Alte opt bănci amendate. Vezi care sunt!

UPDATE Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a încheiat verificările la alţi opt operatori economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, cărora le-a aplicat amenzi în valoare de 400.000 lei, informează instituţia printr-un comunicat.

„În cadrul activităţii sale de supraveghere a pieţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a continuat seria de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum şi dacă elementele prevăzute în condiţiile contractuale respectă drepturile consumatorilor”, se menţionează în comunicat.

La cei opt operatorii economici financiari bancari controlaţi ANPC a identificat fapte contravenţionale, respectiv practici comerciale înşelătoare săvârşite de aceştia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat şi 75% dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă, subliniază sursa citată.

„Aşa cum am mai spus, acţiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancţionate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea şi consumatori. Aşa cum am mai arătat, astăzi sunt situaţii dramatice în viaţa celor care la un moment dat şi-au luat un credit.
Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceştia sunt oameni. Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1 + 1 este o operaţiune foarte corectă, aceeaşi adunare poate să reprezinte un minus enorm în viaţa unor familii. Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanţe. Dar şi aşa, cei „doar” 2% reprezintă un număr însemnat de consumatori aflaţi în imposibilitatea de a-si plăti ratele şi de a duce un trai decent. Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemaţi la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situaţie să fie reevaluată. Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Cele opt bănci sancţionate sunt Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv opt amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

„Aplicând această măsură, consumatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părţile contractului, dar se şi asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacţionare în cunoştinţă de cauză şi de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înşelător”, precizează sursa citată.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, anunța miercuri că a semnat 11 ordine de încetare a practicilor înşelătoare de către bănci, urmând ca în perioada următoare alte 8 bănci să fie sancţionate.

„Documentele întocmite către Autoritatea noastră sunt supuse contestaţiei, contestării în instanţă şi este singura cale prin care, eventual, acestea pot fi dezbătute, după ce au fost semnate şi transmise în baza documentelor de control întocmite şi la propunerea colegilor noştri. În cursul zilei de ieri am semnat cele 11 ordine de încetare a practicilor comerciale înşelătoare şi am stabilit în ce condiţii şi cu siguranţă vă vor fi transmise sui generis, pentru că nu putem transmite fiecare dintre ordinele emise presei, dar tot ceea ce este cuprinsul acestora, cu siguranţă da. S-a discutat foarte mult despre caracterul ilegal al constatărilor noastre şi de faptul că noi am fi acuzat de ilegalitate modul în care au fost calculate ratele, în sensul algoritmului legal al acestora. Nu este vorba în cuprinsul niciunui act normativ despre aşa ceva”, a spus Horia Constantinescu, în cadrul unei dezbateri organizate la sediul instituţiei.

La rândul său, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a declarat că urmează a fi semnate şi restul ordinelor în perioada următoare.

„Am fost întrebaţi de multe ori de ce nu am sancţionat şi celelalte bănci. În acest moment, Direcţia Generală de Control şi Serviciile de Produse şi Servicii Financiare a încheiat restul de opt procese-verbale de constatare a contravenţiei la alţi opt operatori economici financiari bancari şi cu siguranţă în perioada următoare se vor face referate către domnul preşedinte, către comisie şi vor fi înaintate şi către celelalte opt instituţii financiar-bancare din România”, a susţinut acesta.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat recent 11 bănci de pe piaţa locală, pe motiv că a identificat practici comerciale înşelătoare privind modul de calcul al ratelor.

„ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, din 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă. Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, a declarat pentru Agerpres directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Cele 11 bănci sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8515 Articole
Author

11 Comentarii

  1. … care acceseaza credite la „bancile noastre”!

  2. mici amenzile! 50% din cifra de afaceri pentru prima incalcare a legii! la a doua abatere anularea licentei si imposibilitatea de a activa in Romania a bancii respective si a oricarui actionar din spatele bancii!

    ar mai indrazni acesti camatari sa miste-n front?

  3. O suta de mii de euro la profitul si jaful de miliarde de euro pe care-l fac in tara noastra sub protectia alogenilor paraziti evrei, bancile occidentului iudeomason globalist satanist ???
    Asta e amenda?
    Nu asta e batjocora in fata ! Alogenii paraziti ne tin de prosti!
    Trezeste-te ! Ridica-te !

  4. Ce sa faca, daca vor ca in loc de chirie sa platesca aceeasi suma ca rata? Cand creditul este pe termen lung si valoarea rambursata se dubleaza sau chiar mai mult. Unii sunt incantati de rata globala mica de 1200 spre exemplu din care 250 este rata si 950 dobanda, asigurarea. Din nefericire daca le explici sa incerce sa ramburseze sume mai mari nu accepta. Spre exemplu daca aduna 2500 de lei pe care-i depun cerand scaderea termenului cu un numar de rate aprox. 10 inseamna o economie de 8000-9000 de lei, efectuand, anual o astfel de operatie salveaza multi bani pe care i-ar da pe dobanda in mod curent.

  5. Anpc bine au facut acestor camatari cu legi. Ar trebui amenzile duble si o parte ca premii pentru Anpc.

  6. Domnule Vai …. probabil că nu ai un copil și traiul cu chirie este trai pe vătrai …dar când stai cu chirie și trebuie să te muți așa la 8-9 luni ..cu grădinița și școala și copilul trebuie să accepte noua lui locuință .. alți prieteni și alte ore de trezit ….bine dacă nu te interesează este perfect …….dar spre bucuria celor care știu ce înseamnă un copil …are camera lui prietenii lui la bloc ….. căci consider că orice om are dreptul la propria casă într-o viață trecătoare …

  7. Scriu de PE Telefon Serverul de la Firefox nu functioneaza . Mi-am cumparat 13 sepci de bumbac grow din material de blue jeans .Am investit 130 de lei am facut o economie de 130 de lei si-mi ajung sepcile de purtat 30 de ani pans in anul 2053 !

  8. Nu este o problemă că un român ia un credit. Nimeni nu reușește cinstit să aibă 50-60-80 de mii de euro. Problemă e că se permite sistemului bancar să sară calul in țara cea mai săracă din UE. Dobânzi mari, stabilite fără justificare ci doar din pix. Jonglare cu dobândă in credit cum e in cazul de față. Dobânzi mici la depozite, profituri externalizate, etc. BNR e de vină. ANPC-ul a făcut acum dreptate probabil că au fost ei înșiși trași pe sfoară și au zis că nu e ok. Nimic nu e de mirare in aceasta țară. Uneori se mai întâmplă și accidente pozitive, dar asta e fff rar.

  9. mai bine ne-ar anunța care sunt băncile care nu încalcă legea

  10. Poti Sa castigi 100 de mii de euro PE an daca Ai un restaurant SI castigi PE zi 1600 de lei din vanzarea produselor la domniciliu SI la locatie la restaurant .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.