Guvernul se împrumută masiv pentru a acoperi deficitul bugetar și a refinanța datoria existentă

La finalul lunii aprilie, soldul datoriilor publice interne și externe ale României a atins 90,69 miliarde de lei, o creștere semnificativă de 12,93 miliarde de lei în comparație cu luna martie. Această creștere este determinată de necesitatea finanțării deficitului bugetar estimat la 87 de miliarde de lei (5,5% din PIB) pentru anul 2024, dar și de refinanțarea datoriei existente.

Potrivit analizei Profit.ro, Ministerul Finanțelor a recurs la împrumuturi semnificative atât de pe piața internă, cât și de pe cea externă, pentru a acoperi nevoile financiare ale statului. În luna aprilie, s-au înregistrat creșteri semnificative ale împrumuturilor interne (în lei și valută), care au ajuns la 48,13 miliarde lei, de la 36,12 miliarde lei la finalul lunii martie. De asemenea, soldul împrumuturilor externe a crescut cu circa 1 miliard de lei, ajungând la 42,56 miliarde lei (echivalent în lei al împrumuturilor în euro și dolari).

Pe parcursul primelor patru luni ale anului, Ministerul Finanțelor a reușit să atragă 121,78 miliarde de lei prin împrumuturi, din care 32,4 miliarde lei în ianuarie, 31,82 miliarde lei în februarie, 13,53 miliarde lei în martie și 12,93 miliarde lei în aprilie.

Creșterea semnificativă a nevoilor de finanțare

Necesarul brut de finanțare pentru anul 2024 a fost estimat de Ministerul Finanțelor la 181 miliarde de lei, excluzând instrumentele de cash management. Volumul împrumuturilor pe care Ministerul Finanțelor intenționează să le atragă de pe piețele interne și externe este estimat la un nivel similar cu necesarul brut de finanțare, respectiv de aproximativ 181 miliarde lei. Această sumă reprezintă o scădere de 10,8%  față de volumul împrumuturilor atrase în 2023 (203 miliarde lei). Scăderea este determinată de o previziune mai mică a deficitului bugetar (5% din PIB, echivalent cu aproximativ 86,6 miliarde lei) și de un volum mai mic al datoriei ce urmează a fi refinanțată în 2024 (94,4 miliarde lei).

2023: Un an al revizuirilor repetate ale necesarului de finanțare

Anul 2023 a fost marcat de revizuiri repetate ale necesarului de finanțare, ca urmare a creșterii deficitului bugetar peste ținta inițială de 4,4%. Necesarul brut de finanțare a fost estimat inițial la 160 miliarde lei, ulterior fiind revizuit la 180 miliarde lei, 200 miliarde lei și, în cele din urmă, la 205 miliarde lei la mijlocul lunii decembrie. Deși nevoile de finanțare au crescut semnificativ, Ministerul Finanțelor a reușit să atragă 203 miliarde de lei prin împrumuturi.

Concluzie

Creșterea semnificativă a împrumuturilor guvernamentale în 2024 reflectă o combinație a deficitului bugetar mai mare decât cel estimat și a nevoii de refinanțare a datoriei existente. Deși volumul împrumuturilor este mai mic decât cel din 2023, ele rămân o componentă importantă a finanțării guvernamentale. Evoluția deficitului bugetar și a nevoilor de refinanțare va continua să fie factori cheie care vor influența strategia de împrumut a Ministerului Finanțelor pe termen mediu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. a tine 200% bugetari si pentru a plati specialii!
    Dupa alegeri, se vor dubla taxele pentru putinii contribuabili!
    Cum veti vota, asa veti trai.

  2. Normal ca faceti deficit bugetar daca cumparati arme de miliarde de dolari , apoi le dati gratis ukrainienilor.
    Conducatorii acestei tari nu mai reprezinta demult interesele poporului roman !
    Abia astept sa vina akegerile !!!

  3. La alegeri vor răsări iarăși, numai dreaku știe de unde, niște „nedumeriri” electorale iar cele 30% ajunși cu chiu cu vai la urne îi vor vota fără să aleagă..

  4. ….Guvernul se împrumută masiv….
    -si acum LA VOT!
    (mai ales nu-l lasa pe altu sa te fure
    fura-l tu!)

  5. model Ukraina?? suntem totusi membri UE. ori tocmai d aia..??

  6. Prin PNRR au venit niste zeci de miliarde. Impozitele si taxele cresc aberant aproape zilnic. Prin bonurile Tezaur statul atrage inca alti bani de la populatie, deloc putini.
    Si totusi in aceste conditii de maximizare a veniturilor, STATUL NU ARE BANI si se imprumuta, si nu oricum ci masiv?!

    Si un orb vede ca aici nu-i lucru curat.

  7. As vedeti cand vine nota de plata si va vor pune impozite ce nu le veti putea plati. Si uite asa va vor lua si casele si pamanturile. Sau voi credeti ca Ceausescu a fost prost cand a scapat de datoria externa. Si asa a-ti trait in ultimii 35 de ani imprumurandu?va. Daca nu era cizmarul Ceausescu sa va lase tara fara datorii astazi erati in curu’ gol.

  8. Guvernul E INCOMPETENT masiv pentru a acoperi deficitul DE INTELIGENȚĂ
    Nu mai e mult până la 200 de miliarde Euro Datoria externă
    iar dobânzile anuale de circa 10 miliarde de euro.
    Halal…Ăștia da trădători si vânzători de țară….NU Ceausescu.

