Asigurarea locuinţei pentru dezastre. A apărut o propunere nouă

Senatorul USR Cristi Berea a depus o iniţiativă legislativă care elimină obligativitatea încheierii unei poliţe de tip PAD, în contextul în care, în prezent, proprietarul unei locuinţe nu îşi poate asigura casa pentru riscul pe care-l consideră cel mai crescut, ci trebuie, obligatoriu, să o asigure împotriva dezastrelor naturale.

Astfel, cei care îşi asigură locuinţele printr-o poliţă facultativă – care ar fi mult mai cuprinzătoare decât cea prin sistemul PAD – nu vor mai fi obligaţi să plătească suplimentar încă 130 de lei pentru o poliţă care nu acoperă cele mai frecvente accidente sau dezastre. Iniţiativa USR menţine obligativitatea deţinerii unei poliţe de asigurare a locuinţei pentru dezastrele naturale, fie de tip PAD, fie una facultativă, se arată într-un comunicat dat publicităţii duminică de USR.

Senatorul USR de Iaşi Cristi Berea argumentează că unul dintre motivele pentru care românii nu-şi asigură casa prin sistemul de asigurări obligatorii este şi irelevanţa lor, în condiţiile în care „cutremurele, alunecările de teren şi inundaţiile, deşi grave, nu sunt printre cele mai frecvente dezastre pentru cetăţeni”.

„Oamenii au senzaţia că dau banii degeaba la PAD dacă mai au şi o asigurare facultativă care acoperă tot din PAD plus mult mai multe alte cazuri de dezastre naturale sau accidente. România este printre puţinele ţări din UE care au un sistem de asigurare obligatorie a locuinţelor, majoritatea covârşitoare a ţărilor membre instituind scheme voluntare”, susţine senatorul Cristi Berea, citat în comunicat.

Potrivit USR, doar 20% dintre locuinţele din România sunt în acest moment asigurate împotriva unor dezastre, atât naturale, cât şi accidentale. Este unul dintre cele mai scăzute procente din Uniunea Europeană. Spre exemplu, împotriva inundaţiilor doar 10% dintre locuinţe sunt asigurate, cu toate că, dintre dezastrele naturale, inundaţiile sunt printre cele mai frecvente.

De asemenea, studiile arată că, în mediul urban, riscul unor dezastre naturale este extrem de mic şi, de aceea, cetăţenii preferă asigurări care acoperă situaţii mult mai frecvente: inundaţii produse accidental, incendii, distrugerea de bunuri mobile sau aparatură electronică etc, situaţii care în prezent sunt acoperite de asigurările facultative, dar nu de poliţele PAD. Multe dintre poliţele facultative includ cutremurele şi alte dezastre naturale, acoperite şi de PAD, se arată în comunicat.

Iniţiativa legislativă USR îşi propune astfel să eficientizeze sistemul de asigurare a locuinţelor şi să-i scutească pe cei care vor să se asigure să plătească, practic, de două ori pentru acoperirea aceluiaşi risc, subliniază sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

28 de Comentarii

 1. Nu stiu nenorocitii astia cum sa fure mai mult. Te despagubeste in caz de cutremur…ha…ha.

 2. Inventii prin care sa scoateti bani din buzunarele oamenilor si sa le bagati intr-ale smecherilor! Nu ne mai facem niciodata bine! Lumea nu se dezvolta cu hartiile voastre care au grija sa nu valoreze nimic in caz de dezastre.Lumea nu se dezvolta cu servicii inutile!

 3. A aparut asadar o propunere noua in Parlamentul aservit mafiei: hai sa-i jefuim pe fraieri, pardon, pe contribuabili inventand o noua dijma , un nou impozit pe fumarit.
  Caci cine isi inchipuie ca asiguratorul chiar va plati corect in caz de dezastru major? Cu firma de asigurari City Insurance falimentata de bulgari ce se mai aude? S-a infiintat o comisie, se ancheteaza dur, nu-i asa…?
  Prin ce noapte a mintii ati putut legifera ca o asigurare, prin natura ei o simpla optiune financiara a unui particular, devine OBLIGATORIE…?
  Mafia transnationala va mai ofera si bonuri de masa sau doar salariul in functie de incasari…?

