Amenzi pentru manipularea pieței din domeniul energiei

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancţionat cu amenzi de 18 milioane lei trei companii din sectorul energetic – Energy Republic Trading, QMB Energ şi Land Power- pentru nerespectarea prevederilor legale privind efectuarea tranzacţiilor pe piaţa angro de electricitate, informează ANRE printr-un comunicat.

„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate în data de 29.03.2024 sancţionarea cu amenzi contravenţionale din cifra de afaceri a 3 operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacţiilor pe piaţa angro de energie electrică. Această măsură vine în urma unor acţiuni de investigaţie desfăşurate de ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER”, se menţionează în comunicat.

Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanţilor la piaţa angro de energie electrică investigaţi, sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de 18.005.844,47 lei, precizează sursa citată.

Energy Republic Trading SRL a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativă de manipulare a pieţei angro de energie electrică, în urma tranzacţiilor efectuate pe Piaţa centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică (PC-OTC), administrată de către Operatorul Pieţei de energie electrică şi de gaze naturale OPCOM SA.

În urma analizei şi finalizării investigaţiei, ANRE a constatat că operatorul economic licenţiat Energy Republic Trading, printr-un număr de patru tranzacţii încheiate cu operatorii economici licenţiaţi Land Power SRL şi QMB Energ SRL, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind încadrate în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieţei pe pieţele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) şi ii) din acelaşi act normativ.

Investigaţia a fost finalizată prin Decizia Preşedintelui ANRE nr. 617/29.03.2024, având la bază votul în unanimitate al Comitetului de reglementare, operatorul economic Energy Republic Trading SRL fiind sancţionat contravenţional, cu amendă în cuantum de 6,336 milioane lei.

QMB Energ SRL a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativă de manipulare a pieţei angro de energie electrică, ANRE constatând că, printr-un număr trei tranzacţii încheiate cu Energy Republic Trading s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind încadrate în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”.

Investigaţia a fost finalizată prin Decizia Preşedintelui ANRE nr. 618/29.03.2024, având la bază votul în unanimitate al Comitetului de reglementare, operatorul economic fiind sancţionat contravenţional, cu amendă în cuantum de 3,933 milioane lei.

În ceea ce priveşte Land Power SRL, ANRE a constatat că, printr- o tranzacţie încheiată cu Energy Republic Trading, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică.

Investigaţia a fost finalizată prin Decizia Preşedintelui ANRE nr. 619/29.03.2024, având la bază votul în unanimitate al Comitetului de reglementare, operatorul economic Land Power SRL fiind sancţionat contravenţional, cu amendă în cuantum de 7,736 milioane lei.

„Reamintim că rolul principal al ANRE este acela de a asigura un mediu concurenţial sigur şi echitabil în sectorul energetic, protejând interesele consumatorilor şi sprijinind dezvoltarea sustenabilă a pieţei de energie din România. Monitorizăm permanent respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează buna funcţionare a pieţei de energie. Precizăm faptul că amenzile contravenţionale aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat”, se precizează în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. mori de ras! Astea sunt banii de tigari ale companiilor de electricitate…

  2. Astea sunt genul de companii cu un singur angajat si profit aproape cat cifra de afaceri de zeci sau sute de milioane. Astea sunt doar definitia speculei. Niciun rol social. Nu ar trebui sa existe.

  3. Aici sunt banii dumneavoastra!
    Ce rol au intremediarii, sa ridice pretul de la 0,25 lei la 1,5 lei?
    Cum sa mai fie economia romaneasca in competitie cu Europa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.