Declarația de la București

Cotidianul a lansat volumul „Trecerea la prostocrație”, coordonat de Cornel Nistorescu și Octavian Știreanu. Volumul cuprinde o serie de articole publicate în ziarul cotidianul și pe cotidianul.ro. Textele, adunate într-o antologie, arată că jurnaliștii cotidianul.ro și colaboratorii publicației noastre și-au făcut datoria, a spus directorul Cotidianul, Cornel Nistorescu.

Lansarea volumului a fost însoţită şi de o Declaraţie a Grupului pentru Apărarea Democrației (GAD) pe care o publicăm integral:

Grupul pentru Apărarea Democrației ( GAD)

Declarația de la București

Pentru că nu putem asista pasiv la politica dezastrului moral, economic și democratic spre care este împinsă țara de către actualul regim,

pentru că tăcerea în aceste vremuri înseamnă complicitate și resemnare față de degradarea continuă a democrației,

pentru că asistăm la confiscarea deciziilor care influențează țara de către o putere a incompetenților și impostorilor,

pentru că nu putem accepta să vedem cum țara, ajunsă, prin eșec electoral și manipulări grosolane, pe mâna unei prostocrații agresive, alunecă într-o fractură istorică și se depărtează de preceptele fondatoare ale civilizației europene,

pentru că în societate s-a produs o răsturnare a valorilor, astfel încât deciziile majore în stat aparțin unor oameni cu calificări precare, ajunși la putere prin abolirea criteriilor și prin acțiunea tot mai expansivă a serviciilor secrete,

pentru că schimbările de care are nevoie țara nu pot veni din senin, ci numai atunci când sunt deșteptate conștiințele cetățenești ale României,

pentru că suntem liberi, neconstrânși de înțelegeri cu vreun reprezentant al serviciilor secrete, al oligarhiei ori cleptocrației care susțin actualul regim,

Noi, subsemnații semnatari ai prezentei profesiuni de credință,

spunând să nu conteze nimeni, niciodată, pe lașitatea noastră!,

reuniți în Grupul pentru Apărarea Democrației,

afirmăm că

1.În Romania este necesară abolirea imediată a secretomaniei instalate în toate prestațiile președintelui, premierului și șefilor serviciilor secrete, inclusiv ale comisiilor care le supraveghează. Regimul Iohannis a încetat să mai comunice informații către presă și populație, luând decizii în treburile publice cu mentalitate de proprietar privat și angajând țara ca pe o feudă personală în operațiuni pe care este nevoit să le suporte întregul popor.

2. Reclădirea normalității în România presupune cel puțin trei componente esențiale:

-revenirea de la “guvernul meu” la “guvernul țării,

-revenirea la Constituție, prin reabilitareea prevederilor textuale privind „statul de drept democratic” (nu doar a „statului de drept”), tripartiția puterilor în stat și pluralismul politic;

-revenirea la dezbaterea deschisă,obligatorie, nemăsluită într-o societate democratică, inițierea prezentului grup fiind o contribuție la aceasta.

3.Vom fi în apărarea valorilor tradiționale ale țării și familiei și vom pleda pentru preluarea în modernitate a ceea ce a fost valoros în tradiție.

4.Vom fi susținătorii unor criterii clare și transparente de promovare în funcții publice, în care nivelul studiilor și competența dovedită practic să fie primordiale, obligatorii și bine definite. Prostocrația trebuie abolită. Avizul serviciilor secrete pentru ocuparea diferitelor funcții să fie subsidiar, consultativ și drastic restrâns la un număr limitat de funcții, stabilite strict prin lege.

5. În toate demersurile noastre, vom da credit și prioritate oamenilor de valoare, vom reabilita noțiunea de patriotism și vom înțelege și apăra valorile europene în sensul originar al tratatelor fondatoare la care România este parte.

6. Vom pleda prin comunicate și declarații publice, în toate situațiile în care considerăm că deciziile autorităților, comportamentul, legile și declarațiile prostocrației contravin intereselor naționale și aspirațiilor cetățenilor.

7. Vom pune în slujba interesului public, pe temeiuri de conștiință și de bună credință, sistemul de valori, principiile și criteriile de conduită care ne caracterizează întreaga activitate profesională, civică și publicistică.

8. Vom milita pentru „demilitarizarea” prin lege a societății civile, a conducerilor partidelor politice și a instituțiilor de presă pentru ca din activitatea acestora să fie eliminată dubla comandă iar acțiunile lor să beneficieze de o identitate clară în fața cetățenilor.

9. Ne vom poziționa tranșant împotriva oricărei decizii de restrîngere a libertăților cetățenești și a drepturilor de exprimare.

Grupul pentru Apărarea Democrației este o asociere ad hoc a unor persoane publice care împărtășesc aceleași valori, au aceleași opinii despre situația actuală din țară și gândesc consonant cu privire la sensurile de evoluție a societății românești.

Semnează:

Andrei Marga 

Ion Cristoiu 

Cornel Nistorescu 

Octavian Știreanu 

prof. dr. Gheorghe Piperea 

Mircea Dinescu 

Doru Bușcu 

Patrick André de Hillerin

Ioan Buduca 

Valer Marian

Ion Spânu 

Dată la București, astăzi, 15 septembrie 2021, cu prilejul lansării volumului de publicistică „Trecerea la prostocrație, editată de redacția ziarului Cotidianul

Au participat la această lansare oameni pentru care România chiar contează. Trei foști premieri, cinci foști miniștri, oameni de afaceri și din societatea civilă și numeroși ziariști.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 113
Author