 4. Nu ma intereseza Asigurare Paid ! Nu plătesc nici Un Leu ! Am plătit in februarie 130 de lei !

 5. A mai fost o porcărie cu asigurarea locuințelor. Nu a funcționat.. Dar se pune o intrebare pertinentă.. Cum pui mei asigură un asigurator o locuință pe care nu o vede și nu o inspectează tehnic ?? Cred că iar e doar un singur scop.. Să mai scoată ceva bani de la oameni pentru niște colaboratori cu care impart prada , ca pe urmă la o adică firma să falimenteze.. ca și in cazul societăților de asigurare auto, cazuri in care nu a fost nimeni suspendat , la uscat,.

 6. Palavre USR! Berea e un homălău pederast de la Iaşi. Se dă profesor la ASE dar el habar n-are unde-i ASE-ul în Iaşi! – PROPAGANDĂ ELECTORALĂ DOAR-DOAR RUMÂNII CEI PROŞTI SĂ MAI VOTEZE SCURSURILE DE LA USR! USR, pentru tot răul făcut României trebuie rejectat din viaţa politică. Membrii USR trebui rejectaţi din viaţa politică! USR UN PARTID ISTERICO-FASCISTOID! NIŞTE BANDIŢI!

 7. Cati bani s-au facut din asigurarile PAD si cand bani au platit asiguratorii victimelor?
  #ProstimPoporul

 8. Toate partidele mainstream trebuie rejectate din politică și nu doar în România.

 9. Usereistii sunt greu de cap. Au favorizat tot timpul irealizarea, specialitatea lor !

 10. La Asigurare Trebuie sa Prezinti Actul Casei împreună cu Schitza Casei cu Catzi Metrii Patrati are Casa ! Si in Asigurarea este înscris si cati metrii Patrati are Casa si Numărul de Telefon si CNP ul in Asigurare ! Ca sa stie cui sa-i dea Banii de asigurare 20.000 de Euro in Caz de Calamitate la Cutremur ! Dar Principal este sa Scapi la Cutremur ! Împreună cu Asigurarea ! In Rest Toate Cele Bune !

 11. Poti sa fi sigur ca asiguratorii o sa te sune dupa cutremur ca sa iti dea 20000 de euro. Dormi linistit – asiguratorii vegheaza, ca sa parafrazez reclama cu FNI-ul.

 12. Bă cretinule! Tot spre cetățeni arunci cu nemernicii, cetățeni pe care îi mențineți in sărăcie, ‘reati ai dreacu de cretini hoți! Nu au banii necesari pentru a încheia o asigurare, bani peste necesarul zilnic de trai, cretinule! Vreți să vă îmbogățiți pe continuitate tot pe spatele cetățenilor majoritari menținuți in sărăcie lucie, escrocilor? Tu cap patrat cu creierul în pioneze, crezi că, daca cetățeanul ar avea resursă financiara necesară, nu și-ar asigura cadă, ba mincinosule? De fapt, de ce îmi bat gura sa ii explic unui escroc setat pe înșelătorii și minciuni adevărul?! La ăștia de la USR poți să le crapi căpățână, tot nu înțeleg realitatea și o țin langa pe ălor aberanta fara logica de baza.

 13. Pentru PAD îți trebuie doar buletin și bani.A devenit obligatorie pentru orice tranzacție imobiliara așa că e doar un furt din buzunar.

 14. Usreistii nu sunt aia care promovează lipsa proprietății? Dam bani la asigurători și împotriva furtului de proprietate?

 15. In caz de Cutremur sa Nu Stai in Balcon ! Balcoanele sunt Primele Periculoase in Caz de Cutremur ! Balconul meu are Fisuri in Podea !

 16. Pt. bucurestenii cu locuinte in blocuri ferite de inundatii naturale, alunecari de teren – asa ceva nu exista in Bucuresti, de ce sa platim asigurare impotriva acestor fenomene nespecifice pt Bucuresti ?! Astea sunt valabile in mediul rural, unde pot fi inundatii si alunecari teren. Aici merita sa platim asigurari doar pt cutremur, si, daca vrem, pt avarii intre vecini. Banditii de asiguratori nu mai stiu cum sa scoata banii din buzunarul, oricum gol al cetatenilor, cu asigurarea aia obligatorie.

 17. assigurarea anti-nucleara?

  (nu păcălim pa nimeni:
  de data asta doar MASCA DE GAZE
  ar fi buna de ceva…)

 18. Nu mai sunt bani pentru cei de la ASF şi îi obligă iarăşi pe cetăţeni să-şi facă asigurări sub ameninţări.Negriţoiu nu se dădea plecat de la salariul de zece mii de euro.Cu greu l-au făcut să iese la pensie.

