si – au vandut terenurile agricole. Arendasul plateste 1500 de lei pe hectar anual. De 5 ori mai putin decat platea CAP….Ceausescu rxporya masiv mancare ca sa plateasca datoria externa….Acum datoria externa e de 15p miliarde euro. Deci romanii traiesc moca, mananca moca. Asa le place!!

  10. MADR a devenit o fantoma ,in realitate functioneaza APIA AFIR ANSVSA ANZ AZM ANPA ANIF ONVPV ISTIS DAJ ADS FGCR,toate ale UE,

    aplicand ce zice UE ,pe toate canalele.
    Drept urmare au distrus producita vegetala de baza ,funamentale,septelul si pescuiturl,sunt pe cale sa distruga si viticultura.Ne trimite bosorogimea de la ue cu ursuleasa sa mincam viermi, acum interzic cresterea procilor,gainilor a orice.-
    sa stam cu mina intinsa la otravurile din mollrile lor,unde lasam salarii,pensii in schimbul otravurilor.
    Daia nu a vut curaj sa opreasca importul de grau,ulei ucrainean, dimpotriva Ciuca face comert cu ei,falimentind fermierii-
    Comertul -NU EXISTA UN MINISTER AL comertului , il fac MAFIOTII EXIM Banc. Daraban- si alti securisti infipti la virf.
    In statul paralel securisto-neomarxisto-sorosist, agric,ind,comert, haos, lipsa orice planificare,detinutu TOTUL de nenea
    Corporatist multinational, care si asta este cica pe duca- vine Davosul, Swabe puternic din urma sa desfiinteze totul, nelasind piatra pe piatra, doar ei in virful Ziguratului global,ei anticristii ce isi bat joc de agricultura milenara a Romaniei,-si a altor multe tari-
    Votati ,fratilor cu SOS a dnei Sosoaca,pt.ca una mai tare in gura ca ei, mincinosii,perfizii,hotii si tilharii este buna, sa dea cu ei de paminte- cu borfasii Romaniei incepind cu isarescu care a desf.Banca Agricola, toti magarii pestilentiali vinzatori de viata si suflete umane !

  11. Mancatzi oaia de care este
    plina tzara si este foarte
    gustoasa. Arabii va invatza
    cum sa o preparatzi. Porcul
    nu este rentabil si polueaz
    a extrem.

  12. de ani de zile aim ca putem hrani 80 de meleoane de guri , dar de facutnu facem nimic . Cit este subventia de la ue pe ha , pe vaca , pe porc , pe pui , pentru irigatii ?

  13. Da ciocu mic si la sparghel si sters babe austriece si nemtesti.

    Prin magazine mici si mari domina produsele agricole din Turcia, Olanda, Spania, Egipt, Chile, Polonia mai putin din Romania, ce coincidenta, banii se scurg in buzunarele producatorilor agricoli straini, celor romani le mai ramane paguba, falimentul si afara la munca de jos, politica oficiala de partid si de stat.

  14. Realitate la fata locului in Sat cu 1.000 de ha din Campia Dunarii…In Sat exista azi maximum 10 bovine. Inainte de 1990 in Sat existau minimum 80 de bovine la tarani plus 500….800 la CAP….Agricultura de camp e facuta de circa 10 arendasi, mecanizat, baga ingrasaminte la greu. In rest, nu munceste mai nimeni, nu e nevoie, nu au unde,nu exista Zootehnie sau Legumicultura, exista 4 hipermarketuri. Multi traiesc din ajutoare de la Stat. In timp, arendasii vor detine in proprietate toate cele 1.000 de ha, pentru ca taranii isi vand in numar tot mai mare terenurile, ca sa aiba bani de Supermarket….

    .

  15. Pentru ce plătim hoților de la APIA 3000 euro net/ luna și hoților de „fermieri” miliarde de euroi subvenții anual daca nu sunt in stare sa asigure produsele alimentare pentru cei 15 milioane de români care inca nu au emigrat? Huooo hoților!

  16. Dacă se procopsește Sahara cu vreun guvern românesc, rămâne fără nisip în timp record.Mare rah.. pardon, lucru și politica asta! Vinzi la dumping teren agricol după care imporți pe bani grei producția de pe el.Pe care o subvenționezi la export sau calamitate tot tu.Ce souneați despre politică domnule Marga? Arta cui?

  17. Fermierii din Romania,o gluma proastă !Si acesti ‘fermieri’ tot de la Mall isi cumpara alimentele
    Si mai tinem si un minister,cu sute de amploaiati
    Poate nu s-a inteles directia gresita a Romaniei, care sfideaza dreptatea sociala si duce la emigratie,regres economic si indobitocirea votantilor
    PS Doar UE daca le taie guvernantilor (PSD+PNL dintr-o data sudati la masa PNRR) banii ,ii pot forta sa o ia pe un drum acceptabil social si economic

  18. „sondajele” si frauda digitala la asa zisul vot „liber”, minciuna viclenia si manipularea sant principalele arme ale iudeomasonilor globalisti satanisti – alogenii paraziti care au acaparat tara si ne transforma din popor in populatie, dezbinati jefuiti spalati pe creier cu „valori” occidentale !
    Trezeste-te ! Ridica-te !
    Nu renunta la banii cash!
    Nu accepta controlul digital prin card si cip !
    Renunta la painea si circul iudeomasonilor globalisti satanisti !

