Citiți ce spune un economist. ”Haosul se așterne în tot și în toate în România”

bani-moneda-romania-inflatie

INS ar trebui să iasă rapid cu clarificări după ce Eurostat a publicat o altă inflație, mai mare (nu este prima dată), dar si cu privire la alte chestiuni legate de aceasta, arată profesorul de economie Cristian Păun pe pagina sa de Facebook.  Economistul intreabă retoric: ”Până la urmă, cum a rămas cu inflația?”

”Iar am ajuns să avem mai multe inflații, depinde unde și la cine ne uităm.

Sunt curios, dacă tot vine vorba de mai multe inflații (ba e 5,9%, ba e 6,2%), cum a surprins INS în estimarea inflației cele două fenomene vizibile în piață:
– Calitatea rămâne la fel, se schimbă cantitatea, prețul rămâne același (adică, „zero” inflație măsurată strict prin prețuri);
– Cantitatea rămâne la fel, se schimbă calitatea (rețeta, concentrația, ingrediendele etc.) și prețul rămâne același (adică, tot „zero” inflație măsurată doar prin dinamica prețurilor).
Evident, aceste studii ar trebui să reflecte cu acuratețe cât din piață este afectată astăzi de aceste fenomene, dinamica lor în gama de produse incluse în indicele prețurilor de consum trebuie să fie luată în considerare. Cred că nu se întâmplă acest lucru.
În plus, ar trebui lămurit (printr-un studiu care trebuie realizat lună de lună) procentul din consum de produse care au avut adaosul plafonat. Nu de alta, dar nu este corect să pui în coșul de bunuri doar produse care au avut adaosul plafonat (de exemplu, la ouă, doar cele de dimensiunea M în caserole de 10 bucăți au avut adaosul plafonat).
Având în vedere credibilitatea știrbită a INS după ce Eurostat a publicat o altă inflație, mai mare (nu este prima dată), cei de acolo ar trebui să iasă rapid cu clarificări metodologice, inclusiv pe chestiunile enumerate de mine mai sus.
Altfel, inflația din România pare tot mai mult a fi ”din pix”. Nu că nu ar fi. Oricum, inflația este a tuturor și a nimănui, fiind o medie. Nimeni nu consumă circa 6000 de produse într-o lună. Nici măcar bucăți din ele, așa cum se regăsesc în inflație. Totuși, nu ar trebui să ne ascundem în spatele imperfecțiunilor inerente pe care le are media pentru a produce și mai multe imperfecțiuni…
Încet dar sigur, haosul se așterne în tot și în toate în România…”, opinează economistul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

17 Comentarii

 1. Este valabil pentru intreaga uniune europeana. Romania nu face exceptie fiind la oala comuna. Cu un presedinte viitor patriot adevarat are insa sansa reala sa se salveze.

 2. …ins-ul nu mai are de prin 89 credibilitate, este doar o unealta in mana politicului…cand brutul mediu pe economie era , real 4977 lei/luna ins comunica 6413 lei/luna…cand fiecare cumparator merge la cumparaturi cu lista si banii pregatiti, cand ajunge la casa constata ca i-ar mai trebui cam 10/15% sa achite aceleasi produse pe care le-a cumparat in urma cu mai putin de o luna…cand calculeaza pib-ul pe cap de locuitor il raporteaza la 20 milioane, cand noi suntem in cocioc in jur de 10…cand calculeaza productivitatea muncii ii baga si pe cei aproape 2 milioane de bugetari, care nu produc nimic…ni se spune in fiecare secunda ca suntem puturosi, ca nu muncim, ca muncim prost, ca de-aia suntem saraci…in realitate asa mascheaza hotia de peste 20 miliarde euro furati an de an, de 34 de primaveri incoace…de atunci traim intr-o minciuna continua, pe care o perpetuam din patru in patru ani…

 3. Licuriciul e-n toate: E-n cele ce sunt
  Și-n cele ce mâine vor plânge la soare;
  E-n NATO întreaga și-n UE mărunt,
  E-n războiul ce veșnic nu moare.
  Dar mersul spre haos nu are zăbavă,
  El tot mai puternic se-nalță prin ani.
  Iar cor de renegați, ONG-iști si tirani.
  Îi cântă Licuriciului: Slava!” (după G. Lesnea Partidul)

 4. @ Câțuvencu 11:23

  In sanul tau de mandra capitala/ E sediul ambasadei lui Bideu! (dupa M. Beniuc)

 5. Să trăiască cei 200 de secretari de stat plus toți tăietorii de frunze la câini din ministere!

 6. „credibilitatea INS”…. ahahhahahaha, asta e tzara aia care se afla in declin al natalitatii, o crestere a mortalitatii, cu o populatie imbatrinita, dar cumva, numarul „persoanelor” cu drept de vot se mentine de vreo 15 ani la 19,5 milioane

 7. Eu mi-am plătit Telefonul si Lumina pe luna Iulie 2024 ! 100 de lei Telefonul si 50 de lei Lumina ! A mai rămas sa plătesc in Luna Iulie 2024 doar 300 de lei Intretinerea la Bloc !

