Republica Moldova în PAS cu Maia Sandu (Update)

Update

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, va deţine 63 din cele 101 mandate în noul Parlament al Republicii Moldova, potrivit calculelor făcute de portalul alegeri.md.

În urma alegerilor parlamentare anticipate de duminică, PAS a obţinut 52,8% din totalul voturilor valabil exprimate, reuşit astfel să formeze o majoritate parlamentară solidă.

În Parlament au mai intrat doar două formaţiuni politice: Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), format din Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, al lui Vladimir Voronin, şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, al lui Igor Dodon, precum şi Partidul Politic „Şor”, condus de Ilan Şor.

BECS, care a fost votat de doar 27,17% din electorat, a obţinut 32 de mandate de deputaţi, în timp ce PPŞ, care a obţinut în alegerile de duminică un scor de 5,74%, va avea şase mandate de deputaţi.

La alegerile parlamentare anticipate au participat 23 concurenţi electorali, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent, însă doar PAS, BECS şi Partidul „Şor” au trecut pragul electoral.

update 9

Președintele PAS Igor Grosu s-a adresat cetățenilor, după închiderea secțiilor de vot din țară:
„Le mulțumesc cetățenilor noștri, oamenilor buni ai acestei țări pentru lucrul extraordinar pe care l-au făcut astăzi. Le mulțumesc celor din Chișinău, celor din sate și orașe, cetățenilor din diasporă care au mers și au votat pentru un viitor mai bun la noi acasă. Vedem cu toții cum s-a votat – peste 200 de mii de cetățeni în diasporă, 1.466.000 cetățeni au votat în total. Speranța lor este că, începând cu ziua de mâine, vom avea un viitor mai bun.
Vreau să menționez că aceste rezultat s-a întâmplat în niște condiții vitregi. În pofida tuturor minciunilor, obstacolelor, puse în fața cetățenilor, în fața diasporei, lumea a ieșit și a votat. Am văzut o campanie murdară, practici de cumpărare a voturilor. În pofida acestor obstacole, oamenii au ieșit și au votat pentru un viitor mai bun.
Am un mesaj către instituțiile de stat. Sarcina voastră este să vegheați în continuare, după ce s-au închis secțiile de vot, ca votul oamenilor să nu fie fraudat, furat. Oponenții noștri nu se vor lăsa bătuți. Vor încerca să trișeze și în timpul procesului de numărare a voturilor. Mă adresez membrilor birourilor secțiilor de vot, vă rugăm frumos, fiți responsabili.
Vom aștepta cu răbdare rezultatele, vom fixa toate încercările de a compromite votul.

Reprezentantul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), Igor Dodon, a făcut primele declarații de presă, imediat după închiderea secțiilor de votare din Republica Moldova. Dodon susține că se temea că n-o să iasă lumea la vot, dar prezența la vot a fost mai bună decât în turul I la alegerile prezidențiale.

S-a încheiat și această campanie electorală, cu tot greul ei și cu toate manipulările și fake-urile care au însoțit-o. Cu toate acestea, majoritatea cetățenilor și-au făcut datoria față de țară, au votat și au demonstrat că prețuiesc puterea lor de decizie.

Este încă devreme să dăm apreciere rezultatelor acestor alegeri anticipate, dar sunt convins că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat un scor foarte bun și va reprezenta în unanimitate opțiunile electoratului de stânga din Republica Moldova.(..)

 

update 8

Stop vot! La ora 21:00 s-au închis secțiile de votare pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova. De acum începe numărarea voturilor, în prezența observatorilor acreditați la alegeri. Potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC), prezența preliminară, la închiderea secțiilor de votare, a fost de 1.264.359 – circa 44.52%.

Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice prezintă rezultatele primului after-poll, la ora 21:00, după închiderea secțiilor de votare, notează cotidianul.md

 Conform primelor rezultate, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut cele mai multe voturi, iar Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor s-au clasat pe locul doi.

La sondajul telefonic au participat 2 764 de cetățeni. Datele au fost colectate astăzi, 11 iulie, în intervalul: 12:00 – 21:00. Datele colectate nu includ regiunea transnistreană și diaspora.

