Datoria publică a ajuns la 52,4% din PIB!

Datoria publică a României a crescut cu circa 40 de miliarde de lei în luna februarie, ajungând la 841,29 miliarde lei. Creșterea este rezultatul strategiei Finanțelor de a împrumuta o parte semnificativă din necesarul de finanțare pentru anul la începutul anului.

Gradul de îndatorare aferent lunii februarie a urcat la 52,4% din PIB.

Factori de luat în considerare:

– Plățile mai mari la datorie scadente mai târziu în cursul anului vor diminua impactul creșterii din primele luni.

– Baza de calcul a gradului de îndatorare va crește în perioada următoare, atenuând ușor procentul datoriei.

– Guvernul țintește un grad de îndatorare de 48,7% din PIB la finalul anului 2024.

Datoria publică a crescut constant în ultimii ani, de la 373,53 miliarde lei la finalul anului 2019 la 782,17 miliarde lei la finalul anului 2023. Depășirile temporare ale pragului de 50% din PIB au fost frecvente, dar Guvernul a preferat stimularea economiei prin investiții pentru a menține gradul de îndatorare sub control, conform Profit.ro.

Planuri pentru 2024:

– Ministerul Finanțelor a programat împrumuturi de 181 miliarde de lei pentru 2024, pentru a acoperi datoria scadentă și deficitul bugetar.

– Investițiile publice semnificative (estimat 6,9% din PIB) sunt preconizate pentru a stimula creșterea economică.

– Utilizarea fondurilor europene (31,35 miliarde euro din politica de coeziune 2021-2027 și 27 miliarde euro din Mecanismul de redresare și reziliență) va juca un rol important.

– Implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va sprijini reformele și investițiile în domenii cheie, cu un impact pozitiv asupra creșterii durabile.

Creșterea datoriei publice din 2024 este semnificativă, dar temporară și gestionată în cadrul unei strategii mai ample de stimulare a economiei și menținere a gradului de îndatorare sub control pe termen lung. Utilizarea responsabilă a fondurilor europene și implementarea cu succes a PNRR joacă un rol crucial în atingerea obiectivelor fiscale și asigurarea unei creșteri economice durabile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4598 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Statul isi plateste intotdeauna toate datoriile, nu inteleg de ce aveti grija lui.

  2. Cum? Prin aceleași practici, adică, mai angajează 1-200 bugetari de lux prin politica pe baza de eternitate, exact cum e cu Arafat?!

  3. Moda spune ca cu cat ai datorii mai mari cu atat traiesti mai bine…Daca mergeti pe front in Ucraina datoria oricum se sterge….UE si SUA tiparesc dolari si euro in cantitati suficiente…Nemtii isi schimba masinile la 3 ani, pe alea vechi le cumparam noi, ca ne da si euroi de la banca…Romania e tara de lux, e plina de second hand, de la autoturisme la chiloti de dama si chiloti de dam…Pentru doritori proteze dentare second hand nemtesti, ajuta si la invatarea limbii germane..

  4. Romanilor imbecili care vreti sa votati PSD si PNL o sa va treziti vanduti ca vitele la abator khazarilor care vor cumpara Datoria Externa cand aceasta va ajunge la 100%. Asa cum a fost cumparata Datoria Externa a Urcacaniei de catre rotschildieni.

  5. „strategii mai ample de stimulare a economiei”
    Bha, voi nu aveti nicio strategie pentru educatie sau sanatate de 33 de ani :)))
    Va vom bate cu ranga AURita la alegeri!

  6. Până după alegerile generale,datoria publica ajunge la 1.000 de miliarde de lei. Un mizilic! Nici nu știți ce pierdeți!Bine că s-a amanat taxarea averilor de lux!

  7. Investitiile se fac, intotdeauna, din datorii. Datorii mari inseamna viitor luminos, vezi Spania, Italia, Austria. Foarte multi le-au vazut pe net, decat. Doar idiotul ala cu 3 clase, ca trenul, a investit cu bani luati de la gura poporului ! Ati vazut la tv cum a sfarsit mitraliat si unde au ajuns investitiile unuia fara scoala. Sau ascultand la Popescu-Pinoccio n-ati inteles ce inseamna fara scoala. Continuati sa fiti facuti din gura, repetitia este mama intelepciunii !

