Alba-neagra cu excluderile

Moțiunea de cenzură a PSD pentru demiterea propriului guvern se pare că a deschis o nouă cutie a Pandorei în partid privind lucrurile trăsnite pe care le fac unii social-democrați după criza guvernamentală, de vară, de 17 zile. Amenințările cu excluderea din PSD a unor parlamentari din organizațiile de la Timiș și Caraș-Severin, care li s-au alăturat lui Victor Ponta și fostului premier Sorin Grindeanu, au ajuns de-a dreptul un fel de Fata Morgana. Ba sunt în partid, ba nu sunt în partid cei acuzați că l-au trădat pe Liviu Dragnea și direcția formațiunii.

Pagina oficială a Camerei Deputaților îl dă inclusiv pe Victor Ponta, în continuare, membru al grupului deputaților PSD. La fel și pe colegul acestuia de la Gorj, deputatul Alin Văcaru, căruia i s-a promis excluderea din rândul pesediștilor. Până acum, răzbunarea lui Dragnea l-a afectat doar pe deputatul Alfred Simonis, care și-a pierdut funcția de secretar al grupului PSD în Cameră, după ce a anunțat că nu va vota moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Grindeanu.

E șef în continuare în comisiile partidului

Și totuși, decizia luată în Comitetul Executiv al PSD cu privire la excluderea automată din partid a celor care au susținut tabăra Grindeanu s-ar aplica fără ca organizațiile din care rebelii fac parte să aibă vreun punct de vedere pe acest subiect, după cum susține președintele executiv al organizației gorjene, deputatul Mihai Weber. Dincolo de deciziile conducerii naționale a partidului, Victor Ponta ocupă în continuare funcții de șef de comisii parlamentare pe posturile care îi revin PSD, respectiv al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților și cea de președinte al delegației OSCE. Fostul premier nu vrea să conteste în niciun fel decizia conducerii partidului privind înlăturarea sa din formațiune. În schimb, colegul acestuia, deputatul Alin Văcaru, și el anunțat că a fost exclus din partid, spune că se consideră în continuare pesedist, mai ales că nu a primit niciun act doveditor privind alungarea sa din PSD. Și Văcaru figurează în continuare în grupul deputaților PSD. La rândul său, nici Victor Ponta nu are nicio dovadă palpabilă privind mazilirea sa, în afară de declarațiile deputatului PSD Florin Iordache. Acesta anunța că fostul premier PSD Victor Ponta va fi exclus, ca urmare a faptului că a acceptat să fie secretar general al guvernului Grindeanu. „Dacă cineva vrea vreo hârtie, nu are decât să meargă la centru, la partid, și s-o ceară“, explică deputatul Mihai Weber.

Deputată apostrofată pentru o poză

PSD Suceava nu mai are de peste un an de zile președinte, la fel ca alte câteva organizații ale partidului. Liviu Dragnea a blocat alegerile din filiale, solicitându-le acestora mai întâi să se ocupe de câștigarea alegerilor locale parțiale și abia apoi să se preocupe și de desemnarea liderilor lor. Tocmai pe acest fond, dihonia dintre membri tinde spre apogeu, mai ales că este alimentată și de solicitările centrului privind impunerea unei discipline de fier. Deputata Maricela Cobuz este una dintre primele victime ale rigorii exagerate. Acesteia i s-a reproșat că a postat pe o rețea de socializare fotografii ale sale făcute alături de șeful statului, deși de doi ani PSD se luptă cu președintele Klaus Iohannis. Din „rechizitoriul“ PSD Suceava făcut deputatei Cobuz mai fac parte și acuzațiile legate de abținerea sa la votul Legii pentru sărbătorirea Unirii Basarabiei cu România, alături de patru parlamentari UDMR, dar și că nu a respectat decizia partidului la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu. În replică, pesedista le-a spus colegilor săi că este mândră de pozele în care apare cu Iohannis. „Consider că este o datorie morală, ca deputat, să îmi manifest un respect față de președintele României, deoarece a fost ales prin votul majoritar al alegătorilor, așa cum PSD-ALDE deține majoritatea în Parlament. Deciziile mele politice din ultima perioadă au fost pentru susţinerea programului de guvernare, pentru cetăţenii care m-au ales să-i reprezint în Parlamentul României, astfel încât niciun alegător să nu simtă dezamăgire la adresa mea, deoarece schimbarea clasei politice vine din interior“, s-a justificat parlamentara. Aceasta a scăpat, până acum, fără vreo sancțiune.

Posibile eliminări vs achiziții

Lupta dintre conducerea PSD și Liviu Dragnea privind acapararea controlului total pune în așteptare atât excluderile, cât și vânătoarea de noi cadre parlamentare, atât de necesare pentru partid. În afară de Ponta și Văcaru, nici situația lui Nicu Bănicioiu nu este deloc clară, după ce acesta i-a făcut jocurile la moțiunea de cenzură fostului premier Ponta, prieten apropiat de-al său, și nici nu a votat cabinetul Tudose. Deși lui Bănicioiu au început să i se trântească din ce în ce mai multe uși în nas în PSD, prieteniile acestuia cu o parte din primarii bucureșteni, cât și cu alți membri din CEX, precum și relațiile bune cu Israelul și China, îl mențin, încă, între pesediști. Pe lângă lupta pentru supremație cu ceilalți baroni ai partidului, șeful PSD mai are de rezolvat și problema racolării de senatori și deputați, pentru a asigura din nou, din toamnă, o majoritate solidă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.