Americanii, îngrijoraţi de intenţia autorităţilor din Baia Mare de a evacua romii

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti îşi exprimă îngrijorarea cu privire la intenţia autorităţilor locale din Baia Mare de a evacua mai multe persoane de etnie romă din imobilele în care locuiesc, după ce a fost construit şi un zid care separă un cartier de romi de restul oraşului.

Un comunicat dat publicităţii miercuri de ambasada SUA relevă că ambasadorul Mark Gitenstein a luat cunoştinţă „cu preocupare” despre planurile „de a demola în grabă” clădiri locuite în principal de romi în Baia Mare. Sursa citată consideră că romii nu au fost înştiinţaţi cu privire la demolările plănuite iar autorităţile şi-au declarat intenţia de a evacua aceste persoane „fără a se gândi la sănătatea sau siguranţa lor”.

„Suntem de aceeaşi părere cu Amnesty International şi alţii care au declarat că aceste evacuări şi demolări nu ar trebui efectuate. Ambasadorul Gitenstein speră că domnul primar Cherecheş va face eforturi să găsească modalităţi de a îmbunătăţi situaţia locativă pentru toate persoanele din Baia Mare respectând în acelaşi timp drepturile tuturor”, se arată în comunicatul ambasadei SUA, citat de Agerpres.

Organizaţia Amnesty International susţine, potrivit mass media locale, că sute de romi din nord-vestul oraşului Baia Mare vor rămâne fără case în condiţiile în care autorităţile şi-au anunţat intenţia de a demola până săptămâna viitoare imobilele în care locuiesc romii fără acte de identitate.

Un reprezentant al Amnesty International a declarat că evacuarea forţată a romilor este o măsură punitivă şi i-a cerut primarului municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş să renunţe la aceste planuri.

Romii care vor fi evacuaţi din Baia Mare vor fi trimişi în afara oraşului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.