90 de Comentarii

 1. panseuri de „se sparie gandul”:
  „Românii sunt un popor „care nu vrea să fie condus dar nici nu e în stare să se conducă singur”. Carevasăzică: haos neguvernabil, vrem libertate, democraţie şi independenţă dar nu ştim ce să facem cu ele. Parcă n-a trecut decât o zi din 1870 până azi…
  * Între elite şi mase există o fractură fără leac. Elitele sunt extrem de emancipate, în vreme ce masele se încăpăţânează într-un conservatorism cenuşiu. Elitele conducătoare au obligat ţara „să treacă deodată şi fără mijlocire de la un regim despotic la cea mai liberală Constituţie, precum nu are nici un popor din Europa”
  *la intrigi de partid avem vechime serioasă în materie, nu putem să ignorăm realitatea istorică. Intriganţi de partid câtă frunză şi iarbă în Românica modernă! A evoluat „sistemul” de intrigi? Mai deloc, e vorba de aceiaşi „ultraşovinişti”, de aceeaşi „lipsă de iubire de ţară”, de aproximativ aceiaşi „risipitori de bani publici” sau „călcători ai Constituţiei”. Dar, mai presus de orice, e vorba totuşi de o evoluţie: am dat noi înţelesuri cuvântului „român”, perorăm pe tema românismului glorios ori de câte ori avem nevoie de nişte amărâte de voturi de la nişte amărâţi de oameni naivi în sărăcia lor perpetuă

 2. Bine ca mai exista si ziaristi PATRIOTI si RESPONSABILI!

 3. Nu mai speram, desi ceva imi spunea altminteri…
  E un inceput!
  Nu astept perfectiune, ci o trezire data de un firicel de speranta. Sa nu-i descurajam. De undeva trebuie inceput.
  Altii, care au stat tacuti pana acum, poate se vor alatura.
  Sa fie de bun augur!!

 4. Da bravo mă! Toate emisiile astea e corecte, știi ce zic. Da’ am văzut io bine? Că în poze apărea și petre roman,și adrian năstase..și tot felu’ de foști iresponsabili politici. Ce nu înțeleg io, e că de ce nu au făcut ei din prima să fie bine, când erea la putere, și să nu să mai strofoace acuma degeaba, că mie mi se pare că și ăștia de acuma, nu e cu nimic mai proști decât erea ei, știi ce zic?

 5. Am vazut fotografiile promo cu personalitatile* invitate la lansare! Un amestec de fosti mahari, fosti prim-ministri, ministri, parlamentari ai politicii care au contribuit cu geniul lor malefic la prabusirea economiei Romaniei si la anarhia din stat.In anii tranzitiei de la lagarul socialist spre lagarul capitalist. Trăim, muncim, plângem sau râdem, într-o țară controlată de străini. Cine mai degusta expresiile elitiste precum „prostocratia”, daca DEMOCRATIA reala nu a fost sprijinita si instaurata de la bun inceput, in anii 90. De prea mult timp, avem de a face cu o anarhie politicianista si o coruptie bine regizata, „implementate” pe toate palierele instituționale. „Prostocratia” s-a mediatizat programatic asupra întregii societăți, evoluand spre anarhia generată de ignorarea reperelor identitare naţionale, spre marginalizarea valorilor prezente ale neamului, spre subminarea organizata a realei democratii, ce ar fi putut conferi putere, suveranitate si coerenta unui stat de esenţă românească. Anarhia oligarhiei institutiilor militarizate si politice ne poate distruge individual şi ca popor, de 30 de ani paralizează prin diverse mijloace reacţiile democratice ale instituțiilor cu rol juridic, cultural, educational, religios, opiniile cetatenilor onesti.

 6. Că tot l-am văzut în poză pe președintele fundației Titulescu, Adrian Năstase…casa aia se năruie…
  Da’ da frumos în poză și cv.

  • pt rezistu ong – da bai bulache, NASTASE este cult, e o PERSONALITATE, NU ca repetentii citzu, tzurcana, bula(i) si toti neicanimeni astia care ne „conduc” 🙂 acum

 7. pa singurul pa car al ginesc din poze, e tataru petre roman, architect principal la ingroparea romaniei. Cre co face pen ca simte pamantul tremurandui sub picioare.

  De cauti siacum o mai fi un clip pa youtube, unde spune „ca a daramat fabricile si uzinele, pentru ca …” dat din umeri pa tatareste (o treaba pur tatareasca, nici da nici ba), si nimic mai mult. Pai alea nu erau mosia ta, sa le ingropi tu. Fa tu asta in orice tara din „vest” sau est, si nu mai iesi din puscarie restul vietii, celputin.

  Aveai obligatia si erai platit in capacitate, sa le sprijini, nu sa le ingropi.

 8. initiativa este comandabila …trebuie sa tineti cont de realitate…Editat vor sa preia romania cu complicitatea liderilor romaniei si coloanei a cincia a israelului si tradatorilor americani vinduti israelului…ce se numeste prostocratie este imputernicirea de catre Editat si a tradatorlor americani vinduti israelului a impostorilor si tradatorrilor din guvern si servicii….romania din 2001 este supusa datorita fostilor politicieni megalomani si lacomi de importanta ca nastase si iliescu si terminind cu basescu si neamtu de la cotroceni…unei startegii de brainwash si antagonizare de catre …aliatii…nostri Editat…..

 9. Vedem peste tot pseudo-elite si pseudo-VIP-uri care ne fac ba prosti , ba needucati , ba lenesi , ba asistati social , ba inapoiati …etc …
  ADEVARUL l-a intuit demult N . Filimon pe a carui vreme societatea era divizata ca si astazi in :

  A — Ghirtoi de oras , ghirtoi de tzara , interlopi politici si interlopi de strada …etc
  adicatelea – CIOCOI
  B — popor amarit roman – poreclit popullime , populatie , masse , grupuri sociale etc …

 10. Prostocracția nu există, există marea manipulare prin care ‘niște unii’ se folosesc de alții (nepregătiți/obedienți/șantajabili) pentru realizarea planurilor celor dintâi (medocri la rândul lor) care acționează în interesul/comanda unora din afară care i-au sprijin să promoveze și să se mențină la putere într-o feudă, ups, ‘am greșit’, unii (‘patrioții din vârf’) o numesc cu emfază : ‘ țara …’.

 11. trebuie trecut la pasul urmator: ACTIUNE, pentru ca tara a ajuns la cel de jos nivel.

