Ajutorul mult aşteptat de Ucraina, adoptat de Congresul SUA

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP.

Planul de ajutor de 95 de miliarde de dolari, care include fonduri pentru Israel, Taiwan şi un ultimatum pentru TikTok, a primit un sprijin foarte larg în Senatul american.

„În sfârşit, în sfârşit, în sfârşit. În această seară, după mai bine de şase luni de muncă înverşunată şi multe răsturnări de situaţie, America trimite un mesaj lumii întregi: nu vă vom întoarce spatele”, a aplaudat şeful democraţilor din Senat, Chuck Schumer.

Preşedintele Biden a promis că va promulga acest text, adoptat cu câteva zile mai devreme în Camera Reprezentanţilor, cealaltă componentă a Congresului american.

Acestea fonduri sunt rezultatul lunilor de negocieri aspre, vizitelor preşedintelui ucrainean la Washington şi presiunilor din partea aliaţilor din întreaga lume.

L-au costat chiar postul pe un lider republican.

Partea leului revine Kievului, care se confruntă cu o situaţie complicată pe câmpul de luptă în faţa Rusiei: 61 de miliarde de dolari sunt consacrate războiului din Ucraina.

Asistenţa militară americană, întreruptă de câteva săptămâni, ar urma să se reia aproape imediat – în „zilele următoare”, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Adoptarea acestui plan de ajutor este o uşurare pentru armata ucraineană, care se confruntă cu deficitul de noi recruţi şi muniţie, în faţa presiunii constante a trupelor ruse în est.

Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Kievului, dar Congresul nu a mai adoptat un pachet important pentru aliatul său de aproape un an şi jumătate, în principal din cauza certurilor partizane.

Preşedintele american şi Partidul Democrat sunt foarte favorabili noilor ajutoare, prezentate ca o investiţie în securitatea Statelor Unite în faţa, potrivit acestora, obiectivelor agresive ale Rusiei.

Republicanii, conduşi de Donald Trump, sunt din ce în ce mai reticenţi, iar şeful conservator al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a blocat mult timp textul.

Mike Johnson, a ajuns în final să susţină pachetul financiar cu această justificare: „Prefer să trimit muniţii în Ucraina decât să-i trimit pe băieţii noştri la luptă”.

Acest plan de asemenea îl autorizează pe preşedintele Biden să confişte şi să vândă active ruseşti cu scopul de a putea fi utilizate pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei. Idee susţinută de ţările din G7.

O mare parte a pachetului va fi, de altfel, folosită pentru refacerea stocurilor armatei americane şi va reveni fabricilor de armament din Statele Unite.

Printre celelalte părţi ale uriaşului plan: 13 miliarde de dolari asistenţă militară pentru aliatul istoric al Statelor Unite, Israel, în războiul cu Hamas.

Aceste fonduri vor servi în special pentru a întări scutul antirachetă israelian, numit „Iron Dome” („Domul de Fier”).

Mai mult de nouă miliarde de dolari sunt, de asemenea, prevăzute pentru a „răspunde nevoii urgente de ajutor umanitar” „pentru alte populaţii vulnerabile din întreaga lume”, în special în Fâşia Gaza şi Sudan.

Aşa cum a cerut Joe Biden, acest proiect de lege consacră opt miliarde de dolari pentru a face faţă Chinei pe plan militar şi a veni în ajutorul Taiwanului.

El prevede, de asemenea, interzicerea aplicaţiei TikTok în Statele Unite, cu excepţia cazului în care reţeaua de socializare întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance şi, în sens mai larg, cu China.

Platforma video este acuzată că permite Beijingului să îi spioneze şi să îi manipuleze pe cei 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite.

Cu toate acestea, potenţiala interdicţie a acesteia riscă să fie contestată în instanţă, reaminteşte AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

22 de Comentarii

 1. Dusmanul Europei,numit Rusia , care a adus comunismul iudaic si azi,suveranismul nationalist in calea unitatii Europei si triumfului civilizatiei, Rusia va fi infranta!
  Permanent Rusia a profitat de existenta minoritatilor in popoarele europene, fie ele khazari calatoriti sau minoritatea numita ‘poolime, redusa intelectual la nivelul maimutelor votante, incapabila a-si asigura painea fara ajutorul societatii

 2. Frecție la picior de lemn..
  Banii alocați acum sunt deja cheltuiți iar asistații nu primesc inlesnirile lor conform legii încă din toamnă.. Ucraina are un deficit bugetar $35 mlrd.
  SUA, ajutând ucrainenii, procedează cum omul care hrănește o pisică din drum…
  Prostie. Nu te fa mort în păpușoi.Asta SUA a avut profit din lumea întreagă ținând rata dobânzii Băncii Centrale la 2,5% și dând împrumut în toată lumea.. Pricepi? Un supermarket de bani mondial.. Tu daca esti..st, te vei mângâie cu democrația-panea pentru voi..

