(VIDEO) Putin şi Xi Jinping mergând cu valiza nucleară după ei

Foto: eurotopics.net/

UPDATE Preşedinţii chinez şi rus, Xi Jinping, respectiv Vladimir Putin, au susţinut joi că relaţiile între ţările lor contribuie la pacea şi stabilitatea mondială, transmite AFP.

Xi, care l-a întâmpinat pe Putin la Beijing în prima vizită în străinătate din noul mandat prezidenţial al acestuia, a declarat că legăturile între China şi Rusia „nu sunt doar în interesul fundamental al celor două ţări şi al celor două popoare, ci şi benefice pentru pace”, iar „China este gata să colaboreze cu Rusia pentru (…) a susţine echitatea şi dreptatea în lume”.

„Relaţia actuală între China şi Rusia a fost obţinută cu greu, iar ambele părţi trebuie să o aprecieze şi să o susţină”, a adăugat el.

La rândul său, Putin a afirmat – conform unui comunicat al Kremlinului – că legătura între Moscova şi Beijing este „un factor de stabilitate pe scena internaţională” şi nu este nici oportunistă, nici îndreptată împotriva altcuiva. „Împreună, susţinem principiile dreptăţii şi o ordine democratică mondială care să reflecte realităţile multipolare, bazată pe legislaţia internaţională”, a declarat el.

După dialogul bilateral, cei doi şefi de stat au semnat un comunicat comun pentru întărirea „parteneriatului strategic global” chino-rus, a informat agenţia de presă oficială chineză Xinhua, preluată de AFP. Cele două părţi consideră necesară evitarea oricărei decizii care ar putea contribui la „prelungirea ostilităţilor şi la o nouă escaladare a conflictului” din Ucraina.

Vizita de două zile în China, începută marţi dimineaţa de Putin, este a doua în ultimele şapte luni şi prima după realegerea sa ca preşedinte al Rusiei, în martie anul acesta. Cu câteva ore înainte de semnarea comunicatului alături de Xi, liderul de la Kremlin îşi exprimase satisfacţia faţă de progresele ofensivei ruse pe frontul ucrainean.

AFP apreciază că formularea din comunicat referitoare la conflict pare să se refere la europeni şi americani; agenţia reaminteşte că Rusia şi China au susţinut de mai multe ori că livrările de armament occidental pentru Ucraina prelungesc războiul.

Tot conform AFP, China este „un colac de salvare” economică pentru Rusia afectată de sancţiunile occidentale. Xi, revenit recent dintr-un turneu în Europa, a susţinut dreptul ţării sale de a menţine relaţii economice normale cu partea rusă.

La o conferinţă de presă comună a celor doi preşedinţi, Putin şi-a exprimat „recunoştinţa” faţă de China pentru iniţiativele de pace în Ucraina, au transmis agenţiile de presă ruse preluate de AFP. Beijingul cere periodic respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor – implicit şi a Ucrainei, subliniază AFP – dar în acelaşi timp şi luarea în considerare a preocupărilor de securitate ale Rusiei.

Xi a declarat la aceeaşi conferinţă de presă că „ambele părţi sunt de acord că o soluţie politică la criza din Ucraina este calea de urmat”, iar China „speră că pacea şi stabilitatea vor fi restabilite rapid pe continentul european” şi „va continua să joace un rol constructiv în acest sens”.

Putin a mai apreciat că orice alianţă politică şi militară „închisă” în regiunea Asia-Pacific este dăunătoare. În teatrul respectiv, China concurează cu Statele Unite, care încearcă alături de Australia şi Regatul Unit să contrabalanseze influenţa Beijingului.

Preşedintele rus s-a mai întâlnit joi după-amiază la Beijing şi cu premierul chinez Li Qiang, care a declarat că Beijingul doreşte să „continue aprofundarea cooperării în diferite domenii” cu Moscova.