 12. Nu stiu de ce, dar imi aduc aminte de Ilie Verdet cum alerga, in 22 decembrie `89 prin CC-PCR, dupa oameni si semnaturi ca sa formeze un guvern. Primul guvern din timpul Revolutiei.

 13. Prostocratia=alesii prostilor?
  Intreb si eu. Pentru ca acolo trebe umblat. La cei multi.
  Ce vedem astazi e esecul puterii a patra.

 14. Toate aceste vorbe trebuie transformate in resetarea tarii, a legislatiei in mai toate domeniile, a unei noi organiz.teritorial administrative. Pana atunci nu sunt decat vorbe goale de care serviciile, presedintele si guvernul nu dau doi bani. Cainii latra, ursul merge….!

 15. exista personaje in fotografiile Dumneavoastra care nu fac cinste nici noua nici Tarii. ei sunt cei care au subminat Romania si au permis distrugerea Tarii: Roman, Nastase si probabil si altii. Nu cred ca aceste lighioane pot „salva” Romania. Puteau sa o faca atunci cand au fost la putoare … imi amintesc de porcusorul nastase cum voia el sa interzica centralele – exact ca merkel acum, si venea cu tot felul de idei de restrictionare a DREPTULUI DE A BENEFICIA DE INCALZIRE LIBERA. NU TOVARASI TREBUIA SA FI INREGIMENTAT IN „SISTEM” SA INTRE BANUTZU LA TESHCHEREAUA ACOLITILOR. vedeti, de aceea nu am incredere in „salvatorii” astia ai Romaniei. avem de ales dintre niste PORCI GLOBALISTI si niste PORCI LOCALI. ACEEASI MIZERIE, ACEEASI DICTATURA. sper din suflet sa nu am dreptate, insa din pacate istoria si realitatea m-au invatat ca LUPUL ISI SCHIMBA „DECAT” PARUL….

 16. Sa fie intr-un ceas bun.

  Desi apare si „democratul” Mircea Dinescu printre semnatarii declaratiei.
  Atat si este suficient sa arunce in ridicol tot.

 17. Ajunge cât suntem batjocoriţi în propria ţară de proprii „aleşi”!
  Succes GAD!

 18. Grupul pt Apararea Democratiei – felicitari pt. initiatorii acestei miscari , de gandire si actiune necesare ridicarii Romaniei, ingenuchiata si umilita de „ciocoii” far’ de mama, far’ de tata, far’ de Dumnezeu, care au pus stapanire pe Buget, pe viata romanilor. Astia sunt cei mai rai, cei mai lacomi, cei mai incompetenti si mai nemilosi : Catu PM inca, Johanis fuhrerul, PNL cu Gorghiu/Boc/Rares SI SLEAHTA PDL-bashinoasa, puii de securisti ticalosi USR/PLUS educati sa minta, sa fure, sa ucida. „Analfabetii functionali” numita PROSTOCRATIA reprezentati notorii Voiculescu Vlad, Ghinea, Bulai, trebuie opriti si anihilati, precum lacustele care pustiesc ogoarele.

 19. In Romania meritocratia a fost,este si va fi o cenusareasa.Oricum ,felicitari !

 20. Declaratia si imaginile par mai mult un exercitiu PR efectuat de sefii Cotidianului. Pare stranie cel putin alaturarea numelor si re-numelor unor semnatari precum prof.dr. av Gheorghe Piperea ….Mircea Dinescu mosier, pamfletar, bucatar…
  Se distinge amuzamentul cinic al politrucilor de ieri si de azi vis-a vis de ideile si actiunile „dirigintilor de opinii” de ieri si de azi! As prefera milioane de cetateni romani decisi sa boicoteze total, politic si fiscal grupurile de interese antinationale care s-au instapanit fraudulos peste societatea si institutiile principale ale statului Romania

 21. CLEPTOCRATIA este mai e3videnta si mai activa decit Prostocratia . O demonstreaza prezenta in aceste poze a unor lighioane tupeiste ,toxice si odioase ale neamului ; Nastase , Roman , Vozganian si alti netrebnici !

 22. Ader cu modestie la aceasta Declaratie! Sper sa avem si rezultate concrete ,iar sasul Klaunus I si slugile sale sa se trezeasca, pina nu vor fi „condamnati”!!

 23. O „initiativa” cu o intarziere de TREIZECI DE ANI!!! O „initiativa” ratata dupa 2004!!! O „initiativa” care neadoptata fiind i-a permis MONGOLULUI CEACAR sa DESAVARSEASCA DISTRUGEREA ROMANIEI initiata in dec 1989 de catre Comintern!!!
  In fine, o „initiativa” care se impunea macar din 2014 daca fusese ratata in momentele mai sus prezentate!!! O „initiativa” care FACE ABSTRACTIE DE REALITATEA ca Securitatea si Cominternul fac de trei decenii jocurile la noi si la nivel mondial!!! Ce cauta Pedro Romanovici la prezentare? Dar nas Tase patru case? Dar Tartariceanul care a asigurat instalarea…”regimului” dezavuat acum doi ani cand a iesit din conservare? Sperante desarte insuflate cu obstinatie din 1989 pt asigurarea PERPETUARII CLICII BOLSEVICE…

