Alina Gorghiu cere 113 mil. de lei pentru salariile judecătorilor

Ministerul Justitiei condus de Alina Gorghiu  a pus în dezbatere publica marti, 31 octombrie 2023, un proiect de hotarare de Guvern menit sa suplimenteze cu peste 113 milioane de lei bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, scrie luju.ro

Banii vor fi destinati achitarii restantelor salariale aferente lunilor octombrie si noiembrie 2023.

Aceasta initiativa de act normativ vine la o saptamana dupa ce tot MJ a lansat in dezbatere publica un proiect de HG privind alocarea a aproape 99 de milioane de lei pentru instanta suprema, in vederea achitarii restantelor salariale aferente aceleiasi perioade octombrie-noiembrie 2023 (click aici pentru a citi).

Totusi, exista o diferenta intre cele doua proiecte de hotarari de Guvern: primul este destinat doar salariilor in plata, virabile in noiembrie (pentru octombrie), respectiv decembrie (pentru noiembrie). La randul lui, al doilea proiect de HG vizeaza plata diferentelor rezultate din deciziile administrative emise în anul 2023, insa doar pentru lunile octombrie 2023 (cu plata in noiembrie 2023) si noiembrie 2023 (cu plata in decembrie 2023).

De asemenea, mentionam ca desi salariile trebuie platite conform deciziilor administrative emise în anul 2023 la nivelul tuturor instantelor din Romania (prin luarea in calcul a valorii de referinta sectoriala – VRS – de 605,225), in realitate acest lucru se intampla doar la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, curtile de apel nedispunand momentan de sumele necesare.

Iata ce spune actualul proiect de HG (vezi facsimil 1):

Art. 1 – Se aproba suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe anul 2023, la capitolul 61.01 „Ordine publica si siguranta nationala”, titlul 10 „Cheltuieli de personal”, cu suma de 113.593 mii lei credite de angajament si credite bugetare, in vederea achitarii drepturilor de natura salariale, aferente lunilor octombrie si noiembrie 2023, stabilite potrivit actelor administrative emise in anul 2023, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023. 

 

Citeste restul articolului pe luju.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

21 de Comentarii

 1. pentru fratia hotilor? in romania nu mai exista justitie de cand este psd+pnl

 2. Bai copii, nu va jucati, „TREBUIE” SA LE DAM…..EI REPREZINTA GARDA PRETORIANA A NEOCOLONIALISTILOR IN ROMANIA….NU LE DATI VOI, ISI IAU EI SINGURI…..EEEEEEEEEEEEEE

 3. ALINA GORGHIU , esti ministrul justitiei . Cere MJ , care este pirit( ca si M Finantelor ) in litigiile prin care magistratii si-au dat singuri drepturi salariale , sa atace in caile extraordinare hot. jud. pe care acestia le-au dat , fiind incompatibili . HOT. sunt nule de drept . Cere Inspectiei judiciare sa se sesizeze , caci nu sa-au abtinut , cum spune legea . Ataca la instantele UE , ACESTE HOT , vadit netemenice si nelegale ! De ce nu va aparati , de ce nu faceti nimic , sa curmati abuzurile uriase ale magistratilor ? Care fac greve ilegale , refuza sa lucreze , dar incaseaza bani in acest timp . Profesorii au facut greva , dar nu au fost platiti pe timpul grevei . De ce nu aparati poporul ?

 4. Eu propun sa nu mai fie atatea discutii pe tema salariiloe sau pensiile magistratilor. Drept consecinta sa se discute in Parlament un salariu si o pensie fixa de 10.000 euro per luna. Dar suma sa fie neta fara alte discutii. Plus celelelalte avantaje existente si acum : asistenta medicala gratuita, plati pt famiiiliile lor aflate in dificultate, achitarea unor sume lunare pt achitarea chiriilor si drumului pana la serviciu, achitarea ratelor la locuinte sau la autoturismele cumparate, etc!. Daca nu ne ingrijim de ei cum trebuie, dansii ar putea sa te beleasca cand ajungi la mana lor. Asta e valabil pentru politicieni, ca sa stie cu cine se pun!!. Ciocul mic si joc de glezne!!

 5. Dezbatere publica ? Cea mai mare vrajala si manipulare! Un mod de a te spala pe maini precum Pillat din Pont, un mod de a promova orisice, fie bun , fie rau, fara sa ai vreo raspundere : ” Nu eu am hotarat , n-am nicio vina, asa a hotarat dezbaterea publica!” Ati fost vreunul la vreo dezbatere publica a vreunui proiect de lege ? Unde si cand? Nuuu, ca dezbaterea PUBLICA se face ,doar, de specialisti! Pai, atunci de ce se cheama „dezbatere publica” si nu „dezbaterea specialistilor”? Pai,simplu , specialistii care dezbat, sunt „oamenii” nostri , alesi de noi si va reprezinta pe voi toti , fraieri de rand! Este, inca, un mod trist, de ati bate joc de poporul roman!

 6. Statul nu poate fi ingenunchiat de propria justitie,platita din bani publici,dar care si-a luat salarizarea pe persoane fizice
  Ministrul justitiei poate cere orice,chiar si carbune,statul nu trebuie sa fie prost sa cedeze magistraturii,indiferent cate ‘hotarari judecatoresti’ dau judecatorii in favoarea salariilor proprii..

