Amatori de ”chilipiruri”. Pălăria lui Napolean, cam 2 mil. de dolari

O pălărie purtată de Napoleon Bonaparte, celebrul bicorn negru cu cocarda sa roşie, albă şi albastră, a fost adjudecată duminică, la Paris, pentru 1,932 milioane de euro (inclusiv taxele), în urma unor oferte care au depăşit cu mult estimările casei de vânzări Osenat din Franţa, informează France Presse.

Identitatea sau naţionalitatea cumpărătorului nu au fost dezvăluite.

Vânzarea a atras colecţionari din întreaga lume şi a generat un mare entuziasm, a declarat pentru AFP casa de licitaţii, care şi-a depăşit propriul record; în 2014 vânduse o pălărie a lui Napoleon I cu 1,884 milioane de euro.

Pălăria vândută duminică a fost prezentată în prealabil publicului şi a fost evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro.

Licitaţia a avut loc cu câteva zile înainte de lansarea unui film biografic cu buget mare dedicat lui Napoleon, cu Joaquin Phoenix în rolul principal.

”Pălăria singură reprezintă imaginea împăratului”, a declarat în octombrie pentru AFP licitatorul Jean-Pierre Osenat.

Această pălărie a fost purtată de Napoleon (1769-1821) „pe la jumătatea Imperiului”, potrivit autorului belgian Yves Moerman, care a catalogat în 2007 pălăriile împăratului francez.

În decurs de aproximativ cincisprezece ani, Napoleon ar fi purtat în jur de 120 de astfel de pălării, ceea ce înseamnă că unele pot fi văzute din când în când la licitaţii.

Precedentul record a fost de 1,884 milioane de euro în 2014, vânzare realizată tot de Osenat, în oraşul Fontainebleau. Achiziţionată de un om de afaceri sud-coreean, pălăria provenea din colecţia familiei princiare din Monaco.

În 2018, o pălărie despre care casa de licitaţii De Baecque et Associes crede că a fost purtată în timpul bătăliei de la Waterloo a fost vândută cu 350.000 de euro la Lyon.

De data aceasta, pălăria vândută făcea parte din colecţia lui Jean-Louis Noisiez, fondatorul grupului francez GSF de curăţenie, igienă şi servicii asociate, care a murit în 2022.

Bicornul a fost realizat de Pierre-Quentin-Joseph Baillon, blănarul împăratului începând din 1806. Potrivit experţilor, Napoleon i-a adăugat cocarda în timp ce se afla pe Marea Mediterană, la întoarcerea de pe insula Elba la 1 martie 1815.

Pălăria a rămas în familie până la sfârşitul secolului al XIX-lea, când a fost vândută către diverşi colecţionari. A fost expusă la Musee de l’Emperi din comuna Salon-de-Provence (departamentul Bouches-du-Rhone) între 1967 şi 2002.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

 1. Un dement insetat de singe ! I s-a pus pata sa cucereasca Rusia (!!) si pentru asta si razboaiele sale au murit sute de mii de francezi ! … In plus palaria e turtita, cred ca s-a asezat pe ea in circiuma …

 2. MARE trebuie sa fie Tampenia UMANOIDA si RAUTATEA implacabil urmand dupa Tampenie …
  Sa DAI atatia Bani pe NIMICURI – oriCUM perisabile moral, in maximum INCA un Secol – este o CRIMA la
  Adresa SARACILOR PreDestinati NeDREPT la EXCLUDERE Sociala si Biologica intr-un
  CAPITALISM devenit un SCOP in SINE, in Loc de o SCULA spre Pgogres si – mai ales – OMENIE prin Bogatie SUFICIENTA Tuturor …

 3. Ce sa faca un privat cu asa suvenir, acasa, sa se lauda pe la cunoscuti la o bauta „Uitati-vi bre palaria lui Napoleon”.

  Ar fi trebui donata unui mare muzeu de istorie accesibila unui public cat mai numeroa.

 4. daca era palaria purtata la Moscova
  pretzul era mai mare:
  -doar l-a costat 412’000 de soldati!

  francezii inca se mai inchina la o starpitura!

 5. Probabil ca pitipoanca botoxata i-a spus miliardarului care a cumparat gioarsa ca nu are orgasm decit daca acesta o poarta in timpul exercitiului de „bunga-bunga” !

 6. Pai si eu sint amator de „chilipiruri” … uite, de exemplu ieri am luat de la Lidl o tigaie in reducere cu 20% … e drept ca pentru asta a fost o batalie mai ceva ca la Waterloo, s-a lasat cu oase rupte si dinti scosi … asa ca data viitoare cind plec dupa „chilipiruri” iau cu mine si drujba, cumparata tot de la Lidl, in reducere …

 7. @Texas Chainsaw Massacre
  -merge si cu motocoasa
  daca-i pui lantz de drujba!

 8. La fel se intampla si cu panaramele de ,,sculpturi” ale lui Brancusi, sau cu si mai panaramele de picturi ale lui Picasso.
  Nu conteaza valoarea carpei sau a pietrei, ci ca au apartinut unui idiot celebru.
  Prosti sunt destui sa scoata banul……[Rumburak]

 9. Având în vedere a cui a fost cârpa asta,nu merită nici un pic de atenţie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.