Amnesty International: Guvernele au profitat de pandemie să restrângă drepturile

Raportul dat publicității de Amnesty International referitor la responsabilitățile și măsurile luate de guverne din 149 de țări ale lumii în 2020 este un document deosebit, unul în care autorii fac o radiografie nemiloasă a lumii de azi, ei nemenajând deloc liderii statelor analizate și impactul măsurilr adoptate de ei în timpul pandemiei. Din această perspectivă, se arată că pandemia provocată de Covid-19 a agravat inegalitățile dintre categoriile de săraci și bogați, a lovit foarte dur persoanele oprimate datorită deceniilor de inegalități, de dezinteres și de nedreptate. Pandemia a dezvăluit amploarea teribilului bilanț al politicilor deliberate creatoare de divizări și destructive, care perpetuează inegalitățile, discriminarea și opresiunea și care au pregătit terenul pentru dezastrul făcut de Covid-19, arată de la început Raportul 2020/21 al Amnesty International, care prezintă o analiză detaliată a marilor tendințe în materie de drepturi ale omului în anul 2020, afirmând că „ne aflăm în fața unei lumi în plină confuzie”. Totodată, potrivit AFP și AP, citate de Euronews, Occidentalii au stabilit „un cvasimonopol” asupra vaccinurilor, după cum declară Agnès Callamard, desemnată la finele lunii martie secretar general al Amnesty International. Atunci când se pune problema „se poate mări producția de vaccinuri pentru ca țările sărace să aibă acces la ele?”, ce fac Statele Unite și Uniunea Europeană ? Ei răspund: „Nu, nu se pot încă împărtăși brevetele, nu sunt pregătiți să împărtășească aceste cunoștințe”, a adăugat ea. În continuare, a spus : „Inițiativele luate de conducătorii noștri sunt foarte diferite, mergând de la mediocritate la minciună, de la egoism la perfidie.Unii dintre ei au încercat să normalizeze măsurile de urgență autoritare care le-au adoptat pentru a combate Covid-19, iar o parte deosebit de dură a lor a mers și mai departe: au văzut în această pandemie ocazia de a-și consolida propria lor putere. În loc să ajute și să protejeze populația, au folosit pandemia, pentru a nu respecta drepturile persoanelor”.

Pandemia și lupta împotriva ei au accentuat discriminările și represiunile în numeroase țări

Raportul subliniază, totodată, că pandemia și îndeosebi lupta împotriva ei au accentuat discriminările și represiunile în numeroase țări. „Guvernele s-au folosit de pandemia de Covid-19 pentru a restrânge drepturile omului. S-a asistat în unele locuri la arestări arbitrare masive legate de așa-zise motive legate de măsurile anti-Covid-19”, a declarat la Euronews Netsanet Belay, director de cercetări și referent pentru Africa al Amnesty International. ONG-ul amintit arată cu degetul pagubele provocate de politicile de austeritate, loviturile date bugetelor pentru sănătate din numeroase țări ale lumii. Documentul vorbește și despre „sistemele de sănătate neglijate”, care plătesc azi consecințele prin spitalele saturate. În mod firesc sunt elogiate eforturile ieșite din comun ale celor în halate albe, profesionalismul și dăruirea lor din toată perioada cât s-au aflat în prima linie a luptei împotriva pandemiei și care, potrivit raportului, „au fost trădați de sistemele de sănătate neglijate și de ajutoarele economice și sociale pline de lacune”. „Măsurile luate pentru a se face față pandemiei au fost și ele minate de faptul că acești lideri au exploatat în mod nemilos criza și au folosit Covidul-19 pentru a lansa noi atacuri împotriva drepturilor omului”, subliniază organizația. „Covidul-19 a evidențiat și a adâncit inegalitățile din țări și dintre țări și a aruncat o lumină crudă asupra dezinteresului siderant al conducătorilor noștri legat de omenire. În consecință, politicile au creat divizări, măsurile de austeritate haotice și alegerile făcute de autorități de decenii, de a nu investi în infrastructuri publice care se ruinau, foarte numeroase persoane au devenit pradă ușoară pentru virus, declara Agnès Callamard.„Ne aflăm în fața unei lumi în plin haos.În acest stadiu al pandemiei, chiar și liderii cei mai deconectați de la realitate nu pot nega că aceste sisteme sociale, economice și politice sunt dezechilibrate”. Pandemia a exacerbat inegalitățile și eroziunea serviciilor publice. Raportul elaborat de Amnesty arată că datorită inegalităților actuale, care au apărut în urma deceniilor de exercițiu toxic al puterii, minoritățile etnice, refugiații, persoanele vârstnice și femeile au fost afectați în mod disproporționat de pandemie. Covidul-19 a agravat în special situația deja foarte precară a refugiaților, a celor care au cerut azil sau a migranților din numeroase țări, unii dintre ei fiind prinși în capcana lagărelor sordide și privați de lucruri esențiale sau blocați ca urmare a întăririi controalelor de la frontiere. În acest sens, documentul citează unele țări precum Uganda, cu numărul mare de refugiați de la frontiera cu R.D.Congo.

