Alertă! Român răpit

MAE anunță constituirea unei celule de criză interinstituționale în cazul unei nave care ar fi fost atacată de pirați în Togo și mai mulți membri ai echipajului, între care un român, ar fi fost răpiți.

Cu privire la informațiile din mass media internațională privind un incident produs la data de 29 noiembrie a.c. în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos și care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care și un cetățean român, Ministerul Afacerilor Externe precizează că din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost deja convocată, în regim de urgență, Celula de criză interinstituțională.

Celula a fost convocată în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri.

„De asemenea, MAE menține legătura atât cu armatorul/angajatorul cetățeanului român în cauză, cât și cu Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru alte informații relevante în acest context”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), patru navigatori au fost răpiţi în ultimul atac de piraterie din Golful Guineei care a implicat un tanc petrolier.
„Atacul tancului Agisilaos înregistrat în Insulele Marshall a fost raportat pe 29 noiembrie 2020, în timp ce acesta se afla la cinci mile marine de la marginea de vest a Golfului Guineei şi la 22 de mile marine la vest de Togo. Echipajul navei a încercat să evite îmbarcarea prin manevre evazive, dar nu a avut succes. Petrolierul ar fi avut la bord 23 de membri în echipaj înainte de incident, inclusiv cetăţeni ruşi, români şi filipinezi”, se arată în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor.
Conform reprezentanţilor acestora, printre navigatorii răpiţi se află şi un român.
Sursa citată menţionează că nava se află acum în siguranţă cu restul echipajului la bord, iar autorităţile au fost notificate de acest incident.
SLN a precizat că acesta este cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în apele Golfului Guineei în 2020, cu 122 de echipaje răpite de pe nave, arată datele din Dryad. Atacul este raportat în spatele unui şir de răpiri reuşite în zonă în ultima lună.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

 1. Unul arestat in china, cativa prin africa de sud, acum unul in togo, ce padurea spanzuratilor practicati criminalii naibii de nu aparati cetatenii dupa ce i-ati alungat din tara? Doar de furat, mintit si excrocat va tineti?!

 2. Sa-l rascumpere cu banii furati de la oameni,zeci de milioane de euro obtinuti din vanzarea mastilor neconforme. Alea pentru care nu raspunde nimeni si pentru care nimeni nu urla ca solutia raspunderii a fost sa se schimbe denumirea produsului.
  Atat de simplu!

 3. Aurescule, ai ambasada la Lome ?
  Daca nu ai, ce ambasada raspunde de Togo ?
  Ambasada care raspunde de Togo, de cite alte TARI mai raspunde ?
  Acea ambasada care raspunde de Togo si de o droaie de alte tari africane, CITI DIPLOMATI ARE, INCLUSIV SEFUL MISIUNII ?
  Daca Aurescu fumatorul de trabuce ne raspunde, vom vedea si noi daca celula vietii e un simplu joc de glezne, adica UN PRAF IN OCHII PROSTILOR CE TREBUIE SA VOTEZE DUMINICA SAU ARE VREUN SENS PRACTIC.
  Ca sa nu ne minti, Aurescule, spune-ne in cite tari, exceprind Togo, mai este acreditat ambasadorul Romaniei din Abuja-Nigeria.
  Si sa mai precizam ca intre Abuja si Lome sint cca. 1000(UNA MIE )km.
  Acum sa te vedem , Aurescule, pe tine si pe presedintele tau si pe orbanul tau, cum veti reusi sa-l aparti pe romanul rapit !!!
  Dar faceti-o repede , pina duminica, 6 decembrie !

 4. Piratii astia , trebuie sa aibe undeva si o baza terestra ! Oare autoritatile ,din tara respectiva, chiar nu au habar ? Imposibil ! Statul respectiv ar trebui tratat ca un stat terorist de comunitatea internationala !

 5. Ca sa aiba piratii togolezi cu ce sa-si cumpere armament si mai performant si ambarcatiuni de mare viteza cu care sa atace navele……[Leo]

 6. Atunci lasa romanul sa crape,sa nu cumva sa saraceasca mafia galbena si sa imbogateasca piratii togolezi!
  Piratii vor bani.

 7. Îl salvează in buza alegerilor.. Chiar nu ați învățat nimic?

 8. Dupa o asemenea intamplare toate vapoarele vor ocoli Toga ca pe ciuma. Pirateria le va aduce prejudicii comerciale mari.
  Ca sa-i alimentezi cu bani pe pirati ptr rascumparari este cea mai mare prostie si va duce la amplificarea fenomenului, vazand ca asa castiga sume mari cu un efort mic.
  Rascumpararea este o greseala.
  N-am auzit pana acum sa-l fi rascumparat pe romanul rapit acum vreo 3 ani in Mali.
  Mai curand s-ar merita sa pui in joc o suma mare ptr acela care ii denunta autoritatilor togoleze pe pirati si dezvaluie unde se afla cei rapiti ptr a fi recupeati……[Leo]

 9. Lasa ca il salveaza sf Andrei, nu zice BOR ca e ocrotitorul Romaniei?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.