 24. Noua Securitatea e aia veche in baza principiului marxist al continuitatii ideologice! Universitatile de „intelligence” recrutand si crescand noile cadre in acelasi spirit si cu aceleasi metode. Alternativ se pregatesc ILEGALI in strainatate la scolile miliardarilor bolsevici, cominternisti!!! Oricat s-ar eschiva autorul, „pas cu pas” o sa fie nevoit sa recunoasca tot mai explicit aceasta realitate.
  Greu,tarshait,cu gafaieli ostenite, a reusit dupa 6 ani teutoni si 10 ani mongoli sa observe o „organizare”
  constanta, intinsa peste timp, 30 de ani!!! Spuneam deseori: Ce trebuie sa mai comita Seku pt ca autorul sa recunoasca aceasta trista realitate?
  ABCD, esti aceeasi The Best ie secu ce o tot demasc cu duzinile ei de pseudonime, dar cu acelasi „discurs” im becil nu trebuie sa mai insist! Ma bucur ca ti-ai iesit din nou din minti( unicul tau neuron!) si te-ai scapat, in pampersi, aparand Secu! Cea mai buna dovada, seku ab ject, a existentei Secu e ca te produci aici cu duzini de pseudonime, ca il aperi pe Basoi Mongolul care a distrus tot ce mai lasase in picioare Ilici Genocid si pe Alogenul Teuton vanzator al ultimelor resurse ale tarii!Chestia cu „DOVEZILE” te demasca odata in plus, acelasi argument cretin folosindu-l in trecut cu alte pseudonimee! La fel chestia cu „delirul”! Va repet,daca erati antibolsevici autentici trebuia sa urati Secu si sa ma aplaudati, dar voi sunteti tot CIUMATI ROSII, dati in GALBENARE, ca si PSD! Culmea ar fi sa va manevreze Secu in orb, stiindu-va IM BECILI. Dar nu pt ca si cei mai prosti/naivi incep sa simta uriasa manipulare si se dezic.

 25. Dar cum de l-ati lasat deoparte pe Domnul Profesor Universitar Doctor Adrian Severin?

 26. Declaratia trebuie transformata intr-o lista deschisa, asumata cu nume si prenume de cetatenii tarii care adera la ea. Faceti acest lucru, oamenii asteapta. Asa poate incepe o frumoasa poveste de (re)desteptare nationala. In rest, e de mirare seninatatea cu care anumite personaje care au girat de-a lungul vremii ascensiunea prostocratiei (cu varianta coruptocratiei) in Romania se prezinta la un eveniment care a devenit din semnificativ social-politic, etic, asa cum s-ar fi vrut, doar un fel de puseu monden…

 27. Asociatia asta GAD ea este o adunatura masonica ?, ca de…ei au preschimbat carnetele PCR, cu sortulete si pantaloni cu un singur picior, precum cei condamnati pe bune in trecut( la astia este doar sperietoare, ca daca tradeaza…,se stie ca-i asteapta=zidul garnizoanei de la Tirgoviste). Nu se vad pe acolo o gramada de fosti si actuali balauri cu 7 capete, precum tov.Manolii=ISAR escu, ori Ninel Ilici Ilieshcovici cel cu doi reguleti si chiar un imparat, care vor veni la priveghi sa-i cinte manele bolshevice. Minerii de data asta=nu! Ca doar asa viteji in tricoae au aparut la TVR doar atunci cind au fost SIGURI, ca Cheaska era deja prins, la inceput bagind rezervele de cadrii „disidentii” lui Peshte, ca tov.Dinescu ( soacra si sotie, asa cum se purta de bon ton erau de la MSKA). De…AU PUS DE „REVOLUTION” cu tov. regizor venit special in aceea zi din Germania=tov.Sergio N. Ma astepta-m ca avintul revolutionar sa o cuprinda si pe noua tov.Ana Pauker ce-i pute la nas rominashul, recte Ninel (a se citi invers=Leninn) Morghenstern, sau alti „telectuali” trimisi la Produs de noul Hitlerica tov.SoroSSy, precum si alte sinecuri pe post de col.5-a bolshevica ca WieSSel, tov.Tzapu, Tov.Petrov, tov.mai Stolo mai… si alti tov. care s-au ghiftuit si inca, cu banii de la Buget, ca sa darime tara pe banii romanilor, ca de aia ne fac proshtii lor. Deci tara este destructurata Pas cu Pas, si astia ce au fost in trecut si tot ei vor sa fie, fac sindrofii de astea, de miroase nu a Democratie, ci a Dictatura lor mult visata. Daca Rege nu, Lustratzie nu, Constitutie corecta nu, atunci de ce foshtii astia se mai mira, ca sa nu o spune-m ca Petrov (el avea nu Guv. meu ci un”Dottore”), ca avem un stat Mafiot, ce a evoluat in Colonie multinationala. O zi buna. Con P.S. Faptul ca sunt atitia romani peste hotare, dar mai ales ca alti alogeni sunt adusi din lipsa de oameni, nu a contat.

 28. Un mare pas înainte făcut de mari oameni ai acestor vremuri. Tot respectul! Dar o să continui. Cineva a spus cândva că cei mai mari dușmani ai noștri sunt cei mai buni prefesori pe care i-am avut sau îi avem. Sună groaznic, chiar cinic la o primă vedere însă este multă filozofie aici pentru cine este dispus să caute.
  Așteptăm și al doilea pas. Altfel riscăm să picăm în păcatul închinării la idoli. Ce ne-am face atunci, cu o țară de păcătoși pe care nici cei mai de vază idoli, nici cei mai mari profesori nu sunt în măsură a o salva?

 29. Cred ca in vechea poveste orientala ca am numarat doar 40 de tov. O fi bine, nu prea miroase in actuala conjunctura . trebuie sa-mi fac mea culpa ca la Revolution, ca nu am putut enumera pe toti, dar realitatea din tara cuprinde f.f.multi, care in liniste nu se mai agita, ca nu are rost, ei avind deja osul lor de rost.
  Sper ca sa fie publicate comentariile mele anterioare in spiritul libertatii de constiinta mentionata si de Constitutie.
  Pot sa spun ca intentia de a face un gest de schimbare, pe unii i-a prins in mrejele din saptamina orbului, cind si in ziua de azi, este blamat poporul roman ca a fost luat de prost de multi fotografiati de jurnalisti. Nici nu putea sa fie altfel cind se baga din plin din ajutoare venite papa bun, nu salam cu Zoia, etc…
  O zi buna.
  Con
  P.S. Suntem un popor virusat inca din 1944, dar mai ales blamat de cei care au schingiut si distrus un popor al Europei.

 30. Felicitari pentru initiativa. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Numele semnatarilor sunt o garantie pentru mine. Unde semnam si noi, poporul?

