Câștigul salarial mediu a scăzut în mai

În luna mai 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.695 lei, cu 109 lei (-1,9%) mai mic decât în luna aprilie 2021, anunță INS. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.492 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 69 lei (-1,9%)

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8192 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1850 lei).

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%.

În luna mai 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât ȋn luna aprilie 2021, ca urmare a acordării ȋn lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 21,0% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 14,0% și 16,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), telecomunicaţii, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii; între 5,5% și 8,5% în extracţia minereurilor metalifere, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat, industria metalurgică, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor din tutun; între 3,5% și 5,0% în alte activităţi extractive, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), transporturi pe apă, fabricarea băuturilor.

Ȋn anumite activități economice s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, determinate de acordarea de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare bănești, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 14,5% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv ȋn extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
 între 3,5% și 6,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene, hoteluri şi restaurante; între 1,0% și 2,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), transporturi terestre şi transporturi prin conducte, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi de producție cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învățământ (+5,3% ca urmare a plății cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administrație publică (+0,1%). În sănătate şi asistență socială, câștigul salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă (-0,8%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Protestez ! Publicati stiri false !
    Vasilica Cîţu a spus raspicat ca economia duduie / somajul scade / nivelul de trai si puterea de cumparare cresc.
    La fel ne-a zis si Madam UE.

  2. „Câștigul salarial mediu a scăzut în mai” … Da, da’ in schimb au crescut preturile !

  3. Socialiștii și omuleții verzi din tărtăcuța lui Vasilică sunt devină, și bineînțeles Dragnia, care din pușcărie conduce lupta de gherilă împotriva „guvernului mieu” de incompetenți.

  4. În 2019 erau în strada mii de oameni care cereau sa cada PSD caci nivelul de trai era scăzut,salariile și pensiile mici,împrumuturi mari și trăiam numai pe consum. Veneau unii cica din Suedia cu placute Muie PSD,alții făceau un metru de autostrada.Marele castig al populatiei este ca acuma MUIA SE IA GRATIS LA TOATE COLTURILE SI IN TOATE GAURILE.MULTUMITA ARDELENILOR TOTI BANII DE LA BUGET SE DUC IN ERDEY.TIMISOARA SA MAI VOTEZE FRITI,BUCURESTIUL CLATITE SI POPORUL MULRI IOHANISI PALTONASISTI,TROTKISTI DIN USR,CACI NUMAI ASA O SA AJUNGEM PE CELE MAI MAI CULMI DE CIVILIZATIE SI PROGRES.VEDETI ACUM SA VOTATI PSD CU DANCU,GUSE,CIOLACU,GRINDEANU,TUDOSE SI ALTI DERBEDEI.VA UREZ SCLAVIE USOARA.

  5. Economia Duduie , că doar nu am ajuns sa cred un ziarist când primul ministru cu specializare in finanțe și-ar permită sa mintă …sunt o grămadă de filmulețe cu Petromidia care a duduit … atât zgomotul este filmat cât si fumul gros ……deci numai dezinformați cu știri de 3 lei

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.