Al cincilea produs românesc recunoscut și protejat în UE

România are, începând cu 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP). Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre. Are 250-400 grame și între 25-30 centimetri și este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.
Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.
Pentru localnicii din Delta Dunării, pescuitul este principala și cea mai veche îndeletnicire. Prin urmare, această activitate este bine înrădăcinată în cultura locuitorilor din Delta Dunării, făcând totodată parte, ca trăsătură caracteristică, din memoria numeroșilor turiști din lumea întreagă care vizitează localitățile din Delta Dunării.
Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte 4 produse alimentare românești protejate în UE: novac afumat din Țara Bârsei, telemea de Ibănești, salam de Sibiu și magiun de prune de Topoloveni. În total, la nivelul UE, sunt înregistrate 1440 de produse protejate.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cristian Cretu 866 Articole
Author

5 Comentarii

  1. noroc că scrumbia se plimbă doar în Dunărea maritimă ( până la Brăila ), că altfel, de mult o „recunoşteau şi protejau” toţi vecinii din amonte, iar noi băteam iar din buze, ca fraierii…

  2. E bine! Vorba aia: pe lumea asta, doua lucruri miros a peste. Unu-i pestele.

  3. Care scrumbie ! Nepotii nostrii au s-o vada doar in poze ! Poate nu stiti , dar acum 30 de ani o fabrica de conserve din Tulcea , producea sute de tone de conserve de scrumbie anual . Acum, primavara ,cand intra scrumbia in Dunare, daca se mai prind, in tot sezonul ,cateva tone ! Pur si simplu este pe cale de disparitie , precum si multe alte specii de pesti marini , cum ar fi sturionii !

  4. Novacul din Tara Barsei este o specie chinezeasca:
    „Novacul sau crapul argintiu nobil, crapul cu cap mare (Hypophthalmichthys nobilis, sinonim Aristichthys nobilis) este un pește bentopelagic dulcicol zooplanctonofag din familia ciprinidelor, originar din apele curgătoare mari din nord-estul Chinei și Extremul Orient, introdus în Statele Unite ale Americii și Europa peste tot, mai ales în Europa de Est (inclusiv în România și Republica Moldova) în crescătorii, heleșteie, iazuri și râuri….”
    Din ciclul Ce mai fura romanii: palinka, kurtos kalacs… ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.