Șmenarii by FC Mangleala Scumpă (zisă Poli Iași) versus meseriașii onești de la Corvinul

despre prostimea fotbaleză din tribul africănez ieșean și omul alb & primărez Chirica 

În copitala coltorală a Rumîniei, adică orașul zis Iași ( fosta capitală culturală a României, în vremea domnului Maiorescu, dar asta e deja altă poveste ), iegzistă o chestie footbalistică ieftineză, dar cam scumpă, botezată popular ,, Poli Iași ,,. Adică mai mult balistică decît fotbalistică, și mai mult foot decît sportivă, dar asta deja ține de firea contemplativă deja clasicizată a tribului moldovenez, care se lasă încoțopenit nu doar de jmekerii dîmbovițeleji din sud, ci și de jmekerașii băștinoși, care au preluat schemele bucureșteneze și le aplică-cu deplin suptces.

Pe scurt, ca să recapitulez ce am mai scris, nu o dată : din vremea primarului amorez & pușcăriaș Gigi Nichita ( tăticul primărez & pesedist al actualului primar pesedisto-liberal Mihai Chirica ), la Iași funcționează mai ceva ca un ceas elvețian automatic un mecanism teribil de simplu, cu scopul de a fi mangliți banii proștilor / naivilor / captivilor care plătesc taxe și impozite la bugetul local și de a cîștiga voturile proștilor / naivilor care cred că fotbalul băștinaș e mai bun pentru consum decît cel din campionatul Angliei ( de eggzemplu ).

Adică, mai egzakt : prostimea suportereză băștinașă e mai întîi gîdilată, de pe stîlpul din fața primăriei, la orgoliul tribal footbalistic – ,, Cuuum, sî n-avem ș’ noi Taaamisaaa noastrî, Seeena noastrî, Barselonaaa nuaaastrî, Arsenaluuu’ nostru, PeSeJeuuu’ nostruuu … ? ( vezi  genialul film ,, Telegrame ,, , scena cu Birlic pi stîlp : https://m.youtube.com/watch?v=2DH0CcZFdq4 https://m.youtube.com/watch?v=2DH0CcZFdq4 ). Pi urmî, după ci turma îi încălzitî ghini, restu’ îi parfum di tei : buget baban di la primărie, șmenuri vizibile din satelit ( cu transferuri de jucători & antrenori, sinecuri grase și alte mangleli tipice ), căderi zgomotoase și reveniri miraculoase, tăman ‘nainte di alejerile undi tre’ s’ hie reales dom’ primar, ca s’ hie ghini, s’ nu hie rău. Etc și tot așa.

Această poveste africanoidă, cu ieșeni fotbalezi primitivi, păcăliți pe bază de oglinzi și mărgele de oamenii albi din primărie, are deja vreo 20 de ani de vechime în campionatul cîrnațional de mangleală pseudo-sportivă. Dar miile și zecile de mii de proști & fraieri ieșeni pun în continuare botul lor umed, de bovine indiene ( deci sfinte ) la această mînărie de doi lei, aducătoare, pentru cine trebuie, de cîștiguri măsurate în milioane. De euro, nu de lei. Plus voturile proștilor, care aduc sute de milioane. Tot de euro.

Eeevideeent, vinovații pentru toată mascarada asta îs la stadionul din dealul Copoului sau în alte locuri demne de tot disprețul. Jucătorii îs jinoveți, cî nu jioacî cum trebuie, nici antrenoru’ nu- i bun, halbitrii ni furî, ci puati s’ facî ș’ ghetu’ dom’ primar ? Doar iel o dat banii, restu’ nu mai dipinde di iel.

Pauză de gîndire.

Tu, fraiere, prostane sau naivule suporter și votant al primarului penal Chirica, cînd dai bani pe ceva, și încă mulți bani, nu verifici pe ce ai dat banii ? Nu te uiți oleacă și la o legătură de mărar, cumpărată în piață, sau la pereții văruiți de niște oameni găsiți pe internet ? Dar la banii tăi, dispăruți în gaura neagră zisă Poli Iași, nu crezi că ar trebui să te uiți, cel puțin cu aceeași atenție ca la o legătură de mărar din piață, ca să vezi dacă nu ești păcălit, ca ultimul fraier ?
Fiindcă multele milioane de euro de la Poli Iași tu le-ai dat, fraiere suporter și votant al primarului Chirica Tu și alte zeci de mii de fraieri, prostani sau naivi, votanți ai marelui iubitor de footbal Chirica. Fiindcă, dacă n-ai aflat încă, banii din bugetul primăriei sînt banii tăi, fraiere.
Azi am citit, într-un ziar de sport, un articol care m-a făcut să am iar senzația de greață cînd aud de mangleala zisă Poli Iași : https://www.gsp.ro/fotbal/cupa-romaniei/corvinul-hunedoara-buget-bogdan-apostu-742257.html. Un articol care arată cu ce buget modest a cîștigat Cupa Romîniei o echipă dintr-un oraș de categoria a treia, Hunedoara. Bugetul acestor băieți de toată isprava e minuscul în comparație cu cel consumat de mașina scumpă, care produce doar fîsuri și găuri, zisă Poli Iași. Aaa, pardon, manglitoria din Copou produce și voturi. Pentru cine trebuie.
Probabil că și Corvinul Hunedoara produce voturi pentru cineva. Dar deosebirea față de mangleala zisă Poli Iași e că la Hunedoara echipa de fotbal aduce voturi pe bune. Pe merit. Fiindcă a adus onoare acelui oraș decăzut din statutul de mare putere industrială, fără să sugă bani cu nemiluita de la buget, cu nerușinarea porcului suit în copac. Restul e tăcere.
În rest îi ghini, o plouat, Poli Iași n-o retrogradat, slava domnulu’ Chirica, votaț’ cu iel, ca s’ avem șî noi fotbal, sî avem șî noi Barseloonaa nuastrî, Mencester Sitiu’ nostru, Cooorviiinu’ nostruuu. Și mii de idioți fotbalezi, care votează precum niște tribali cu inel în nas.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Lucian Postu 164 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.