„Aici sunt banii dvs“. România cumpără obuziere de un miliard de dolari

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace a anunţat miercuri semnarea unui contract cu Ministerul Apărării Naţionale din România privind furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) şi a 36 de vehicule de realimentare cu muniţie K10 (ARV).  Valoarea contractului este de aproximativ un miliard de dolari, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

 

România devine a 10-a ţară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a şasea ţară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda şi Estonia. După Norvegia şi Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficienţa forţelor de artilerie.

„Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci şi vehicule de sprijin şi muniţie, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluţii avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică şi a capacităţii de producţie ca lider mondial”, a declarat preşedintele şi directorul general de la Hanwha Aerospace, Jaeil Son, în comunicat.

Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor va fi fabricată în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali.

„Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producţia locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie şi înfiinţarea Centrului de Excelenţă pentru operaţiunile MRO într-o nouă facilitate de tip „greenfield” în România”, a precizat Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe.

Ca parte a eforturilor de extindere a parteneriatului cu România, Hanwha Aerospace propune Maşina de Luptă a Infanteriei (MLI) Redback pentru programul de modernizare MLI al României. Redback dispune de o serie de tehnologii inovatoare, inclusiv şenile din cauciuc compozit, un sistem de protecţie activă hard-kill şi un afişaj de tip „see-trough” de pe cască, precum şi un sistem de foc stratificat.

Sistemul K9 SPH a fost dezvoltat în 1999 în cooperare cu Agenţia sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit „Tunetul”, sistemul de artilerie pe şenile K9 poate furniza efecte consistente, precise şi rapide la distanţe de peste 40 de kilometri. K9 are 47 de tone şi este optimizat pentru capacitatea „Shoot and Scoot” de a trage mai multe obuze şi de a se deplasa imediat într-o altă locaţie pentru a evita contraatacul.

La rândul său, K10 este un vehicul automat de reaprovizionare a muniţiei bazat pe şasiul obuzierului K9, având în comun majoritatea componentelor şi caracteristicilor pentru suportul logistic. Vehiculul poate sprijini K9 prin transportul şi reaprovizionarea a 104 proiectile de muniţie de artilerie de 155 mm şi 504 unităţi de încărcături în condiţii de luptă. Vehiculul transferă muniţia la o viteză maximă de 12 obuze/min, având nevoie de 37 de minute pentru a o încărca complet. Sistemul complet automatizat de realimentare cu muniţie îi garantează eficienţa în ceea ce priveşte sprijinul logistic şi mişcările tactice în orice condiţii severe ale câmpului de luptă.

Fondată în 1977, Hanwha Aerospace este o companie aerospaţială şi de apărare globală care oferă un portofoliu larg de produse şi servicii de clasă mondială. Acestea includ vehicule de luptă terestre, cum ar fi obuzierul autopropulsat K9, vehiculul de luptă pentru infanterie Redback şi sistemul de lansatoare de rachete multiple Chunmoo K239. De asemenea, compania produce muniţii ghidate cu precizie şi motoare pentru platforme aeriene, spaţiale şi maritime.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

24 de Comentarii

 1. Titlul si comentariul unui ziarist de ontolog suna altfel: „Aici sunt investiti banii dvs…”, cu comentariul „Pe de o parte VINDEM, pe de alta parte CUMPARAM”!!!

 2. Parcă o sa auzim exact că se va întâmpla ca cu corvetele și nu numai, la fel si Bechtel: se fura totul și in final, mint că sau reziliat contractele dar furaciunile rămân.

 3. Și astea vor fi donate ukrotilor iar românii se vor alege cu datoria, votați în continuare PSD PNL iar România va ajunge la ruină sigură

 4. adica Rusia cumpara armament din Coreea de Nord si Romania nu are voie sa cumpare din Coreea de Sud,pentru echilibru?
  Unde scrie legea asta,doar nu cumparam de la aceiasi fabrica …

 5. Hamba industrie, bamba șpețialiști, samba explozibili, hai la răzbel.Toată artileria de dinainte de’89 putea fi plasată în puncte fixe, gen Elveția, pregătită și automatizata la cablu și am fi avut un formidabil flanc estic, bașca un nord cvasiinexpugnabil. Dar demolarea chimiei a fost mai profitabilă, la fel și industria constructoare de mașini.

 6. … este pierduta definitiv, fara nici cea mai mica speranta de scapare sau redresare.Incepand cu toamna acestui an vor urma ani grei de saracie si nenorociri.Pacat de generatiile tinere si rusine generatiilor care au pradat si au vandut ROMANIA!

 7. Romanii strang cureaua ca sa inarmeze ucrainenii, drept multumire ca i-au sovietizat o data. Acuma ne sovietizeaza a doua oara, ca tot gratis le dam mancare, arme, cazare, ca si cand ne-au sovietizat prima data.

