Americanii fac pod artificial ca să scape de blocajele Israelului. E aproape gata

Construcţia de către armata americană a portului artificial şi temporar pentru a permite trimiterea de mai multe ajutoare umanitare în Fâşia Gaza este mai mult de jumătate finalizată, a anunţat miercuri Departamentul Apărării al Statelor Unite, notează AFP.

Confruntat cu întârzierile şi blocajele Israelului în ceea ce priveşte livrarea pe uscat a ajutorului umanitar pentru locuitorii din Fâşia Gaza lovită de un dezastru umanitar, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat la începutul lui martie construirea acestei instalaţii.

„Până în prezent, avem finalizat peste 50% din port”, a declarat presei Sabrina Singh, purtătoare de cuvânt adjunctă a Pentagonului.

Acest port, al cărui cost de construcţie ar urma să se ridice la aproximativ 320 de milioane de dolari, va fi operaţional la începutul lunii mai, potrivit autorităţilor americane. Dar această iniţiativă nu poate înlocui convoaiele terestre, a avertizat însă Washingtonul.

Anunţul a fost făcut în timp ce secretarul de stat Antony Blinken se află în Orientul Mijlociu. Şeful diplomaţiei americane a vizitat miercuri Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel către Fâşia Gaza.

Cu o zi înainte, în Iordania, el a vorbit despre un „progres real şi important” în ceea ce priveşte ritmul de intrare a ajutoarelor, dar că mai sunt „încă multe de făcut”.

Un înalt responsabil al administraţiei americane a afirmat săptămâna trecută că toţi cei 2,2 milioane de locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu insecuritatea alimentară.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul fără precedent lansat de Hamasul palestinian pe 7 octombrie în Israel, care a luat viaţa a cel puţin 1.170 de persoane, conform unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis 34.568 de persoane în Fâşia Gaza, conform Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

12 Comentarii

 1. Peste ce curs de apă construiesc americanii acest pod, așa cum rezultă din titlu ?. Știu că una din marile probleme ale zone este tocmai lipsa apei dulci. Am înțeles din text că este vorba despre PORT și nu POD. Ori lipsesc corectorii la acest site, ori folosesc titluri șocante pentru a păcăli vizitatorii să citească te miri ce.

 2. Palestinienii din gaza trebuie sa plece in alte tari arabe. Astia s-au invatat pe ajutoare de zeci de ani. Solutia este sa le tai ajutoarele, nu sa le mai dai. O fasie de asistati sociali.

 3. Sa fie americanii atat de bagaciosi in zona din teama sa nu se bage altii,sau din interesul de a controla situatia?

 4. Ce ipocriză..
  Ei și așa pot să se apropie de mal cu un cargou armat special… Nici îndoială generalii iarăși freacă menta cu bani gheață..

 5. Nu cumva problema sunt yemenitii? Bombele nu sunt ajutor umanitar!

 6. Comanda de la proprietarii complexului militaro-industrial este: „cheltuiți, cheltuiți şi iar cheltuiți”! Nu contează pe ce: pe arme, muniții, porturi plutitoare, panouri solare sau alte facilități şi produse inutile. Important e să iasă banu’ şi să satisfacă lăcomia elitelor globaliste şi a familiilor sioniste stăpânitoare (Rotschild, Rockefeller etc).
  O risipă mai mare decât în ultimii 20-30 de ani nu a existat niciodată, în toată istoria omenirii. În numele ecologiei, al securității, al sustenabilității sau a oricărei alte denumiri pompoase, de tip orwellian.

 7. De ce sa consume aceste fonduri cand, propun ceva genial: toti politicienii romani sunt lingăi și pupători de occi, pe toți să îi care si să îi pună capra ca pod pentru ajutoare! Oricum nu au nicio legătură cu Romania, macar acolo sa fie eficienți și statui pentru eternitate comemorare ocazionala Plavanul de lux specializat in domeniu.

 8. @Prăduitorul
  -banii praduiti ajung „investitii” in China,
  asa a aparut processoru cu 4’000’000’000’000 de tranzistori!
  (4 mii de miliarde,
  corect)

 9. Pe de o parte dau bomboane Israelului sa-i macelareasca pe aia din Gaza si pe partea ailalta cica fac port ca nu-i lasa israelienii sa aduca ajutoare. Bah, americanii cred ca toti suntem la fel de ipocriti si tampiti cum sunt ei?

 10. După terminarea asamblării se va dovedi ca este doar o platforma de foraj pentru gaze din vecinătatea fâșiei.
  Ar fi fost păcat să nu profite de evenimentele programate din timp.

 11. teroristii au fugit si s-au infiltrat in taberele de refugiati !!!
  israelienii sunt incapabili sa-i deosebeasca deci nomal sa nu coopereze la carat ajutoare

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.