Amnesty International: Europa pune în pericol vieţile imigranţilor prin întărirea măsurilor de securitate

Guvernele europene acordă mai multă atenţie întăririi graniţelor decât salvării de vieţi omeneşti şi adesea pun în pericol imigranţii prin întărirea măsurilor de securitate la frontiere, potrivit unui nou raport difuzat de Amnesty International, informează miercuri Associated Press, citată  de Agerpres.

Difuzarea raportului va coincide cu deschiderea unei petiţii publice online care cere membrilor Parlamentului European să facă responsabile guvernele naţionale ale UE şi instituţiile UE pentru tratamentul aplicat imigranţilor. Amnesty a menţionat că această campanie are ca obiectiv să facă responsabilă orice ţară europeană care încalcă drepturile omului prin modul în care întăreşte controlul imigraţiei.

„Astăzi, Europa eşuează în ceea ce priveşte promovarea şi respectarea drepturilor imigranţilor, ale solicitanţilor de azil şi refugiaţilor”, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor omului. „Ostilitatea este larg răspândită şi relele tratamente sunt adesea nesemnalate’, se mai arată în raport.

Un interes deosebit pentru Amnesty îl constituie faptul că unele solicitări de azil ale imigranţilor nu sunt audiate pe teritoriu european. În ultimii 10 ani, se menţionează în raport, ţările europene au încercat să împiedice imigranţii să ajungă pe continent cu barca venind din Africa şi au început aplicarea unor măsuri de control la graniţă pe teritoriile altor ţări sau pe mări.

Potrivit raportului, în câteva rânduri anul trecut Italia a trimis imigranţi înapoi în Libia, unde aceştia au fost reţinuţi şi maltrataţi. Într-un mediu în care există puţină transparenţă sau monitorizare, abuzurile în domeniul drepturilor omului sunt adesea nepedepsite, semnalează autorii raportului.

În 2011, cel puţin 1.500 de persoane, între care femei şi copii, s-au înecat în Marea Mediterană încercând să ajungă în Europa. Unele cazuri ar fi putut fi evitate dacă operaţiunile de salvare s-ar fi desfăşurat mai repede, se subliniază în raport.

„Întărirea graniţelor UE împiedică salvarea de vieţi’, a declarat Nicolas Beger, director al Biroului pentru instituţii europene din cadrul organizaţiei. ‘Încercând să diminueze imigraţia ilegală, unele ţări europene au intensificat măsurile de control la graniţă dincolo de graniţele europene fără să ţină cont de costurile de vieţi omeneşti”, a conchis oficialul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.