Chinezii văd în Putin „un bărbat frumos”

Un lider ”carismatic”, cu care trebuie să discuţi, ”fie că îţi place sau nu” – joi, pe străzile din Beijing, chinezii au exprimat o părere în general pozitivă despre Vladimir Putin, în prezent în vizită de stat în China.

Dacă în Occident, stăpânul de la Kremlin are o imagine împărţită, în special după invazia declanşată împotriva Ucrainei, în China, partener diplomatic şi economic-cheie al Moscovei, el rămâne în general respectat.

„Fie că îl iubeşti pe Putin sau nu, realitatea este că astăzi el e preşedintele Rusiei. Trebuie să-i acorzi un pic de respect şi să asculţi ceea ce Rusia are de spus”, a declarat Bao Bo, 30 de ani, care lucrează în domeniul internetului.

El estimează ca fiind necesar în special ca preşedintele chinez Xi Jinping să discute cu omologul său rus pentru a găsi o soluţie care să pună capăt războiului în Ucraina.

„Situaţia internaţională este instabilă” şi „nu poţi avea, ca occidentalii, o atitudine în permanenţă ostilă faţă de Rusia”, care rămâne un interlocutor esenţial, pentru că este „dotată cu arma nucleară”, consideră Bao Bo.

„Există de asemenea dosarul palestinian. Sper că Rusia şi China vor putea pune puţină presiune asupra Israelului, pe care nimeni la ora actuală se pare că nu poate să-l convingă” asupra intervenţiei sale militare în Gaza, a subliniat el.

Rusia şi China se coordonează în mod regulat la ONU sau pentru a denunţa ceea ce ele prezintă drept hegemonie americană asupra lumii. De asemenea, Moscova susţine Beijingul în pretenţiile sale de suveranitate asupra Taiwanului.

„Fiecare dintre cele două ţări este capabilă să răspundă nevoilor celeilalte în anumite domenii”, subliniază astfel Ian Wu, 29 de ani, care lucrează în administraţie, pentru a explica imaginea bună pe care Vladimir Putin o are în China.

„Aceasta este prima lui deplasare în străinătate după învestirea sa” pe 7 mai şi „acesta este un lucru important”, pentru că „arată că prietenia ruso-chineză rămâne foarte puternică”, apreciază el.

Relaţiile bilaterale sunt bune, apreciază Linda Li, contabilă de 45 de ani, cu referire la ameliorarea legăturilor începând cu anii 1990, după disputele sino-sovietice din timpul Războiului Rece.

„Şi apoi, eu nu mă prea pricep la politică. Nu mă interesează foarte tare. Însă mie Putin mi s-a părut mereu foarte frumos!”, a declarat ea pentru AFP.

Lui Vladimir Putin îi place să-şi cultive imaginea de bărbat viril, pasionat de activităţi sportive.

Media chineze, foarte orientate de guvernul comunist, publică de ani de zile fotografii şi înregistrări video flatante ale preşedintelui rus pe cal, în timp ce pescuieşte, pilotează un avion, joacă hochei pe gheaţă sau practică judo.

Alături de imaginea sa de lider inflexibil care rezistă în faţa Occidentului, aceste imagini i-au creat în China o reputaţie de bărbat puternic.

„Găsesc că el emană multă încredere şi am impresia că îi place mult să facă exerciţii fizice”, declară Keira Che, 30 de ani, care lucrează în domeniul finanţelor. „Este cineva care are carismă”, susţine ea, exprimându-şi de asemenea speranţa că vizita va stimula relaţiile economice între cele două state.