 7. Ispravnicii din evul mediu si epoca moderna erau de o mie de ori mai corecti decat acesti ….nici nu stiu cum sa-i denumesc…..ca oameni sint niste inculti, incompetenti.etc…etc…Am avut 4 spete, toate pierdute , dar toate ar fi trebuit sa le castig….AS PUTEA SI AR TREBUI SA LE DAU NUMELE ACESTOR „JUDECATORI”…..NU DE FRICA N-O FAC….PUR SI MI-E LEHAMITE…NU REZOLV NIMIC CU UN COMENTARIU…
  O JUDECATOARE DIN LEHLIU NU STIA SA INTRODUCA UN CD INTR-O UNITATE DE CALCULATOR……

 8. Sisitemul judiciar romanesc se poate eficientiza, prin infaptuirea justitiei cu obiectivitate si celeritate precum si cu cheltuieli minime, copind modelul Sistemului de Justitie CANADIAN, a Tribunalului Electronic, bazat pe stiinta ciberneticii judiciare. Completul de judecata este format dintr-un IT-ist sau cibernetician, un jurist si un calculator cu softul adecvat,fara avocat.

 9. Asta n-au auzit de prorogare? Sau asta e valabila doar pentru pensionarii contributori?

 10. Daca banii sunt pentru cruci si racle, merita! Cel putin jumatate din mafiotii in roba ar trebui sa dispara.

 11. Are dreptate, judecatorii au salarii mici, sarmanii……[Rumburak]

 12. Ce-ar fi să-i plătească după coeficientul de încredere a populației? Mulți ar pleca cu banderola de la teancul de bancnote.

 13. Daca tot raspunde numai la comenzi oculte, bagati ba roboti!, ca astia-s destepti, poate mai picura si un pic de dreptate oamenilor!
  In plus si-ar motiva hotararile intr-un minut, nu in 3 ani.
  Justitie?….ha, ha….moru cu dreptatea in mana si cate 15 ani de procese cu nenumarate amanari. Bataie de batjocura e putin spus. Uitati-va la ce facultati au unii, din astea, pe genunchi, la distanta, la intunetic, la fara folos……nici in cele mai minunate visuri nu s-au gandit ca vor imparti atata amar de dreptate, conform indicatiilor.

 14. Ashchilopata este neam cu Poponel Zelensky ? Ca si ea cere, dar nu i se da…
  Lui Poponel i-a dat 50 de bulioane, Clonatul ZoiAnus Negustor de copii pentru ADRENOCROM, pentru ca o suge bine.
  Mai bine ca aschlopata… ? Mai stii…

 15. Banii sa-i primesti cand Romania are o justitie dreapta si nu ca acum cand marii infractori si tradatori, cand cei care au jefuit tara umbla liber si nu-i ia nimeni la intrebari. Sunteti aparatorii infractorilor, asa luati prea multi bani! Va pot da nenumarate exemple!!!!

 16. Si Ciolacu n-are buget ??? Altceva nu latra toata ziua decat ca n-are bani si atunci apasa pe sclavi !

 17. @ Axion , este corect comentariul tau . De ce nu se apara Statul roman , in procesele pe care periodic , de 15 ani , procurori , judecatorii , grefierii ? Statul roman , adica M de Finante si M Justitiei , care sunt piriti in aceste doasare ? De ce nu folosesc toate mijloacele juridice , cu adevarat si cu buna credinta ? De ce mimeaza ca apara interesele statului ? De ce nu invoca exceptia INCOMPATIBILITATI ?Pina unde va fi tolerata aceasta ticalosie ?

 18. Alina Gorghiu cere 113 mil. de lei pentru salariile judecătorilor, păi să dea banii din buzunarul propriu dacă-și permite această Elena Udrea 2…

 19. Comisia Europeană, în rapoartele de ţară, a estimat o pierdere economică de aproximativ 6 miliarde euro pe an din cauza exploatării ilegale a pădurilor din România, MAJORITATEA DOSARELOR PENALE AU FOST SOLUTIONATE IN BAZA SPAGILOR DE MILIOANE……..

 20. „sistemul” trebuie sa fie super-platiti pentru a iti incalca drepturile fundamentale rumane. cand este termen in instanta…? in 2028? sau s-a facut 2030? TREZESTE-TE GHEORGHE! TREZESTE-TE IOANE! ei se fac ca muncesc – ccr a respins abuzul la CONSTITUTIEI AL AUSTERITATII SCLAVETELUI CIOLA-nu! un sistem profnd corupt si abuziv impotriva omului de rand! CONSTITUTIA A FOST FACUTA PE SANGELE ROMANILOR UCISI IN 1989 BHAI! PENTRU CA VOI SA ASTEPTATI SA FITI CALCATI IN PICIOARE!

 21. de acord , dar după modificarea si completarea statutului magistratilor după model german și la 3 hotarari casate de instanta superioară să fie retrogradati până la eliminarea din sistem, iar concursurile incepând cu Inalta curte să se bazeze pe profesionalism, experiență și modelul american, prin care magistratii sunt recrutati din corpul de elită al avocaților, doar cu minim 10 ani de experiență, nu absolventi de ecologică, biotera, petre andrei, eftimie murgu, spiriru haret de la botosani, buzău, marghita, câmpulung muscel, suceava care să se plimbe cu interlopii, droguri și infractorii????copnytributivitate, nu deasupra legii cu pensii nesimtite mai mari decat salariile și instante pline de acoperiti????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.