Alianţa AUKUS se întăreşte

Australia, Marea Britanie şi SUA au indicat marţi că „au în vedere cooperarea” cu Japonia în cadrul alianţei de apărare AUKUS, cu o zi înaintea întâlnirii dintre premierul japonez Fumio Kishida şi preşedintele american Joe Biden, transmite AFP. 

Membrii AUKUS au subliniat într-un comunicat că „punctele forte şi parteneriatele bilaterale în domeniul apărării” ale Japoniei cu ţările în cauză fac din aceasta un partener natural.

De la crearea alianţei, „ţările noastre şi-au exprimat clar intenţia de a face să participe şi alte ţări la proiectele din al doilea pilon pe măsură ce activitatea noastră avansează”, potrivit comunicatului.

De la înfiinţarea acestei alianţe, „am construit o bază trilaterală puternică menită să furnizeze capacităţi militare avansate rapid şi la scară largă”.

Fondată în 2021, alianţa AUKUS îşi propune să consolideze legăturile de apărare dintre Washington, Londra şi Canberra, pe fondul creşterii puterii militare a Chinei în Asia-Pacific.

Primul pilon al acestui pact constă în a dota Australia cu o flotă de submarine puternice cu propulsie nucleară. A doua componentă majoră se referă la războiul cibernetic, inteligenţa artificială, precum şi dezvoltarea de drone subacvatice şi rachete hipersonice cu rază lungă de acţiune.

Comunicatul de marţi a precizat că, pe viitor, alianţa va ţine cont de inovaţia tehnologică, finanţarea, forţele industriale şi capacitatea de a proteja în mod adecvat datele şi informaţiile sensibile.

Premierul australian Anthony Albanese a declarat marţi presei la Canberra că participarea Japoniei va viza doar al doilea pilon al acordului.

„Japonia este un candidat firesc pentru asta”, a spus el.

Comunicatul a fost dat publicităţii înaintea unei întâlniri între prim-ministrul japonez şi preşedintele american, miercuri, la Washington. Cei doi lideri ar urma să discute despre viitorul Japoniei în cadrul AUKUS în termeni de „capacităţi avansate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

 1. O nouă alianță ‘defensivă’ în regiunea indo-pacifică și China nu va fi înțeles ‘mesajul’?!

 2. Mda..Cursul nefiresc al istoriei,. in care de ai o armă nouă automat o incerci.. Acu vom asista la duelul inteligențelor artificiale, a celuia care e mai teribil..Nu cred că e o politică defensivă NATO,. E de fapt agresiune tipic teroristă..

 3. Românii nu prea înțeleg menirea AUKUS. Acesta este planul B in materie de securitate globală a statelor anglo-saxone ,faza post-NATO,care este în pregătire. Alianța grupează exclusiv Australia,SUA, Anglia, la care se va adăuga în curând Canada.

  In cele din urmă, noile alianțe de securitate vor fi SCO ( pentru Eurasia ), AUKUS pentru lumea anglo-saxonă și probabil o organizație de securitate a statelor UE, când europenii vor fi obligați să își asigure propria apărare. ( Japonia nu va fi inclusion in AUKUS )

 4. a zburat puiul cu ata …ucraina ,israel….mitul occidentului s-a dus …bolnavi mintali si tradatori….bineinteles ca multi prosti pun botul…fiecare are pretul lui…

 5. CE PUI DOMNULE? JAPONA VA INVADA KURILE -LE – IAR NATO ȘI IAR RUSIA INVADATOARE- CARE … LUMEA ÎȘI CAUTĂ SFÂRȘITUL ! DE CE ? PĂI GENETICA-I DE VINĂ – „OMUL-ACEASTĂ MAIMUȚĂ ASASINĂ ȘI ISTORICĂ!

 6. AUKUS si-a cerut scuze de la FRANTA pentru pumanul in spatele economie franceze facut de Australia la indemnul american ?
  USA la fel ca tun-ul la francezi prin suflare contractelor submarinelor australiene
  au mai dat si-un TUN NORDSTREAM la nemti

  Cat timp credeti ca USA isi va putea „ascunde ca pisica” natura talharesca in „afaceri” inter-„aliati” ?
  Ce fac nemtii fara rezervele de gaze din Ukraina … curand ? 😀 !
  Ce face NATO acum ca pierde razboiul cu Russia si nu mai au materiile prime russnace, dez-industrializandu-se in timp ce BRICS-ul ce industrializeaza si comert-infloreste …pe o planeta atat de mica ca Terra !

  Terra e o planeta mica … lipsa Russiei se cunoaste dupa lipsa de decenii a Iran-ului ! USA+UE nu mai prea exporta ca sa mai faca dollarul si euro dorit ! BRICS-ul e o alternativa periculoasa STATUS QUO-ului ! 🙁

  IQ=?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.