  8. La procentul asta cine a ajutat???sa va spun:magistratii de 3 ori au cerut bani de la fondul de urgenta!(aviz celor care fac bani la fondul de urgenta-politie si jandarmi,platiti la m8n8m si in bataie de joc),domnii din invatamant care muncesc 8 luni din an si sunt platiti tot anul,fara sarbatori lucrate,fara weekenduri lucrate in care doar iau bani pe meditatii,politicieni care,daca inainte lucrau 168 de ore la 6 luni,acum lucreaza 3 ore pe saptamana , care la 4 ani au pensii de 4700 lei,de doctori nu mai zic!!!pensii medicale la cei cu ficăței cat ligheanul de la băutură, manele si bere!!!bravo domnilor piliticieni!8mi mai iau un job?

  9. Si dupa cei 30 -35 de ani de munca la ordin,mereu gata operativ,sunt cu pensie d3 4000 de lei operativ special,contributie zero zici tu(azi zice ca 25 de mii sunt in m8siune de 1 mai=25 de mii de familii fara tata in familie dobitocilor),dupa trei de 8nflatie ajungi la ajutor social!sa 8mi explice un politician d3 ce un betiv de 10 de ani,in varsta de 40 de ani,cu 17 zile d3 munca are pensie medicala???si mai ia si de handicap???2 pensii si nu a muncit????si tu iei 4700 pentru 4 ani???si 60 d3 ani,plin de uzura,d3 boli,sunt 8n plus!vrei conditie de munca normala?normal va fi atunci sa iei rangi in cap, sabii,ca asa e normal ,nu?cine isi mai risca viata noapte de noapte pentru mmie d3 euro???

  10. Și în ce ”investiși 200 mld. $ ? Ăla cu 5 clase a construit cu 30 de mld. ( la valoarea de atunci ) centrala atomică , hidro/ termocentrale , Canalul , Portul , Aeroportul , sute de mii de apartamente ,unde prima ta generație încălțată a văzut o baie . Evident la ”valoarea ta așteptai o vilă cu piscină , pe care ți-au dat-o ăștia în calitate de ”asistat social , sau de ”pensionar special sau de ”evazionist cocalar fraudulos ce ești.

  11. Bugetul Romaniei este de peste 90 miliarde de euro, adica peste 450 miliarde de lei noi. Cum adica se fac datorii sa se plateasca salarii si pensii ? Cred ca vorbiti pe nas. Vedeti cat se plateste inutil pe armament si pe o armata de 2x mai mare decat nesesar care facem noi pe slugile ordinii mondiale ale americanilor. Nici banii de la UE nu sunt folositi la salarii si pensii, ca este interzis, o parte din ei sunt folositi la premierea „premiantilor”.

  12. ‘Inteligentule …’, oricine va prelua puterea va executa întocmai ordinele ‘Înaltelor Porți’, suntem departe (la figurat) de unguri sau polonezi, luminează-i tu pe cei care nu contează în acest joc al marilor puteri / interese!

  13. Comparativ cu alte state europene, la numarul de locuitori si la evaziune fiscala, Romania ar trebui sa faca PIB de 1.000 de miliarde de euro, respectiv, un buget de 400 de miliarde de euro, adica de 4x mai mare ca acum, cand este de 2x mai mare ca dupa tandemul Basescu+Boc. Continuati sa evazionati, incepand cu toate firmele straine ! Si continuati sa va plangeti cand Romania o duce cel mai bine din ultimii 80 de ani !

  14. @Rector, fost televizor, judecator
    -adica Buget de 40% din PIB?

    amintim ca in 1989 Ceausescu jefuia tot ce se mai putea
    cu calcule trucate ajunsese la Buget de 47% din PIB
    in realitate depasise 100% NU PRIN IMPRUMUTURI ci, mare atentie,
    prin „inginerie economica” -Romania producea PIB PE STOCK!!!!!!!!!!!!!!!!!
    (fara sa vanda,e frumos calculul?)

    dealfel toti banditii-de stanga,de dreapta,de centru
    toti parazitii numesc COLECTARE procentul ala
    si vor sa depasesasca 100% Buget in PIB, prin indatorarea VITELOR!

