Agonia RAFO a luat sfârșit. S-a pronunțat falimentul

Rafinăria RAFO Onești, fosta perlă industrială a Moldovei, a fost declarată de către Tribunalul Bacău în faliment, decizie care vine după 11 ani de la oprirea activității, conform casei de insolvenţă CITR. Falimentul survine ca o consecinţă firească a faptului că intenţiile investitorilor nu s-au concretizat într-o tranzacţie, coroborată cu expirarea, pe 22 august 2019, a planului de reorganizare a companiei, de 18 luni. „RAFO Oneşti are o valoare simbolică pentru piaţa locală şi regională a prelucrării ţiţeiului şi petrochimiei. Pentru români, este o companie cu valoare emoţională, pe care ne-o amintim cu toţii cu nostalgie.

Dincolo de aceasta, trebuie să fim realişti şi să remarcăm faptul că Rafo este un proiect complex, de nişă, cu Return on Investment pe termen lung şi cu implicaţii pe mai multe ramuri. Achiziţia Rafo ar fi însemnat doar un prim pas pe un drum cu potenţial, compania necesitând apoi şi investiţii susţinute atât în modernizarea infrastructurii rafinăriei, dezvoltarea echipei de specialişti, precum şi în ceea ce priveşte asigurarea unei materii prime de calitate. Toate aceste criterii ne indică faptul că este nevoie de un investitor de forţă şi calibru, agil într-o piaţă incertă, un jucător cel mai probabil la nivel internaţional”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR, citat în comunicat. Compania avea datorii de 330 milioane de lei, mare parte către fostul acționar majoritar al companiei, Petrochemical Holding, grup înregistrat în Austria și controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski. RAFO Onești a reintrat în insolvență din proprie inițiativă pe 27 octombrie 2016, la 5 ani după ce, în 2011, ieșise dintr-o procedură de reorganizare care durase nu mai puțin de şapte ani, urmare a precedentei intrări în insolvență, survenită în 2004. Activitatea rafinăriei a fost oprită în 2008 pentru efectuarea unor investiții de modernizare, estimate să dureze doi ani, dar rafinăria nu a mai fost repornită de atunci.

În 2016 a fost vândută unui grup de oameni de afaceri din Republica Moldova, în frunte cu Vitali Cebanu. Unitatea era nefuncțională din 2008 atunci când proprietarul rus a decis să îi schimbe obiectul de activitate de la rafinarea țițeiului la cea de petrochimie. În acest sens, rusul a cerut un ajutor de peste 300 de milioane de euro de la statul român dar a fost refuzat din considerente de nerespectare a legislației europene în materie de competiție. Noul acționar, Vitali Cebanu a declarat pentru mold-street.com că situația rafinăriei nu este foarte gravă și că zvonurile legate de pierderile de 400 de milioane de dolari adunate în ultimii opt ani nu sunt fondate. Acesta a susținut că pentru început rafinăria urma să activeze la 10% din capacitate, ca să poate asigura o funcționare fără pierderi.

Societatea de la Oneşti a fost concepută ca un sistem integrat, astfel că utilitățile necesare sunt parțial asigurate în cadrul amplasamentului din platforma Borzești (energie termică, gazele combustibile – 75%, azotul și aerul industrial și instrumental), respectiv parțial achiziționate (energie electrică și apă de completare). De asemenea, rafinăria are acces la transportul pe cale ferată şi cel rutier.

Rafinăria a fost privatizată în anul 2001 prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni (59,9%) de către consorțiul format din Imperial Oil (deținută de Corneliu Iacobov) și Canyon Servicos (Portugalia) pentru suma de 7,48 milioane dolari. Firma britanică Balkan Petroleum a preluat de la acest consorțiu pachetul majoritar în anul 2003. Compania Calder-A (parte a grupului Petrochemical Holding) a achiziționat Balkan Petroleum în noiembrie 2006, devenind acționarul majoritar. Rafinăria nu mai produce nimic, iar acţionarul Goldovskyi a decis vânzarea ei la fier vechi.

În 2015, oamenii de afaceri Ovidiu Tender și Marian Iancu, care au controlat RAFO și Carom Onești, au fost condamnați definitiv de Curtea de Apel București pentru spolierea celor două foste societăți de stat. De altfel, la un moment dat, RAFO a fost principalul datornic la bugetele de stat ale României, datoriile de peste 300 milioane de euro, fiind plătite de Goldovskyi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Carașol,Casalot,ma rog, imbecilul care și-a falsificat diploma de inginer a fost revocat din funcția de președinte al Transelectrica!A fost pus in functie la insistentele lui Dragnea ,falsificatorul fiind din Teleorman!Asta stire!

  2. Inchiderile RAFO (marinaru’ ii zicea Jafo) si ARPECHIM au fost doua „succesuri” ale guvernarii 2004-2008.Odata cu rafinariile s-a terminat si cu productia de cauciuc sintetic pe meleagurile noastre.De ce sa produci anvelope sau combustibili pentru milioanele de autoturisme din Romania cand poti sa importi.”Prin noi insine” am „rezolvat” o ramura industriala ? Un pas inapoi la opinci de piele de porc.
    DNA n-a zis nik niciodata pe temele astea.

  3. Da cu Realitatea TV cît mai așteaptă judecătorii?Cîăt or să mai stea ăștia pe bani publici? Sau are nevoie primul rezistent al țării, gluga de coceni Iohannis, de niște sclavi în plus?

  4. Si PĂZITORII Tarii CE (Părerea MEA FERMA) fac ?

    Cade TOATĂ România peste NOI, Romanii asaltați de LIFTE (STRĂINI Rai cu Romanii) !

    Eu știu DOAR de Niște ZMEI lași, care au făcut UNUIA niște Mizerii GRAVE și Ticăloase și LASE prin Decembrie 2007 …

    Ii criticase din 2004.
    Apărase o Instituție Culturala.

    UITE ca a avut Dreptate MARE și FERMA, precum părerea lui MARE și FERMA încă …

    Niște JAVRE Executante ATUNCI, apar ACUM la TV s, consumând Evacuări GREȚOASE despre Caracal …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.