 19. catre straini, pt ca toate firmele de asigurari sau majoritatea sunt straine ca si fondurile de pensii private. Adica statul obliga poporul sa plateasca RCA si PAD pt beneficiul altora cand se ”satura” dau faliment si statul acopera paguba ca la ultimul faliment sau raman pagubiti unii…atunci poate ne explica statul care-i beneficiul lui de isi obliga cetatenii sa aiba pensii private, RCA, etc.

 20. Nu asa.
  Numa’ Statul care este(cat mai este…) poate face ASIGURAREA PENTRU CUTREMURE a cetatenilor sai. Banutzii pentru cutremur sa fie pusi intr-un cont de la Trezorerie. Atat.
  Restul categoriilor de asigurati(pentru inundatii, alunecari de teren, foc…si chiar meteoriti) la privat, facultativ.

 21. Stim cu toti ca daca ai casa intr-o zona ,potential , inundabila , sau intr-un loc unde pluteste spectrul alunecarilor de teren , nu te asigura, absolut, nimeni ! Deci pot fi asigurati , numai cei , ale caror locuinte , sunt atat de „zdravene”, incat riscul de a fi afectate de vreun dezastru este aproape de zero ! Si mai este una , in cazul unui dezastru , ca cel din 1977, sa zicem , firmele de asigurari, niciodata banii necesari, conform politei de asigurari, pentru ca sa-i asigure pe toti cei afectati ! Nu ne spunem nimeni ce se intampla cu baniiasiguratilor , daca anul asta nu se produce niciun dezastru ? Se strang in vreun cont cumva , cumulandu-se an de an ? Cucu , cucu , cucu ! Ar insemna ca firma asiguratoare sa faca munca voluntara , fara sa aibe vreun profit ! Deci bani stransi , intra, cumva , macar o parte , in buzunarul larg si lacom al firmei ! Si sa nu uitam ca statul , trebuie sa-si ia si el „dreptul”!
  ! Si eu cred ca totul este inca o forma de a-l expolia pe roman ! Si mai am o intrebare ! CASA POPORULUI din Bucuresti , are asigurare ?

 22. Asigurările în România sunt un soi se Caritas.Dar au legislație favorabila.Totul se bazează pe furt și minciuna pentru traiul unora pe comision.Intetesul este sa minți cât mai mulți și cât mai bine.Nimic nu funcționează după modelul țărilor civilizate.

 23. vor fi mii de cutremure mici si 1-3 catastrofale … cotelele lui Ceausescu trebuie demolate,strazile largite si transformate in autostrazi de 4 benzi /sens si locatarii mutati in blocuri autonome energetic !!! (acum posibil: incalzitoare apa solare,iluminat pe leduri ,sistem de baterii care sa stocheze de la panouri solare, sistem de pompare a apei prin sistemul de tevi din plastic/cupru cu energie electrica solara , geamuri transparente=panouri solare,acoperis panouri solare,tot bperetele blocului acoperit cu panouri solare!) …hai sa aud ca nu e posibil!
  alea da …sa le asigurati! nu bombele crapate pe care stau Doreiii acum si isi asteapta „asigurarea” altii 😀

 24. mah faceti ce faceti si ar va invartiti ca apucatii in jurul cozilor i d io a te, precum mintile voastre de sclaveti ai banului nemuncit ce sunteti. NU EXISTA ASIGURARE PENTRU CUTREMUR, ATAT TIMP CAT ACESTA ESTE SUPUS FORTEI MAJORE…IA IMAGINEAZAT-I KJ A VRA CE SE INTAMPLA CU SOCIETATILE DE ASIGURARE IN CAZ DE CUTREMUR? DAU FALIMENT B OU LE! ADICA AI VREA PRIN ABUZURI LA LEGE SA OBLIGI OAMENII SA PLATEASCA UNOR SE-RE-LEU-RI BANI DEGEABA! EXACT CA SI IN CAZUL „PARCARILOR”! I DIO TIZARRE GENERALA!

 25. deja devine de rasu-n plansu’ : in fiecare an de 4 martie, disperatii dupa bani incep propaganda cutremurului. HAI SiiiiiIKTIR!

 26. O mostra de „alfabet nefunctional” din gashca „academicienilor repetenti” ai u-sri: „România este printre puţinele ţări din UE care au (corect: ARE) un sistem de asigurare obligatorie…”
  Si cand ma gandesc la Veorica… este „academician doctor inginer” pe langa repetentii astia ai u-sri…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.