Americanii din România ne țin lecții: „Riscul unor măsuri populiste”

bani-moneda-romania-inflatie

Momentul politic actual accentuează riscul unor măsuri populiste, eventualele creșteri ale cheltuielilor publice fiind la acest moment nesustenabile și imposibil de acoperit din veniturile bugetare, arată un comunicat al Camerei de Comerț Americană în România (AmCham România).

Comunicatul AmCham România, integral:

În contextul adâncirii crizelor care afectează România în ultimele luni, AmCham Romania reiterează apelul la responsabilitate și solicită reprioritizarea agendei publice în jurul soluțiilor de care România are nevoie pentru a depăși provocările prezente, pentru a reduce pierderile umane și pentru a optimiza situația bugetară și macroeconomică.
Riscurile macroeconomice care au potențialul de a crea dezechilibre majore în lipsa unei abordări coerente și sustenabile pe termen lung, sunt, în opinia membrilor AmCham accelerarea inflației și pericolul unei spirale inflaționiste, creșterea datoriei suverare, dependența ridicată de importurile de energie, menținerea unui deficit bugetar foarte ridicat, evoluția demografică nefavorabilă, toate amplificate de impactul pandemiei și de eficiența gestionării acesteia.
La acestea se adaugă intensificarea percepției de risc pe piețele financiare internaționale, fapt care ar penaliza economia României, care se confruntă cu persistența deficitelor gemene.

“Pe fondul stabilității și predictibilității așteptate la începutul anului 2021, încrederea în climatul investițional și de afaceri oferit de România a ajuns în vară la cote record, iar în septembrie, odată cu declanșarea crizei politice, s-a prăbușit până la nivelul înregistrat la debutul pandemiei, conform unui sondaj derulat de AmCham între 24 – 28 septembrie. Între timp s-au suprapus agravarea crizei medicale, creșterea inflației, blocajul pe lanțurile de aprovizionare. Instabilitatea, impredictibilitatea și măsurile impuse fără o evaluare reală a impactului în economie scad apetitul investițional și destabilizează companiile prezente în România” a declarat Președintele AmCham Romania Ionuț Simion.
Construcția bugetului de stat pentru anul 2022 este în viziunea AmCham una dintre prioritățile agendei economice care a fost trecută în plan secund din cauza tensiunilor și negocierilor din arena politică.
Mai mult, momentul politic actual accentuează riscul unor măsuri populiste care la nivelul bugetului se vor reflecta în adâncirea și mai puternică a deficitului bugetar structural, și așa unul dintre cele mai ridicate din regiune, perpetuat chiar și în perioadele de creștere economică foarte mare cum este anul 2021.
Eventuale creșteri ale cheltuielilor publice sunt la acest moment nesustenabile și imposibil de acoperit din veniturile bugetare, ceea ce va crește nivelul datoriei publice, nevoia de împrumuturi de pe piețele financiare și riscul unor măsuri fiscale ad-hoc, cu efecte imprevizibile. Atenuarea impactului accelerării inflației, a creșterii prețurilor la energie și la alte produse și servicii nu se poate face prin măsuri care să transfere, chiar și doar pe termen scurt, povara de la o categorie de contribuabili la altele.
Contextul complicat pe care România îl traverează face cu atât mai necesar un proces riguros de analiză și consultare transpartinică pe marginea construcției bugetare pentru 2022 și îndepărtarea de practica negocierii bugetului pe criterii pur politice.
În viziunea AmCham, imperativele pentru planificarea bugetară și pentru calendarul de reforme pentru anul 2022, includ:
Continuarea consolidării fiscal bugetare, cu atît mai mult cu cât este o condiționalitate asumată via PNRR și prin procedura de deficit excesiv în care se află România.
Menținerea alocărilor de investiții publice productive, cel puțin la nivelul alocărilor pentru anul 2021.
Stabilizarea cheltuielilor publice și limitarea angajării unor cheltuieli suplimentare.
Demararea reformei în administrația publică.
Creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare prin modernizarea și digitalizarea administrației fiscale.
Îmbunătățirea finanțării deficitului de cont curent foarte ridicat prin atragerea de investiții străine și absorbția finanțărilor europene.
Asigurarea unui cadru fiscal competitiv prin menținerea sistemului de cotă unică și aplicarea acesteia în mod echitabil, fiind deja dovedit drept un sistem adecvat pentru economia României și atractiv pentru investitori. Concomitent, este nevoie de măsuri care să încurajeze atragerea de investiții cu valoare adăugată mare.
Reducerea deficitului comercial prin investiții prioritare pentru creșterea capacității de producție în domeniile responsabile pentru cele mai mari volume de importuri.
Menținerea unei perspective macroeconomice favorabile, determinantă pentru păstrarea calificativelor agențiilor de rating suveran, și implicit pentru atragerea de capital.
Prelungirea tensiunilor politice are consecințe nefavorabile pentru climatul investițional, și începutul anului 2022 se anunță a fi o perioadă caracterizată de șocuri suprapuse din sfera ofertei și cu distorsiuni la nivelul lanțurilor mondiale de producție, care se resimt deja în sfera industriei.
Pentru că s-a pierdut ocazia de a demara procese de consolidare și reforme profunde în anul 2021, scurtându-se fereastra de oportunitate de care România ar fi putut beneficia între două cicluri electorale, este cu atât mai important ca în următorii doi ani să existe voința politică, angajament și capacitate de a răspunde adecvat crizelor prezente dar și de a recupera decalajele care continuă să afecteze potențialul de dezvoltare și creștere a relevanței economice a României în plan regional și European.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

