Ana Blandiana, la Festivalul de poezie „Poetry International” de la Londra

Poeta şi eseista Ana Blandiana deschide în 17 iulie, la Londra, apreciatul Festival de poezie “Poetry International”, fondat de poetul britanic Ted Hughes în anul 1967. Cunoscuta scriitoare va participa, alături de alţi cinci mari poeţi din diferite părţi ale lumii – Robert Hass, Carolyn Forché, Kutti Revathi, Nikola Madzirov, Anne Michaels, precum şi de artistul egiptean de hip-hop Mohammed El Deeb, la evenimentul de gală prilejuit de lansarea ediţiei din 2014 a festivalului.

“Poetry International” este un festival de poezie interdisciplinar, la care iau parte poeţi din întreaga lume, dar şi artişti de diverse orientări. Pe lângă lecturi publice de poezie şi dezbateri, manifestarea include colaborări inedite cu alte domenii artistice, precum muzica, dansul şi artele vizuale. Organizat de către Southbank Centre, una dintre cele mai de prestigioase instituţii culturale din Marea Britanie, Festivalul se va desfăşura în perioada 17-21 iulie. La ediţia din acest an, România se bucură de o prezenţă bine marcată, prin participarea Anei Blandiana la evenimentul de deschidere a festivalului, dar şi prin includerea unor poeme semnate de Nina Cassian şi Doina Ioanid între cele mai frumoase 50 de poezii de dragoste ale ultimilor 50 de ani, care urmează să fie citite la Southbank Centre în cadrul unui eveniment literar extraordinar, în data de 20 iulie.

Tradusă în 23 de limbi, printre care franceza şi neerlandeza, Ana Blandiana s-a remarcat ca poetă şi eseistă, dar şi ca actor de prim-plan al societăţii civile din România. În 1990, poeta reînfiinţa ”PEN Clubul Român”, al cărui preşedinte avea să devină. Ana Blandiana a fost unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care a condus-o între 1991 şi 2001, dar şi membru fondator şi preşedinte al ”Academiei Civice”, care a înfiinţat, sub egida Consiliului Europei, ”Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei” de la Sighet. Poeta româncă este, de asemenea, membră a ”Academiei Europene de Poezie”, a Academiei de Poezie “Stéphane Mallarmé” şi a ”Academiei Mondiale de Poezie” (UNESCO). „Am început prin a încerca să mă exprim şi am sfârşit prin a mă lăsa, de mine însămi, exprimată” – îşi rezumă Ana Blandiana crezul artistic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.