Culegem fructele anilor de politici calculate de delăsare, stabilite de conducătorii noștri. În 2020, datorită pandemiei, sistemele de sănătate au fost suprasolicitate, iar persoanele s-au regăsit într-o situație financiară catastrofală”, mai arată Agnès Callamard. O parte dură a liderilor s-a folosit de pandemie pentru a intensifica represiunea drepturilor omului. Raportul face un sumbru bilanț al liderilor lumii, felul lor de a gestiona pandemia fiind marcat de oportunism și de dispreț total față de drepturile omului. Adoptarea de către autorități de legi ce pedepsesc penal comentariile referitoare la pandemie a devenit o constantă predominantă. În acest sens sunt citate state precum Ungaria, țările din Golf, Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Omanul, care au folosit pandemia de Covid-19 ca pretext pentru a continua să reprime dreptul la libertatea de expresie, îndeosebi urmărind în justiție, pentru „difuzarea de știri false” persoanele care au publicat pe rețelele sociale de comentarii asupra măsurilor luate de autoritățile guvernamentale în fața pandemiei.Alți conducători au folosit forța excesivă, în acest sens fiind citat cazurile Filipinelor, Nigeriei și Braziliei(…).„Instituții internaționale precum Curtea Penală Internațională și mecanismele ONU care se ocupă de protecția drepturilor omului au fost create pentru ca statele și persoanele private să răspundă de acțiunile lor. Din nefericire, anul 2020 a arătat că ele au fost împinse într-un impas politic de liderii care au încercat să exploateze și să submineze ripostele colective față de violarea drepturilor omului”, a mai spus Agnès Callamard.

Interesele naționale au primat în cooperarea internațională în lupta contra pandemiei

Totodată, liderii planetei au făcut ravagii la scară internațională, împiedicând inițiativele colective de redresare sau subminând cooperarea internațională. În acest sens se dau câteva exemple: conducătorii țărilor bogate, precum fostul președinte american Donald Trrump, care au afectat tentativele de cooperare mondială, cumpărând cea mai mare parte a stocurilor de vaccinuri disponibile din lume, nelăsând nimic altor țări. Aceste țări bogate n-au lăsat întreprinderile farmaceutice să împărtășească cunoștințele și tehnologiile lor spre a-și mări oferta de vaccinuri la scară mondială.„Pandemia a evidențat cu cruzime incapacitatea lumii de a coopera în mod eficient în perioada marilor dificultăți la scară planetară”, arăta Agnès Callamard.„Singura posibilitate de a scăpa din acest viespar este cooperarea internațională. Statele trebuie să vegheze ca vaccinurile să fie disponibile pentru toți și toate, pretutindeni și gratuit acolo unde se acordă îngrijiri (…). Statele din grupul G20 și instituțiile financiare internaționale trebuie să relaxeze datoria celor mai sărace 77 de țări, astfel încât ele să poată lua măsurile necesare și să se redreseze după pandemie.”

Comentând indiferența guvernelor și mișcările de protest în toată lumea pentru a a apăra drepturile fundamentale ale omului, Raportul trece în revistă manifestațiile de protest din SUA ( Black Lives Matter), Nigeria (#EndSars) și vorbește despre importante și numeroase victorii repurtate în 2020 la care au contribuit militanții pentru drepturile omului, îndeosebi în domeniul luptei împotriva violențelor. În 2020, impulsul nu a venit de la puternici, de la privilegiați sau de la profitori. El a venit de la nenumăratele persoane care au manifestat pentru a cere o schimbare. Sub acest impuls, în întreaga lume, oameni obișnuiți și apărători ai drepturilor omului au intervenit adesea, periclitându-și propria securitate, pentru ca noi să mergem înainte, a declarat Agnès Callamard. Aceste persoane se află în avangarda luptei pentru o lume mai bună, mai sigură și mai egală. Trebuie să eliminăm, piedicile care distrug demnitatea umană. Trebuie să se plece de la noi baze spre a construi o lume bazată pe egalitate, drepturile omului și umanitate. Trebuie să tragem lecțiile pandemiei și să ne adunăm pentru a lucra împreună într-un mod creativ și curajos, astfel încât toate persoanele să fie egale, a conchis Agnès Callamard, noul secretar general al Amnesty Internațional, în finalul comentariului său pe marginea Raportului 2020/21 al Amnesty International privind marile tendințe în domeniul drepturilor omului în 2020, primul an al pandemiei. Cât privește autoritatea morală și ștințifică a Amnesty International trebuie să precizez că ea este mai presus de orice, de decenii toate aceste atribute fiind incontestabile.