Iată cum arată datele preliminare:

Partidul Acțiune și Solidaritate – 55,1%

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 24,0%

Partidul Politic Șor – 8,1%

Blocul electoral „Renato Usatîi” – 4,1%

Platforma Demnitate și Adevăr -1,8%

Partidul Politic „Democrația Acasă” – 1,1%.

Renato Usatîi a ținut însă să declare, după închiderea secțiilor de votare din țară: Sunt sigur că vor fi alte rezultate decât cele din sondaje

Peste 1,3 milioane de alegători, reprezentând 43,4% din totalul populaţiei cu drept de vot, s-au prezentat la urne la alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică din Republica Moldova, a declarat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

update 7

Președinta Maia Sandu îndeamnă cetățenii să nu fie indiferenți și să meargă să voteze în cadrul alegerilor parlamentare anticipate de astăzi, 11 iulie.

„Dragi cetățeni, până la această oră au votat peste 43% din toți alegătorii. La Chișinău, au votat doar puțin peste 41%, iar această înseamnă că încă mulți oameni nu au votat. Mai sunt două ore până se închid secțiile de vot din Republica Moldova. Sunt două ore importante care pot fi hotărâtoare pentru viitorul Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Pentru cei care au votat, șefa statului vine cu mesajul ca să îndemne și pe alții să le urmeze exemplul, adică, să meargă să voteze: „Mulți cred că votul lor nu va hotărî nimic. Vă îndemn să vorbiți cu ei, să îi convingeți să meargă la vot. Procesul democratic e foarte important. Cu câți mai mult ieșim mai mult, cu atât e mai mare șansa să oferim țării soarta care o merită”.

„E mai ușor să mergem astăzi 30 de minute la vot, decât după asta să zile în șir să ieșim în stradă să ne exprimăm nemulțumirea față de un Parlament care să nu ne reprezinte și să nu muncească în interesul cetățenilor. Mergeți la vot”, a conchis Maia Sandu.

Prezența la vot la ora 19:00:

update 6

Alegerile parlamentare anticipate pot fi considerate valide, în condițiile în care pragul minim de prezență, de 33.3%, a fost depășit.

În condițiile în care prezența minimă pentru care un scrutin poate fi considerat valabil este de o treime din alegătorii înscriși în listele electorale, avem deja alegeri parlamentare valide. Până la această oră au votat mai multe femei decât bărbați.

Cei mai activi sunt alegătorii din categoria de vârstă 56 – 70 de ani, iar tinerii rămân a fi cei mai pasivi.

Pentru cele 101 mandate de deputat concurează candidați din 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.

update 5

Liderul socialiștilor Igor Dodon a declarat că moldovenii au de ales astăzi între „o guvernare responsabilă” și una „care va da țara pe mâna străinilor”.

El a îndemnat cetățenii să participe activ la vot și să se gândească bine înainte de a alege.

„Avem de ales între o guvernare patriotă, responsabilă și prrofesionistă, sau una care să dea țara pe mâna străinilor, să provoace un nou conflict pe Nistru”, a declarat Dodon.

update 4

Prezența la vot la nivel național în Republica Moldova, până la ora 12:00, este sub cea din cadrul turului II al alegerilor prezidențiale și practic la același nivel cu scrutinul parlamentar din februarie 2019.

Până la această oră au votat peste 610 de mii de moldoveni, adică 21,3% din cei cu drept de vot. În cadrul turului II al alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, prezența a fost mai mare, depășind 22,4%.

Activismul moldovenilor este practic similar cu scrutinul din 24 februarie 2019, când la aceeași oră votaseră 21% din alegători.

update 3

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat la alegerile parlamentare anticipate la o secție din Chișinău.

„Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Astăzi cetățenii se pot elibera de cozi, pot alege un parlament cinstit care să lucreze în interesul tuturor cetățenilor. Noi putem să facem ordine în țară, am votat pentru un parlament cinstit cu care să pot lucra, trebuie să curățăm parlamentul și celelalte instituții ale statului”, a declarat Maia Sandu, la ieșirea de la urne.7

Până la ora 11.00, aproximativ 16% dintre cetățenii cu drept de vot și-au exercitat acest drept.

 

update 2

Premierul interimar Aureliu Ciocoi, care s-a prezentat la ora 10:00 la votare, a declarat că a votat pentru o „Moldovă inteligentă”, cu educație calitativă.