19 Comentarii

  1. Bai astia de la AmCham, stiti bancul cu sânii? Sâ ni pupati in cur! Boii de la cârma tarii v-au pricopsit cumparând fiare vechi si se fac pres in fata voastra. Noi, cetatenii tarii, NU! Va plac ciupercile? Va dorim cat mai multe peste orasele voastre, ca la Hiroshima.

    • Daaa sunt de acord cu limitarea cheltuileilor….prima fiind sa nu mai cumparam centrale nucleare neverificate cand avem hidrocentrale blocate pe tot felul de inventii-minciuni de mediu.

  2. Și ce vi se pare ieșit din comun !?
    Așa s- a procedat și până acum…și nu mă refer doar la ultimii 32 de ani…

  3. In traducere libera din limba americana inseamna : ba baieti dati banul la noi pe fiare vechi si Bechteluri nu la populime. Interesant ca Robinetul de la Bideu vrea sa dea vreo 1000 de dollar pe cap de bizon de cheltuiala ca sa incurajeze economia (Chinei), oare asta nu este masura populista?

  4. Pai ce facem aicea ? Comerț sau economie politică ? Ete pîrțîîi !

  5. Lichelele nord americane planetare,bani pentru dulăi sunt, pentru căței nu. Bă austeritate din vremea lui Ceaușescu era rea, austeritate vostra este bună, luați pâinea văduvei și laptele orfanilor și le dați la porci, că așa vreți voi haimanalelor.

  6. Dar achiziția de armament de câteva miliarde de dolari nu e in ridk pt stabilitatea macroeconomică ?
    Aici în țara decidenților de doi bani care zic mereu yes,yes fără nicio opinie și negociere se află corupții și trădătorii României.

  7. Ca de obicei aroganta si prostia americana nu cunoaste limite si cum zicea un fost prim ministru australian „pe americani nu ii faci prieteni pentru a te ajuta cu ceva ci doar pentru a nu-i avea ca dusmani”.Ar fi interesant ce ar avea de zis de adevaratele masuri populiste pe care liderii lor le-au aplicat la ei acasa pe perioada pandemiei si de politicile monetare cu care FED a tiparit si aruncat dolari in nestire pe piata producand hiperinflatie mondiala,fiind cauza principala care ne afecteaza si pe noi acum in mod direct prin ‘inflatie importata’ cat si prin scaderea valorii rezervelor valutare, acestea fiind deja devalorizate cu peste o treime. In rest din tot acel comunicat pe care l-au dat in mare parte trebuie facut exact contrariul, cadrul fiscal si masurile de impozitare trebuie realizate exclusiv in beneficiul cetatenilor romani nu pentru a garanta profitul nesimtit al investitorilor straini, acel PNRR ar trebuii renegociat total sau daca nu se poate renuntat la el complet, iar aportul investitorilor straini in controlul economiei trebuie diminuat drastic si data prioritate capitalului romanesc…

  8. R-ati ai Draku de bestii si jeguri. Veniti voi ma nenorocitilor si traiti cu 800 lei pe luna. Hai ma jigodiilor si mizeriilor umane traiti voi cu asa ceva. Alo, Ciolacule prafu si pulberea se va alge de tine si PSD daca puneti botu la cel mai criminal, tradator de neam si tara si cinic partid care a condus Romania, PNDL, acum PNL. S-Audi Ciolacule veti dispare ?!

  9. iar amerikmii?!?! fuck off, jegoshilor (jahoshi / tziganeshte)
    P.S. mitomanu’, pe ce ai dat 6 mld $, „ardeleanule” jefuitor de knd te-ai nascut?!!