 31. Ce editorial strasnic ar fi scris Nistorescu , la asa tablouri ! Dar nu se poate … cu de toate !

 32. „”Grupul pentru Apărarea Democrației este o asociere ad hoc a unor persoane publice care împărtășesc aceleași valori, au aceleași opinii despre situația actuală din țară și gândesc consonant cu privire la sensurile de evoluție a societății românești.” Fara sa-mi propun sa fiu circotas , constat simplu ca desi au fost prezenti 3 fosti primministrii si cinci minstrii , domniile lor nu au semnat declaratia. Printre numele semnatarilor nu se regasesc Roman, Nastase, Tariceanu …armeanul…. . Probabil nu se regasesc in aceasta initiativa , sau poate au alte opinii , poate ca nu se considera persoane publice. Felicitari semnatarilor , cred in buna lor credinta , in bunele intentii si ceea ce poate fi mai curat in ei , cu putina retinere pentru Dl. Cristoiu , care are mult de munca sa convinga 100% ca vrea bine si nu doar comenteaza clipa ( auzi, istoric al clipei , de parca ar fi un condensator al timpului si reveleaza mai naucitor decat aia in filmele cu extrateresti !!! ) .In rest toate bune si scuccesuri impreuna, ca dezbinati fiind succesul revine altora. Sper sa va lumineze domnul calea sa pricepeti ca nu se poate toti sa fiti sefi , unii mai trebuie sa si traga la saiba.

 33. @Bine ca mai exista si ziaristi PATRIOTI si RESPONSABILI! — Patriotismul si democratia sint categorii care nu au nimic in comun.
  — Vad in poze (si pe lista semnatarilor) oameni batrini, unii ajunsi la virste cuvioase, care se vede ca au trait degeaba daca nu au inteles (nici macar) ce e democratia si cui serveste. —

 34. Felicitari! Era timpul ca cei nemancurtizati sa-si faca auzita vocea.

 35. Aha,.Grupare ad-hoc, care ”apără democrația” doar pentru că și-a dat seama prin vre-o minune că românu e prost (prostocrația)..Și culmea sunt din media, sunt de la universități, sunt oameni de cultură,, deci clar seamănă a AUTOCRITICĂ. De românu e prost, e acolo exact contribuția voastră de grup, de cei care sunteți formatori, nu doar de opinie. Oricum e o realizare și faptul că unii se mai spală și se deșteaptă la realitatea existentă..care evident nu are cum place.

 36. „TARZIU, FOARTE TARZIU, LA CAPATUL SPERANTEI” vorba poetului albaiulian Dumitru Malin. Sper doar sa nu fie mult prea tarziu…

 37. S-au întrunit niște oameni, nu s-au adunat, că de adunat se adună doar gunoaiele, iar printre ei unii care nu prea avea ce căutau acolo. După ce s-a citit Declarația și unii dintre ei se întrebau cum de au ajuns ei acolo, s-a anunțat că cine este de acord cu textul și rezonează cu el , poate să se facă parte cu ideile acesteia prin simpla semnare a ei . Unii au semnat, alții nu ….
  Unii voe semnna după ce vor studia mai bine problema, alții vor fi trimiși s-o semneze și să se infiltreze și în această mișcare, cum au făcut-o și o fac peste tot de vreo 30 și ceva de ani.
  E bine că există un început și încă foarte promițător, luând ființă o mișcare civică de demult și de foarte mulți așteptată .
  Că a pornit de la un grup de intelectuali absolut remarcabili în aceste vremuri mai mult decât tulburi în care volbura așazisei revoluții a scos la suprafață toate gunoaiele unei societăți abil divizate ne dă speranța că La fel ca Lumea și România se trezește !
  Și e firesc ca primii care o fac să fie personalități de calibrul celor 10 , prin a căror inițiativă se poate lesne forma tăvălugul care să măture liota de impostori, mediocri, dar mai ales trădători de neam și țară, care s-au aburcat cu sprijin străin și nepăsare internă la conducerea României !
  Doamne Ajută și să fie într-un ceas bun !

 38. @Marele Urs confirmă prin felul de a gândi cât de mare este prostia care nu se uită în oglindă. Căci proostocrația (de la proști și kratos) nu se referă la vreun popor. Popoarele sunt la fel. Prostocrația – precum și meritocrația și alte crații – se referă la partea din popor care ajunge să decidă. Cei care ajung să decidă nu sunt niciodată toți cei educați de profesori. Decidenții sunt numai o parte – partea mai mică. Iar decidenți nu-i fac profesorii, ci alte forțe din societate. Acum în România se discută de urșii care fac rău prin gospodăriile oamenilor. Ei fac rău nu din cauza celor care i-au educat sau nu, ci din cauza lor înșile. Așa că, Marele Urs ar trebui să iei o oglindă înainte de a discuta ce fac sau nu fac profesorii. Și mai trebuie să înțelegi că din mâna profesorilor ies mulți, dar pe unii alții îi fac farsori, impostori, palavragii – cu o vorbă, prostocrați, prostofili etc..

 39. Ar trebui ca „intelectualii” nostri sa faca comparatii cu alte Declaratii istorice:ex. Scrisoarea celor 6, Declaratia de la Islaz, etc…Mai mult trebuie sa ne intreba-m de cite ori in istorie se naste acelasi „disident”. Ex.cel mai concludent este Mircea Dinescu, ca de mafalda de Damaroaia tov.Bruckner, marele ideolog analfabet reabiltat primul pe lista Democratiei Originale de activistul bolshevic ai anilor 1950 tov. rromy Ilici Ninel Ilicovici, nu mai avem loc de comparatie istorica decit ca el a fost groparul lui Antonescu, dar si al tov.de drum Cheaska. De fapt pe linga comparatii, trebuie aratat cit a fost realizat din ele. Vorba aceia=unii cu mapa si altii cu sapa, dar se pare ca nu mai avem de cei care dau cu sapa, ca este mai normal sa dai cu sapa pe alte meleaguri. Citi oameni de caracter mai sunt???
  O zi buna.
  Con

 40. Democratia inseamna DICTATURA MAJORITATII. Si majoritatea e proasta
  Deci ce va mirati ca prostii sunt la putere. Inseamna ca Democratia NU E BUNA. SIMPLU.

