Agenția ARACIP, care acreditează și autorizează școlile din România, funcționează ilegal

ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n. red.) funcționează ilegal, deoarece legea sa de înființare a fost abrogată când a intrat în vigoare Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Concret, a fost abrogată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, care la articolul 14 prevedea înființarea ARACIP.

Informațiile au fost verificate de Edupedu.ro cu mai mulți juriști și avocați care au analizat cadrul legislativ în vigoare.

Concluzia lor a fost unanimă: ARACIP nu are o bază legală de funcționare, prin urmare orice act, acreditare și autorizare emise de agenție pot fi lovite de nulitate, scrie Edupedu.ro.

Amintim că Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023. Acest lucru înseamnă că, din 3 septembrie 2023 și până în prezent, ARACIP funcționează fără cadru legal.

Articolul 250 – „(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă:

b) Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările și completările ulterioare;

(2) La data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind organizarea și funcționarea ARACIIP se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 155/2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 116 din 4 februarie 2022”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

 

Citește mai mult pe Edupedu.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

10 Comentarii

 1. Păi bre,.La un stat ilegal,.format din ilegalități și lașități,.cum puii mi să ai orice legal.. De altfel vizibil la fiecare ”oficiu” romînu pare conștient de acest lucru, după cît iși bate joc de altu ”romîn”,..

 2. …chiar nu ne miram!…sau ne miram?… cand promovezi o lege, proiectul trebuie sa treaca printr-o multitudine de filtre…ar tre sa se verifice constitutionalitatea, sistemicitatea-probabil licenta literara-, samd…cine sa faca asta?…amanta, sotia, varul, toti cu bac-ul luat la 38 de ani?…

 3. mii de agentii, poate va veni un partid dictatorial sa rada tot, ca la noi numai dictatura poate tine hotii in frau.
  Din pacate…

 4. Ministrul Justiei vechi/nou Predoiu/Gorghiu ce fel de juristi/avocati sunt daca nu ”vad” in ansamblu? Cica unii senatori ca Fenechiu au Dreptul, daca erau ai lui Mos Roata, mai intelegeam, nu aveau scoala, dar multi sunt cu diplome de mari cunoscatori…Cum vor justifica salariul platit celor dintr-o institutie desfiintata?

 5. scoala a devenit spalare pe creieri de la bolsevism incoace. pe vremea celor vechi era ideologie maoista, dupa 1989 nu mi este nimic.

 6. ai limba de activist. Cum poti vorbi de spalare de creier, de bolsevism, cand dupa marile ”plecari” Stalin/Pauker/Groza in anii ’60 a inceput industrializarea: combinatele chimice de ingrasaminte, apoi datorita mult hulitei s-a dezvoltat petrochimia pe care poftele austriecilor au ruinat-o si azi petrolul se rafineaza la Viena. Pot sa condam regimul comunism de o pudoare nemarginita. Nu s-a invatat de dezastrul armatei romane din WW I pt ca Brateanu nu a finantat armata. Apoi Scandalul Skoda despre cat de „-„-„…era Carol al II lea si toate „-” epocii interbelice, valorile ”luate” de saracutul Mihai si taticul lui. In acele vremuri Istoria era examen eliminatoriu la admiterea in liceu, acum lipseste cu desavarsire. Atunci se facea istorie/domnitori azi e doar Esca. Se invata: Pe al nostru steag e scris Unrie, Trei culori, Imnul Eroilor si regret ca am fost invatat Desteapta-te Romane sau Pui de lei, imnuri de slava inaltate cuceritorului Traian pt unii au Sindromul Stockholm, le place sa fie sclavii imperiului Roman si cel german tot Roman i-a placut sa se numeasca. Urmasii getilor liberi nu au de ce sa se inchine lui Traian pt nu iubesc cuceritorii si pt ca n-au fost cuceriti de romani NICIODATA. Sclavii care-l slavesc pe Traian cred ca asa nu vor mai fi sclavi? Atunci, in ’70 intelectuali descopereau ce occidentalii stiau de doua sute de ani. Sanskrita seamana cu limbile europene. In acei ani vorba lui CTP s-au tradus marile opere ale literaturii univervale. Dar ce poti spune tu decat „bolsevism”. N-am citit Capitalul, imi recunosc limitele, dar am ratiunea vie a neatarnarii, simpla fara inflorituri oculte.

 7. hai marin: nu am fost activist…dar dumneata sigur. bolsevismul a strambat istoria dupa cum au dorit stapanii, ca Romania a stat capra cand la un stapan cand la altul. ultima oara cand Romania a fost drepta a fost pe vremea Reginei Maria si a lui Ferdinand, fie-le tarana usoara, de patrioti adevarati si iubitori de popor! lasa-ma nene! *desteapta-te romane* este un IMN CARE CARACTERIZEAZA INTRU TOTUL „NEAMUL”! o oime adormita si tampa, usor de manipulat d eindivizi ca tine! nu ne facem bine…citind comentariul dumitale mi-am amintit de totalitarismul stiintific al fruntilor epilate brand codoi.

 8. Din greșeală sau nu?. Dar ARACIS (aia cu Universitățile) nu au desființat-o? Că toacă la bani de nu e adevărat! Și, Marine, nu școala îi spală pe creier, ci mediul, familia, presa, și la urmă unii din școală! Din fericire mai sunt profesori adevărați cam la orice nivel, deși părinții îi injură, că așa e „trendul”.

 9. Mai căutați și o să găsiți multe asemenea ilegalități în România! Și cică educația, la toanta actuala de la justitie când declara cu gura plină de minciuni la fel și plavanul de lux, e prioritate zero! Adică, inexistentă că reforma și interes, am scris la momentul grohaielilor că mint crâncen, că distrug educatia și învățământul din Romania, ceea ce se dovedește realitate! Așadar, din 2005 până în 2023 ARACIP a funcționat ilegal! Cei care au ocupat funcțiile și încasat salarii, sunt obligați să restituie toate încasările, au încasat ilegal și banii obligatoriu recuperati! Oare de ce tot spun de câțiva ani, că în politica sunt adunături de clanuri infractionale organizate politic în România?

 10. funcționează ilegal?
  -he,he,he
  he,he,he,he,he,he
  he,he,he,he,he,he,he,he,he,he,he,he!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.