 3. Urmează celălalt ajutor trimis de occident. Adică de proști îngropați în Rusia care să servească drept îngrășământ pentru ogoarele Ucrainei.
  Trebuie să recunoașteți că prostul îngropat în Rusia e cel mai perseverent psihopat de pe acest forum. Are o determinare de nezdruncinat (căci nu are ce să i se zdruncine), încât și genetica se minunează cum de i-a scăpat acest homuncul.
  E pe principiul „ai, n-ai mingea, dai la poartă”.

 4. Congresul USA, la urma urmei o mare grupare infractionala. Da, stiu, la „civilizati” asta se cheama „lobby”, la sarantoci „coruptie si trafic de influenta”, dar ma intreb doar care a fost mercurialul per bucata de vot pro Ucraina si cit a cheltuit mafia industriei de armament ca sa smulga decizia finala ? Decizie care ii va face in continuare sa prospere, pe baza mortii sclavilor …

 5. Turbarea a devenit contagioasă..Crizele economice, falimentele statale, eșuații, indatorați peste puteri și peste orice șansă, nu au altă șansă decît războiul,. Altrnativa cu spatele la zid nu prea le convine, deși au mare șansă la execuție…Ideea vehiculată cum că armele ar fi relansarea economică..devine unanim acceptată..doar sunt specialiști competenți.. Inarmarea tembelă cu arme care in doar cîțiva ani vor fi depășite nu doar moral,. e o tîmpenie colectivă in care nici un european nu indrăznește să comenteze..Iar turma, polimea, stă căscată, ori din lașitate, ori din nepricepere, și de la un moment dat pică bombe o să considere pe altu inamic, nu pe propriul patriot,..

 6. Preşedintele american şi Partidul Democrat sunt foarte favorabili noilor ajutoare, prezentate ca o investiţie în securitatea Statelor Unite în faţa, potrivit acestora, obiectivelor agresive ale Rusiei.Se scrie in articol! Nu cred ca exista o minciuna si diversiune mai mare! Rusia are rachete nucleare hipersonice cu bataie pe o distanta de pina la 18.000 km., asa ca securitatea SUA nu este si nu poate fi asigurata de o tara aproape distrusa cum este Ucraina!

 7. Acest razboi pe fata intre Nato si Rusia se va sfarsi cu apasarea Butonului Rosul. Alta cale logica de inchidere a acestui conflict nu exista.

 8. Tuturor trolilor amărâți proruși:Văzând ca mama prostiei nu osteneste în a făta neghiobi ,trebuie să dau cu tifla unor amărâți ce postează în favoarea Rusiei:Sărmanii troli prorusi,striga la luna!Aproape toți comentatorii de mai sus își exiba prostia cronica.Ei nu înțeleg că Ucraina face bine pentru toată Europa,pentru civilizația pe care este fondată societatea noastră,occidentală,îndeobște spus.Care se află în mare pericol acum.Trebuie ajutată Ucraina,oameni de doi bani ..vai ce v-as arde cu vina de bou!!!Ne ajutăm pe noi.Voi ,saltimbanci ai prostiei,nu realizați că până și Trump,o parte însemnată a trumpistilor, și-a dat acordul pentru ajutor.Va rog nu mai lătrați la luna,e spre nefericirea voastră.Si mai aveți încă de trăit.Si mâine e o zi pentru cei care nu ați crăpat astăzi! Vreau sa va vina mintea la cap.Voi avea în voi alți prieteni dragi.

 9. Năvrăpăscu-10lovituri,conu leonida fata cu reactiunea-30 lovituri,Merge banda ! -20 lovituri,gelu-40 lovituri,axon-1 lovitură că-i bătrân .Cu vâna de bou.Totul e în funcție de mărimea elucubrații.Pentru cei care urmează să scrie pe forum,o luam pausal-50 lovituri fiecare.Facem pariu că Ucraina va câștiga războiul în cele din urmă.

 10. Rușii nu se simt prea bine.Versiunea mai nouă a ATACMS poate dubla raza de acțiune a rachetelor până la 300 km.

  Asta va duce loviturile mai adânc în teritoriile ocupate, inclusiv în Crimeea anexată, pe care Rusia o folosește drept bază navală și aeriană majoră, protejată de sisteme antiaeriene și nu numai.