„Pentru oamenii normali, aceasta este întotdeauna cel mai important. Sper că aceasta ar putea îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei”, a subliniat ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

36 de Comentarii

 1. Ce te astepti dela doua popoare care de sute de ani au trait numai sub dictaturi?

 2. Bine, nu e macho ca Izmanila al vostru de la Casa Alba.
  Mai frustratilor, nu mai stiti cum sa atacati.

 3. Să nu te pricepi la politică e ok dar să vezi ceva frumos la mutra aia de avorton e de neînțeles. Cât despre armele nucleare pe care le au Rusia și China băieții ăia doi nu trebuie să bată șaua prea mult căci problema e simplu de rezolvate. Ne facem toți arme nucleare și atunci ori la bal ori la spital. Eu nu văd altă soluție să fie dracului odată pace între dobitoace că Dumnezeu când a făcut omul nu i-a interzis să fie prost.

 4. Lui orwell..
  Când chinezii au inventat hârtia și pulberea de pușcă din ăsteia ca tine abea coborau din copaci.. Tu mei civilizatule, spune de ce Hitler,care a inventat ciclonul, este creatura Occidentului?

 5. Cel artificial după înfrumusețare, doar. Po ațe că agreeaza modificarea ca actiune de modelare meclă.

 6. Este el cam pitic si cracanat, dar cand isi arata pectoralii este frumos. Ca Moartea.
  [KktkuMotZ: lingau putinofil consecvent]

 7. in nota obisnuita: Putin e mai mult inalt decat frumos, mai mult viril decat slab, etc.

 8. clonele putin sunt frumoase. cultul personalitatii probabil. Putin a fost un barbat urat. O fata de infivid crud, fara scrupule. Ochi de culoarea pestelui mort, departati, expresie dura, sociopat. inteleg ca bea si isi batea apropiatii… Om educat de servicii. Tipic rus-bolsevic. Nici o legatura cu clonele de astazi: expresia fetei destinsa, calma, ochii sunt cenusii si APROPIATI. Forma urechilor diferita, insa cine sa observe? hai dom’le ca a facut operatii estetice… zau?? nici o operatie estetica nu schimba POZITIA OCHILOR, pentru ca s-ar distruge nervul optic…Putin a murit prin 2004-2005

 9. SUA, NATO, UE, Occidentul comit crime împotriva umanității, istoria, literatura, filozofia, cultura, arta etc ,vorbesc și descriu toate acestea de-a lungul a mii de ani.
  Nu se opresc și merg fără scrupule către distrugerea vieții pe Pământ, că niște primitivi ce nu înțeleg democrația, civilizația, umanitarismul, dialogul, comunicarea,negocierea, conviețuirea pașnică, egală, dreaptă, frățească,traiul decent etc al celor opt miliarde de oameni.

 10. Valiza nucleară😂😂😂😂?! Incredibil in ce hal au ajuns jurnaliștii! O geanta de marimea unui laptop, care protejează un laptop, care poate chiar are un laptop real, a ajuns valiza nucleară😯 😂😂😂😂! Am și eu o geanta la fel cu asta și nu pare a avea legătură cu gențile sau valizele nucleare😂😂😂. Nu va agățați de mersul împrăștiat a lui Putin dar aruncați manipularea cu valiza sau geanta cu nucleare😂😂😂!

 11. „Ce te astepti dela doua popoare care de sute de ani au trait numai sub dictaturi?” [orwell]

  Tu de cat timp traiesti sub ditatura, de mii de ani ? La tine dictatura este si externa, mai nou !!!

 12. Mai importantă este valiză cu țepușa de unică folosință.Precum la Gaddafi,aceasta va intra adânc,bip…dar va fi lipsă de plăcere.Numai durere.Dupa fapte.

 13. Ca unul care sunt specialiZd in … cu motZ, pot sa spun sigur ca in valiZe sunt pampersii lui Bideu.
  [KktkuMotZ retardat conZecvent]

 14. Gentile alea se desfac in caz de pericol. Sunt ca un scut pliabil din kevlar sub forma de geanta (valiza). Nu sunt „valizele nucleare”. Intrebati la SPP si va lamuresc bajetii.

