Pilonul II de pensii. Se propune creşterea contribuţiei

pensii, pilonul II

Contribuţia la Pilonul II de pensii ar putea creşte până la 10%. O iniţiativă legislativă a senatorului USR Cristi Berea propune o creştere progresivă a cotei.

Conform unui comunicat al USR transmis miercuri, în condiţiile în care obiectivul Pilonului II este de a oferi foştilor angajaţi un beneficiu suplimentar pe lângă pensia lor de stat, iniţiativa prevede o creştere progresivă a cotei de contribuţie cu 1%, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procent de 10%, pentru a facilita o tranziţie „adecvată” şi „sustenabilă”.

„Astfel, nu va exista un şoc economic în această tranziţie şi ea va intra în mod natural în schema de pensii naţională”, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, iniţiatorul proiectului susţine că, pe termen lung, măsura va uşura şi sarcina statului în privinţa sistemului de pensii.

„Sistemul de pensii din al doilea pilon ar trebui privit ca o investiţie, cu un impact pozitiv semnificativ asupra nivelului de venit al populaţiei ajunse la vârsta de pensionare, asigurând un trai decent. În acelaşi timp, pe termen lung, măsura va uşura şi sarcina statului, care va trebui să aibă grijă de o populaţie în vârstă din ce în ce mai numeroasă”, a explicat Berea.

În opinia sa, dacă banii strânşi prin Pilonul II de pensii ar fi fost ţinuţi „la saltea” sau în depozite bancare, valoarea lor ar fi fost „incomparabil mai mică”.

„Activele nete administrate de fondul privat de pensii Pilonul II în România reprezintă astăzi doar 6,8% din PIB estimat la nivelul anului 2023, faţă de o medie de aproximativ 67% din PIB la nivelul statelor membre OCDE (statistica din 2021, cea mai recentă disponibilă), ceea ce înseamnă că Pilonul II în România este de zece ori mai puţin dezvoltat decât sistemele similare din ţările membre OCDE. Mai mult, Comisia Europeană a subliniat importanţa ca sistemele de pensii să fie atât adecvate, cât şi sustenabile”, a evidenţiat USR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Vai, USR incarca cetățeanul cu taxe? Tocmai ei care urlau la coaliție că sunt pro sărăcirea populației! Se agata și ei de fond politic sau își fac sucursala lipita de agenția mama?

  2. FRUNZĂ VERDE PLOP DEMENT/ SUFLĂ VÂNT DE FALIMENT/CĂ PILONUL SE-NDOIEȘTE/PLĂTITORUL SE PÂRLEȘTE//

  3. Un fond pentru furat, nu mai au bani si vor începe sa iasă contribuabilii la pensie și nema fond că l-au papat adică furat firmele care administrează acest fond!
    Un fond constituit tot din banii statului, cu eventual randament tot de la stat și care nu este un fond privat. Ce este acum este doar un fel de alt Caritas dar tot un caritas!

  4. O noua gaselnita acum tot in domeniul pilonului de pensii II. Ni s-a tot spus ca sistemul de pensii din Romania este bazat pe un algoritm pus in practica inca de pe vremea lui Bismarck , adica cei iesiti la pensie isi primesc pensile din contributiile celor aflati pe campia muncii. Mentionez ca acel Bismarck a fost primul Cancelar al Germaniei in a doua jumatate a secolului al XIX lea!. Regulile s-au schimbat in cursul jocului, in sensul ca contributiile salahorilor in domeniul pensiilor se duc acum si pentru sistemul pensiilor private – adica e vorba de cca 117 miliarde ron.. Daca acest lucru este clar incurajator pentru cei angajati acum in campul muncii – cu toate ca am mari dubii asupra corectitudiini procesului de-a lungul timpului, a se vedea rolul ASF in domeniul asigurarilor, acest lucru afecteaza volumul fondurilor alocate pensiilor in plata, inclusive principiul de care aminteam mai sus – asa zisa optiune Bismarck!.!. Daca statul roman a beneficiat timp de zeci de ani de excedentul existent in sistemul de pensii – atat in regimul communist, cat si in cel actual, democratic – este absolut normal ca acelasi stat sa aiba buna grija de proprii cetateni, ca un bun parinte cu copii sai!. Deci regula lui Bismark a fost aruncata la gunoi si volumul cotizatiilor colectate pentru plata pensiilor in plata au scazut corespunzator si or sa scada si mai mult!. Cat despre comparatia cu alte state UE nu mai discutam intrucat nu este relevant– de cat timp au aceste tari sistemul pensiilor private si de cat timp avem noi. Poate ne spune initiatorul legii unde in lume se contribuie cu 10% la fondul de pensii?. Poate se duce si dansul acolo…