  19. Ce rusine ! O tara cu un potential agricol , ce ar putea hrani usor , 60-70 milioane de oameni , nu este capabila sa asigure, din surse propri , necesaru de alimente pentru propriul popor ! Traim , importand , ce arunca altii, alimente de o calitate submediocra! Tineretul nostru nu stie ce gust are o rosie adevarata,un pepene adevarat,un cartof adevarat (mancam cartofi porcesti alterati) ! Nu mai vorbim de carne si preparatele din carne! De ce domnilor guvernanti ? Dece d-le Petre Daea? Ce aveti cu romanii d-lor? In Romania mai sunt norme de calitate pentru alimente ? Desigur , ca nu ? Cine raspunde pentru asta ? Stm toti :NIMENI! Traiasca E-urile , inlocuitorii si gandacii !

  20. D’aia , noi romanii avem cea mai mica speranta de viata din UE ! Nimeni nu are grija de sanatatea noatra , nimanui nu-i pasa cu ce ne hranim ! Sa traiti bine….daca puteti !

  21. Hypermarketurile sint tancurile de lupta moderne prin care tzara este supta de bani…
    iar magazinele de proximitate…fac parte tot din aceste lantzuri..
    MegaImage/Carrefour..etc etc…
    toata marfa e adusa de ei…
    in tzara exploatata ramin doar o bruma de salarii mizerabil de mici si micro taxe…la profitul declarat..restul e sifonat prin funny money oricum…

  22. Didos, jumătate din terenul agricol al României este în prezent în posesia străinilor.Sa spunem ca ești italian Exporți tot ce faci la o firmă germană din Ungaria care prelucrează și ambalează produsul după care îl găsești într-o rețea de supermaketuri franțuzești, importat fără taxe pentru ca nu are contrapondere pe piața internă.Pe italian îl asigura/premiază statul român iar partenerul lui de afaceri, un importator neamț, cere facilități fiscale după ce un francizor in Ungaria, nu neapărat ungur, hai sa spunem chinez, pune ștampila pe produs.ASTA este „independența” alimentară a României.Vorbim de energie? Industrie? Țară? Politica atât de „necesară” card ne-a băgat în budă pe un veac, cel puțin, de acum înainte, si ne va îndesa și mai rău, o discutăm cu domnul Marga, care spunea că are o importanță pivotală pe care eu unul, n-am sesizat-o încă.Să vorbim despre corifeii ministeriali din mlaștina agriculturii, aparării ori whatever mi se pare complet inutil.

  23. …atunci de ce atâta plânset și vaiet că ne”inundă”produsele ucrainiene(o țară în război exportă de nu mai poate,în timp ce alta,în vremuri de pace,nu poate nici măcar să asigure consumul intern,dar face acte de binefacere pentru bieții ucrainieni…bravos,națiune!

  24. De ce ne miram . Cu miniștrii antiromâni ca Daea care accepta ca producătorii de lapte particulari sa verse laptele deoarece , el , un idiot comunist fara inima si minte , aproba importuri de lapte de slaba calitate la prețuri subvenționate in țara de export care baga in faliment afaceri de familie ale romanilor .Dam un exemplu din anii ‘80 . Desi in ,lagărul socialist Cehoslovacia avea legi in sprijinul populației: dacă aveai o vaca , plăteau impozit , dacă aveai 3 vaci nu plăteai impozit. De ce credeți ca statul are lipsa in buget 20 miliarde lei ? Fiindcă guvernul este populat in frunte cu premierul de nonvalori care nu se gândesc la viața romanilor ci la afacerile lor, la familiile lor , prieteni , șoferi si la partid. Exact ca înainte de 1989. Era PCR, acum de 34 de ani este FSN. Aceeași Mărie cu alta pălărie. Partidele care sunt la alegeri ,, ca ciupercile dupa ploaie “ sunt subvenționate cu sume imense. Si de ce ? Catre unde ?

  25. 44 la suta din populatie este analfabeta ….ciolacu s-a dus la muntele athos unde a pupat mina unui bosorog nespalat cu intyentia de a prosti credinciosii sa-l aleaga ….pe linga ca ei cred ca le va da pensii mai mari….der 17 ori mai multi porci pe trimpul lui ceausescu decit azi…atun ci ucraina era in urss si n-avea laboratoare biologice ameriucane pe teritoriul ei….

  26. La cate cereale ucrainene otravite sunt acum in Romania si a caror distributie este necontrolata, sunt de acord cu TUN!!!! Sa mancam mioritze, animalul nostru national! Este cea mai curata carne pe care o avem. Celelate animalute, porci sau vacute, se pot cumpara si de la particulari platindu-le un pret corect. Apoi pot fi prelucrate de catre abatoare mici regionale. Numai vointa sa fie! Pana la organizarea micilor producatori in „obsti”, mioritzele sunt solutia! Ca sa fie normalitate in tara, trebuiesc maturati toti, dar absolut toti politicienii actuali, poate cu una sau maxim trei exceptii!

  27. Avea Romania peste 12 milioane de porci inainte de 1990, dar nu gaseam mai nimic in magazine, doar picioare de porc – ,,adidas” spuneau oamenii..Ca puteam hrani o tara intrega, va cred, dar pcr si ceusescu cu securistii lor, gandeau altfel…mai ales in anii ’80…Pai nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.