An slab pentru producătorii de miere

Producţia de miere a ţării este la jumătate faţă de media anuală în acest an, din cauza climei şi a secetei, iar apicultorii nu vor primi în acest an ajutoare de minimis, întrucât alte sectoare agricole stau mai prost, a afirmat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.

„Anul acesta este unul ciudat pentru apicultură, cu producţii sub 50% din media anuală, din cauza schimbărilor climatice. În primăvară a fost frig, au fost ploi, salcâmul a fost calamitat în proporţie de 60%, apoi a venit această secetă cruntă, florile s-au ofilit. Floarea-soarelui, din un milion şi ceva de hectare, mai mult de jumătate a fost ofilită şi nu s-a putut valorifica. Au fost şi zone geografice unde s-a putut recolta ceva miere, dar nu la nivelul producţiei normale, în condiţiile în care floarea-soarelui dă 40-45% din producţia medie anuală. În plus, consumul de miere al românilor este redus. Nu mai avem piaţă pentru miere. Noi (Asociaţia Crescătorilor de Albine – n.r.) n-am mai avut niciun contract de export anul acesta”, a afirmat Fetea.

Specialistul a pus acest fenomen pe seama faptului că Europa a rămas cu stocuri de miere de anul trecut şi, în plus, au venit cantităţi de miere mai ieftină din ţări extracomunitare.

Reprezentantul apicultorilor nu se aşteaptă la creşteri semnificative de preţuri la miere, din cauza scăderii consumului, deşi cheltuielile au crescut cu 30-50%. „Ar putea fi o scumpire de 10%, maximum 15% la unele sortimente”, a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.

Întrebat dacă mai este miere contrafăcută pe piaţă, Fetea a răspuns: „Sunt convins că este, pentru că mă mai uit şi eu la un borcan de miere de hypermarket, în care jumătate este cristalizată şi zice că e de salcâm, jumătate e galbenă sau maronie, ceea ce nu respectă nici măcar indicatorul de culoare la acest sortiment de miere. Însă doar laboratorul poate oferi certificare, oamenii nu pot deosebi cu ochiul liber. Mierea este un produs destul de falsificat la nivel mondial şi metodele sunt sofisticate”.

El nu a putut preciza cât la sută din piaţă reprezintă mierea contrafăcută.

Fetea a mai spus că apicultorii români au solicitat ajutoare de minimis de la bugetul de stat, însă nu vor primi anul acesta.

„Au fost alte sectoare agricole mai calamitate decât noi şi anul acesta nu vom primi ajutoare de minimis. Ceruserăm 40 de milioane de euro. Dacă se dădeau 10% erau 4 milioane de euro. Era bine şi 10%, având în vedere că, din iunie, noi le dăm siropuri şi turte albinelor, deci avem costuri”, a arătat reprezentantul apicultorilor.

Cea de-a 24-a ediţie a Târgului Naţional al Mierii are loc în perioada 16 – 18 septembrie pe Platforma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Trantorul sef,a uitat sa mai adauge razboiul si criza energetica sa fie tacamul complet.Nu domnule Fetea,albinele au o problema chimica cauzata de de oameni,se stie de cel putin 20 ani ca insecticidele si plantele modificate genetic distrug coloniile.Mai citeste ceva inainte sa cauti scuze si sa astepti sa-ti dea guvernul bani (aia se duc in Ucraina)

  2. Albinele au un răspuns imun la toxina BT Cry din culturile modificate genetic. Pe de alta parte neonicotinoizii, un tip de pesticide utilizat intens, sunt absorbiți sistemic în plante, inclusiv în polen și nectar ducand la ,,efecte letale și/sau subletale la larve și efecte de reproducere la matcă”. Culturile modificate genetic și pesticidele utilizate împreună cu acestea au dus la o serie de probleme, inclusiv dezvoltarea de noi agenți patogeni și boli. Radiația electromagnetică poate fi, de asemenea, un perturbator important, prin întreruperea comunicării intracelulare care afectează membranele celulare la majoritatea speciilor. Scopul este, în cele din urmă, de a reconfigura complet nucleul genetic al lanțului alimentar uman în cadrul marii resetări transhumaniste. Albinele sunt ,,pierderi colaterale”. Asta e marea viziune, cum spunea primul comentator, nu scuzele ficționale.

  3. Este binecunoscut faptul că genomurile florei și faunei reprezintă de departe cele mai mari, mai complexe și mai interconectate sisteme de operare de pe planetă depășind orice software artificial. Ingineria genetică este o revizuire radicală și în mai multe moduri are încă foarte puțină înțelegere despre acele sisteme informaționale, pentru că la urma urmei, nu ea le-a proiectat. Acest mesaj nu este, evident, anti-tehnologie. Îmbrățișez tehnologia de ultimă oră, dar trebuie să învățam și că atunci când facem tehnologie de ultimă oră, trebuie să fim conștienți de riscuri, să facem teste reale și să apelăm la principiul precauției pentru a ajuta la minimizarea consecințelor neintenționate. Asta dacă nu ,,intenționăm” altceva.

  4. In 1997 am urmarit un documentar pe Discovery despre albine . Concluzia era alarmanta pentru aceea vreme daca albinele vor avea probleme fata de poluarea de orice fel daca vor avea viata alterata de schimbarile climatice atunci si viata pe aceasta planeta va deveni foarte complicata. Cine i-si bate joc de albine distruge defap planeta. Și pentru ca in natura totul se leaga criminali sunt si cei care distrug padurile dar si cei care se fac ca nu văd defrisarile din Romania si ei tot criminali sunt.

  5. cand veti reusi prin achiesarea la im be cili sm maoist sa distrugeti albinele, vom disparea toti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.