Omul lui Trump la Bruxelles atacă UE și Franța

Ambasador SUA: ”Comisia Europeană este ruptă de realitate”

Ambasadorul american la UE a avut una dintre cele mai dure ieșiri la adresa Comisiei Europene și a initiativelor UE, de la începutul administrației Trump. Într-un interviu pentru Politico, ambasadorul Gordon Sondland a declarat că executivul UE ”este rupt de realitate” și că Europa are o abordare strict tranzacțională față de SUA, țara care a ajutat bătrânul continent să iasă din ruină de după Al Doilea Război Mondial.

”Ei vor să mențină o situație, iar noi trebuie să recunoaștem acum că această relație și toata bunăvoința ce a fost investită de la Planul Marshall încoace par să nu conteze când cerem să fim luați în seamă”, a spus ambasadorul american la UE.

V-am ajutat să ieșiti din ruinele războiului…

Trimisul lui Donald Trump la Bruxelles este nemulțumit că UE nu și-a ținut cuvântul dat prin președintele Jean-Claude Juncker în această vară, la Washington, când a ajuns la un acord cu Trump pentru menținerea acelorași taxe vamale reduse pentru automobilele germane, în schimbul creșterii importurilor europene din SUA, în special produse agricole și gaze naturale. Sondland este exasperat de modul în care oficialii UE tergiversează negocierile și acțiunile concrete. ”Am o glumă în aceste zile: dacă întrebi pe cineva de la UE cât este ceasul, răspunsul este «nu»”.

Ambasadorul american a urmat aceeași linie cu a secretarului de Stat Mike Pompeo, care a sugerat, în urmă cu o săptămână, la Bruxelles, că este necesară reîntoarcerea la statele națiune, și nu continuarea integrării supranaționale într-o structură ca UE, care nu reprezintă interesele statelor, ci ale unui grup de tehnocrați. ”În special Comisa a pierdut contactul cu realitatea. Sunt într-un soi de nori, reglementând lucruri care nici măcar nu trebuie să fie reglementate, pentru că ele nu s-au întâmplat încă, în timp ce aceeași Comsie înăbușă inovația și creșterea economică. Iar cele mai caustice remarci le-am auzit chiar de la europeni, de la lideri din domeniul afacerilor”.

”UE se bucură de beneficiile unei relații total disproporționate și cu fiecare zi care trece această relație este tot mai disproporționată în favoarea lor. De ce ar vrea să o schimbe?”, spune ambasadorul SUA la UE. ”Am încercat la început să o schimbăm cu calm, dar fără succes. Pentru că această relație transatlantică, dincolo de cum este ea celebrată azi, pare să fie una tranzacțională pentru UE. Știți ca tot ce am facut pentru Europa de la finalul războiului vorbește de la sine, iar ce am făcut a fost altruist. Asta însă nu contează când venim și cerem ca UE să ne dea și nouă o felie din beneficii, pentru a simți că este o relație corectă. De aceste lucruri se plânge președintele. Noi nu cerșim niciodată. Nu este stilul nostru. Dar facem ce trebuie făcut pentru a rezolva o problemă. Și dacă nu poate fi rezolvată voluntar și prin cooperare, atunci va trebui rezolvată altfel”.

…iar acum vreți o armată europeană în competiție cu NATO

Ambasadorul Sondland a vizat în criticile sale mai degrabă Franța decât Germania, ținta preferată a președintelui Trump până în acest moment. ”Francezii sunt puternic implicați. Nu le pasă de industria auto germană sau de orice alta industrie auto în afară de a lor. Și știți că vor să-și protejeze agricultura cu orice pret, chiar dacă destabilizeaza întreaga relație”. Ambasadorul SUA la UE este nemulțumit că promisiunile ca UE să cumpere mai multă soia și carne de vită fără hormoni din SUA nu s-au concretizat, în primul rând din cauza opoziției Franței.

Nemulțumit este Sondland și de inițiativa Franței de a crea o armată europeană comună și de a cheltui mai mult pentru proiecte de apărare europene, în timp ce refuză să plătească mai mult pentru NATO, acolo unde efortul este făcut de SUA. ”Asemenea inițiative ar putea să nu se armonizeze cu cheltuielile pentru NATO”, a spus Sondland. ”Trebuie să te întrebi ce face fiecare atunci când semnezi cecurile pentru NATO. Le ceri celorlalți să-și respecte angajamentele față de NATO. Pe de o parte, ei ezită, iar, pe de altă parte, îi vezi cum sunt gata să finanțeze capabilități UE dintre care unele ar putea să se suprapună cu cele NATO și ar putea să fie chiar în competiție cu cele ale NATO”.

”UE, condusă în mare măsură de Franța, încearcă să ridice un gard în jurul industriilor lor, să-i excludă pe alții, dar își doresc ca noi să le cumpărăm produsele și să-i ajutam să apere Europa”, a tunat ambasadorul.

Sondland este nemulțumit și de gazoductul Nord Stream 2 pe care Germania îl construiește împreună cu Rusia. ”Nu vrem să se întample asta, vrem ca UE să-și cumpere energia de oriunde, dar numai nu din Rusia. Președintele nu vrea ca Europa să fie în situația în care cineva îi oprește gazul când se ajunge la tensiuni, pentru că, direct sau indirect, americanii vor fi implicați și nu vrem să fim. Vrem ca Europa să fie complet independentă energetic”.

