Agricultorii europeni ameninţă cu noi proteste

Şase organizaţii reprezentative pentru sectorul agricol european au considerat joi insuficientă propunerea Comisiei Europene privind un control îmbunătăţit al afluxului de produse ucrainene importate în UE fără taxe vamale şi au ameninţat cu noi proteste dacă restricţiile asupra acestor importuri care ameninţă „viabilitatea economică” a agriculturii europene nu sunt drastic consolidate, transmite AFP.

Comisia Europeană a propus la sfârşitul lunii ianuarie prelungirea cu încă un an – începând din iunie – a scutirii de taxe vamale oferită Ucrainei din primăvara anului 2022 pentru a susţine această ţară în războiul cu Rusia, însoţind această propunere cu „măsuri de salvgardare” pentru a limita impactul negativ al importurilor ucrainene asupra agricultorilor europeni.

Bruxellesul sugerează astfel „măsuri corective” ce ar putea fi adoptate în cazul unor „perturbări importante” ale pieţei, iar pentru trei produse (carne de pasăre, ouă şi zahăr) o aşa-numită „frână de urgenţă” ar urma să stabilizeze importurile la volumele medii importate în 2022-2023, abia după depăşirea acestor volume urmând să se ia în calcul reinstituirea de taxe vamale.

Propunerea Comisiei Europene, examinată în prezent de statele membre şi de Parlamentul European, nu mulţumeşte Copa-Cogeca – organizaţia ce reuneşte sindicatele agricole majoritare în UE – şi cinci organizaţii europene ce reprezintă principalele sectoare agroalimentare.

„Dacă textul propus rămâne neschimbat, viabilitatea economică a sectoarelor europene de creştere a păsărilor, producţiei de ouă, zahăr, cereale şi miere va fi ameninţată” de presiunea concurenţei ucrainene la preţuri de dumping, avertizează aceste organizaţii într-un comunicat comun.

În plus, plafonarea propusă de Comisia Europeană pentru trei produse corespunde unor volume ridicate „care tocmai acestea au provocat” criza actuală, în timp ce „nu este prevăzută nicio restricţie care să fie instituită (automat) pentru cereale şi miere, în pofida capacităţii ucrainene de producţie semnificative”, mai semnalează aceleaşi organizaţii.

De asemenea, numeroase produse agricole ucrainene nu ajung pe pieţele către care sunt expediate, cum ar fi de pildă cele exportate către Africa şi Orientul Mijlociu, şi rămân în statele UE, constată organizaţiile agricole.

În aceste condiţii, „agricultorii din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria şi Slovacia îşi vând în prezent produsele la preţuri cu circa 40% sub preţurile pieţei, aceasta presupunând că reuşesc să vândă (…) Mii de exploataţii se confruntă cu ameninţarea iminentă de faliment”, atenţionează organizaţiile citate.

Pe lângă ţările UE învecinate cu Ucraina, care sunt cele mai afectate de liberalizarea importurilor ucrainene, această problemă de asemenea „începe să afecteze Franţa, Belgia, Olanda, Germania, Austria etc., unde producătorii de cereale, carne de pasăre şi zahăr se află sub o presiune importantă” în faţa importurilor din Ucraina „care nu respectă normele noastre de mediu şi sociale” şi sunt astfel comercializare pe piaţa UE la preţuri de dumping, mai remarcă organizaţiile fermierilor.

Cu toate acestea, deplâng ele, „Consiliul UE (statele membre) şi Parlamentul European nu par să manifeste voinţa de a acţiona”, prin urmare „această abordare nu va răspunde preocupărilor agricultorilor şi va avea probabil ca efect noi manifestaţii” şi noi „embargouri unilaterale” impuse asupra produselor ucrainene de către ţările vecine Ucrainei, avertizează organizaţiile.

Protestele agricultorilor europeni s-au înmulţit anul acesta în statele UE, aceştia fiind nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu înscrise în Pactul Verde al UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene (scutite de obligaţia respectării standardelor europene) şi de creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

În încercarea de a le calma furia, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a retras în urmă cu două săptămâni un proiect legislativ care prevede diminuarea folosirii pesticidelor. Într-un alt gest de acelaşi fel, Comisia Europeană a propus o derogare parţială de la aplicarea uneia dintre noile norme de mediu ale UE care impune lăsarea unor terenuri în pârloagă, plus măsuri de limitare a unor importuri agricole ucrainene în cazul unor distorsiuni ale pieţei şi a promis „simplificarea” Politicii Agricole Comune a UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

6 Comentarii

 1. foarte bine! traim pentru noi, nu pentru miliardarii satanisti amerloci, tradatorule!

 2. Agricultorii europeni ameninta cu noi proteste, ca taranii romani….. ?

 3. Cum Biden, pe adversari ireconciliabili i-a facut pals, democrata Ursula la unison si-a pus in cap agricultorii europeni.

  Sa nu mai zica Rarea Bogdan sj USRistii cum ca agricultorii sunt antieuropeni, protestele de la Putin, agricultorii au simtit ca a sosit ultimul moment de a mai salva ce se poate, in fata asaltului pe sestache de cereale de calitate „animaliera”, din afara UE acceptata tacit chiar de vatafii bruxelezi in cardasie cu slugile din guverne cica „nationale”

  Cerintele sa fie la fel de drastice si pentru productia inteena din UE si „extracomunitara”
  Europenii sunt „europeni” cat timp asculta de Bruxelles cand obiecteaza la dublul standard sunt cu Putin.
  In timp ce inchid ochii la importuri de produse peste limitele „europene”, Bruxellesul impune reducerea si mai drastica a pesticidelor.
  Cerealele otravite extracomunitare declarate de Bruxelles „sanatate curata”, ce este produs autorizat si sub controlul normelor europene deja incepe sa aiba probleme
  La fel ca la taxarea gazelor cu efect de sera, europenii desi au emisii musai sa plateasca taxe mai mai mari, produsele industriale importate din tari care nu respecta limite la emisia de gaze cu efect de sera nu vor fi suprataxate. Un alt dublu standard discriminatoriu, producatorii europeni si europenii in general sunt discriminati de „imparateasa Ursula” si aristrocratia eurocrata, care ii apartine.

 4. urSSula vezi ca se misca pendula esti in ofsaid poate ne prezinti un vaccin contra sinuciderilor agricultorilor doar stii unul la doua zile in Franta sigur si la altii nu ajunge?!

 5. @ Ucrainienii produc la un preț mai mic decât cele de la producțiile agricole subvenționate din UE, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.