Se vând ca pâinea caldă avioane de luptă. „Astăzi este o zi importantă”

Premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis a salutat sâmbătă unda verde de la Washington pentru vânzarea de avioane de luptă F-35 către Grecia, o decizie a guvernului american care a anunţat şi vânzarea de avioane de luptă F-16 Turciei vecine, informează AFP. „Astăzi este o zi importantă pentru apărarea noastră naţională şi pentru diplomaţia elenă”, „Grecia este oficial pe cale să achiziţioneze până la 40 de avioane de luptă F-35 de ultimă generaţie”, a anunţat Kyriakos Mitsotakis într-un comunicat de presă.

Prim-ministrul grec a menţionat că a primit o scrisoare de la secretarul de stat american Antony Blinken pe acest subiect care dovedeşte „profunzimea strategică a relaţiilor eleno-americane”.

În urma ratificării de către Ankara săptămâna aceasta a aderării Suediei la NATO, Departamentul de Stat al SUA a notificat oficial Congresul despre vânzarea către Grecia şi Turcia, aşa cum prevede legea SUA, a unor avioane de luptă, punând capăt unor negocieri îndelungate.

Pe lângă F-35, Grecia primeşte un număr foarte mare de echipamente care întăresc decisiv cele trei ramuri ale forţelor armate, precum şi paza de coastă greacă, a subliniat Kyriakos Mitsotakis.

Printre acestea se numără fregate, avioane de transport C-130, tancuri şi vehicule blindate, dar şi multe alte echipamente de apărare, potrivit premierului.

Valoarea totală a contractului este de 8,6 miliarde de dolari.

Grecia a căutat de multă vreme să cumpere avioane F-35 mai avansate din Statele Unite, ca parte a politicii sale de apărare împotriva Turciei vecine cu care întreţine adesea relaţii tensionate.

Atena contestase cu fermitate posibila vânzare a avioanelor de luptă americane F-16 către Ankara din cauza disputelor teritoriale de lungă durată cu Turcia în regiunea Mediteranei de est, bogată în resurse energetice.

Guvernul american a dat vineri, după luni de negocieri, undă verde vânzării de avioane de vânătoare F-16 către Turcia, precum şi F-35 către Grecia, după ratificarea de către Ankara săptămâna aceasta a aderării Suediei la NATO, scrie AFP.

Departamentul de Stat a notificat oficial Congresul, după cum prevede legea americană, despre această dublă vânzare vineri seara, a indicat jurnaliştilor un responsabil american sub protecţia anonimatului.

Pentru a face acest lucru, Statele Unite au aşteptat până când instrumentele de ratificare de către Turcia a aderării Suediei la NATO au fost depuse fizic la Washington, a precizat acest responsabil, demonstrând caracterul ultrasensibil al negocierilor care au prevalat în acest acord.

În calitate de depozitar al Tratatului Atlanticului de Nord, toate instrumentele de ratificare trebuie să fie depuse în capitala federală, care va găzdui un summit în iulie pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a NATO.

Pe de altă parte, legea americană cere ca Congresul să fie notificat cu privire la orice vânzare de arme americane către un guvern străin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

41 de Comentarii

 1. Păi da,. Unii au mai mulți bani decît minte,..Se culcă in pat cu avioane,..papă la micul dejun avioane,. și le pun la pupat moaște in biserici,..Ce să le faci, de au apucat la guvernare lașii și inculții fricoși pentru fotoliile lor in primul rînd..

 2. Trebuie sa se clonez omul nou care se poate hrani cu armele. Armele nu polueaza in schimb agricultura da. Occidentul e condus pe fata de Satan.

 3. Fac americanii bani la greu pe spatele fraierilor 😆😆. Nu degeaba prin rețeaua Soros și-au pus politicieni aserviți lor prin toate țările Europei și pe la Bruxelles…

 4. Exact la fel cum au facut amerlocii cu Irakul si Iranul, aflati ani de zile in razboi ! … Atita timp cit caftelile si mortii sint departe de teritoriul rican (aflat, ce e drept, sub asaltul „chicanos”) totul e bine, vorba aia: „Merge banda !”

