Alegeri parlamentare. Tot ce trebuie să știi despre vot

Cele aproape 19.000 de secţii de votare organizate în ţară s-au deschis, duminică, la ora 7,00, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi să decidă componenţa noului Legislativ pentru următorii patru ani.

Fiecare alegător care îndeplineşte condiţiile legale pentru a vota va primi un buletin pentru alegerea Senatului şi unul pentru Camera Deputaţilor.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, în ţară sunt organizate 18.968 de secţii de votare.

În Bucureşti sunt aproape 1.300 de secţii: în Sectorul 1 – 166; Sectorul 2 – 202; Sectorul 3 – 294; Sectorul 4 – 189; Sectorul 5 – 198; Sectorul 6 – 240.

În ţară alegerile se desfăşoară în ziua de duminică, iar în străinătate se votează sâmbătă şi duminică.

Cine are dreptul de a alege?

Pot să voteze la parlamentare cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor.

Nu au drept de vot: debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru Camera Deputaţilor.

Alegătorul îşi exprimă opţiunea personal, exercitarea votului în numele altei persoane fiind interzisă.

Unde votează alegătorii?

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.

Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central:

Alegătorul care, în ziua votării, se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Cel care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară.

Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, votează numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii şi vechimii acesteia.

Alegătorul care are domiciliul şi reşedinţa în aceeaşi unitate administrativ-teritorială poate vota fie la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, caz în care va fi înscris în lista electorală suplimentară.

În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie, sub condiţia ca aceasta să se afle în cadrul circumscripţiei electorale judeţene unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa.

Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.

Alegătorul cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, fără a avea domiciliul în municipiul Bucureşti, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, îşi poate exercita dreptul de vot numai la secţia la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii şi vechimii acesteia.

Alegătorul care are atât domiciliul, cât şi reşedinţa în municipiul Bucureşti poate vota fie la secţia unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, caz în care va fi înscris în lista electorală suplimentară.

Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al Capitalei decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa.

Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii şi siguranţei publice sau cu verificarea dispozitivului de menţinere a ordinii şi siguranţei publice pot vota la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea, dacă au domiciliul sau reşedinţa pe raza circumscripţiei electorale judeţene sau a municipiului Bucureşti în care se află secţia de votare respectivă.

Candidaţii pot vota la orice secţie de votare din circumscripţia electorală judeţeană sau a municipiului Bucureşti unde candidează.

Alegătorul care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa votează la secţia de votare în a cărei listă electorală permanentă este înscris sau, dacă nu este înscris în lista electorală permanentă a unei secţii de votare, votează la secţia la care este arondată strada sau localitatea ce figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate al acestuia.

Vechimea domiciliului sau a reşedinţei nu reprezintă o condiţie pentru exercitarea dreptului de vot.

Fiecare alegător care îndeplineşte condiţiile legale pentru a vota va primi un buletin de vot pentru alegerea Senatului şi un buletin de vot pentru Camera Deputaţilor.

În ce interval orar se poate vota?

În ţară, votarea se desfăşoară duminică, între orele 7,00 – 21,00. La ora 21,00, preşedintele biroului electoral al secţiei declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23,59.

Doi membri desemnaţi din cadrul biroului electoral al secţiei vor verifica la ora 21,00 dacă se mai află alegători la rând.

În cazul în care mai sunt cetăţeni la coadă, cei doi membri ai biroului electoral fac următoarele operaţiuni:

* numără alegătorii aflaţi la rând la ora 21,00;

* înmânează bonuri de ordine alegătorilor aflaţi la rând la ora 21,00, pe care s-a aplicat ştampila de control a secţiei de votare sau echivalentul acesteia, după caz;

* consemnează numărul alegătorilor aflaţi la rând la ora 21,00 într-un proces-verbal constatator;

* predau procesul-verbal preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, care comunică, de îndată, prin orice mijloc, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, numărul alegătorilor aflaţi la rând la ora 21,00;

* rămân în afara localului de vot pentru a monitoriza ordinea de acces în cadrul acestuia;

* interzic altor persoane să se aşeze la rând pentru a-şi exercita dreptul de vot ulterior orei 21,00.