„Singura resursă pe care o mai are Republica Moldova este capacitatea intelectuală a locuitorilor săi. Am votat pentru o Moldovă deșteaptă, pentru o economie modernă și dezvoltătă. Pentru un sistem judiciar rupt de interese financiare și interese de grup. O justiție care să respecte buchia legii și să garanteze siguranță investitorilor străini”, a declarat Ciocoi.

update 1. Prezența la vot peste hotarele Republicii Moldova este impresionantă în primele ore de la deschiderea secțiilor de votare, dar până la ora 10:00, ora Moldovei, este ușor sub cea din cadrul turului II al alegerilor prezidențiale.

Până la ora 10:00, ora Moldovei, după 2 ore de vot în majoritatea secțiilor deschise peste hotare, au votat 32.700 de moldoveni. Cozi s-au format la zeci de secții de vot, în special în cele din Germania și Italia.

Chiar și așa, prezența este totuși sub cea din cadrul turului II al alegerilor prezidențiale din 2020, când s-a stabilit un record de participare pentru diaspora.

La 15 noiembrie 2020, la aceeași oră votaseră deja 34.800 de moldoveni aflați peste hotare.

Prezență impresionantă la vot până la ora 09:30 în cadrul scrutinului parlamentar anticipat. Este cea mai mare prezență din ultimele scrutine. 

Până la ora 09:30, au reușit să voteze aproape 250 de mii de persoane, adică 8,7% din cei înscriși în listele electorale, un număr record de alegători pentru ultimele scrutine din Republica Moldova, indiferent de tipul alegerilor.

Activismul este chiar și peste turul II al alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, când la aceeași oră votaseră 8,3% din alegători.

Prezența la vot este ridicată și peste hotare, unde au votat peste 23 de mii de alegători până la 09:30, ora Moldovei.

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a votat cu începere de la ora 09:00, alături de soția și fiica sa. El a declarat că a votat pentru o „Moldova în care nu se mai fură”.

„Am votat pentru un Parlament care muncește pentru oameni. Pentru cea mai frumoasă echipă pe care a avut-o vreodată Moldova. O echipă de oameni cumsecade și integri, care au renunțat la sine pentru țară”, a declarat Năstase.

El a avertizat și în legătură cu procesul de vot pentru cetățenii din Stânga Nistrului, menționând că acolo s-ar pregăti acțiuni străine democrației.

„Să iasă toată lumea la vot. Să dicteze exact cum le dictează conștiința”, a mai menționat el.

Voronin a votat pentru o „fracțiune formată din 101 de deputați”

Președintele PCRM Vladimir Voronin, cap de listă în cadrul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, susține că a votat pentru unitate în viitorul Parlament, indiferent de cei care se vor regăsi în Legislativ.

El a declarat după ieșire de la vot că își dorește ca în Parlamentul format la 11 iulie toate partidele care vor accede în Parlament să „formeze o fracțiune din 101 deputați”.

„Să lăsăm într-o parte toate interesele noastre politice și partinice, să ne unim toți pentru o țară prosperă”, a declarat Voronin.

Vicepreședinta Partidului ȘOR, Marina Tauber, a fost cea mai matinală la vot dintre reprezentanții concurenților electorali, prezentându-se la secție încă de la ora 07:00.

Însoțită de câțiva colegi, Tauber a calificat ziua de astăzi drept una „istorică”.

„Am votat pentru o țară în care cetățenii nu trebuie să plece în străinătate, iar cei care nu sunt acum, să revină acasă”, a declarat Tauber, menționând că „Europa trebuie să fie construită acasă”.

Ea a mai spus că speră ca „toți moldovenii să trăiască precum locuitorii orașului Orhei”.