 41. Aceasta carte e mai tare decât „20 de ani degeaba”! O societate vândută fara independentă, suveranitate și integritate. Mai ales morala! Romania pusă in genunchi de cozile de topor trădătoare de neam și țară aflate la putere în ultimii 31 de ani!

 42. Doamne, cand vad acele „foto” mi se face rau. Penali, securisti, fosti demnitari care au dus tara in râpă. Daca aceasta este elita, puneti-va speranta in cui. Nicunul nu este demn.
  P.S Ursii fac rau tot datorita oamenilor. Defrisari, altii dau iama la cules de fructe de padure ca sa mai faca si ei un ban, unii ii invata cu hrana ” domestica”. Omul este cel mai periculos si perfid animal.

 43. @ Profesor de Strasbourg .. Mai bea lapte ciumete,..SĂ TE PRINZI.. Și vezi cum există o vorbă mai veche,.cum fiecare popor iși merită conducătorii și fiecare conducător iși merită poporul..Nu căuta scuze..Nu căuta vorbe..FĂ CEVA, CARE SĂ AIBE UN REZULTAT POZITIV,.

 44. PSD,cel mai izolat partid din Romania,incepand cu 20 decembrie!Scapa cine poate!Plus vreo-300-400 de mii de bugetari,cu carnet de ceapist la PSD care vor fi trimisi in productie!Plus CCR,plus AP,plus TVR ,Consiliul Legislativ,Curtea de Conturi,etc si cate altele..
  Nu vedeti ca nu ii intreaba nimeni nimic pe „leaderi”lor,”se urca si ei la tribuna/ sa latre la Luna”

 45. @Marele Urs, omul judecă cu mintea plină de cunoștințe, dacă are. Logica îi este instrument, dar din păcate nu se poate impune cuiva. De astea, cu ciumete, consolează după ce se ia un deți de palincă, dar nu rezolvă ceva. Așa că, înapoi la minte și la logică și discutăm. Ca oameni, nu ca urși!

 46. @Doina oltului, nimerești mereu, ca un făcut, cu o doinire a prostului și prostofiliei. De fapt ce grad ai la propaganda pluseristă? Poate în servicii, că prea ești la post! Și la prost! Că nu mai poți de grija psd-ului, cînd discuția este alta. La urma urmelor, societatea romînească nu-i merită decît pe cițu, johannis, orban, turcanu, gorghiu, drulă și barna sau merită cu totul alți oameni? Toti, absolut toți – de la Iliescu, trecând prin Adrian Năstase, la Dragnea – au făcut ceva pentru această societate. Cei pe care-i doinești vor lăsa, cum zice just Declarația de la bucurești, un dezastru. Cam pe ăsta îl aperi. Prostofil destul!

 47. @ Profesor de Strasbourg .. Nu da lecții profesore,. Nu e cazul..Și de ai fi Urs și nu român, cu siguranță situația ar fi mai roz..In rest cu logica și cu Pálinka,. stai liniștit, că mă descurc..

 48. @Marele Urs, lecții trebe, căci nu s-a învățat când trebuia. Suficiența este prea mnare și dăunează și la cap și în rest. dar nu dau lecții decât de venire la fapte și la adevăr. Nu cred că-ți folosește să falsifici și apoi să aperi falsurile. Poți fi, etnic, ce vrei. Eu, de pildă, trăiesc într-o țară fără să fiu etnicul ei, dar asta nu mă împiedică să apăr adevărul. Ursul nu este, evident, alternativă la o etnie, este doar un exemplu de sălbăticie. Așa că ai grijă la cugetare, să fie fără fisuri.

 49. Har Domnului că vine în ajutorul falsurilor cornutul Jorj. De împunsăturile lui era nevoie, care să sprijine imnpostura care semnează cu robert de niro. Nu știe, pesemne, că robert de niro real, cel din Niș (Serbia), apăra exact ce apără Declarația de la București. Dar ce să-i faci – unde nu este, nici Dumnezeu nu cere! Altceva este interesant. Cornutul Jorj crede că dacă cineva a fost membru de partid înainte de 1989 trebuie să tacă. Prostie cel puțin triplă. 1.Oricine are voie la opțiune politică în orice context. De asta am avut 1989; 2.Valoarea oamenilor nu crește dacă ei votează plusrplnlismul. Dimpotrivă – oportunismul nu este de lăudat. 3.Nici pnl și nici plusr nu se ridică nici la tălpile a ceea ce au realizat comuniștii. Ca economie, dezvoltare, cultură, politică externă.
  Nu am fost comunist, fiind doar elev atunci, dar faptele sunt fapte. Deocamdată burtăverzimea cornutului jorj duce în jos România – ceea ce este tragic.

 50. Ieri la 19:37 Grupul Operativ al Securitatii de pe forum a postat din nou piratereste un puzzle al unor comentarii mai vechi ce-mi apartin, asezonat cu scurte productii proprii ale grupului…Reintrarea in…”normalitatea” diversionista
  a institutiei genocidului fizic si intelectual!!! Am spus-o si o repet, chestia cu prostovano-cratia e o uriasa far sa
  si e pacat ca Dl Nistorescu a achiesat cu naivitatea Sa bonoma arhicunoscuta…Cum e posibil ca la „initiativa” sa participe cativa autori morali, dar si practici ai GENOCIDULUI DIN DECEMBRIE 1989? Vrem oare doar o schimbare de garnituri ca acum 32 de ani? Majoritatea intelectualilor participanti au pus bazele farsei democratice si au asigurat conditiile distrugerii economiei romanesti!!! Candva o sa se inteleaga ceea ce am sustinut repetat aici, in 22 dec.
  1989 au fost prezentate pe post la TVR-CAPTIVA cateva CASETE ANTERIOR INREGISTRATE CU…”revolutia in direct”!!! Toti
  teroristii de pe casete sunt GUNOAIELE aduse de valul cominternist, vorba unui provocator in viata de pe forum!!!