Înaintea exercitării dreptului de vot, alegătorii în cauză predau biroului electoral al secţiei bonurile de ordine primite.

Cu ce acte de identitate se poate vota la alegerile parlamentare?

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România, care în ziua votării se află în ţară, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Cine poate vota cu urna specială?

Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, care sunt atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizate în ţară poate vota prin intermediul urnei speciale. Cererea se putea depune la cea mai apropiată secţie de votare, în preziua votării.

* Alegătorii care, în ziua alegerilor, sunt internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reşedinţa în judeţul sau în municipiul Bucureşti, după caz, pe raza căruia se află unitatea respectivă.

* Persoanele reţinute, cele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale pe raza căreia se află penitenciarul sau locul de deţinere votează prin intermediul urnei speciale.

* Şi persoanele aflate în arest la domiciliu îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condiţiile în care au depus o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare, dacă sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale pe raza căreia execută măsura.

Persoanele care au solicitat urna mobilă pot vota numai în baza unui act de identitate. Directorul penitenciarului sau al locului de deţinere îi eliberează alegătorului, numai pentru exercitarea votului, actul de identitate aflat la dosarul individual.

Înainte ca echipa de membri ai biroului electoral al secţiei de votare să se deplaseze cu o urnă de vot specială la persoanele care nu pot vota la secţie, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective şi-au mai exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi.

Cum se desfăşoară procedura de vot?

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

Ştampila cu menţiunea „VOTAT” se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe verso-ul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.

Preşedintele poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de acesta, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secţiei.

Este interzisă fotografierea buletinului de vot.

Un număr de 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la scrutinul din 1 decembrie.

Recomanda 1

20 de Comentarii

  1. Cel mai important lucru:parcursul proeuropean și proatlantic al României să rămână intangibil,așa cum consfințește Constituția.Calin Georgescu ajectat precum un puroi cancerigen.Pentru campania mincinoasă pe care a făcut-o merită pușcăria.Cei care l-au votat ,un stagiu de dezintoxicare extremistă la Obreja.Eventual sa li se interzică votul.

  2. Calin Georgescu nu e diliu, nu este prost, este doar ticalos.
    Nu are solutii viabile, singurul lui proiect de țară este sovietizarea Romaniei.

  3. bre e un paradox toti astia care-l admira pe Putin carora le place Rusia modul lor de viata unu nu se duce sa traiasca in Rusia sa fie langa idolul lor. Toti se duc in Vest si trag spre Vest. Si arabii la fel injura si se dusmanesc cu europenii cu americanii cu toti astia dezvoltati dar toti invata si incearca sa ajunga in Vest la depravati. Babaeti nu va dati seama ca aveti o problema?

  4. Omul asta, Călin Georgescu,da semne cum respira ca-i bolnav psihic, tot stau si ma intreb atunci de unde mama zmeilor atatia idioti care-i sorb vorbele desi nici o idee de-a lui n-are legatura cu alta, totul in capul acestui nebun este o varza totala!

  5. Omu’ asta este dus cu pluta! Vai de mama noastra daca ajunge asta presedinte! Toti votantii lui care l-au votat doar sa scape de ciuma rosie si aia de s-au aliat cu ei vor regreta din prima secunda daca va ajunge presedinte! Bate campii tare de tot, are niste idei fixe, nerealiste, eu cred ca este sectant! Faptul ca fuge de orice dezbatere, spune multe despre el. Daca acum fuge, dupa ce va ajunge presedinte nu-l veti mai vedea vreodata in public, va pleca si va transmite in direct din sufrageria din Austria. Hai sictir Georgescule! Asa cum ai aparut, la fel de repede sper sa dispari din viata noastra!

  6. Nu poate fi patriot cineva care îsi vinde țara rușilor!
    Calin Georgescu este un trădător de neam!

  7. Motivul deciziei CCR de renumarare pare sa fie legat de protejarea votului la parlamentare. Din declaratiile sefului AEP ordinea nu e schimbata deci luni ar trebui sa fie respinsa contestatia si validat turul 1.
    Daca nu se lua decizia renumararii votul putea fi si mai mult polarizat catre partidele celor calificati in turul 2, adica USR si pertidele suveraniste. Pentru Romania este mai bine ca votul sa fie disipat si sa fie suficient reprezentate si partidele traditionale PSD, PNL, UDMR. Asta ar inseamna ca viitorul guvern sa aiba nevoie de o coalitie mai complexa. Ceea ce presupune mai mult spatiu pentru negocieri, o mai mare stabilitate a administratiilor in conditiile in care turul 1 a avut un potential destabilizator.Si mă refer la cei 2,3 imbecili cu drept de vot.

