Mugur Isărescu, veste proastă. „S-ar putea să nu vină”

Momentul reducerii dobânzii cheie s-ar putea să nu vină în acest an, dar dacă inflaţia pe luna mai va fi scăzută, atunci membrii Consiliului de Administraţie al BNR se vor uita la date, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernatorul a fost întrebat dacă este posibil ca momentul reducerii dobânzii de politică monetară să nu vină în acest an.

„S-ar putea să nu vină. Nici nu spunem. Atenţie, când am spus în februarie că e vorba de două luni de scădere a inflaţiei am mai folosit un cuvânt, cel puţin. Şi mulţi au scos cel puţin. Am spus cel puţin două luni de scădere a inflaţiei. Deci nu am spus că imediat în luna mai, după două luni, reducem dobânzile. Aşa şi acum. De fapt l-am şi rugat pe un membru al Consiliului să iasă la televizor şi să spună: măi, guvernatorul a spus cel puţin două luni. Nu facem pentru dumneavoastră forward guidance. Dumneavoastră ştiţi câtă discuţie este în lume, politica Băncii Naţionale este mai degrabă data-dependent. Suntem dependenţi de informaţii, de date. Nu numai de cele interne dar şi de cele externe. În plus faţă de a da inflaţia în jos fără a crea recesiune, preferăm ca inflaţia să vină mai lent în jos dar fără reveniri. Asta este preferinţa noastră. Nu este uşor. Ştim că în Ungaria a fost o revenire. Din datele pe care le avem în Polonia s-ar putea să fie în august. De aceea s-au şi oprit. Deci noi preferăm să fie aşa mai încet. Pe limba dumneavoastră slowly but surely. Să fie mai încet dar sigură reducerea inflaţiei. Şi momentul în care Consiliul de Administraţie, în înţelepciunea lui, luând mai mulţi factori şi ascultând mai multe opinii pentru a lua decizia, va hotărî acest lucru, s-ar putea într-adevăr să nu fie nici luna iulie şi nici august. Mai discutăm, ne uităm la date. Dacă inflaţia din mai, care se va publica în iunie, va fi scăzută, nu cred că membri Consiliului vor fi reticenţi aşa să se uite mai cu atenţie la date”, a spus Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.

El a explicat în cadrul conferinţei care au fost motivele pentru care Banca Naţională a României încă nu a luat decizia de a reduce dobânda de politică monetară.

„Şi acum încercăm să răspundem la întrebarea de ce celelalte ţări au început să coboare rata de politică monetară şi noi nu am făcut acest lucru. Pentru că la ei ajutarea inflaţiei, coborârea inflaţiei, a fost mult mai rapidă decât la noi, şi, în consecinţă, ei au ajuns mai repede la inflaţie sub rata dobânzii şi deci au rată reală a dobânzii de politică monetară, ex post bineînţeles, aşa am calculat-o, nu ştim exact care va fi inflaţia în viitor, aproape 3% în Cehia, peste 3% rată reală a dobânzii în Polonia, aproape 4% în Ungaria, pe când în România numai cu ultimele două scăderi de preţuri avem o rată reală a dobânzii de politică monetară”, a declarat Mugur Isărescu.

El a afirmat că în jurul subiectului sunt multe discuţii, dar paradigma clasică a politicii monetare s-a schimbat în ultimii 10 ani. Guvernatorul BNR a spus că am avut o perioadă de deflaţie, când s-a practicat represiune fiscală, iar apoi când a venit pandemia şi s-a încercat evitarea recesiunii şi evitarea efectelor negative s-au practicat tot dobânzi negative.

Mugur Isărescu a menţionat că există în continuare discuţii peste tot în lume despre când şi cu cât ar trebui redusă dobânda de politică monetară după ce inflaţia începe să coboare.

„Şi noi suntem în această discuţie. Avem acum ex post o rată reală a dobânzii de politică monetară şi gândim momentul optim când vom lua această decizie. Deci e vorba de a găsi momentul optim. Până acum am căutat acea combinaţie de politică monetară privind, cu realism spunem noi, şi la ceea ce avem în domeniul politicii fiscale, politică guvernamentală, ca să dăm inflaţia în jos fără a crea recesiune. Şi am explicat această orientare a politicii monetare, grea, în definitiv. De regulă o politică monetară puternică, restrictivă, are efecte recesioniste, dar noi am spus aşa de mai multe ori în public, că pentru România a avea recesiune în condiţiile unui deficit fiscal mare, şi care vedeţi că se corectează foarte greu, nu este soluţia optimă. Dimpotrivă, o recesiune agravează situaţia fiscală şi pe cale de consecinţă are efecte negative şi asupra inflaţiei”, a explicat Mugur Isărescu.

De asemenea, el a precizat că decizia privind reducerea inflaţiei trebuie făcută fără a intra în recesiune.