  10. Tovarasa Nancy Pelosi a invatat finalmete Limba Gimnastica la numai 81 de Anisori.
    Dinsa se Opune cresterii salariului minim in Perimetrul Mioritic pentru a Putea Jefui in continuare Iobagii aflati captivi sub Regimul Fanariot Criminal Iohannis pentru a Compensa Cimpanzeii sj Urangutanii intrati Ilegal in America cu Sutele de Mii Zilnic.
    Zombie Joe Biden si Primata Jamaicana Kamala rezoneaza cu Tovarasa Nancy.
    LET’S GO BRANDON…FUKC BIDEN !!!

  11. Imi amintesc ca in SUA statul a oferit 2000$ fiecarui cetatean, nu stiu daca odata sau de mai multe ori. Decat sa ofere privilegii unor investitori, precum acel 2% din Buget ar fi bine sa fie folositi in comunitate prin cresterea veniturilor care sa acopere o parte din inflatie. 2% din 250 de miliarde$ cam cat ar putea fi PIB-ul inseamna 5 miliarde de $ adica peste 20 miliarde de lei care s-ar intoarce in economie din salarii se retin 45% impozit/CASS/CAS somaj, prin TVA de 9-19%, iar la pensii unele care depasec 2000 de lei 10% plus acelasi TVA de la alimente la bunuri si servicii. Deci nimic nu se iroseste din ”populism” ci se transforma intr-o stare sociala mai putin stresanta. Apoi nu uitati cand aratati cu degetul trei degete sunt indreptate spre voi. Deci ar fi bine sa va rezolvati intai problemele cu inflatia de la voi si altele economice pe care le clamati in sintagma criza economica mondiala sau internationala.

  12. Ce inseamna pentru toti caraghiosii care urla din ficat ” fara masuri populiste”, inclusiv la javrele straineze care isi baga cozile la furtisaguri din Romania si de la compatrioti? Cumva, inseamna „nu le dati nimic, nu cresteti nivelul de trai pentru majoritatea ceratenilor saracita prin lege, pot sa moara in chinuri de foame si boli”? Asa se intelege de prin toate gurile urlatoare din Romania cat si straineze! Nu cumva e complicitate la decimare program stabilit cu ani in urma?! Nu cumva in Romania pute deja a crime impotriva umanitatii din cauza nivelului devtrai si al sanatatii mentinuta in stadiu precar de guvernul Romaniei?!

  13. HOPAAAAA, ce avem noi aici: „americanii primesc lunar 430 de dolari din partea statului, iar acești bani for fi indexați cu 5,9% în anul ce urmează, pentru a ține pasul cu inflația.” spune MSNBC chiar in Cotidianul https://www.cotidianul.ro/o-explicatie-uluitoare-pentru-inflatie/ ,deci amcham-ul in frunte cu ionut simion (cine o fii si sluga asta sinistra?) sa-si vada da treaba si sa-si puna intrebarea lui Dabija.

  14. Bai Ionutz Simion,te-a intrebat cineva,te-a rugat cineva sa te bagi ca proasta-n vorba ? La fel ca baba vaicareata Daianu.Tu cate mii de euro indesi in cont lunar ? Aia nu sunt bani” populisti”,sunt bani care ti se cuvin pt.ca cam freci menta zilnic,si vii si te caci pe tine de grija bugetului.Dupa ce alti hoti imbuibati ca tine l-ati praduit.Ce zici de alea 15 miliarde de Dolari platiti anticipat pt. armament gata invechit,dar cu comisioane, „populiste ” ? Ca sa-ti dau doar un exemplu.Cozile de topor sunt ingrijorate,din cauza „populismelor „. Tu-va-n gura de jivine.

  15. Economie de fatada in SUA,(China sa traiasca) ca , noi americanii avem ocupatii diferite (albii cauta banii,negrii se plimba,imigrantii trag la saiba).Cea mai performanta diviziune a muncii…

  16. In traducere libera, nu subventionati factura la energie, ca baietii nostri veseli de la Harvard care au pus mana pe distributie in Estul Europei vor sa starneasca acum populatia inspre revolta, ca asa e programul. Asta e tot rostul scumpirilor- sa atate lumea sa iasa in strada, de saracie si frig, ca-n ’89. Oricum, si daca s-ar achita ajutorul pentru incalzire din bani publici, tot hotie ar fi, deoarece cresterile de pret sunt nejustificate, si practic tot cetatenii ar plati.
    Dar Baietii Veseli de la Harvard vor rascoale in Europa, si-i deranjati cu masurile voastre.
    Asta e mesajul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.