 5. De cand cu verva belicoasa a Putinantropului Antropid, tzarile europene au inceput sa ia in seama amenintarea unei agresiuni militare a acestor salbatici, cu pofta vesnic neostoita de a cuceri si inrobi popoarele din vecinatatea lor.
  Visul acestor bestii cu mentatlitate primitiva este sa prefaca toata Europa in imperiul lor si sa devenim peste noapte toti rusificati.
  Voi habar n-aveti ca functionarii din institutiile statului de la anii 1950 erau obligati sa faca lectii de limba rusa. Care limba se lipea de ei exact ca nuca de perete, mai ales ca toti apucasera razboiul cu leprele muscalesti si le erau dragi ca sarea in ochi. Eu am facut lb rusa pana in clasa 10-a la liceu. Culmea este ca mie chiar mi-a placut, fiind unicul din clasa……[Rumburak]

 6. Puteți să Editat pe ele…când va veni sfârșitul n-apucați nici să vă îmbrăcați…

 7. Toți tocilarii din UE care au facut cursuri de distrugere a propriilor popoare pe la înaltele universități ‘ricane, sunt acum factori decizionali la Varza Bruxeleză, nu vedeți cum ne inpun politica aşa zis Verde in cadrul uniunii, iar în ameriga Jeepurile cu sute de cai pe Benzin, zburdă dea lungul si dea latul țării inclusiv in Canada, băă cât de tâmpit să fi să îi crezi pe aceşti trepăduşi care fac legea în numele țărilor care şi-au abandonat suveranitatea, iar când îi văd pe ăştia ai noştri cât de slugoi sunt, mă cuprinde scârba, sper ca la alegerile de anul acesta să avem un guvern si un preşedinte pentru România, eu trăiesc de 30 de ani în occident şi am aşteptat să mă întorc dar, l-am votat pe perversul de saß înpuțit care, ne-a mințit şi a făcut țara de râsul lumii aducân-do la nivelul de analfabetizare din anii postbelici, bă eşti nebun?

 8. SE vand ca …COZONACII
  pentru ca n-au deloc nici pretul nici pragmatismul …PAINII CALDE !

  REMEBER ce-a zis Marie-Antoinette … daca nu mai au paine (soldatii pe front) sa li se de-a … COZONACI !

  PS: MORALA … painea o manca toti … cozonacii insa pot aduce GHILOTINA ! 😐

  IQ=?
  😉

 9. F35 a fost cel mai mare eşec al industriei aviației de luptă, din toate timpurile. Un avion proiectat acum mai bine de 20 de ani, cu cerințe tehnice confuze şi contradictorii, le-a luat 10 ani de la primul zbor şi până a fost considerat operațional, extrem de scump şi nefiabil. Ruşii construiesc în prezent avioane de luptă mult mai bune decât F35, din toate punctele de vedere.
  Stăpânii industriei militare din SUA sunt fericiți că vând fraierilor astfel de avioane şi-şi-şi folosesc toată puterea de convingere, constrângere şi corupție în acest sens. Iar slugile care le cumpără, îndatorându-şi propriile țări până la nivelul distrugerii naționale, evident că prezintă aceste achiziții tembele ca nişte „oportunități unice”. Se vor trezi cu nişte mormane de fiare, ocupând degeaba pistele şi hangarele, care nu vor putea fi utilizate de proaste ce sunt. Un F35 are nevoie după fiecare zbor de 3 zile de lucrări de întreținere! Şi asta în condițiile americanilor, care au tot ce le trebuie ca piese de schimb şi personal specializat. Măcar F16, deşi e un avion vechi de 50 de ani, e mai fiabil.
  Succesuri, şmecherilor!

 10. Americanii le vand ca sa scape de ele. O sa le puna si pe eBay dupa ce mai jumulesc ceva pelikanezi. Sunt atat de invizibile ca nici US Air Force nu le vede si le cauta cu militia la 911.

 11. „Am bani de aruncat”, poate citește ce ai scris și idiotul „Normal ca se vand”.

 12. @[Rumburik]
  -limba rusa in Romania
  ca si engleza,franceza,latina
  nu a fost decat INSTRUMENT DE DEZNATIONALIZARE!

  le-a folosit mai mult „evreilor” care s-au imprastiat care incotro…..

 13. De ce nu se mai fac azi CATAPULTE ?
  De ce nu mai au soldatii armuri medievale ?

  LA fel e si cu F16, F35 …au fost gandite pentru o epoca cu alta PARADIGMA !
  AZI cand HOUTHIS pot distruge cu 30 de rachete trase simultan cu 1000 de drone …PORTAVIAONE americane de 1000 de ori mai scumpe !
  Azi dupa OBSERVATIILE nu in LABIORATOR ci direct pe capul de lupta PROXY urkan
  cat mai valoreaza TANCURILE, RACHETELE si AVIOANELE ?