„Aud discuţii în public, că domnule, problema este faptul că Guvernul se împrumută. Ce înseamnă dacă Guvernul nu ar putea să se împrumute şi n-ar finanţa deficitul? Înseamnă criză nu numai financiară, înseamnă economică, criză socială, criză politică. Noi, şi eu mai ales, am trăit aceste evenimente în anii ’90. Nu aveam nici datorie externă atunci, sau era foarte mică, şi umblam disperaţi să găsim bani ca să finanţăm deficitul care oricum era mai mic. Au fost ani extrem de grei. Deci soluţia nu este să opreşti finanţarea deficitului. Asta ar însemna un şoc teribil pentru economie şi pentru ţară. Soluţia este să reduci deficitul fiscal şi pe partea de cheltuieli şi pe partea de venituri, în ambele părţi. Acestea sunt opţiunile pe care trebuie să le facă Guvernul şi observaţi că se fac foarte greu. Mă opresc aici. Încercăm în continuare să dăm inflaţia treptat în jos, nu bruscăm economia. Nu apăsăm brutal pe frână, pe politica monetară ca să nu creăm o recesiune pentru că asta ne mai trebuie într-un an electoral”, a declarat Mugur Isărescu.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, la începutul acestei săptămâni, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.

Dobânda cheie nu a mai fost modificată din luna ianuarie 2023, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

De rata dobânzii de politică monetară depind principalii indicatori luați în calcul la creditele în lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

 1. Bai Cioflendere ! Nu vezi ce e Inflatie ? Nu este Bani pentru Pensionarii cu Pensie de 1100 de lei ? Si Pensionarii cu Pensie de 1100 de lei Moare de Foame ? Si sunt oameni bogati care nu mai au unde sa pună banii ? Ca mai trebuie de construit Bănci ?

 2. ,,Pe limba dumneavoastră slowly but surely” – dar aici cui te adresezi, ca nu romanilor! Va spun eu cand se va reduce inflatia: la pastele cailor, sau joi dupa miercurea ciuc, sau scart-scart pana marti, sau peste o luna(moon,pe limba matale)! Inflatia adevarata este cel putin 100%, ca toate s-au dublat intr-un an la pret, iar cifrele alea ce le prezentati voi sunt scoase din burta, dupa o betie cu vin de Dragasani! ,,safu isarescu, cat sa trecem inflatia in raport luna trecuta? Pai cat a fost luna anterioara? 7%! Treceti 6%, ca vin alegeri, sau nu, 5,6% ca l-a luat gura pe dinainte pe ciolacu!” Cam asa faceti voi calculele!

 3. Este oameni bogati care nu mai are unde sa pună Banii ! Si baga banii in Pământ ? Si când sapa răsare Banii !

 4. Din ’90 incoace, acest cioclu al finantelor din Romania, nu face altceva decat sa fie stiristul BNR pentru stiri proaste. N-am auzit vreodata sa iasa din gura lui competenta o singura, o minima solutie pentru rezolvarea problemelor noastre financiare. La asemenea stiri proaste, am avea nevoie macar de o imagine mai placuta vederii, nu imaginea acestui individ intepenit parca pe veci, in fotoliul de guvernator al asa zisei banci nationale.

 5. Cand ne-a mai dat noua BNR, in ultimii 20 de ani, vreo veste buna?……[Rumburak]

 6. Las-o balta, Isarescule!
  „Soluţia este să reduci deficitul fiscal şi pe partea de cheltuieli şi pe partea de venituri, în ambele părţi. Acestea sunt opţiunile pe care trebuie să le facă Guvernul şi observaţi că se fac foarte greu. Mă opresc aici.”

  Opreste-te, ca tu stai bine: Pensie speciala plus Venituri de nabab!
  Opreste-te, ca oricum NU ii opresti pe impostorii care guverneaza aceaasta Tara, care a luat-o deja pe drumul Greciei!
  Sa te vad atrunci cum o sa te „opresti”!
  J…..i!
  Toti!

  Azi presa scrie: „Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat miercuri că va fi necesară o corecție fiscală, care nu va fi usoară, în contextul creșterii deficitului bugetar. Este absolut necesar şi încurajăm pe căile pe care putem să le avem şi noi, guvernul să facă această corecţie fiscală, dar este greu, recunoaştem, într-un an şi electoral şi cu aceste discuţii nesfârşite despre cum să se facă corecţia fiscală”, a afirmat Isărescu.

  In fapt, spune Isarescu: DUPA alegeri, o sa vedeti voi CORECTII fiscale”!
  De-o sa va saturati!

 7. „Dumneavoastră ştiţi câtă discuţie este în lume, politica Băncii Naţionale este mai degrabă data-dependent.”ASTA-I CONCLUZIONAREA! CÂND VINE HÂRTIA DE LA Wa.DC ȘI BRUSSELLLLLL! IAR ION DIN NUCI/NICI ATUNCI/NICI ATUNCI!!! ..AȘTEPTĂM -IERUSALIMUL!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.