Asumându-mi orice risc mă întreb după prezentarea acestui document și a concluziilor sale dure, grave, privind acțiunea liderilor lumii și politicile guvernelor celor 149 de țări analizate, dacă nu există o undă deliberată în toate?

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

23 de Comentarii

 1. asadar este necesar sa se dea STARTUL chemarilor in fatza Instantelor de Judecata a acestor guverne infractoare .

  • O organizatie sorosista. Romania are detinuti politici si Amnesty tace malc. Romania are un regim securist cu procurori si judecatori abuzivi si Amnesty se face ca nu vede. Aaa desigur Ungaria e nasoala ca l-a scos oe Soros….si in rest aceiasi propaganda cu defavorizatii…

 2. Bineinteles, Trump este de vina ca n-a colaborat, cu nazista aia imputita, ca nu i-a dat vaccinul platit de el atunci cand nu mai era presedinte !!! (cine a putut scrie aberatia asta ?) In rest, vinovata de suprimarea drepturilor este pandemia, adica Nimeni. Frumoasa analiza, adevarat globalista, sa traiti 1000 de ani, ca morcovii, 500 in pamant, 500 in nisip !

 3. Interesante observatii…. Dar ce puteau face ticalosii de la Amnesty International…. sa arate cu degetul Ungaria… Si nimic despre Germania care a incalcat mai grav drepturile omului. Ce puteau face acesti ticalosi? Au profitat de un raport corect dar pe care l-au masluit si au menajat tari hashtag, tari progresiste …. si au lovit in inamicii politici. Imi fac nevoile pe orice raport Amnesty.

 4. Am Citit cu Ingrijorare Raportul tovarasilor de la Amnesty International si trebuie sa Admit cu Piosenie ca eu insumi am SupraEvaluat Tembelii Elitisti cu Ecuson de Miliardari.
  In acest sens doresc sa informez Cetatenii Planetei Damnatilor ca voi Declansa cea de-a II-a Revolutie Socialista prin Nationalizarea Bancilor.
  Toti Chiaburii si Burghezii impreuna cu Familiile si Asociatii lor vor fi Deportati in Principatele Unite unde vor Deveni Utili Societatii pe Santierele de Infrastructura si Telecomunicatii. Tovarasul Petrov va functiona ca Supervisor la Golitul Closetelor pentru Dame iar Klaus Satannis ca Hamal Heavy Duty la carat saci de pietris cu carca.
  SS INDESCIFRABIL
  EXCELENTA SA
  DIKTATORUL LUMII
  Dr. Pigeon’s Pigeon

 5. Care sunt ăia care au abuzat? La noi e relaxare totală că Câțu ne-a dat voie să participăm la slujba de Paște și să mai și pierdem vremea 2 ore în plus prin magazine. Mai ceva ca în Amerika…

 6. Cei de la Amnesty International au intarziat un an, timp in care or au coabitat cu aceste guverne or au fost tranchilizati de tirania guvernelor.
  Acum un an milioane de cetateni ai planetei clamau terorismul medical declansat de guverne.
  Acum sunt sute de milioane de cetateni ce nu accepta politicile de reprimare sociala decretate de aceste guverne infantile.

  Imi pare ca cei de la Amnesty International cersesc atentie.
  Nu este cazul! Sunt doar paduchi ai marxismului globalist!

 7. imi vine sa vars de atat gretosenie anti-umana….atata ipocrizie si perfidie…. „eroii in halate labe” aka mengele si „discriminarea” prin „lipsa’ otravurilor, pardon a „vaccinurilor”….daca exista iad pe undeva, aici si acum este. plan-demia a fost conceputa si propagata CA MIJLOC DE EXTERMINARE A OMENIRII UTILIZAND ERADICAREA DREPTURILOR OMULUI! ROMANIA TREZESTE-TE !

 8. Conform specialiștilor un recipient din plastic îngropat în pământ se distruge/dizolva in 200 de ani. În câți ani se dizolva cadavrele îngropate în saci din plastic negri? Întreb pe fasciștii rezist.