  AUD ? 😀
  (sariti cu argimente starategic fizicale nu cu propaganda comercial-propagandista ! )
  INTREB …
  – Mai are AZI, nu anii-trecuti USA tupeul sa se aproie cu PORTAVIOANE („proiectia lor militara” modiala 🙂 ) de tarmul iranian ? (le pot face iarnaienii PRAF cu RACHETELE lotr ieftine dar pragmatice ? )

  RAZBOINIC deja traim intr-o noua PARADIGMA … se mai incearca AIUREA, VINDEREA DE „SAGETI SI ARCURI” „medievale” 😉
  doar pentru ca magaziile-s pline de ele !

  😀 (IQ=?)

  TRISST e ca USA inca n-a reusit sa-i faca PROPRIILE HYPERSONICE !:( …asta chiar e 🙁 semn de decadenta ! 🙁

 14. „NO -N-AȚI PRECEPUT”” ȘI TURCIA ȘI GRECIA VOR FOLOSI „FIERĂTĂNIILE” PENTU A-ȘI ÎNSTĂPÂNI PROPRIETATEA PESTE INSULA CARE ACUM ESTE ȘI-ȘI”! PĂCAT DE BIEȚII PEȘTI CARE VOR FI ALUNGAȚI DE AVIOANELE VÂNDUTE DE MAMA-TATĂ A DEMOCRAȚIEI ȘI TURCIEI ȘI PRIETENEI EI GRECIA ” SE SPUNEA ACUM CEVA VREME CĂ GRECII NU SE PUTEAU NICI DEFE… DE DATORI CE ERAU ! POATE CĂ VOR VINDE INSULA PATMOS CU APOCALIPSĂ CU TOT!

 15. „NO -N-AȚI PRECEPUT”” ȘI TURCIA ȘI GRECIA VOR FOLOSI „FIERĂTĂNIILE” PENTU A-ȘI ÎNSTĂPÂNI PROPRIETATEA PESTE INSULA CARE ACUM ESTE ȘI-ȘI”! PĂCAT DE BIEȚII PEȘTI CARE VOR FI ALUNGAȚI DE AVIOANELE ,TRASFORMATE ÎN SUBMARINE MOARTE, VÂNDUTE DE MAMA-TATĂ A DEMOCRAȚIEI ȘI TURCIEI ȘI PRIETENEI EI GRECIA ” SE SPUNEA ACUM CEVA VREME CĂ GRECII NU SE PUTEAU NICI DEFE… DE DATORI CE ERAU ! POATE CĂ VOR VINDE INSULA PATMOS CU APOCALIPSĂ CU TOT!NO! DACĂ SE IAU GRECIA ȘI TURCIA DECAP CU AVIOANELE –PE CINE VA AJUTA NATO-UL?

 16. „https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_fire”

  Nu rade ARAB-ALB (comicule 😉🤣🤙) … grecii au avut si ei ca americani AZi 🙂 , arme sofisticate de vandut cuiva !
  MDA !
  IQ=?

 17. Nu va mai agitati ,le platesc dar nu le vor primi niciodata cel mult niste machete.Fratii balcanici de deasupra stiu despre ce e vorba.Plus ca mai exista cativa idioti pe acest site care isi inchipuie ca se apara de Rusia cu cateva epave de avioane.

 18. Am impresia ca toata Europa a fost hipnotizata de criminalii americani care fac bani multi din vinzarea armamentului pacalindu-i pe fraieri.Atit de spalati pe creier au devenit europenii incit nu isi dau seama ca la un atac nuclear ,toate aceste arme cumparatede ei ,vor fi transformate in citeva secunde in fier vechi.Bani aruncati de pomana doar pt. a putea defila cu aceste arme la diversele sarbatori nationale.Cind o venii clipa in care se va apasa pe butonul rosu,nu mai avem timp nici macar sa respiram de doua ori si totul va fi praf si pulbere .

 19. @Am bani de aruncat, extraordinar comentariu, perfect adevarat!