  9. Unii se mira ca prostii ca de ce se imprumuta Romania!! Pentruca Romania NU produce….totul e de import….burghezia fura prea mult…luxul burgheziei este prea mare…contributia la infrangerea Rusiei este prea mare…Imbecilii cred ca de vina sunt bugetarii, ca asa le spune la televixor.

  10. Cum am auzit că stă treaba cu banii europeni (ce în mare parte sînt de la noi) și PNRRu.
    La orice proiect cu bani europeni (vezi mai sus) 20% trebuie pus de partea română. Degeaba ne scot ochii că vai cîte fonduri europene au intrat dacă partea română nu are cei 20%. Și atunci se-mprumută pe seama noastră pt proiecte alese de Bruxelles de care, de cele mai multe ori, nu avem nevoie.
    Și uite-așa vom fi datori și cu avuția luată fără a să fi fost învinși de o armată. De fapt e mai rău.

  11. Bucureștiul suferă de de sindromul Buenos Aires.Fix ca-n Argentina, pleacă de la de toate spre nimic
    Schema Ponzi a împrumuturilor și titlurilor de stat care nu mai valorează nici cât hârtia pe care sunt tipărite e un sport predilect UE și SUA. Guvernul celor două regiuni-WEF- produce idei, precum banii temporari și cei electronici însoțiți de taxe și permisiuni sau interdicții, o variantă high tech a cartelelor ceaușiste.Dacă ai card preferențial, ai taxe mici și permisii multe, dacă nu, nu.Vedeți ce simplu e? Ce-i aia „energie”, „industrie”, „piață de desfacere”! Bătăi de cap inutile? Prin milă stăpânului primești sau nu. În rest, televizor la comun, cușete, droguri și alcool dacă ai simpatii corespunzătoare sau dimpotrivă, escavator cu barba-n lagăr daca faci gât.Simplu, nu?

  12. pune un ddomn degetul pe rana; ..Romania imprumuta ..si hartia igienica..dee cartofi si ceapa nu mai vorbim..doua plante care nu s au mai cultivat in Romania si este foarte greu ..necesita cativa ani buni..adaptarea a cessgtora la clima , la sol, laaa de;pozite si desfacere ..incerc sa fac haz de necaz..haosu incepe cuuuu..IOHAOSU..acest arbitru in procesul de anihilare totala a tot ce i romanesc (NA, piere) ..sunt tare curios cui v a vinde sasu .zacamantul din Marea Neagra …nuuu carei tari/stat bre ciii cafre i companii(Exxon,mobil,texan ori haram)…

  13. …si daca intri pe pagina cocalarului de buzau, ce se mai lauda!…cata crestere economica a facut, cat a redus el singur inflatia, ce de constructii si investitii, cat a crescut pensiile si salariile, nivelul de trai!…uita sa spuna ca toate sunt pe datorie!…Anul viitor scape cine poate!…tva, 24%, impozitele pe proprietati cu patru cifre, toate pensiile inghetate si impozitate, probabil impozitele pe salarii peste 20%…si, cireasa de pe tort, daca tot hotii astia ies in urma votului, nitel razboi…lege martiala, armata pe strazi, sa murim in liniste si stabilitate…

  14. Și Dr ce nu produce România ,mă axionule,nu tocmai că a fost acaparată de ONG-uri mafiote și multinaționale,care au căpusato prin alogeni trădători ,care au lucrat pentru agenții străine ,sclavule care ești

  15. Sunt prea multi bugetari, prea multe primarii, prea multi parlamentari, prea multe scoli primare si gimnaziale si probabil prea multe licee….Toata lumea fuge de o analiza obiectiva, cati romani sunt in Romania, cati copii….Bugetarii nu sunt evaluati pentru ca sefii lor sunt incompetenti si nu exista nimeni in „sistem” sa fie capabil de a norma munca bugetarilor. Cel mai adesea exista o mana de oameni care se aproprie de pensie si care tin tot „sistemul” in brate. Daca vine un tanar naiv si vrea sa schimbe ceva, i se da in cap. Oricum toata schema mafiota cu imprumuturile este un jaf rapid facut de niste hoti prosti pentru niste mafioti imbecili dar care sunt la butoane si care sunt adevaratii stapani. Jaful nu va mai dura mult. Stapanii adevarati vor veni sa-si ia in primire iobagii. Bugetarii vor fi dati afara. Cei cativa bugetari ramasi vor fi tinuti in iobagie…”serviciile” intesate de prostie corupta si parazitara, vor disparea si ei. Daca nu va dus capul sa intelegeti ca nu se poate trai fara munca si nu se poate cu trdatori prosti la butoane!

  16. Cautati adevaratii vinovati, oligarhia globalista occidentala ! Este conspiratie bineinteles. Este forma de supunere folosita pentru a te ingenunchia pe viata ta si a nepotilor nepotilor tai ! Odata ce ai trecut de 80-90% datorie externa le-ai ras , nu mai ai scapare. Ceau a vrut sa scape si a fost ucis iar noi orbecaim si acum cu industria distrusa adica fara mijloc de a produce bani !

  17. De la anul să vadă rumânul biruri… Datoria o vor plăti până și strănepoți voștri până la ultimul cent… Sclavii moderni…

  18. Când țara este condusă de,un sterp și-un covrigar. Fără bac ,cam la ce să ne așteptăm mai bun

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.