Sondland consideră ca linia administrației Trump nu este una conflictuală, ci aduce o șansă rarisimă pentru relația UE-SUA. ”Ar trebui să profitați de faptul că la Casa Albă este un președinte fără ideologie și un președinte care încheie înțelegeri. Vrea să încheie înțelegeri… Ar trebui să profitați. Ar trebui să faceți o înțelegere. Dar ei nu vor să facă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

  1. Bravo ondland, in sfarsit a venit cineva sa le bata obrazul parvenitilor astora de nemti, pentru ca, stimabililor, UE este de fapt Germania si slugile, indiferent daca va place sau nu. Coruptii astia de la Bruxelles, paiatele Berlinului trebuie sa plateasca si intr-o buna zi chiar vor plati. Partea proasta este ca se vor adresa slugilor sa le plateasca oalele sparte, si cum noi avem un Presedinte refuzat la export in Germania si o gramada de secusristi comunisti ghebosi ascunsi in toate partidele sar in special in spatele USR, PDL si fantomele Ponta si Ciolos, care-l slugaresc asiduu pe taranul parvenit din Sibiu, probabil ca vom fi buni de plata. Scarbelor!

    • Nu vrem să cumpărați gaz rusesc ci de oriunde pardon din sua de la noi.ca e si mai scump dar noi v-am scos din ruine și tot noi va dam hormoni de creștere și produse modificate genetic fooaartee ieftine…nu suntem milogi dar vrem beneficii preferențiale…și dacă nu binevoiți singuri veți păți ca macronel

  2. Sa sintetizam: SUA au invadat Irakul MINTIND. L-au invadat ca SA FURE TITEIUL DE ACOLO. Acuma au devenit EXPORTATORI DE TITEI. Si ce vor? Vor ca EUROPA SA CUMPERE TITIUL DE LA EI, nu de la rusi.
    Cum se numeste chestia asta? A,da, uitasem. DEMOCRATIE SI LIBERTATE, nu?!? Rad si curcile. Iata in discursul acestui american dovada ca EUROPA ESTE SUB OCUPATIE MILITARA AMERICANA!

  3. 1. Nu cred ca SUA n-a profitat cu nimic de pe urma vestitului plan ” Marshall „.
    2. Faptul ca Germania vrea sa domine restul tarilor din Europa este treaba lor daca se lasa dominate.
    3. Americanii se afla in pragul unei crize economice grozave: europenii s-au saturat de tutela lor, China isi cere
    drepturile de mare putere, Rusia, la fel. Noroc cu arabii si cu perciunatii, care se razboiesc intre ei din motive
    religioase si cumpara armament. Iar exportul de democratie cu forta, nu mai e acceptat.
    Asa ca solutia e sa paraseasca sistemul solar si sa se orienteze catre alte galaxii. Duca-se!

  4. În traducere liberă, ceea ce a spus yankeul ar suna cam în felul următor: „Europa are o abordare strict tranzacțională față de SUA”, asta înseamnă că Europa nu mai vrea să se lase jefuită de către SUA, așa cum se lasă România, cumpărând de la SUA fier vechi de miliarde de dolari. ”V-am ajutat să ieșiți din ruinele războiului” – războiul a convenit de minune SUA, pentru că în acest fel SUA au intervenit în război spre final, pentru a prelua de la Europa ștafeta economiei mondiale. Planul Marshall a fost făcut exact cu acest scop: să îi pună pe nemți la muncă, pentru ca după aceea să îi pună să cumpere tehnică, inclusiv militară, produsă în SUA. După SUA nimeni din Europa nu ar trebui să aibă voie să își producă singur armamentul de care are nevoie. SUA nu au făcut nimic din altruism sau din filantropie (la scara istoriei nu există așa ceva), ci tot ce au făcut a fost numai pentru a-și subordona și exploata Europa.

    • Decembrie 1941 era cumva spre finalul razboiului??? Practic, SUA au intrat in raszboi de la inceput, prin sustinerea neconditionata a Marii Britanii. Daca nu era planul Marshall, probabil Europa devenea comunista pina la Atlantic si Mediterana. Crearea unei armate europene va fi o strutocamila. Ghici ciuperca cine isi va freca miinile de bucurie.

  5. Asta suna a amenintare: „Și dacă nu poate fi rezolvată voluntar și prin cooperare, atunci va trebui rezolvată altfel”. Daca nu e voluntar, atunci e cu forta. Si amenintare cu ce? Cu razboi?

  6. @ Serban Tinere citeste aici de la moshu; USA nu vrea sa ,,impuna„ ci vrea aceleasi TARIFE VAMALE pentru schimburile materiale.
    USA a intrat in razboi W W II din 7 Decembrie 1941 -dupa Pearl Harbour. A vandut armament Rusiei una suta mii camione 1942 +
    armament atat Rusiei cat UK. A intervenit in Africa contra lui Rommel,prin Maroc, Algeria, Tunisia Libia. Au ocupat Sicilia si
    sudul Italiei.1944 debarcarea din Normandy , au curatat Pacificul si China de japonezi. ASTA CA ISTORIE la obs.ta ,,ca au intervenit in razboi la final. Cauta cum a salvat BERLINUL de incercuirea RUSIEI cu 1000 (una mie) avioane zilnic in Berlin cu de toate necesare.
    O zi buna ,dar sa nu uiti 1. kagebista est germana nu este ETERNA si 2 RUSIA si CHINA nu se vor razboii NICIODATA ,numai daca vor sa sinucida si sa termine planeta.

  7. Senzatia este ca in toate razboiele locale si mondiale Jermania este scoasa din cauza, razbel in Pacific, Africa, Aiurea si nicaieri bombardamente de la Ploiesti, nimic de Oituz si Marasti. Mie-mi suna a manipulare odioasa, slinoasa si de calitate nemteasca

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.