Alegerile din Moldova- Secții de votare în România

Informații preluate de la cotidianul.md

Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Ca Kalashnicovul, nimic nu este mai tare ca reactivarea vechii politici mongoloide de shantaj, pe care tov.KGB bolshevic o face actualmente cu al sau Mein Kampf Hitler/Stalin inviat si reabilitat, visa vis de data asta cu Ukraina. Deci este frate acum cu Ukrainienii (nu cu moldovenii, care sunt tinu-ti in schema lui pe post de sclaveti in Gulagul Siberian), si de aceia, ce mai la deal la vale, trebuie refacut imperiul lor URSS. Elementul de shantaj sunt teritoriile praduite ca fratii de ei de la moldovenii nostri, care in veci lor vor sa ramina la ei. Dupa WW1, Ukrainienii in timpul Romaniei Mari, vroiau si ei sa fie independenti la ai nostrii, care le spune-au simplu sa se duca si ei la Paris, sa ia luminna de acolo unde se fac Tratate, nu de la MSCKVA, si acestia in bolshevismul promisiunilor desarte de a cucerii si ei teritorii au preferat sa fie cu Lenin/Stalin ce i-a belit pina la urma cu foametea.Se pare ca si acum vor sa ramina anesteziati de politica propagandistica, uitind ca de fapt nu primesc, ci vor fi si ei sclavetii ca pe vremuri.Peste 2 luni cind va fi Tzar ales pe viata, Putin va face un nou macel, sperind sa-i convinga pina la urma, si daca nu va reusi, atunci va scoate ultima carte si va spune ca Ukrainieni au inaintat prea mult in UE cu teritoriile furate.Asta de nevoie, pentru ca au sula in coste de la chinezi, etc… O zi buna, Con P.S. Nu uita-ti, tov.Dodonel a promis actiuni violente, daca nu este ales, dar se pare ca ordinul nu a venit, mai sunt 2 luni pina la noul macel bolshevic „eliberator”,…URSS, bastionul pacii e, he,he,….!!!???

  2. Si Plahotniuc era pro-european… Chiar romanii nu s-au prins ca „moldovenii” sunt calul troian al rusilor? Ca e bine sau rau, nu stiu, dar macar atata lucru e evident de 30 de ani incoace, mai ales ca s-a cam terminat cu pensiile sovietice.
    @abc Corect! Ai uitat si de pretul la serviciile celei mai vechi meserii din lume; e drept aici s-ar putea sa intre in coliuziune cu rusoaicele…

  3. @Al: Hopa, veni si cavaleria rimatoare. Deh, asinus asinum fricat. Cine violeaza DEXul? Nu cumva cel ce nu stie cind se scrie cu majuscule si cind nu? Cine este inept, nu cumva cel ce injura pe cei cu certe realizari (Titulescu, Potra, Stefan Andrei, Beevor), ridica in slavi indivizi repudiati de propriile popoare (Franco, Stalin), uzeaza de spusele unor rebuturi ale istoriei (Hitler, Mussolini) pentru a-l ataca pe un om de vaza al Romaniei (Titulescu), rastalmaceste ce scrie in documente frizind delirul de mitomanie?

  4. Orice om de buna credinta ar trebui sa se bucure de succesul (pe moment) al Maiei Sandu. Acesta creaza premiza apropierii Republicii Moldova, o relicva stalinista, de Europa, implicit de Romania. Observati ca vajnicii critici ai Maiei Sandu, care pretind ca ar vrea binele Romaniei, nu sint deloc activi cind e vorba de mizeriile sovinilor unguri (Marele Urs, qwe, Valahul), care au o prea libera cale pe forumurile Cotidianului. Este exact analiza care pune diagnosticul: respectivii nu sint binevoitori cu Romania ci doar troli in serviciul intereselor ruse.

  5. @ anonim
    Pe cand erai doar un biet inept mai erai frecventabil. Ajuns insa un mucos isteric ce violeaza DEX-ul esti pierdere de vreme.
    Se vede ca nici lui gelu nu-i poti argumenta nimic, esti stadiul ultim, de ranjitor autofag.

  6. @gelu-tembelu’: Tot mojic si prostanac esti. Crez ca, daca, la admiterea in UE, nu renuntam formal la acele teritorii, le primeam inapoi? Sigur nu. Ar fi fost doar un pretext de tergiversare a aderarii. Dupa campania groteasca dusa contra Romaniei incepind cu era Gorbaciov, Romania nu era in situatia de a negocia. Populatia nu s-ar fi solidarizat in jurul ideiei de unitate nationala, dupa cum nu o face nici azi. Unionismul e minoritar si in Romania, desi nu este expusa influentei ruse in masura in care este expusa Republica Moldova. E drept ca un guvern mai ferm ar fi lasat problema deschisa, asa cum face Argentina cu insulele din Atlanticul de Sud, caci probabil tot am fi fost absorbiti in structurile europene. Nu ai tu fata de coniac, cred ca nici de vodca, doar de trascau. Aceleasi urari si pentru tine, adica tot atit bine pe cit adevar spui si tot atita fericire pe cit de bine crescut esti.

