Alimente pe care să le consumi iarna

Nutriționiștii susțin la unison că există categorii de alimente care țin de cald. Despre ele se spune că sunt potrivite a fi consumate în sezonul rece pentru că ne ajută să trecem mai ușor peste temperaturile negative. De fapt, secretul este că aportul lor ajută organismul să se adapteze mai ușor la sezonul rece.

„În timpul iernii noi suntem mai „reci” şi mai „uscaţi”. Cu alte cuvinte deshidrataţi. Ni se usucă şi crapă pielea de pe mâini, de pe faţă, sinusurile şi chiar şi articulaţiile sunt mai „uscate”. Și stomacul are de suferit. Antidotul pentru toate aceste simptome se află chiar în alimentele pe care le găsim la piaţă. Introdu în alimentaţie mai multe fructe cu coajă lemnoasă, seminţe, cereale. Când găteşti, preferă supele şi tocăniţele de legume, cu sau fără carne. De asemenea, poţi consuma proteine de la animale mai mari, cu grăsimi care sunt mai dense.”,
explică nutriționistul Wasim Nazer.

Top 5 categorii de alimente pe care să le consumi iarna

1. Alimente fermentate

Alimentele fermentate încălzesc organismul, de aceea nutriționistul îți recomandă să mănânci cât mai multe murături (puse la saramură, nu în oţet), dar și iaurturi, brânză fermentată.

2. Rădăcinoasele, o alegere inspirată

Sfeclă, morcovi, ţelină, pătrunjel, păstârnac, cartofi şi cartofi dulci, rădăcinoase, sunt mai grele și mai dese, de aceea sunt recomandate a fi consumate
iarna.

„Rădăcinoasele sunt bogate în fibre, minerale, vitamina A şi vitamina C, aşadar sunt benefice pentru sistemul imunitar.”, explică Wasim Nazer.

3. Mai multe grăsimi

În timpul lunilor de iarnă, o dietă bogată în grăsimi bune asigură o temperatură mai bună a corpului şi, de asemenea, la reconstruirea celulelor, care au nevoie de colesterol. Cel mai recomandat este peştele, de preferat codul şi somonul de Alaska, aflat în plin sezon de migrare. Aceştia conţin mulţi acizi graşi esenţiali, precum omega-3. De asemenea, încearcă să găteşti cu ulei de măsline, ulei de nucă de cocos, unt şi ghee în timpul toamnei şi a lunilor lungi de iarnă.

4. Proteinele, esențiale în timpul iernii

Vegetarian sau nu, ai grijă să introduci în alimentația ta proteinele. Organismul are nevoie de mai multe proteine în timpul iernii, dar ai grijă să nu depășești aportul de 10% necesar.

„Desigur că cele mai bune surse de proteine sunt carnea și ouăle, însă dacă nu ești mare fan al acestor alimente alege pudra proteică din zer, nucile, seminţele, spirulina sau iaurtul.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

5. Alege alimente bogate în fibre

Un consum optim de fibre asigură o funcționare bună a sistemului digestiv. Nutriționiștii recomandă, în acest caz, fibre din cereale integrale, seminţe, majoritatea leguminoaselor, secară şi orez. Nu uita, însă, și de mere, fructele cele mai bogate în fibre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Dacă vorbea de porc și nu de pește mai, mai, că era bine. Dar ce te-aștepți de la unul ce-i din Orientul Apropiat și dă sfaturi în Spațiul carpatic!
    Văd că nu numai dau sfaturi cum să mâncăm; citat: Frații Tarek și Wasim Nazer, doi medici din București, au agresat un bărbat, după ce acesta le-a reproșat că i-au blocat intrarea casei sale, parcând chiar în fața acesteia. Cei doi medici sunt proprietarii unei clinici medicale, aflată în apropiere de locuința victimei.gata

  2. Prost e cine se uita in gura unui strain si nu isi asculta propiul corp. Mai prost e cel care ar veni sa intrebe cum sa-ti asculti propiul tau corp. gata

  3. O Slanina Afumata Fiarta in Apa cu Sare de Lămâie Piper si Foi de Dafin si Usturoi ! Pofta Buna !

  4. De rachiu nu zice nimeni nimic.
    De la o jumica si pe schioapele din satul meu le vad ca pe niste zane.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.