Alegerile comasate din 9 iunie: Guvernul a stabilit regulile

Ministerul Afacerilor Interne a pus, joi, în transparenţă publică, proiectul ordonanţei de urgenţă privind măsurile avute în vedere pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Prin proiectul de OUG se propune ca alegerile europarlamentare şi locale să se desfăşoare în aceeaşi zi, duminică, 9 iunie 2024.

Totodată, se propune ca perioada electorală să înceapă la data de 12 martie şi să se încheie în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României.

Potrivit proiectului, la alegerile din data de 9 iunie, o persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru Parlamentul European, precum şi pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al Consiliului judeţean, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de act normativ prevede înfiinţarea pentru cele două tipuri de scrutin a Biroului Electoral Central, Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, birourilor electorale de circumscripţie judeţeană, Biroului electoral de circumscripţie a Municipiului Bucureşti, birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală, birourilor electorale de circumscripţie ale sectoarelor Capitalei şi birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi din străinătate.

Referitor la exercitarea votului, proiectul prevede, între altele, că, prin derogare de la prevederile articolului 18 alineat (41) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, „cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 60 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul”.

Totodată, proiectul de OUG prevede prelungirea duratei votării în ziua de referinţă până la ora 22,00. Alegătorii care la ora 22,00 se vor afla la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot vor putea să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59.

Privitor la mandatele aleşilor locali, având în vedere situaţia specială din acest an, pentru a respecta principiul periodicităţii alegerilor locale şi a asigura respectarea termenului de exercitare a mandatelor de 4 ani ale autorităţilor administraţiei publice locale termenul de referinţă de la care va începe procesul de validare a aleşilor locali este data de 27 septembrie 2024.

„Astfel, constituirea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene se va realiza în 60 de zile, calculate de la data de 27 septembrie 2024. De asemenea, pentru anul 2024 termenul pentru validarea mandatelor de primari, respectiv de preşedinţii ai consiliilor judeţene se calculează de la data de 27 septembrie 2024”, conform proiectului.

Norma derogatorie de la prevederile articolul 160 alineat (1) litera h) din Codul administrativ va permite unui primar în funcţie sau unui preşedinte de consiliu judeţean să candideze din partea unui partid politic, altul decât cel pe lista căruia a candidat, fără să îi înceteze mandatul de primar sau mandatul de preşedinte de consiliu judeţean.

„Totodată, se impune ca această normă derogatorie să fie aplicabilă până la data intrării în exerciţiul mandatului de primar, respectiv de preşedinte al consiliului judeţean, ca urmare a organizării alegerilor din data de 9 iunie 2024. Astfel, în lipsa reglementării, în temeiul actelor normative sus menţionate, în situaţia în care un primar acceptă candidatura din partea unui alt partid politic faţă de partidul politic pe a cărui listă a fost ales devine aplicabil cazul de încetare de drept a mandatului prevăzut la art. 160 alineat (1) litera h) din Codul administrativ, situaţie în care se poate regăsi şi un preşedinte de consiliu judeţean”, se spune în document.

Proiectul de OUG stabileşte că la alegerile din data de 9 iunie, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va asigura serviciile de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date necesare birourilor electorale din ţară, precum şi funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

În cuprinsul proiectului act normativ sunt stabilite principalele categorii de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor din data de 9 iunie, precum şi autorităţile responsabile de efectuarea acestora.

Astfel, sumele necesare acoperirii cheltuielilor pentru cele două scrutine electorale vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetele Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv şi pentru instituţiile prefectului, Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Naţional de Statistică şi direcţiile teritoriale de statistică, respectiv pentru Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Pentru buna desfăşurare a alegerilor cheltuielile pentru amenajarea şi dotarea secţiilor de votare din ţară se asigură din bugetele locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti.

Guvernul va stabili, prin hotărâre, în termen de cel mult 5 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a zilei votării, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente şi a Ministerului Afacerilor Interne: calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale; cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor, mecanismul, beneficiarii, precum şi numărul de zile pentru care se acordă indemnizaţiile; măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor.

Conform preambulului proiectului de act normativ, adoptarea ordonanţei de urgenţă are în vedere asigurarea unei reprezentativităţi mai mari a membrilor din România în Parlamentul European şi consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că îşi doreşte să urmeze poziţia pro-UE şi proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unităţile administrativ-teritoriale, prin faptul că aleşii locali pot motiva cetăţenii să se prezinte într-un număr mai mare la urne şi să-şi exprime opţiunile de vot.

Ordonanţa de urgenţă este propusă spre adoptare în vederea reducerii cheltuielilor şi a perioadei electorale, în condiţiile în care în România în anul 2024 se vor desfăşura patru tipuri de scrutine electorale, dar şi ţinând cont de faptul că, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, alegerile europarlamentare se desfăşoară în mod frecvent, la aceeaşi dată cu cele locale, mai explică iniţiatorii.