  5. Pensia privata obligatorie este cel mai mare tun, cea mai mare hotie in plan individual care afecteaza direct fiecare individ in parte…pe langa jaful si hotia resurselor, economiei agriculturii, pamantului agricol, paduri…facut de alogenii paraziti care ne-au ocupat tara in favoarea corporatiilor occidentale patronate de ei !
    1)pai daca e pensie privata, de ce mai e si obligatorie ?
    2)de ce un privat, unde in „economia de piata”, unde statul nu trebuie implicat – „statul minimal”, face afaceri cu statul, cu banii publici colectati de stat primiti de privat moca, gratis, fara nici un efort, prin logistica statului ?
    3)de ce nu se duce privatul sa alerge el dupa client, sa-l convinga de buna lui credinta, cinste, ca este bine sa-i de-a spre administrare niste bani periodic, lunar, pentru pensie si apeleaza la parghia autoritatii statului care ma obliga pe mine sa-i dau procentul respectiv( desi eu nu vreau, tocmai pentru ca nu am incredere in privat si il consider din acest motiv un hot,un talhar)?
    Asadar,iata ce inseamna hotia patronata direct de statul acaparat de parazitii alogeni : transformarea noastra in sclavi, buni cotizanti periodic, pe langa munca depusa si platita pe un salariu de mizerie,cate 12 ore pe zi pana la adanci batraneti la 65 de ani,tot la corporatiile iudeomasonilor care au acaparat economia,cand sa beneficiem si noi de o amarata de pensie, daca mai apucam, privatul ne poate spune ca,îi pare rau,a dat faliment,”plasamentele” nu au fost rentabile(dar comisioanele lor garantate au fost bine mersi)sau iti da cu țârâita cativa lei pe luna pe o perioada limitata de 2-3 ani,desi tu ai dori sa traiesti mai mult!
    Iata ce inseamna alogenul parazit care ne guverneaza prin minciuna si viclenie !
    TREZESTE-TE!Ridica-te!NU mai da putere alogenilor paraziti iudeomasoni prin minciuna cardului bancar, „banul” digital!Arunca-l la gunoi, foloseste numai banii numerar si cere urgent revenirea la moneda fizica din aur !Trezeste-te!Ridica-te!

  6. Mari ticăloşi, useriştii. Pilonul II oricum este o escrocherie, când va trebui să înceapă să plătească celor ieşiți la pensie, fondurile respective vor falimenta pe capete!

    Exact aşa s-a întâmpkat în Chile, după ce s-a făcut o mega-reclamă de către institute şi ong-uri americane că ce „poveste de succes” este trecerea la fondurile private de pensii (tot străine, evident): când trebuiau să plătească, au falimentat! Iar statul chilian s-a trezit cu milioane de pensionari țepuiți, fără niciun ban, care nici măcar nu contribuiseră la pensii de stat, dar de care a trebuit să aibe grijă ca să nu moară de foame. Asta a afectat grav bugetul statului Chile.

    Vreți pensii private? Contribuiți cât vreți, voluntar, în afara pensiei de stat. Fără obligativitate. Unde-i problema?

  7. suna sumbru, orice suma ”bagata” in pilonul II inseamna scaderea fondului de pensie. Mai mult fondurile private/bancile ”sug” comisioane in asa fel ca in loc sa creasca suma ea se mentine sau scade, pt ca in timp inflatia devalorizeaza fiecare leu. Deci in loc sa primiti o pensie la batranete veti primi un ”rest”, iar daca acum dintr-o contributie de aprox. 20% se primeste o pensie de 1000 de lei cand se va contribui 15% cat va fi pensia? 750 de lei, iar daca la pilonul II ai 2000 de lei si la sfarsitul anului iti spune ca randamentul a fost de 3%, iar suma finala este de 1950 atunci unde este beneficiul de a fi depusi niste bani care cresc in valoare absoluta cu fiecare an, dar din acea suma Banca isi ia comision si pui 1000 si ramai de fapr cu 950 si tot asa. Nu mai bine iti faci un cont de economii, ia statu 10% din dobanda, banca imprumuta banii tai cu 6% si tie iti da 2-4% din care statul mai ia si el, dar tot ramai pe plus nu ca la fondurile de pensii unde se ”musca” din bucata in fiecare an. De ce nu-i gestioneaza statul? De ce au trebuit infiintate aceste fonduri? De ce suntem datori unor tari straine de le-am dat o parte din fondul de pensii?

  8. #parere , nu creste nimeni nimic , doar se transfera de la pilonul 1 la pilonul 2. Ceea ce cred eu ca ii bine, banii din pilonul 2 sunt la vedere , pe cand cei din pilonul 1 , dati raman si primesti ce vor bastanii de la guvern . Specialii traiesc din banii tai dati la pilonul 1.

  9. @Dante
    Suma virata la pilonul ll este egala cu deficitul pilonului l.

  10. Dați bani la securiști! Toate firmele de asigurări sunt ale lor.

  11. da domnii de la USR de ce nu cer sa se faca si sa se publice un regulament de aplicare a legii care ne obliga de ani buni sa cotizam la aceste piloane?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.