Amenzi de la ITM în lipsa contractelor de muncă

Inspectorii ITM Brăila au aplicat, în luna iunie, amenzi de peste 1 milion de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, în urma controalelor efectuate fiind depistate 42 persoane care desfășurau muncă nedeclarată.

Astfel, inspectorii de muncă brăileni au desfășurat acțiuni de control la 131 de angajatori (90 în domeniul relațiilor de muncă și 41 în domeniul securității și sănătății în muncă), în urma cărora au fost aplicate 152 de sancțiuni în valoare totală de 1.016.000 lei.

‘În domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 90 controale și s-au aplicat 79 sancțiuni, dintre care 45 amenzi, în valoare totală de 946.500 lei. Astfel, la 15 angajatori sancționați, au fost depistate  prestând  muncă  nedeclarată 42 persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 795.000 lei’, a declarat joi, citat într-un comunicat de presă, inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Principalele deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale privind plata salariului la data stabilită în contractul individual de muncă, neevidențierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neînmânarea salariatului, anterior începerii activității, a unui exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 41 de controale și au fost aplicate 73 de sancțiuni, dintre care 13 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 69.500 lei.

Principalele deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost: necomunicare eveniment, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe au fost: Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, Alte activități recreative și distractive, Restaurante, Activități de pompe funebre și similar, Activități ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic.

‘Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila reamintește atât angajatorilor, cât și angajaților faptul că încheierea unui contract colectiv de muncă aduce avantaje ambelor părți, salariați și angajatori deopotrivă. Salariații pot beneficia de locuri de muncă și venituri mai stabile, condiții de muncă mai bune, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament și protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, participarea la procesele decizionale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, în timp ce angajatorii pot crea un climat de muncă favorabil performanței, productivitate, eficacitate, responsabilitate și loialitate a personalului sporite, soluționarea timpurie a litigiilor. Contractele și acordurile colective negociate și înregistrate în condițiile legii au valoare juridică, iar clauzele acestora se aplică tuturor angajaților/lucrătorilor din unitate’, precizează șeful ITM Brăila, Liviu Arhire.

Recomanda

1 Comentariu

  1. Nu intrați pe fenta! Cum adică, daca chemi un instalator sau vrei sa faci curat in casa, fie și vecinii, tu trebuie sa torni la autorități? Bă, voi ați inebunit? Cum sa faci așa ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.