  @mishtaux …3301, cate un kinjal pentru fiecare portavion, nici nu apuca avioanele sa decoleze de pe ele 🤣

 20. Daca esti analfabet functional, citeste de cateva ori mesajul meu si poate vei intelege ce spun acolo. Apoi n-ai decat sa te pronunti……[Rumburak]

 21. Daca guvernul Greciei a acceptat la indemnul amerlocilor sa legalizeze casatoriile intre poponari, repede amerlocii poponari le-au vandut avioanele. Amerlocii dorind ca tot mapamaondul sa devina un mapamond de poponari.

 22. Asta-i culmea! Dupa ce ca le dai o caruta de bani pe fieratanii, mai trebuie sa te si rogi de ei. Si ce faci daca n-o sa fie razboi?

 23. hi, hi @
  normal ca nu o sa fie razboi, americanii trebuie sa-si plateasca datoria pe seama unor prosti care le cumpara armament si peste 6-8 ani vor ajunge in tara. Totul e idio versiune la adresa natiunilor ca sa inspaimante lumea. Ceea ce se vrea este instituirea unui/unor state militarizate, asta asa ptr. revoltele sociale care vor urma in toata Europa deoarece taxele vor fii foarte mari ptr. producatori, taxe care vor fii impuse de cine credeti?

 24. Domnul Hitler a spus:
  -Bolsevismul este cea mai grea plaga de pe suprafata pamantului, o plaga care daca nu o combati te imbolnaveste mortal.

 25. HA,HA@

  normal ca nu o sa fie razboi, totul este o diversiune ipocrita, nimic altceva, dar ce crezi?
  joaca de-a razboilul este ceva benefic ptr. multe state și mai ales ptr. presa din romanica care primeste bani sa scrie inflorituri. Iti aduci aminte ce au mai scris unii de pe aici de pe forum despre efectele benefice ale vvaxxinurilor și acum se dau mari ceausisti/patrioti. Bai, rusine sa va fie, ati participat la genocidul Romaniei v-ati vandut sufetul si trupul ptr. cativa dinari.

  Despre aparitia dinarului, un noua articol!

 26. Rusia de azi e o cosecinta a acestei plagi in timp… Nu conteaza generatiile daca te-ai contaminat cu plaga… iti urmezi destinul fatal.

 27. Novac Mosu
  Domnule Gogule, nu te contrazic, asa o fi, cum zici dumneata, sunt multe semnale ca de fapt, totul este o diversiune geopolitica. Pana luni, mai am timp de o petrecere, ceva vin bun si distractie pe cinste.Imi iau revansa,acum e momentul de o petrecere, asa mai mare cu multi prieteni.

  Hai norace si scrieti, scrieti, ca diversiunile vor urma, indiferent de ceea ce scrieti!

 28. Nova Mosu@

  Hai, lasa-ne, lasa-ne !
  Ai o plagă? Trateaz-o indiferent de varsta.
  Da, poti, totul este sa te privesti deschis si sa spui NU, nu mai fac compromisuri. E greu ?
  Trebuie sa poti, chiar daca ai avut sau ai indoieli, se poate, priveste-te mai bine, ai cu tine acel exercitiu de introspectie a fiecarei zi a vietii tale!

  Hrana de zi cu zi, un nou articol!

 29. @Novac Mosu
  E adevarat ca americanii dupa ce le-au taiat nemtilor NORDSTREAM-ul
  nu e mai dau -chiar acum- nici LNG deloc (temporar?) ?

  Si ca vor „FREE TRADE” cu tarile carora (=UE) le vor vinde de-acum LNG (scump cum e !) ?
  Vor fi nemtii LIBERI sa cumpere gaz ieftin de la rusi
  sau trebui sa renunte la INDUSTRIA CHIMICA , si energie doar pentru a
  face ca sklaveti 😀 pe placul … celor cu BAZE militare 😀 la ei ?

  Vom vedea …mai ales ca in TEXAS se coace SUBTERAN , dupa un pre.stabilit 🙁 PLAN, ceva foarte puturos-politic !

  IQ=?
  [daca stiu eu , oare nu stiu si „altii” 🙁 ?]

 30. BANCAR -> „NINGE PE FED” !

  disperarea … dupa „TSTELE DE STRESS” e atat de groaznica …incat in USA sub masca unor povesti oarecare
  ceva …se rupe inter-ALIAT ! …curand !

  Bine spunea batranul EVREU… MARX studiind in BIBLIOTECA LONDREI ani de zile istoria lumii :
  – Nu a exista IMEPRIU ISTORIC care sa poate supravietuii fara „REFORME” (in bine sau in rau) o MEGA – CRIZA
  MACROECONOMICA !

