Tensiuni între Rusia şi Marea Britanie

Rusia l-a declarat joi ”persona non grata” pe ataşatul militar al ambasadei Regatului Unit la Moscova, ca măsură de retorsiune după expulzarea săptămâna trecută a ataşatului militar rus de la Londra, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţiile Reuters şi AFP.

În acelaşi anunţ, ce precizează că ataşatul militar britanic Adrian Coghill are la dispoziţie o săptămână să părăsească teritoriul Rusiei, Ministerul de Externe rus a menţionat că vor urma şi altă măsuri de represalii contra Regatului Unit, pe care nu le-a precizat.

„Reacţia noastră faţă de acţiunile neprietenoase ale părţii britanice anunţate pe 8 mai nu se încheie cu această măsură. Iniţiatorii escaladării vor fi informaţi asupra următorilor paşi de răspuns”, a indicat MAE rus.

Săptămâna trecută, Regatul Unit a anunţat expulzarea ataşatului militar al ambasadei Rusiei, retragerea statutului diplomatic al unor proprietăţi şi limitarea duratei de valabilitate a vizelor acordate diplomaţilor ruşi.

„Îl vom expulza pe ataşatul militar rus, care este un ofiţer nedeclarat al informaţiilor militare” ruse, a afirmat atunci ministrul britanic de interne James Cleverly, într-o declaraţie în faţa parlamentului de la Londra pe tema „activităţilor ostile” ale Rusiei.

„Vom retrage statutul diplomatic pentru mai multe proprietăţi asociate Rusiei în Regatul Unit (…), vom impune noi restricţii asupra vizelor diplomatice pentru Rusia, inclusiv limitarea duratei de şedere a diplomaţilor ruşi în Regatul Unit”, a adăugat ministrul britanic, care a motivat aceste măsuri prin activităţile ostile ale Rusiei în Regatul Unit şi în Europa.

El a spus că Regatul Unit este deja „un mediu de operare extrem de dificil pentru serviciile ruse de informaţii”, iar noile măsuri vor „contribui la consolidarea rezilienţei noastre în faţa ameninţării ruse”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

 1. Terminati cu povestile pentru fraieri ! Este o cutuma veche ca atasatii militari/adjunctii, indiferent de stat, sunt ofiteri ai serviciilor de informatii militare.

 2. propagandistii din perfidul albion scriau ca proprietatea care si-a „pierdut” statutul diplomatic, un conac din ala istoric, ar fi fost dat cadou de catre regat catre Uniunea Sovietica dupa incheierea razboiului… in nici 24 de ore a fost postat pe net un articol din ziarele britanice in arhive, in care scrie negru pe alb ca respectiva proprietate a fost CUMPARATA la licitatie publica de sovietici, cu intentia de a fi folosit pentru cazarea personalului diplomatic si al delegatiilor venite la conferinte.

 3. Ce-i acela atasat militar, atasat la ce ? Un caine atasat la caruta ambasadei ? Cu ce explozibil se genereaza un val inalt de 7m care sa traverseze Anglia, sa schimbe semnificatia la Marea Britanie ? Oare micii britanici isi pun intrebarile acestea ?

 4. Harkov a cazut, se pare. Mai e Odesa si apoi judecata mascariciului .
  Cu Ukraina pacificata, incorporata in Rusia ( chiar cu ridicat grad de autonomie) , Rusia chiar va vorbi de pe pozitii de forta gigantica; asta o sa schimbe politichia in Europa, si pe Dambovita. Speranta noastra de a reveni la normal- sa fim si noi o tara.

 5. Horia Cornescu spune:
  16 mai 2024 la 21:19
  Insfirsit ,o veste foarte buna !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.