  15. se imprumuta acuma, ca pe sfarsit de an se rupe pisica… schema piramidala a finantelor mondiale in euro-dolar incepe sa cada. nu va faceti grija cat se imprumuta, la final de an o sa va minta ca avem crestere economica de 10% din PIB, ca datoria sa para ca e sub 50%

  16. Lasati dracu sperantele desarte in alde Simion !!! Alde Simion vor executa Ordinele Bruxelului mai abitir decat 10 Ciolaci…Simion se gudura, se bucura ca il baga in seama Bruxelu…Nu exista speranta, nimic nu e mai bun ca PSD, iar PSD este rau.

  17. La tarile cu apa calda la robinet este 40% din PIB bugetul de stat. chiar si mai mare, noi nu vrem sa luam mai mult de 27-30%, ca nu vrem sa suparam. De asta avem impozite foarte mici, redevente si mai mici, iar TVA mic, nici ala colectat tot. Repet, sa nu suparam ! Nu stiu cine va instiga la suparare, traiti de 2x mai bine ca pe vremea lui Bas+Boc. Pe vremea impuscatului nu aveati un telecolor, macar, azi aveti in fiecare incapere OLED-uri 4K ! Dar infantilii se victimizeaza, sa fie mangaiati pe cap.

  18. @ RECTor 15:47
    Buey Tataie, din ’89 până aZi au trecut niște ani.
    Comparâ și ’89 cu ’55, GENIULE !
    măR🤣g

  19. Asa si? Japonia are datoria publica 300% din PIB si este in G7. SUA are datoria publica 100%. Mai vreti? Nu parca creditul era sufletul capitalismului? V-ati invatat cu deficitul bugetar impus de Moscova pardon Bruxelles de 3% ca sa va poata fura muncitorii si sa nu puteti sa va faceti fabrici si uzine decat atunci cand vor ei si daca vor?

  20. „Nu parca creditul era sufletul capitalismului?”

    Majoritate de pe forumul Coti sunt pensionari ceausisti-ortodosi care asteapta postasul cu pensia in geam (jumatate din pensionarii acestei tari !!!). Ce capitalism cand CARD este inversul de la DRAC ?

  21. In permanenta trebuie sa fie o amenintare, daca nu-i gripa e razboi, daca s-a prelungit e inlocuit cu mielul/masa de Pasti, iar acum datoria, desi tot presa ne arata ca in UE unde limita era 60% din PIB unele au peste 100%. Ma intreb daca unul din bocitori au luat un credit? Ei nu stiu ca de fapt impumutul pt o casa la care dai avans 15% inseamna o datorie de 85%…Adica un cetatean se descurca, iar o tara nu…Mai geniilor. In Romania conform datelor sunt aprox. 5,7 Mimilioane de angajati salariul mediu brut este 7790 lei, pensia medie 2246 lei 4,7 milioane…25% din 7790 este 1975 lei 1975X5,7/4,7=2361 lei deci in acest moment pensia medie este cu 115 lei mai mica decat pot sustine angajatii. Apar probleme din cauza ca angajatorii interzie…Mai este ceva s-ar putea ca in calculul pensiei medii sa nu fie trecut si cei10% pe care statul ii ia inapoi de la o pensie mai mare…

  22. România trebuie să facă eforturi pentru a evita o acumulare a datoriei publice care să depășească 100% din PIB. În cazul că se va întâmpla așa ceva, primul ministru al României va deveni un finanțist agreat de marile bănci globale creditoare. Deja, trei state UE au sau au avut prim-miniștri care au lucrat pentru bănci că Rothschild ( președintele Macron ) Goldman Sachs ( Draghi în Italia) său Chase Manhattan ( Mitsotakis din Grecia ). Înafara UE, actualul premier britanic a lucrat pentru Goldman Sachs și pentru un hedge found.

    Nu este cazul să insist asupra consecințelor, tulburările sociale din Franța ultimilor ani sau Italia sunt cunoscute de toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.