 51. In epoca capitalista anterioara (pana la 1945) ROMANIA a EDIFICAT cam 15% dintre REALIZARILE sale.
  In epoca comunista (1945-1989) ROMANIA a EDIFICAT cam 75% dintre REALIZARILE sale.
  In epoca capitalista (1990-2004) ROMANIA a EDIFICAT cam 10% dintre REALIZARILE sale. Dar a si pierdut cam 40% dintre REALIZARI.
  In epoca neamurilor migratoare si calatoare (post 2004) ROMANIA a PIERDUT inca cam 40% dintre REALIZARILE sale.

  INCOTRO ne vom DUCE ???
  DEPINDE doar de NOI, POPORUL ROMANESC – cel MAJORITAR in ACEASTA TARA !!!

 52. 1.A. Desecretizarea conturilor „ceausescu” detinuta de Isarescu. Mai ales capitolul NOII OFITERI SECU in frunte cu Basescu-Johanni$$. Idem cele ale autorilor distrugerilor economico-sociale: „domnii directori si contabili sefi redenumiti directori economici” stil taticu’ lu’ rares bogdan CU EFECTELE ACTUALE! Adica a urlatorilor „jos ciuma rosie” ca trebuie sa fure si viitorul tarii!

 53. Lui ONG:daca ii vedeai in poza pe Basinescu, Citu,Flutur, Joianis etc era coser nu? Erau pe masura ta, a inteligentei tale.Oameni din popor ,romani verzi

 54. Cu precizarea: in „epoca comunista” realizarile s-au facut in baza „salariului mediu pentru toti” cu eliminarea pentru cei care munceau a untului-carnii-ciocolatei si fructelor exotice=lamaile”! Si eliminarea a 2 milioane de intelectuali de vita veche = 3-4 generatii din viata publica si munca sa vina golanii betivi ai noii puteri cu descendentii BISNITARI AI NOII EPOCI DE COLONIE YANKEE.

 55. Salut initiativa!
  Este un demers civic absolut necesar.
  Subscriu si sustin!

 56. @Profesor de Strasbourg Nu baga in seama un individ plin de venin care are reflux gastro-faringian cand vine vorba de romani. Tipu’ e pe treaba sa dezbine si demonizeze, chitit pe romani si ortodoxie. Are frustrari cat casa si vocabular sarac in a le exprima. Probabil un bozgoras fudul care nu-si gaseste identitatea nici aici, nici acolo. Sau probabil un securici platit la silabe, caci de multe ori nu reuseste sa alcatuiasca o fraza normala. Trolacii de pe Cotidianul sunt penibili, ignoranti si hilari pana la absurd.

 57. Lansati o listă cu aderenti
  Eu dr. Ion Gheorghe ILIE mă declar cap de listă.

 58. Lumina de la capătul tunelului este lumânarea de la căpătâiul mortului , culcă-te Române ca vine factură suedeză de la hidrocentrale făcute de părinții comuniști …

 59. Printre comentatorii de. . . . servicii ce au sarit la beregata fostilor sunt si victime onest-naive ale acestora.
  Initiativa GAD dovedeste ca mai exista romani fara teama ce isi afirma crezul patriotic in mod public dovedind – multi dintre ei, politicieni – ca au inteles din greselile personale si/sau ale altora.
  Felicitari dlor. Cornel Nistorescu, Andrei Marga, Octavian Stireanu.
  Este un lux in Romania de astazi sa poti afirma lucruri ce nu sunt pe curentul pro-bruxellez, riscand atacuri la persoana sau chiar linsaj mediatic. In fapt, nu curentul pro-bruxellez este problema ci purtatorii acestui stindard ce sub acoperirea crezului fluturat de la tribunele puterii fura bani cu sacii, cu bancile, cu multinationalele, fiecare dupa cum este arondat.
  Prostocratia este un organism/fenomen ce se hraneste singur si creste permanent avand o baza sociala foarte larga si bine motivata.
  Societatea nu se va putea vindeca singura, ea are nevoie de . . . educatie si lideri patrioti, in aceasta ordine.

 60. ba tampitilor, mari ursi sau nu, nenorocirile alea cu penuria alimentara etc incepusera din 1980, can tataru de teleorman hotarase bagarea capitalismului, care induce automat penurie de orice. Penurie, nu belsug. Belsug avea romania pana in 1980. Ca tataru dupa aia trimetea toata productia tarii la export, spre vest. Data pa scobitoare.

  pai tu „communist” sau socialist, nu faci afaceri cu „vestul” capitalist, can stii foarte bine ca esti INROBIT cu banii lui facuti din aer. Trezitiva la realitate, ba tampitilor. La ce spuneti voi „communism” aia e defapt capitalism.

  In communism tot pa planeta e propietatea cetateanului. In capitalist propietatea ta e DATORIE VESNICA, deci nu posezi nnimic. Classa privilegiata poseda, impotriva careia poporul sa ridicat la lovitura de stat tatareasca sangeroasa 1989. Poporul a cerut dreptate si communism, nu capitalism. In timp ce tatarimea se sculase punand ghearele capitaliste pa TELEVIZIE, strigand: „DA, COMMUNISMU E RAU, CE VRETI VOI E CAPITALISM”.

  ba narozilor!

 61. Nu-l văd pe Dragnea.
  Unde e Dragnea?

  El mai lipsea dintre salvatorii țărișoarei, în rest sunt toți acolo, prăfuiți și obosiți în rele…

 62. Rsumy, du-te la plusrpnl și cere să te dea la altă misiune. Aici se vede de la o poștă cum minți. Pe Dragnea Liviu, care vă obsedează, l-ați băgat, cu prostocrații voștri – johannis, orban, barna, cițu etc. – degeaba la pușcărie pentru ceva ce în orice țară fără prostocrați și prostofili se dă amendă. În plus, nu veți ajunge niciodată nici la genunchii competenței și patriotismului lui Liviu Dragnea. El a știu să pună țara pe direcția bună. Faptele sale au dus spre mărirea veniturilor, folosirea resurselor țării de către cetățenii ei, scoaterea justiției de sub dictatul unui obtuz și altele. Voi, cu plusrpnl, distrugeți iresponsabil, ce mai mișcă în această țară. Doar mințiți, furați și distrugeți!

