Americanii își trimit un om în Portul Constanța

Autoritatea Vamală Română va beneficia, în Portul Constanţa, începând cu 2024, de sprijinul unui reprezentat al Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierelor al Statelor Unite ale Americii (CBP) în domeniul analizei de risc şi controlului vamal.

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, a avut, luni, o întrevedere cu reprezentanţii CBP, mediată de către Biroul Regional al Agenţiei pentru Reducerea Ameninţărilor din domeniul Apărării din cadrul Ambasadei SUA.

„Discuţiile s-au axat pe coordonarea proiectelor viitoare (2023-2026) privind schimbul reciproc de bune practici şi sporirea măsurilor de siguranţă în domeniul operaţiunilor vamale. Preşedintele AVR, Ion Cupă, a subliniat faptul că Autoritatea Vamală Română apreciază contribuţia CBP la crearea unei relaţii constructive şi a unor condiţii îmbunătăţite pentru control vamal în frontieră. Cupă şi-a manifestat deschiderea pentru consolidarea colaborării, exprimându-şi încrederea că sprijinul unui expert pe analiză de risc şi control vamal va fi foarte benefic pentru activitatea din Portul Constanţa”, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii Vamale.

Conform sursei citate, partea americană a reafirmat ideea că securitatea schimburilor comerciale la nivel mondial şi facilitarea comerţului trebuie să fie o prioritate pentru toate agenţiile care asigură securitatea frontierelor.

„Experţii au oferit o prezentare a Programului de schimb electronic de date privind mărfurile străine, un program global de control al mărfurilor, care este totodată un instrument de verificare globală a încărcăturilor ce oferă acces la datele despre mărfuri deţinute de Statele Unite ale Americii”, a precizat sursa citată.

O delegaţie a Autorităţii Vamale Române va participa, în Statele Unite ale Americii, în cadrul Programului Internaţional de Vizite (IVP), la operaţiunile CBP pentru a face schimb de experienţă şi a afla metodele de lucru folosite de CBP pentru un control mai bun asupra mărfurilor şi persoanelor care intră în SUA.

* Portul Constanţa este principala poartă de intrare şi de ieşire a mărfurilor în şi din România. Anul trecut, autorităţile portuare au raportat un volum de trafic record de 75,550 milioane de tone faţă de 67,483 milioane de tone anul precedent, anul 2022 însemnând cel mai mare volum de trafic operat de Portul Constanţa în istoria sa.

În cadrul unei cooperări determinate de recentele evenimente mondiale şi de suprapunerea misiunilor în regiunile balcanice, Agenţia pentru Reducerea Ameninţărilor din domeniul Apărării (DTRA), Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) şi Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierelor SUA (CBP) s-au angajat colaborativ să dezvolte o strategie de evaluare şi dezvoltare pentru a spori capacităţile de securitate la frontieră în cadrul naţiunilor aliate. Primul pas în acest demers a fost efectuarea unei evaluări a frontierelor terestre şi maritime ale României pentru a identifica capabilităţile şi provocările cu mediul operaţional, menţionează sursa citată.

Astfel, în octombrie 2022, o echipă condusă de managerul de program al DTRA din cadrul Ambasadei SUA în România şi ataşatul regional al CBP din cadrul Ambasadei SUA în Bulgaria a efectuat mai multe vizite de studiu în domeniul securităţii frontaliere la Birourile Vamale de Frontieră Constanţa, Giugiuleşti, Albiţa şi Siret.

Ca urmare a respectivelor vizite de studiu a fost elaborat un plan de măsuri care vizează îmbunătăţirea dezvoltării şi gestionării criteriilor de risc, modernizarea şi digitalizarea controalelor vamale, extinderea capacităţilor de combatere proactivă a corupţiei, precum şi investiţia în formarea profesională a angajaţilor Autorităţii Vamale Române.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

 1. Acum vor sa-si bage coada si oficial. Luati-l la goana cu pietre pe yankeu, ca nu vine pentru binele nostru!

 2. Nmic nou, pe vremea RSR era inspector OTAN la fabrica de mezeluri Salonta.

 3. Totul este o vrajala ! Chiar asa , vine un „vames” american sa ne indrume, sa ne invete si sa ne ajute ?! A cerut statul roman un asemenea sprijin ? Cred ca nu , nu s-ar umili in asemenea hal! Pai si atunci ? Pai , americanii s-au saturat si ei de coruptia si jaful din vami si din Romania , in general, asa ca au trimis un expert in jafuri si hotii, deghizat in…”sprijinitor”! Desigur, se va face si un plan de masuri. Ce, ne jucam aici? E vai de mama noastra ! Dar e si ceva de apreciat: suntem bagati in seama! Hi,hi,hi!

 4. Este corect,așa se procedează într-o colonie!…ce vă miră?…

 5. Ce cauta ala aici? Este cumva pus sa vegheze asupra intereselor SUA in portul Constanta? De ce este lasat? Afara cu stapanitorii din tara!

 6. Intr-o tara suverana si idependenta ,cam asa se procedeaza ,vin altii de afara ca sa ne supravegheze si sa ne indice ce trebuie sa facem in tara noastra. Nu va speriati dragi romani,asta este doar inceputul !

 7. Bună! Daca americanul s-ar ocupa de reducerea corupției in vama-port ar fi bine, dar mai degraba se va ocupa de exportul cerealelor produse de firmeleamericane in Ucraina.
  Articolul e lung si spune multe dar esenta e la americanul din port..

 8. vine seful sa coordoneze importurile si exporturile de armament pentru Nulandistan, cu putin noroc ne invadeaza si cu niste droguri si fentanil

 9. Vor sa blocheze si sa controleze importurile din China in toate tarile lumii. Ameriolacii si cei din UK, sa te feresti de ei!Vom baga in tara si vom exporta numai ce vrea yankeul.Vom pune presedinti si guverne alese de yankei. Cat mai multe fiare vechi la armata,rebuturi americane.Nucleara nu cu chinezii cu yankeii. Si de ce nu, bechtel mai vrea o data la furat bani de la slugile americii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.