
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Ákos Derzsi, susține că vocea României spusă și auzită în Europa în ceea ce privește energia pentru că avem această posibilitate de a ne spune cuvântul, în ciuda faptului că avem foarte multe probleme de rezolvat. ”Cred că putem să fim un hub energetic. Pe ce ne bazăm? Dacă mă iau după istorie și spun că România este țara primei producții de petrol oficiale în statisticile internaționale, dacă spun că România era o țară a primei sonde petroliere comerciale, dacă primele rafinării industriale au fost construite în anul 1857 în România, iar dacă în România a fost primul oraș iluminat public cu petrol lampant, atunci cred că nu exagerez dacă spun că avem un fundament solid de a dezvolta acest sector. Eu cred că putem genera o securitate energetică în zonă. Și asta este foarte important”, a declarat oficialul în cadrul conferinței ”România – Hub Energetic European”, organizată de Cotidianul.ro.
Ákos Derzsi susține că în afară de România și alte state aspiră la acest titlu, de hub energetic european. ”Dacă suntem foarte serioși și facem politicile energetice cum trebuie atunci avem o foarte mare șansă să rezolvăm această problemă”, susține secretarul de stat.
În același timp, adaugă acesta, trebuie rezolvate anumite probleme interne.”Spun acest lucru pentru că nu pot să trec peste problema existentă și anume de existența consumatorului vulnerabil, a persoanelor în vârstă care sunt sărace din punct de vedere energetic, a celor care sunt izolați față de sursele de energie, și cred că avem această obligație de a lua în considerare această categorie. Costurile energetice erau, în 2017, pe locul doi în cheltuielie familiei. În același timp trebuie să spunem că 15% din gospodării au dificultăți de a achita energia. Mai mult de jumătate sau aproape jumătate din gospodării utilizează biomasă, 90% în mediul rural și 15% în mediul urban. Mai puțin de jumătate din gospodării au introdus gazul în România. Deși în anul 2016 România a avut cel mai mic preț al Uniunea Europeană a gazului natural, totuși doar 13,8 la sută din populație avut posibilitatea să încălzească cu gaz. Eu cred că este foarte important să pornim exact de la situația în care suntem și să avem în față posibilitățile pe care le avem. Consider că trebuie să fie un scop al nostru să facem o energie cât mai curată și la prețuri cât mai accesibile pentru populație și astfel noi putem să devenim un hub. Cred că o să avem această posibilitate de a avea o energie la prețuri mult mai accesibile”, a mai spus Ákos Derzsi.
Atat timp cat nu esti proprietar pe niste zacaminte de gaze si petrol sau macar sau ai un cotrol majoritar la vreo companie de exploatare, te mai vinzi si ieftin cum s-a tot intamplat, nu poate fi vorba de indepenta energetica. Pe scurt tot colonie buna de exploatat de multinationale.
Deși în anul 2016 România a avut cel mai mic preț al Uniunea Europeană a gazului natural, totuși doar 13,8 la sută din populație avut posibilitatea să încălzească cu gaz. Nu parca era un guvern tehnocrat aceiasi cu USR-PLUS?Ciolos primministrul la acea vreme. La fel lemnul din paduri e exportat brut, nu industrializat local, reimportat mobila scumpa.
Pe ce ne bazăm? Pe „priceperea” nr 1 a celor care gestionează bunuri publice la noi. Cumpara scump și vand ieftin.
Sikkktir mincinosilor! Deja ati batut palma pe ascuns, cartile sunt deja facute, zarurile aruncate si acum va laudati ca prostii pentru afaceri in viitor!