 63. Lăsați în pace evreii, lichelelor – @de Niro, Cel tăcut (fiind prost), Nedumerirea (din prostie), Cocodilul (ăsta fiindu-i nivelul)! Asta este ultimul refugiu al propagandei plusrpnliste – vina evreilor? Ar fi bine să avem măcar un evreu, ar fi foarte bine să avem foarte mulți evrei! Din păcate propaganda voastră i-a alungat și pe cei care mai erau. Ar fi bine cu inteligența evreilor. Nu ar fi mai sănătos pentru capul vostru să vă uitați la ce distrug oamenii voștri? Citiți Declarația de la București și învățați! Nu-mi fac iluzii, dar sunt creștin și îndemn oamenii la bine. Și în fața imensului rău pe care îl faceți!

 64. La PeeNeeLee prostul nu e prost destul daca nu e si fudul si pensat

 65. 1. Sunt chiar prea multi evrei in Romania. Incultura ta oarba nu vede nici evreii, nici raul pe care l-au facut tarii de 32 de ani incoace.

  2. Crestin (ortodox) care sa nu stie istoria evreilor este caz rar de incultura.

  3. Crestin (ortodox) care sa adere la cultura evreiasca este crestin prin autodefinitie si slogan, nu prin sistemul de valori (crestin ortodox).

  Nu dezvolt fiindca nu pare ca ai disponibilitate intelectuala pentru discutii istorice si/sau conceptuale.

 66. Ești cu pluta, @Un creștin! Ai obsesia, deja boală, cu evreii. Ei sunt oameni care de câte ori au plecat de undeva acolo a rămas sărăcie și prostie. Te dai creștin ortodox, pe nedrept te dai, căci ești doar un ignorant agresiv. Iisus era evreu, Newton, Einstein și nenumărați oameni care au creat cultura modernă, erau evrei. Așa că du-te și spovedește-te, cum bine se face la creștini, și apoi discutăm. Ce concepte ai tu ca să poți discuta? Murdării, vechituri cum se vede!.

 67. D-lor chiar nu a-ti inteles ca lupta se da intre eBreii saraci gen PCR( Brukner=Brukan ), si evBreii bogati (cum este de ex.SoroSShy, ruda bogata cu Boul de Aur $$ a tov ideolog alafabe reabilitat primul pe lista FSN=Brukan), ca ei se conidera deasupra popoarelor???Atitudinea lor libidinoasa, spera ca va cuceri lumea prin Vrajeala lor, gen Rrromy ca la al nostru tov.bolhevic Ilici Ilieshcovici Ninel (citeste invers Lenin).Ca ei o dau cu Ho, treaba lor, dar de ce trebuie sa imprime Omenirii o conduita care nu are de a face cu Viata si Adevarul nostru pe aceasta Planeta. Au fost pacali-ti multi romanai ca vin astia care ne vor binele si preturile vor scade ( ce baieti buni sunt eBreii, ca de atitea subcontracte a cazut podul sub ei la Macabeyiilor Olimipic, ca au murit cu cacatul in gura asa cum D-zeul Planetei a vrut sa le arate cine sunt). Ca au plecat si au fost pacali-ti, treaba lor, dar sa nu revina din nou acesti bolshevici ai lui Lenin, ca ei stiu ce fac???.Mai avem si noi minte, mai ales ca suntem un popor vechi al Europei, si noi nu avem de aface cu aia din Egipt (gysyy lor=Ileshcovichy). E foarte greu sa scapi de lepre gen Harap Alb, si culmea ei se considera tot in Europa!!!
  O zi buna.
  Con

 68. Da bravo ma, Giani Orlando! Ai descris exact realitatea cu mangafalele astea. Basbuzucii din poze nu pot dormi de grija tarisoarei! Nu pot sa nu te citez: „…în poze apărea și petre roman,și adrian năstase..și tot felu’ de foști iresponsabili politici. Ce nu înțeleg io, e că de ce nu au făcut ei din prima să fie bine, când erea la putere …” Mai mult nu e de spus.

 69. Subscriu la ideea unui comentator : Declaratia trebuie transformata intr-o lista deschisa, asumata cu nume si prenume de cetatenii tarii care adera la ea. Faceti acest lucru, oamenii asteapta. Doar asa poate prinde viata aceasta Declaratie mai mult decat necesara. Faceti-o deschisa pt semnaturi !

 70. Deoarece este pericolul ca in Parlament sa se dea legea: Securitatea afara din politica, a aparut diversiunea CURSURI DE SECURITATE LA SCOALA DE SECURIRATE PENTRU TOTI PARLAMENTARII. Adica toti din Parlament sunteti securisti cu scoala. Cine a venit cu ideia trebuie arestat ca dusman al Constitutiei.
  Pe de alta parte trebuie data si legea care opreste spionii agenti straini sa se infiltreze in politica romaneasca, si anume LEGEA: MINORITARII ETNICI NU AU VOIE DECAT IN PARTIDE ETNICE.
  Acum capuseaza la varf PNL, USR, PSD…ADICA unguri, ebrei, tzigani.

 71. Nedumerire — De ce afisati, in acest moment, 92 de comentarii dar sunt publicate doar 86?! Unde a disparut diferenta de 6 postari? O practica pe care o obserb de o bucata de vreme incoace. Puteti oferi o explicatie?

 72. APRECIEZ INITIATIVA SI DECLARATIA CA UN INCEPUT PROMITATOR DE MARI SPERANTE.
  SOCANTA APARITIA UNOR PERSONAJE ( P. ROMAN, I.NASTASE, TARICEANU SI ALTI DEMNITARI ) CARE AU AVUT OCAZIA SA IA DECIZII CONSTRUCTIVE, NU AU FACUT NIMIC.
  ASTEPT POSIBILITATEA DE A SEMNA DECLARATIA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.