 15. Doi frustrați ca le fuge lumea de sub picioare. Embargo impus Chinei și pa. Ajung înapoi în anii 60 ,mâncători de câini ce sunt. Exact ca și Rusia, o ajuți sa iasă din kkt și apoi dau cu ciomagul.

 16. Năvrăpăscu. Când a fost China avansata? Tu trăiești în antichitate sau în prezent. Au mai fost și alte popoare avansate în antichitate dar au dispărut. Contează mereu prezentul lache. Mi se pare Grecia singura tara care a dat ceva lunii întregi. Când intr-o tara apare dictatura totul se distruge tovarășe. Elitele sunt nimicire și rămân „valorile” de partid și stat. Poate că China a inventat hârtia,dar diferența alții au facut-o.

 17. E atat de grav incat sefa FED-ului (peste care ninge pufos! 🙁 ) a fost in CHINA
  sai roage anti-capitalist sa renute la PROFIT si sa produca mai putin …in pierdere daca se poate !
  pentru ca USA e un WC si „cineva trage apa” !

  Incomensurabil tupelul anti-ACPITALIST cu care Yellen sefa FED-ului s-a dus in CHINA si ä
  cu TUPPE-u a cerut (american-comunist!) ca CHINA sa-si jertfeasca PROFITUL de tara CAPITALISTA si sa
  astepte paba ce USA se repara ca sa nu piarda USA taman acum cand n.au industrie si chinezii vanzand CAPITALIST orientat mai ieftin le fura CAPITALIST piata !

  E USA prin FED deja un fel de COMUNISM de plan cincinal ? Nu cfed pentru ca TAMAN si-au desfiintat PLAFONUL indatoririlor in dollar … fapt care tacut-vazut va ucide relativ iute-n timp … DOLLARUL ca mijloc de export de inflatie american!

  (yankei au deja CHUZPEH , au depasit limitele crestine la tupeu si-au trecut la limitele mozaice ❤️🤣👌)
  IQ=?
  😀

 18. Criminalii occidentali trebuie mai întâi să de-a socoteală Întregii lumi despre crimele, jafurile, cotropirile, distrugerile, manipularea etc, comise de-a lungul a mii de ani.
  Americanii sunt cotropitori de fapt pe actualele teritorii, au exterminat indigenii prin crime odioase, sălbatice, ocupând pământurile acestora, jefuind și ucigând pe toți cei care le-au apărut în cale.

 19. Pe senilul Joe nu-l lasa cu geanta, ca e in stare sa apese pe butonul rosu numai sa vada ce se intampla. Slava Z!

 20. Ba profetule, acu un an ai zis ca murim toti in august. Cred ca ai gresit. Acu zici ca pe 27 mai fix. Daca nu murim te duci la doctor?

 21. Urnalistii rromani si straini sunt prea prosti sa inteleaga ca unele poze sunt pregatite pentru a transmite mesaje serioase. AFP-ul in loc sa comenteze despre relatiile Ruso-Chineze, ar trebui sa scrie mai mult despre miscarea de independenta si represiunea militara ce are loc in Noua Caledonie. Se pare ca multe din teritoriile colonii franceze au inceput sa simta miros de libertate dupa ce Africa a inceput sa-i scuipe ca pe maselele cariate pe ocupatorii francezi.

 22. Cita idiotenie pot avea in cap cei care au impresia ca cele doua genti ar fi fost nucleare.Intrebati pe cei care lucreaza la serviciul SPP pt. ca la fel au si ei,sau inca zvonistii astia nu au opservat asta pana acum ? Graf este ca destul de multi care lucreaza in presa si televiziune au afirmat aceiasi prostie mare cu aceste genti.Sa fie astia chiar atit de redusi mintal ,sau le place sa faca reting pt. fraierii care pun botul la asemenea minciuni ?

