Pilonul II de pensii. Trei situații când primim banii

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a venit cu precizări ”ca urmare a vehiculării în spațiul public a unor interpretări eronate a legislației și a unor informații inexacte despre situațiile în care participanții la Pilonul II de pensii private obligatorii pot obține banii acumulați în fondurile de pensii”, conform unui comunicat de presă.

APAPR arată că potrivit legislației în vigoare (Legea 411/2004 cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăți către participanți și beneficiari exclusiv în următoarele trei situații:

1) Când participantul obține decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;

2) Când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);

3) În cazul nefericit al decesului participantului, situație în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moștenitorii săi legali sau testamentari.

Precizăm de asemenea că „încetarea calității de participant” nu înseamnă altceva decât încasarea banilor din Pilonul II şi ieşirea din sistem. Nu există situații în care participanții nu încasează banii din fondurile de pensii în condițiile legale descrise mai sus, la fel cum nu pot fi speculate alte situaţii decât cele prevăzute de lege pentru obţinerea banilor din Pilonul II de pensii private.

 

De la lansare și până la finele lunii februarie 2024 (cele mai recente date publice disponibile), fondurile de pensii private din Pilonul II au făcut plăți totale în valoare de peste 2,2 mld. RON către 161.000 de participanți și beneficiari, potrivit asociatiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8608 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Statul român a luat cu forța banii din cotizațile angajaților, i-a dat degeaba unor cămătari privați sau a dat degeaba unor așa ziși moștenitori acțiuni în societăți pe care ar fi trebuit să le administreze în folos public. Pe urmă în numele nostru a luat cu camătă banii dați degeaba ori a răscumpărat acțiunile date degeaba

  2. Scrieti de 100 de ori: „Pilonul 2 nu este de pensii private”. Adica, sub 5% din contributia publica administrata privat, adica vreo 1.000 in plus PE AN la pensia viitoare, un fel de „Nicule, mai da-le 100 de lei” !

  3. Cea mai mare hotie,nu asigura renta viagera,poti economisi singur banii,nu sa ii ‘administreze’niste hoti care nu iti inmultesc banii tai,isi inmultesc ei comisioanele cu ajutorul banilor tai
    Pensia de la stat e sfanta

  4. „Pensia de la stat e sfanta”

    Pensia de stat este mai mare decat cea privata, pensia decedatilor se duce la pensia viilor.

  5. „Pilonul II au făcut plăți totale în valoare de peste 2,2 mld. RON către 161.000 de participanți și beneficiari, potrivit asociatiei.”
    Adica o medie de 13665 lei sau 6 pensii medii de azi.

  6. „o medie de 13665 lei sau 6 pensii medii de azi”

    Pentru o perioada medie de existenta de 10 ani peste 65, adica pentru 120 de luni = 114 lei/luna ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.