 8. Manipularea cu cifrele era bine răspândită și la comuniști. Pentru a fi menționați pe la dări de seamă șefii de sovhoz micșorau suprafață semnată mărind roada la hectar.. Dacă venea vreo comisie făceau bilanțul cu mere pe la băi. Comisarii bruxellezi au aceleași apucături.. Pe calea cea dreapta merge UE..

 9. Haosul se numeste PSD + PNL + USR + AUR = lingai amerloci…..,,UE obliga Romania sa reduca importurile din China…De aceea toate preturile cresc..Occidentul face marfa proasta su mult mai scumpa…Cine stie, cunoadse, marfurile din China au hranit romanii saraci, bogati si milionari in ultimii 30 de ani….Cu 10 ani in urma gaseai sa cumperi 10 modele de marmura si granit din Asia, China, acum a intarcat balaia…Totusi, si azi targurile din Romania vand marfa chinezeasca…Marfa occidentala este prea scumpa…nu se vinde. Milionarii romani si – au facut plinul.

 10. @ Vacaru Gheorghe

  Nene, explică-ne și nouă CÂND a vândut PCR țara cum o fac cei care au urmat la guvernare după ei ?

 11. Partidul Comunist a fost singurul partid din Romania care NU a vandut Romania….Putorile Capitaliste romane, puzderia de Vedete, Manelisti, nu produc nimic in afara de besini, traiesc pe spinarea Comunistilor chinezi…Din 100 de marfuri cumparate pe 95 scrie Made in PRC, Popular Republic of China….Vorbesc in general, de la marfuri de lux la baterie de chiveta….Internetul, fibra optica si Echipamentul electronic sunt facute de Comunisti….Si cand vad manelarii rumuni cum stramba din nas cu aere de superioritate cand aud de comunisti !! Vaai, parca se trag toti din regili Mihai..

 12. Mai pe shleau avem un haios haloimes, creat din prima zi din dec.89 de eshalonul 2 de nomenclaturishtii chibutzului PCR. Daca balantza Jutitziei ar avea pe talere ce a realizat Cheashka (+) shi cea realizat Ylici (-) am ajunge aproape de O O, iar romanii fug din tzara de spectrul saraciei shi insecuritatzii de zi cu zi, in continua creshtere. Deja am ajuns kolonie, iar economia, samd, deja a scapat de sub control, shi incapabilii noshtri shtiu doar sa se imprumute, dar pe spinarea noastra shi a viitorului copiilor noshtri.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Evident ca securicii au fost interesatzi sa protejeze din prima zi a lui dec.89 un grup infractzional organizat majoritatea > minoritari din gashka lui Bulake & Rromyca & Co.=aginturili din West + Est…

 13. bineinteles ca pe-ce-re vindea Romania! nu mai vateti campii: copiii erau vanduti pentru bani! aurul era dat pe tava altor tatuci. Romania nu avea cum sa fie suverana si independenta fara tribut inaltilor: china, rusia, tarile arabe. populatia era tinuta in saracie, pentru tot ce avea Romania se exporta. adevarat se platea datoria externa, visul unui dement, pe sacrificiul nostru! astia fac cam acelasi lucru, dar pentru buzunarul lor. tatucu’ ceausila voia o tara pa persoana fizica. astia vor sa ne ucida si sa dea teritoriul la bucata, in timp ce ei isi cumpara insule exotice…cam asta. lasati-o cu socialismul si aberatiile „binelui” in dictatura! SINGURUL VIS AL OAMENILOR TREBUIE SA FIE LIBERTATEA. NU SA ALEAGA INTRE STANGA SAU DREAPTA INTR-O DEMOCRATIE BOLNAVA, DE FORMA PRIN SPALAREA PE CREIERI A POPULATIILOR ADUSE IN SCLAVIE, DAR CARE SE CRED LIBERE. NU MAI PROSTITI PE NIMENI BHAI! VORBITI DE LIBERTATE SI DE RESPECTAREA CONSTITUTIEI! NUMAI ASA MERG LA VOT!

 14. BREYiii, AXOANE,
  Câtă Vreme NU DELIRezi GRAAAAVISSIM cu Basarabia ețși chiar frecventabil, PARI Om Normal, Judecat, NeMincinos.
  DE CE NU rămâi AșaUNOm și AșaO Persoană, să vă înțelegeți ca OMul ȘI Persoana?
  CE Dreac sau OM Tembel, rămas prin Birouri STB de pe Vremea lui Daniil PREPELEKOV, Idiotul POLITIC al Tuturor Secoleeor Umanității, trecute, prezente ȘI Viitoare, CăAșaUN Tembel ca el LOC sub Soare NU mai are ȘI Nici Asemănare?
  Rămîi AsaUOM, NU te mai lua după Coelgul de Prostoe ȘI Răutate ALIENEsque, sCURsul ce își zice Mare, dar el este MIC în Toate, văzute sau NeVăzute, ascunse …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.