  8. Prezența mare la alegerile parlamentare în diaspora sugerează faptul că oamenii sunt interesați asta este clar dar fie că ar fi votat doar 30 de inși în diaspora sau 3 milioane tot același număr de șase parlamentari vor alege deci nu vor influența nimic altceva. Ceea ce este important este ca ei să iasă săptămâna viitoare la vot tot așa să fie cum a fost și săptămâna trecută aproape de 1 milion sau chiar mai bine. Acolo da acolo pot să ajungă să reprezinte între 5 și 7 % din pondere. Și s-ar putea să facă diferența într-o parte sau alta,intre liberalist de tip european și autocrație.

  9. Daca vin extremistii rusofili la putere cred ca vom ajunge la razboi civil , eu unul nu pot accepta

  10. Am citit un articol interesant in care un Psiholog de profesie face legatura intre Mudava, candidat la presedentie in 1990 si Georgescu. Pe Mudava l-a consultat inainte de revolutie si i-a dat diagnosticul de psihoza paranoida, diagnostic confirmat ulterior cand acest Mudava a fost pensionat cu acest diagnostic! Deci psihologul pare ca se pricepe in meserie! Despre Georgescu spune ca are nevoie de un consult de specialitate pentru ca nu pare pe creanga lui! In Constitutia Romanikai nu scrie ca , candidatii la functii publice trebuie sa fie apti din punct de vedere medical? Vom lasa sa candideze in cea mai inalta functie din stat un om cu simptome psihice care nu este consultat de o comisie de specialitate? Mai avem doar o saptamana pana la turul II si sper ca autoritatile competente sa se sesixzeze din oficiu, sau cineva competent sa faca o plangere impotriva ipochimenului, iar acesta sa fie consultat!

  11. Exista vreo lista undeva /a făcut cineva (fără infinită greață) cu toate elucubratiile noului salvator al țării (lumii?) Le-aș da sa le citească cu voce tare câțiva amici, i-as înregistra și apoi reda… peste câțiva ani.

  12. E inspaimantator (si am vazut si eu, si pe facebook, si pe matrimoniale, lol) cum oameni (aparent) normali la cap pot sa creada cele mai halucinante bazaconii conspirationiste, de la tot felul de escroci si instrumente ale razboiului hibrid impotriva Romaniei moderne, de ajungem sa ne predam de buna voie imperiului rus cotropitor, aflat in plin proces de expansiune razboinica si criminala… Iar multi, evident, voteaza fara sa stie ce voteaza!

  13. Nu-s prosti bajetii. 18 milioane de romani cu drept de vot doar in Romania. Ce gluma reusita. Pardon, marja de siguranta. Muahahahahaaaa!!!!

  14. Dacă ajung legionarii la putere, ma gândesc foarte serios sa plec din tara.

  15. …vezi ca nu ti-ai luat medicamentele azi dimineata si se vede efectul !

    Make Romania Great Again !

  16. @ Observând cum s-au înrădăcinat, s-au îmburienat în funcții, pe care unii le țin nefuncționale, aveți ocazia să îi jumuliți, să le jumuliți penele, să-i scoateți în stradă, votând mișcarea ?

  17. @ Găinile s-au urcat în vârful grămezii,
    Nu vor să mai coboare,
    Au la discreție găunțe și soare,
    Fac doar ceea cele convine
    Pentru a le fi lor bine !

  18. Băbăete! Ie multi intelijenți ca tine care na ințeles nimic. Oamenii nu pleaca in occident pentru stilul de viata de acolo. Ci pentru bani, tăticule. Iar bani nu ie în țara nostra tocmai pentru ca pleaca in occident, cu ajutorul tradatorilor locali care se autodeclara „prooccidentali”. Acum ai ințeles, copilu’???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.