Isărescu: Sănătatea, educația și apărarea sunt subfinanțate

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a atras atenția că ajustarea fiscală pe care o așteptăm nu va fi o sarcină ușoară, subliniind că soluția nu poate fi găsită doar prin reducerea cheltuielilor. Într-o declarație făcută miercuri, 15 mai, el a explicat că proporția veniturilor față de PIB este sub pragul critic de 27%, iar afirmațiile privind salariile bugetarilor cele mai mari din Europa necesită o abordare mai atentă.

Isărescu a argumentat că proporția salariilor bugetare în PIB este înrădăcinată în faptul că PIB-ul nostru este cel mai mic, astfel încât proporția aparent mare a salariilor bugetarilor este în esență o consecință a PIB-ului redus. El a evidențiat dificultatea corecțiilor fiscale, menționând experiența sa din trecut când, în calitate de premier, a fost confruntat cu rezistență din partea unor sectoare cheie, cum ar fi Ministerul de Interne, în fața reducerilor bugetare.

Cu privire la consecințele absenței unor măsuri fiscale, Isărescu a subliniat că există un risc real de penalizare a țării de către piețele internaționale, dat fiind deficitul mare care persistă. El a menționat că inflația este în scădere, există o creștere economică, dar și o primă de risc semnificativă care nu pare să se reducă.

Isărescu a subliniat că împrumuturile pentru finanțarea deficitului rămân costisitoare, chiar și cu eforturile BNR de a menține lichiditatea în piață. Cu toate acestea, el a recunoscut că ajustarea fiscală este o necesitate imperioasă pentru țară și că aceasta ar trebui să fie o prioritate majoră. Cu toate acestea, recunoaște că implementarea acesteia într-un an electoral este dificilă și că ar trebui să se tragă de timp.

Potrivit guvernatorului BNR, sectorul public, inclusiv sănătatea, educația și apărarea, este subfinanțat și că există o iluzie că țara poate face față cu un procent mai mic din PIB în comparație cu alte țări europene. El a subliniat, de asemenea, că impozitele pe muncă sunt deja la un nivel scăzut și că problema contribuțiilor este complexă, cu mulți beneficiari și puțini contribuabili.

Isărescu a concluzionat că atât actualul guvern, cât și viitoarele guverne, se confruntă cu sarcini dificile în ceea ce privește ajustarea fiscală și că reducerea cheltuielilor poate să nu fie întotdeauna soluția ideală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4683 Articole
Author

4 Comentarii

  1. micsorarea mamutului bugetofag…? incurajarea muncii libere…? voi bagati in faliment Tara si pe noi, angajand pe ne-ve- in sistemul care se imprumuta pe carca noastra, sa va plateasca voua salariile. hai sikktir, ipocritule! DREPTUL LA MUNCA LIBERA ESTE CONSFINTIT PRIN CONSTITUTIA ROMANIEI! STATUL NEALES DISTRUGE PATURA MIJLOCIE, LIBERTATEA SI INDIVIDUALISMUL. DE CE NU VORBESTI DE ORDINUL FE-ME-I CARE A DAT ORDIN SA FIE DISTRUSA MUNCA INDIVIDUALA? MAOISTULE!

  2. el nu e, nu va speriati… lui ii merge din plin…

    din banca direct in mausoleu… asta da fericire…

  3. Comanzi banii in tara asta,ai cel mai mare și modern domeniu în Europa.Ai indatorat românii subjugat cum nu.aumai fost vreodată ,ce dracu mai vrei ma de la noi.Lasa vorbaraia nu
    o mai fa pe grijuliu nu mai credem în nimeni amvazut din 89 uncoace toate promisiunile,ziceți meriș Ca bu.i vreun război și nu.avem arme pe mâini.

  4. Bai Cioflendere ! Nu vezi ca sunt Pensionari cu 1100 de lei Care Moare de Foame ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.