  7. @anonmucus sa ai parte de bani in conturi si buzunare dupa cate copeici am luat eu ca sa postez pe forum, Amin. Nu beua votca imbe, prefer cognacul.

  8. @Anonmucus, bai esti idiot. Sovieticii ne-au luat pamanturile romanesti 1940 si polifricii romani in 1997 au renuntat complet la ele ca sa le faca pe plac amerlocilor si poponautilor de la Bruxelles. Iar tu o ti ranga-balanga cu sovieticii care ne-au laut pamanturile de la stanga Prutului. Pai ba imbecile daca Stalian le-a luat in 1940, nu era normal ca noi sa fi facut tot ce am fi putut ca sa ni le luam inapoi dupa desfiintarea URSS??? Dar mintea ta de propagandist satanic nu poate sa priceapa acest lucru. Si bai imbecile eu nu sunt simpatizantul rusilor dar asta nu inseamna ca trebuie sa accept propaganda ta amerloca care sa ne inflameze pe noi romanii ca sa ne dorim si sa acceptam sa fim atrasi intr-un razboi cu rusii. Aici esti tu machiavelnic, lighioana ce esti, face propaganda pro-amerloca ca sa induci in mintea romanilor ideea ca practic un asemenea razboi este necesar pentru a-i pune cu botul pe labe pe rusi. Fara sa te gandesti ca intr-un asemenea razboi Romania va fi stearsa de pe fata pamantului. De aceea faci valuri pe forum si pentru asta esti platit. Asa ca hai siktic in romtii tai de naparca turbata ce esti.

  9. Cel mai caraghios comentator este Gelu. Si se ambitioneaza sa-si etaleze ignoranta. Este rau spalat pe cap.

  10. @gelu: Tot un magar tembel esti. Numai tu utilizezi cuvintul biganea. Nu l-am gasit pe nicaieri altundeva. Poate la tirla ta sa insemne ce spui si n-ai decit sa-i faci tu ceva lui Azorel, ca tot nu te pricepi la altceva. De prost ce esti, nu intelegi relatia cauza-efect. Daca URSS nu anexa teritoriile de la est de Prut, ce mai avea de cedat Constantinescu si Severin? Sint multi care au criticat gestul si pe buna dreptate dar Europa atunci nici nu voia sa auda de dispute teritoriale cu URSS/Rusia, probabil pentru ca avea propriile aranjamente cu aceasta. Or, atunci toti voiau in Europa cu orice pret. Nu a fost singurul pret platit pentru aceasta pripeala. Daca te doare atit de mult de romani, de ce tot cinti in struna Rusiei? Au suna prea frumos copeicile si prea dulce e samagonul?

  11. @Anonmucus: esti bou ca noapte, „biganele” sunt niste manusi de piele cu care sa-i aia lui Azorica, cainele care te musca de capsorul tau mic de furnica. Imbecile, daca politimucii de la Bucuresti nu semnau Tratatul din 1997 cu Kievul prin care am renuntat definitiv, noi ca stat la pamanturile romanesti incorporate de sovietici in Ucraina era o treaba buna. Dar acum sa te vaiti ca le-am pierdut dupa ce am renutat, noi oficial, la ele si sa tot arunci vina cu ce s-a intamplat acum 80 de ani e de noatea mintii. Tu nu intelegi ca conditia de a intra in Nato pusa de amerlocii pe care-i pupicuri tu cu sarg si mare pofta a fost sa incheiem acest tratat cu Ucraina, facand astfel pipi pe pamanturile noastre si pe fratii nostri romani. Asa ca incaodata hai siktir in romtii tai.

  12. Singura veste bune e ca adunatura de golani numita AUR a luat-o peste bot. Cat s-au straduit anumite servicii sa umfle gogoasa asta, dar n-au reusit. La noi inca se agita ca musca-n pahar, dar fara sanse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.