 23. Fraiere, securistii lui Asthlosh habar nu au de astfel de lucruri. Sunt tamaie in materie. Stiu doar ce aud de la profesorul lor Radu Tudor. Umbla cu traistele dupa ei pline cu slana si ceapa si cate un detz de palinca. Pe timpuri cand securistii erau olteni nu le lipseau din papornite prazul si zaibarul. Auzi la el, cica sa-i intrebi pe securistii lui Asthlosh !!!!!!

 24. nu exista ratiuni care sa opreasca tarile sa-si mainifeste independenta. nici noua caledonie, nici statele africane nu pot fi oprite de pe drumul lor. si e normal sa fie asa. inclusiv pentru organzatiile statale suprimate/oprimate care compun rusia si care nadajudiesc catre acelasi final ca si noua caledonie de exemplu.

  pot sa ne dea si noua, tarile care vor sa sustina in lume dreptatea si schitatea, manualul de definitii dupa care se ghideaza pentru ca e posibil ca multa lume sa aiba perceptia diferita a termenilor care in mod uzual se folosesc…

  hai sa nu vorbim vorbe mari ianinte de a ne defini esenta… nu de alta dar picati intr-un ridicol maxim care va rade de pe fata pamintului…”China este gata să colaboreze cu Rusia pentru (…) a susţine echitatea şi dreptatea în lume”… deocamdata vedem cum a imaprtit urss-rusia echitatea si dreptatea … cam de cite exemple sa fie nevoie, inclusiv din prezent, ca sa acceptam ca realitatea este cu totul alta decit vorbele mari fara niciun fel de acoperire?

  astia au impresia ca lumea e proasta si ei pot face chiar tot ce vor…penibili…

 25. La câți dementi mișună prin conducerile amerlociei și ue este firesc ca cei doi șefi de state sa fie pregătiți pentru un răspuns adecvat la adresa dementilor din occident, cărora cuvintul PACE le-a dispărut din limbajul diplomatic, deoarece le afectează afacerile. Ce contează ca mor oamenii, „buzunarele” sa fie pline!

 26. Imperiul occidental a căzut , s-au trezit periferiile imperiului, avem un alt centru de putere fie că acceptăm sau nu. Aci vedem , resursele, industria, agricultura si armatele , cam tot ce poate stăpâni economia globală. Occidentalii au creat un monstru când au trimis industria în Asia și ne-au trimis în șomaj în masă. Lăcomia occidentalilor de la începutul anilor 90 dă roade astăzi, nimic mai mult. Dacă noi europenii nu ne trezim și terminăm cu clasa asta de idicrați de la conducere vom fi mai rău decât africanii. Școala (atât cât a mai rămas) este singura soluție pentru noi , suntem în situația japonezilor, nu mai avem resurse trebuie să fabricăm tehnologie de vârf. Unde sunt fabricile de semiconductori în Europa ? Unde ? Fără ele suntem zero.
  Unde este industria nucleară , toată lumea în jurul Europei construiește reactoare noi ( de putere , nu jucăriile ca la Doicești).

 27. tomlin spune:
  16 MAI 2024 LA 20:59

  Postare falsa, bucuria unui infantil de 75 de ani.

 28. numarul dementilor in guverne si conducere, peste tot in lume, este constant. altfel lumea nu ar fi un poligon de testare al armelor, dispretului, suferintei.

  identificarea cauzelor intr-o sigura parte este lipsa de respect fata de propria persoana…

 29. Rusul avea valiza cu vodka Stalinskaia, iar chinezul gustarea cu lilieci in sos tomat si sobolanii prajiti……[Rumburak]

 30. In valize nu sunt butoane ,ci bucati de zahar cubic pentru prostirea(mituirea) trolilor suveranisti si care nu iubesc democratia.Puzderia si la Cotidianul.Banuim ca in valize mai este si un nuceag telescopat pentru spinarea trolilor care nu presteaza corespunzator.

 31. Valiza nucleara e plina de vodka tinand cont ca penuria se apropie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.