„Măsurile propuse prin prezentul proiect nu sunt de natură a afecta drepturile electorale, în înţelesul stabilit de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, cum ar fi de exemplu Deciziile Curţii Constituţionale a României nr. 1189/2008, nr. 1248/2008 şi nr. 47/2018, respectiv Codul de bune practici în materie electorală, şi nici nu îngreunează organizarea şi desfăşurarea alegerilor”, se mai susţine în document.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

 1. Au legalizat Traseismul Politic prin ordonanță de urgență! A fost prima grijă a PNL și PSD=PCR (Partidul Comasaților Români)! Trec de la un partid la altul pentru a candida pe mai multe liste la alegeri, prin lege! Escrocheriile și minciunile plus înșelătoriile prin lege, continua! Comasa’v-ati in pușcărie escrocilor de lux!

 2. „şi nici nu îngreunează organizarea şi desfăşurarea alegerilor, se mai susţine în document.” Ba îngreunează desfășurarea, o să-mi ia mult timp să ștampilez toate chenarele de pe toate paginile din toate buletinele. Îi votez pe toți, sunt fanul lor, au făcut treabă bună și or să mai facă, vedea-i-aș în pușcărie pe toți.

 3. Masuri dupa chipul si asemanarea politrucilor damboviteni: smecheresti, hotzesti, impotriva poporului mintit si impasibil. Afirma mincinosii ca si alte tari europene comaseaza alegerile, dar nu spun ca ele NU au modificat legea in anul alegerilor.

  Isi permit orice pentru ca CCR e o adunatura de slugi politice mituite cu salarii si pensii nesimtite, care nu reactioneaza la incalcarile flagrante ale legii electorale.

  E o tampenie sa aprobi candidatura pentru mai multe alegeri, un fel de „mai trage o data”. Daca nu e bun de europarlamentar, poate „se alege” primar, parlamentar sau macar presedinte, ca e baiat bun si a sponsorizat partidul (de unde ne-am adapat si noi). Asa ajung multi tampiti sa faca legi impotriva poporului.

 4. Baieti! Nu ati ascultat pentru ca sangele din pix a fost 0!
  Cu TOTII vom VOTA altceva decat va puteti voi imagina.
  indiferent de tabletele voastre! Sic!

 5. Daca ma duc la Votare Votez doar cu Gabriela Firea ! Restul eu nu voteze cu niciunul !

 6. Data alegerilor Partidelor Comasate Romane 9.06.2023. Din start, în prima zi când deja sunt făcute cărțile definitiv, sunt minciuni crase, a doua zi inca o șarjă de minciuni grele, a treia zi, trebuie să facă calculul in sensul sa publice și să respecte înțelegerea dinainte de prima zi a alegerilor când votul cetatenilor este doar un exercițiu la vedere care ascunde mârșăvii in politica alegerilor deja hotărâte cu câteva luni in urma! Nu e bășcălie! Noul de peste noapte este deja stabilit definitiv câștigător fara votul cetatenilor manipulați și mințiți. Inițial avem 9+8=17=8 fiecare trage pe turta lui dar și ponoasele plus urmările. Daca adunam data 9+6+2+0+2+4=5, zbuciumați puternic mai ceva că la un cutremur, vor să se echilibreze prim cetățeni mintindu-i in continuare. Dar, avem cifra zilei 09 care înseamnă pentru cetățeni: zero pentru proiectul programat de politicieni și cetățenii se unesc sa schimbe total clasa politică din temelii! Este pentru prima dată de când sunt alegeri, când, chiar cetățenii vor cu îndârjire schimbarea prin triere a clasei politice!

 7. Completare:
  Sa vedeți după alegeri ce înseamnă votul real al cetățenilor și cum vor acționa doar daca va rămâne data de 09 că unica la alegeri! Dar, zbuciumați din politica, pe 10 vor începe să își arate tirania, forță și intimidarea către cetățeni care sunt considerați zero adică, nu exista pentru politicieni decât că cifra! Pe 12 se schimba, tiranii încearcă aceleași metode că îi reprezintă pe cetățeni dar deja cetățenii sunt conștienți de minciuni și la finalul zilei 12 iunie, karma ii distruge pe politicienii care se vad eterni la orice in funcții! In concluzie: maximum 30% votanți reali la alegeri, dar se va minți că sunt mai multi, resetarea prin triere a clasei politice va avea un real final incredibil în numărul de voturi! Dar cum PCR a stabilit deja procentele pentru fiecare candidat, vor merge pe procent in plus sau minus, procente mincinoase sa poată continua PCR la guvernare. Sper sa nu reușească PCR-istii!

 8. Ce Tiranie ? Ca la Alegeri se schimba toata Clasa Poltica la Diverse ! Nici Politicienii Nu stiu ce o sa fie la Alegeri !

 9. Nu Votez cu Marcel Ciolacul la Europarlamentare ! Mai Bine Votez cu Mareean Ceausescu la Europarlamentare ! Votez doar cu Gabriela Firea la Primărie ! Pe restul de Buletine Nu pun Stampila pe Nici un Buletin ! Se duce Tushul ! Si daca nu participa Gabriela Firea la Votare pe Primul Loc Nu ma mai duc la Votare Deloc !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.