  Rachetele ATACMS pot fi folosite pentru a lovi cele mai puternice sisteme antiaeriene rusești – S-300 și S-400. Avioanele, elicopterele, rachetele și bateriile de artilerie vor intra, de asemenea, sub focul ATACMS.Liber la mierlit de orci.

 11. Rusia trebuie sa isi consume resursa de razboi. Asta se face in timp nu imediat. Putin este pe duca iar Rusia trebuie sa inceteze sa mai reprezinte un pericol in viitorul apropiat.Macar pentru 50 de ani.Sparta in zeci de stătulețe independente lumea occidentală va beneficia de imensele resurse.De data asta banii vor ajunge la beneficiarii de drept și nu în pușculița de război a putlerului condamnat pentru crime împotriva umanității.

 12. Biden a înțeles că facțiunea trumpistă a republicanilor ar putea sabota din nou ajutorul, așa că a trimis ATACMS acum.

 13. IQ99-Podu ca podu, hai treacă meargă ,dar în 1991 Ucraina avea vreo 2000 de arme nucleare. Suficiente cat sa distrugă tot pământul de câteva ori. Daca SUA a semnat tratatul de denuclearizare a Ucrainei în 1991 oferindu i garanții de securitate, de ce naiba i a luat 2 ani, sa nu zic 10 că sa i de-a niste rachete convenționale cu raza mai lunga? Alea trebuiau trimise încă dinainte sa atace putin. la primul soldat rus care trecea frontiera, pac o rachetă în cap. După asta aialalti probabil că s ar mai fi gândit dacă sa treacă sau nu

 14. Problema rusnacilor, cum s-a mai spus, nu este ca stau astia cu rachetele langa ei… oricum nu mai conteaza ca sunt la 100 sau la 500km, da poate ai mai mult timp la dispozitie sa le vizezi dar rezultatul final este tot iadul pe pamant daca se folosesc de nucleare. Problema lor ramane totusi faptul ca Ukrainienii cu toata coruptia si cu toate cele o duceau din ce in ce mai bine, pana sa-i invadeze aveau sondele pregatite de extractie in Marea Neagra, otelarie, gaze de sist etc etc deja vecinii de peste granita se uitau cu ravna cum le merge bine… Aici este de fapt marea problema a lui Putinache… daca se trezeste populatia de rand e de rau… dar nu… din pacate.

 15. Concluzia fara SUA, UE nu exista! Grav…Foarte grav pentru Europa!
  Așa a fost încă de la înființare și s-a văzut în conflictele care au urmat dezmembrării Iugoslavei (unul dintre efecte fiind preluarea puterii în Rusia de către criminalul de război Putin).

 16. Armele erau deja pe drum , poate chiar ajunse in Ucraina. Problema era ca producatori de armament asteptau confirmarea platii.Acum nu-i vad bine deloc pe ruși…

 17. @tibi1-ma alătur, cu permisiunea dumitale, unui demers nobil,cel mai nobil:Slava Ucrainii!!!

 18. Slava Z !
  MosRobinet se grabeste pentru ca e la mana industriei de armament… I s-a spus ca nu mai pupa un al 2-lea mandat (nu stiu daca a inteles ceva), iar Trump face pace in 5 minute !!!
  Asa se fac marile „tunuri” financiare jidanesti, nu cotzcariile dambovitene…
  Deja se stie ca un fond de investii american (din „intamplare” apartine famigliei Rotschild) a cumpara 1/5 din datoria Ucrainei (circa 20 melearde usd) la inceputul anilor 2000. De aceea „Putin nu trebuie sa castige”… intre timp, cele 5 melearde au crescut ca „fat-frumos” la peste 300 melearde (estimarea fondului de reconstructie al Ucrainei), bani pe care jidanii americani (si europeni) ii vor lua de la Rusia. Problema e ca jidanii au cam aceeasi bani „investiti” in Rusia si ei nu pot sa-i piarda… In final, cele 5 melearde se vor transforma in minim 600 melearde, doar in cazul ca „Putin nu trebuie sa castige” !!!
  Altfel, se ajunge la o „gainarie” de genul 5 melearde = circa 15 melearde (suma pe care o pot scoate jidanii din recoltele ucrainiene, timp de 3-4 ani, cat dureaza razboiul)…
  Slava Z !

 19. @Democrat#Progresist-100 lovituri,fără anestezie!E prea gogonată povestea ăstuia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.