 8. Sovietizatul „singur” ii acuza pe ucraineni ca l-au sovietizat in loc Cominternul din care au facut parte bolsevizatorii Romaniei dupa 1945 si fac parte ODRASLELE lor care ne mentin si azi in BOLSHEVISM SUB ACOPERIRE pseudo-democrata…Culmea e ca singur nu e pro stanac,
  in schimb e de o viclenie monstruoasa rastalmacind grobian realitatea ca Stalin TATUCU lu Putin si Comintern ne-a bolshevizat sii FIII si NEPOTZEII lui ne mentin in bolshevism sub acoperire pseudo-democratica!!!

 9. Se pare ca aliatii mai trimit 4 sisteme Patriot in Ucraina. De ce am sentimentul ca romania va ceda cel putin inca 1 sistem, din nou?

 10. Bani mulți. Era loc și de muzee educative patriotic, cel de Istorie fiind în reparații din 2002, iar ce încercase Ceaușescu să ridice în Știrbei-Vodă s-a lăsat în ruină imobiliară.

 11. Posta TV strain confirma, romania mai trimite un Patriot ucranilor.
  Deci fraieri romanesti, ciocu mic si buzunarele larg deschise…

  Cred ca nici macar cei mai aprigi propgandisti lingatori bBideu nu mai sustin ca romania chiar are nevoie de atatea arme. Le cumparam sa facem vanzare (sa le dam bani) „partenerilor” si apoi sa le dam moka cui ne ordona stapanii din strainatate ai romaniei.

 12. @xyz spune:
  10 iul. 2024 la 13:10

  „Post TV strain confirma, romania mai trimite un Patriot ucranilor.
  Deci fraieri romanesti, ciocu mic si buzunarele larg deschise…”

  Daca nici dupa aceasta cedare d-ul Presedinte Iohannis nu primeste o functie internationala cat de mica, rusine sa le fie alora din NATO si UE.

 13. Aici sunt imbecili dumneavostra, pai cu, bai idiotilor sa pui dou miliarde de euro pe acealsi nivel cu viata sutede mii de oameni ????????????????????????????????

 14. Ne meritam soarta pt. ca toleram toate prostiile facute de clasele politice care conduc Romania. Derbedeii astia vind toate bogatiile tarii noastre ,dupa care cumpara armament, pe care culmea risului, il donam pe moka Ukrainei.Deschideti oameni buni ochii la viitoarele alegeri ,ca sa nu ne mai captusim inca o data cu lichele din astea ,care mai au putin si sint in stare sa ne vinda si pe noi strainilor.

 15. Aceste arme nici vorba sa vina in colonia esuata cu 180 miliarde datorie, ele vor lua drumul direct in Donbas prima linie. Imbecilul rade ca proasta in p… , crede ca daca merge cu avionul privat la 10000 de metri are erectia mai buna spre satisfactia duduii.

 16. Ce mai e miliardul în ziua de azi? Te duci cu el la piață și gata, nu-l mai ai. La piața de arme, unde te trimite Licuriciul și cumperi doar ceea ce-ți spune și la prețul pe care ți-l impune. Și s-a scumpit și benzina… Slava Ukraina!

 17. @moromete
  Morometele lui Preda avea școală puțină, dar carte mult mai multă decât tine, care nu ai atins-o de 3 ori în viața ta. Scrii foarte prost și te exprimi mult mai prost decât scrii. Slăvare, în banii ăia sunt și banii mei. Dă tu și ceilalți slăvari tot ce vreți și ce aveți, dar nu mă obliga pe mine să iubesc urcacii, că te chiș în freză și pe tine, și pe ei! Capisci???

 18. Daca industria noastra cica era doar un morman de fiare vechi, numai bune de vindut pe vile si gipane de cei alesi sa ne conduca.

 19. Excelenta achizitie!
  Acum, guvernantii pot trage cateva obuze de astea destepte, de la 40 km, si distrug foarte eficient ceea ce le-a scapat in ultimii 35 de ani.

 20. 1)VAI DE BIETELE PĂSĂRELE ! CĂ DE PRAȘTII ȘI ALICE MAI SCĂPAU ,DA DE CUMPLITUL „OBUZER” NICI DECUM! 2)DACĂ LE VEDEȚI FOTOTIPAȚI-LE CĂ DESTNATARUL FINAL DE PE ADRESĂ ESTE…ESTEE —GHICI GHITOAREA LUI K.W.J.! PROTECTORATUL REȚINE ȘI PLĂTEȘTE FACTURA!

 21. @Lupu: ești complet năucit, dacă poți să vehiculezi idioțenia cu „axa răului” și dictatorul X sau Y. Adică de ce ne interesează așa tare pe noi cum trăiesc alții, prin Coreea sau Iran? „Cainele moare de drum lung, iar prostul de grija altuia.” (proverb romanesc).
  Dacă te informezi nițel, din surse neviciate, vei afla imediat că „agresiunea putinistă” este doar un răspuns (probabil greșit) la unele grave provocări.
  Apoi, indiferent cine are dreptate, nici unul dintre cele două aspecte pomenite de tine nu poate fi o scuză pentru aceste politici falimentare și aberante…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.