Riscuri la orizont pentru următorii 10 ani

Riscurile geopolitice rămân pe primul plan în rândul riscurilor care pot afecta România pe un orizont de 10 ani, în special dezinformarea, conflictele armate între state precum şi atacurile cibernetice, consideră analiştii Asociaţiei CFA România.

„Ulterior şocului fiscal din ianuarie, care a redus încrederea în economie, în februarie încrederea în economie a revenit către trendul din a doua parte a anului anterior. În privinţa riscurilor pe un orizont de 10 ani, pe primul plan rămân tot riscurile geopolitice, în special dezinformarea, conflictele armate între state precum şi atacurile cibernetice”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES.

În exerciţiul din luna februarie a fost continuat sondajul privind riscurile care pot afecta România, însă de data aceasta orizontul a fost de 10 ani. Conform răspunsurilor participanţilor, după riscurile geopolitice, pe al doilea loc sunt plasate riscurile economice, iar dintre acestea se remarcă riscul de lipsă de forţă de muncă precum şi riscul de ne-sustenabilitate a datoriei publice. Riscurile climatice sunt încă plasate pe ultimul loc, fiind în creştere puternică în ceea ce priveşte intensitatea. Dintre acestea se remarcă riscul de climă extremă precum şi poluarea, se precizează în comunicatul CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei a crescut în luna februarie cu 8,6 puncte, până la valoarea de 60,7 puncte, situaţie care s-a datorat majorării ambelor componente ale indicatorului.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2025) a scăzut marginal faţă cea înregistrată în exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 5,46%, cea mai mică valoare din noiembrie 2021. În acelaşi timp, peste 83% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0029 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0500 lei pentru un euro.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, cea mai mare parte dintre participanţi, 54%, anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 58% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 38% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 5,5% (valoare în creştere faţă de exerciţiul anterior), iar anticipaţiile de creştere economică s-au redus şi se situează la 2,5%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 52% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 12 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii) şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociaţia CFA România este una dintre cele peste 170 de societăţi membre ale CFA Institute iar în prezent are peste 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Ah minunat, o alta afacere in care lucreaza 2 ‘analisti’ care repeta poezia invata de la asociatia mama din SUA.

  2. „conflictele armate între state precum şi atacurile cibernetice”
    -poate unora le-am lasat impresia ca sintem pro-rusi
    sau ca pe teritoriul Patriei nostre am fi luptat cu rusii
    de aceeasi parte;
    nu e decat o greseala de comunicare,vrem sa fie clar:
    -RUSHII RASPANDESC VIRUSI!
    (si guvernul de ocupatie din Romania va obliga sa va digitalizati)

  3. Principalul risc asupra Romaniei ramane apropierea de imperiul paranoicului kremlinez, ramas la vechea mentalitate a Evului Mediu timpuriu, ca poftele teritoriale se rezolva cu invazii, masacre si atrocitati.
    Intre mentalitatea acestei bestii umane si personaje malefice, precum Atilla si Gingis Han, nu exista nici cea mai mica deosebire. Tov Putin doar ca si-a gresit mileniul in care sa se nasca, altfel ar fi fost si el alaturi de cei doi mega-criminali. In istoria moderna va sta insa la loc de cinste langa raposatul Hitler……[Rumburak]

  4. „… analiştii Asociaţiei CFA România” nu pot da predictii nici pe urmatoarele 10 zile asupra soartei Romaniei, care depinde unde va fi impinsa de NATO, iar Asociatia lui Peste afumat isi da cu parearea ca Irimia cu oistea’n gard.
    „Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociaţia CFA România este una dintre cele peste 170 de societăţi membre ale CFA Institute iar în prezent are peste 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst.” deci, asa cum remarcase si Valah, este o copie a aceluiasi SHIT american ce repeta ca papagalii tot ce li-se dicteaza.

  5. Aceiasi mantra corecta politic repetata dintr-un bloc de sticla de la al ț-șpelea etaj. O fi valabil in Ilfov pe la Unotoldul de drogati al lui Bok.
    In caz ca nu izbuGneste un razboi NATO-Russia mult anuntat explodeaza alte bombe sociala. Populatia in declin nu poate fi inlocuita si migrantii adusi corect politic sa ia locul bastinasilor nu nu mai pot ei de colonie vor lua drumul vestului.
    Datoria guwernamentala la cat va ajunge prin 2025 ca a Putin exista si Ciuca si Ciolacu.

  6. Tari rau analizele astea facute de niste anonimi platiti si certificati de SUA, probabil prin NED, USAID si alte fronturi ale CIA si Departamentului de Stat. Cred ca daca-i scuturi, nu au participat direct la vreo investitie in ultimii 10 ani… ma rog, poate nici nu-s infiintati de atat timp

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.