  Asa au murit marile culturi … ale istoriei -> toate din motive econmice (vezi UE fara NORDSTREAM azi si vezi USA fara DOLLAR ca mijloc de export inflationar !)

  😛 Mishteaux -> IQ>145 😛

 31. Foarte multe păreri de o o parte și foarte puține de alta…. Totuși ce a mai debitat astăzi stăpânul planetei cerșinski? A comentat despre paris , texas, bideu ? Aaaa , mucles? Mai vrea pianizdul arme, arme, arme, moarte, moarte, moarte? SLAVĂ PĂCII, pi a, pi b, pi n -ilor !

 32. https://www.youtube.com/watch?v=wgM9Irf1SRE

  ce fac europenii acum in miezul iernii santajati de „aliatii” americani dupa
  NORDSTREAM-ul pe care nici „guvernul” neamt actula nu-im interesat sa-l lamuresca !

  Sunt aste trebi de facut intre „aliati”?

  Spunea un vechi iudeu american : ”

  E rau sa au USA ca dusman insa s-o ai ca aliat e FATAL !”🤣🤣🤣

  (incepe sa se vada prin oricat de groasa propaganda …care-i shpilu ? sau trebuie ca totul sa devina si mai dureros !)

 33. PROPHETULE sa fie „miscare” asta a americanilor NULANDIERI, GENIULE
  oare riposta (LNG-ista) a americanilor la
  refuzul democratic-PARLAMENTAR nemtesc de-a
  trimite TAURUS in Ukraina ?

  ce-ti zic „paianjenii din retea” … NU NE SPUNE INCA ! Lasa-ne suspansul
  sa vedem ne-pre-instiintati cum relatia UE – NULANDIER-perdantii deja In-nebuniti stiind ca -> MAGA ! 😛 😀

  DACA livrau nemtii „TAURUS” ukranilor … avea problema LNG azi 😉 ?
  Dupa „URAGANUL la … BERLIN” se gata cu „prietenia” americano-teutona 😀 ? 😕

  [vor cumva sa tina pretul LNG sus … aliatilor nemti ? 😉 Halal tovarasie NATO 😛 !]

  IQ=?

 34. Și pentru marii istorici de pe cocioc, astăzi, avem 80 de ani de la eliberarea unui mare oraș, după 872 de zile de încercuire și teroare nazistă ! Sigur, presa noastră numără bolile, anii, rachetele PREȘEDINTELUI lor, care nu a ezitat să INGENUNCHEZE astăzi de două ori ( iohanus al nostru de 0 ori în cariera lui de 0 barat) pentru a-și cinsti EROII ! ..EROII” noștri, ursula, borel, macron, boris, sunak, cerșinski, yericac, bideu, futuțișima (japo) , bibi, radu, prepuliceanu și alți soroșiști plâng că ca nazi nu găsim? SLAVĂ PĂCII, măgarilor ( de azi e la liber )!

 35. Esti de parere ca TEXAS-ul ca „problema” cade bine lui TRUMP cel ajutat de 3301
  si rau si aliatilor europeni ai lui BIDEN si lui BIDEN insusi 😀 !

  unde-s desteptii de altadata ? 🙁
  [glumele la o parte: TENSIUNILE ECONOMICE in NATO cresc ! Mai ales dupa ce europenii au zis PAS in Marea Rosie ! 😉 ]

 36. Domnul Donald a spus:
  -Nu poti apara Europa de rusi, cand faci afaceri cu ei…

 37. La cati bani au bagat sa-l corecteze pe asta de zeci de ani faceau altul nou

 38. „Novac Mosu spune:
  27 IAN. 2024 LA 20:44
  Domnul Donald a spus:
  -Nu poti apara Europa de rusi, cand faci afaceri cu ei…”

  CORRECT … pentru ca ce interes ar mai avea rusii sa te atace daca ei fac afaceri si au PROFIT cu tine ?
  A taiat CHINA gasca care facea oua de aur (HONG KONG-ul) doatr pentru a-si impune COMUNISMUL ?
  A construit GERMANIA cu RUSSIA impreuna NORDSTREAM-ul
  üentru ca impreuna sa castige din comercializarea si prelucrarea chimica a lui pe iata …UE ?
  Turbau englezii deja in BREXIT ca UE (incl. RO) erau pe crestere in timp ce lor le plecau BANCILE din CITY la
  FRANKFURT ?

  IQ=?
  😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.