 9. Titlul corect trebuia sa fie urmatorul: ” Pandemia virusului bolsevic chinez a fost provocata pentru ca profitand de ea ILEGALII Comintern din fruntea tarilor Lumii sa devina AUTOCRATI”!!! Amnesty International are dreptate, navigheaza intr-o
  ceatza densa in care cu toata infrastructura supertehnicizata de care dispune bajbaie! Mai n-auzi, flacailor de la butoane
  le-a picat asa din senin o pleasca si, hop, au si „profitat de ea!? Cu toata stima fatza de Dl Constantin, dar organizatia
  pt apararea drepturilor omului se afla in falsh si ma asteptam sa corecteze acest falsh! Tocmai, a existat o extraordinara
  concertare a masurilor represive pe toate planurile folosind marota pandemica, practic Planeta fiind blocata, cu exceptia Chinei BOLSEVICE exportatoare!!! Astfel a fost evitata EXPLOZIA BALONULUI DE SAPUN A…exploziei economice chinezesti care
  dadea deja semne de transformare in implozie dupa declaratiile „razboinice” ale lui Trump, care i-au si fost fatale…

 10. BEST ia securista „rene/jagardean” a postat din nou folosindu-mi pseudonimul „Charlie” la 18:53, dupa ce comisese deja alt act pirateresc la 18:04 la articolul Dlui Nistorescu. Securitatea a dat in turbare peste tot, prin slugile de la putere si de pe forum care sunt si mai turbate ca-si pierd finantarile…

 11. Cliseele dictatoriale utilizate de torționarii politico-sanitari limitarea libertăților individuale sunt stupizenii.Problemele medicale prin care propaganda autorităților simulează grija pt sănătatea populației sunt un pretext viclean, riscul de a ne îmbolnăvi sau nu de gripa chinezească poate fi cel mai bine gestionat de fiecare individ în parte, totul depinzând de starea de sănătate a fiecăruia, de șistul dau imunitar. Target-ul acestor specialiști în malversațiuni este de minimum 10 milioane de persoane injectate. Minimum!

 12. Printre donatorii către ONGul Amnesty International s-a aflat și Soros.
  Pe Trump îl critică, dar abuzurile guvernelor progresiste, Macron în Franța împotriva protestelor vestelor galbene, le văd?

 13. Romania trece prin cea trecut Germania in anii 1932 / ’33 …de cate ori il vad pe Birna,imi aminteste de Google!

 14. Chiar si in (sanchi) 200 de ani, plasticul se distruge, dar prostia e infinita si indistructibila. Din pacate, securismul imputit se inmulteste ! Cine face un vaccin contra ?

 15. Romania trece prin cea trecut Germania in anii 1932 / ’33 …de cate ori il vad pe Birna,imi aminteste de Goebles!

 16. Amnesty Int. și Human Wright sint ambele ongeuri ale lui soroș.Cica s-au ridicat in 2020 cei oprimati adica BLMu ca la o comanda de fapt pt. a impiedica realegerea lui Trump și astfel globalismul neomarxist lgbtist sa nu mai fie intîrziat inca 4 ani!Abuzuri au fost și sint încă! Cele mai grave abuzuri sint cele cu ănchiderea și restrîngerea afacerilor la noi in RO.În Franta pt. afacerile inchise de stat au facut plata, la noi ,,mUE”.Pe tot globul sa vazut ca lockdowun total nu a avut efect, in comparatie cu alte tari,state care n-au aplicat blocajul și au avut aceleași cifre de bolnavi.SUA,Statele Texas vs. California.La noi la Timișoara și Bragadiru,intrate cu 6% in lockdown și ieșite cu 8,5%!Aceste inchideri și blocaje mie mi se par criminale! Nu au eficiență, ba din contra și ne distrug total economic! Doar firmele mari,multinaționalele am vzt ca prosperă!Restul firmele mici și majoritatea românilor-mai pe foame așa..

 17. Un alt ONG!
  Cu reprezentant, fost director al ONG-ului din România, acum în CSM din România.
  Unde, ca toți reprezentanții „societății civile”, doar învârte vorbe nespunand, făcând nimic.
  Aceeași poză: mânuțe unite, gene fluturande, buze lucitoare, freză, fond de ten.

 18. ca in unele tari unde opozitia are demnitate, curaj si cinste, pe baza documentului va putea trage la raspundere guvernantii, iar popoarele care detin o coloana verticala vor porni procesul de judecare si condamnare a celor ce au incalcat drepturile. Asa sa-i ajute Dumnezeu sau ce nume poarta dupa credinta fiecarui neam demn!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.