Republica Moldova a bătut ín cuie referendumul de aderare

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului republican constituţional asupra aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează MOLDPRES şi Radio Chişinău.

La referendumul care va avea loc pe 20 octombrie, va fi supus la vot proiectul de lege pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova.

Întrebarea la care vor răspunde cetăţenii cu drept de vot la referendum va fi următoarea: ”Susţineţi modificarea Constituţiei in vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Proiectul privind organizarea referendumului a fost prezentat în plenul parlamentului de preşedinta Comisiei juridice, Veronica Roşca.

Proiectul de modificare a Constituţiei Republicii Moldova prevede completarea Constituţiei cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova şi a ireversibilităţii parcursului european al republicii. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată obiectiv strategic al ţării.

Documentul mai prevede completarea Constituţiei cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană’. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum şi ca aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Referendumul republican constituţional va fi organizat la iniţiativa preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Iniţiativa de revizuire a Constituţiei Republicii Moldova a fost semnată de 56 de deputaţi şi a fost avizată de Curtea Constituţională.

Deputaţii din opoziţia socialist comunistă şi din fostul partid Şor au criticat organizarea referendumului, afirmând că acesta ar atenta la suveranitatea Republicii Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

 1. Acolo ii este locul R.Moldova,în UE, lângă lumea civilizata. Va depăși cu mult România plina de „suveranisti patrioti” de rit rusesc.

 2. Tastatura autocorectoare numai tâmpenii face.😀😀😀

 3. Aderarea la straini e buna. Aderararea la Romania e nasoala pentru ca vedeti dvs limba moldoveneasca e diferita de romana! Dar limba Bruxellului e foarte aproape de moldoveni. Intodeauna marile puteri vor tari mici si fragmentate. Si asta se rezolva cu conducatori marionete mai ales daca bastinasii sunt fraieri!

 4. Pana la 20 octombrie Basarabia va fi ocupata, Oaia Sandu si clica ei se vor cara agatati de rotile avioanelor, ca slugile americanilor de la Kabul. Basarabenii sunt cu ochii spre Rasarit si cu mana intinsa spre Apus. Chiar daca se ajunge la referndum, rezultatul nu va fi pe placul piticului cracanat si batut in cap. Slava Z!

 5. Gagauzia ca regiune autonoma are dreptul sa se separe de Moldova daca gagauzii nu vor sa faca parte din UE. Si nu vor.

  Probabil ca pedofilii de la Casa Alba au vazut ca nu au succes in Ucraina si acum vor sa-si incerce din nou norocul in Moldova.

 6. Voxi,parca moldovenii va erau frați. Sau dacă vrea sa scape de Rusia gata,e dușmani? Parșivi mai sunteți o parte din România,prostovani putinisti.

 7. Maia vede foarte bine cum se misca lucrurile in lume. Nu trebuie sa vezi doar ca Putin a avut parte de onoruri in China ca un imparat roman pentru a realiza cine vor face cartile in viitor. Tocmai de aceea are nevoie de un argument legal pentru a schimba macazul iar acesta va fi votul negativ al moldovenilor. Vocea Poporului deci.

 8. Pentru “ piticul crăcănat “, prostane fără ajutorul României erați de mult exterminați. Dacă alegerile sunt pe bune și nu furate cu tableta tot de la est veți lua lumina . Va explicat Oaia Sandu ce înseamnă UE? Pe lângă LGBDQ ,UE înseamnă și RETROCEDAREA proprietăților la evrei , ruși și români…. Ce veți face, veți fi iarăși serbi? Mi-aș dori să depășiți România, dar cu ce? În afară de vin,coniac și curve, altceva nu aveți. Industrie varză, nimic ce produceți? Tembelule , ce faceți dacă UE se desființează?

 9. Are Moldova mașini de numărat voturi. Așa că iese ce vor aia de la butoane. De mult votul popular nu mai reprezintă nimic în fața sistemului. Asta se întâmplă oriunde pe glob. Așa că ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.