Ana Pascu, omagiu post-mortem: I-au acordat Trofeul

Ana Pascu, fostă preşedintă a Federaţiei Române de Scrimă (FRS) şi vicepreşedintă a Federaţiei internaţionale de scrimă (FIE), care a murit pe 6 aprilie 2022. a fost omagiată post-mortem cu Trofeul Chevalier Feyerick Challenge, cu prilejul Congresului FIE din weekend de la Sharm El-Sheikh (Egipt), informează FRS.

”Ana Pascu primeşte post-mortem Trofeul Chevalier Feyerick Challenge pentru activitatea inestimabilă în serviciul FIE şi în semn de recunoaştere pentru contribuţia incomensurabilă adusă scrimei internaţionale, dedicarea inspiraţională şi devotamentul cauzei sportului, constanta sa bunăvoinţă, loialitate şi fair play în toate circumstanţele şi cu toată lumea”, a spus preşedintele interimar FIE, Emanuel Katsiadakis, cel care i-a înmânat trofeul lui Marius Florea, actualul preşedinte al FRS.

Trofeul a fost acordat la propunerea Comitetului Executiv FIE şi aprobat în unanimitate de delegaţii prezenţi la Congres, care au aplaudat îndelung, în semn de apreciere şi recunoaştere a personalităţii imense a Anei Pascu.

Chevalier Feyerick Challenge este un trofeu onorific decernat de FIE unui scrimer, unei echipe de scrimă sau unei federaţiei membre pentru spiritul sportiv şi cavaleresc. Premiul a fost înfiinţat în anul 1946 şi trofeul comemorează memoria lui Robert Feyerick, secretarul general al FIE din 1933 până în 1940, când a murit în cel de-al Doilea Război Mondial. Acordat mai întâi în fiecare an, acesta este decernat acum la fiecare doi ani, în anii impari, începând cu 1956.

Ana Pascu a reprezentat România la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice şi a câştigat două medalii de bronz. La Campionatele Mondiale a câştigat aurul la juniori în 1963 după care, la seniori, a urcat de 7 ori pe podiumul suprem: aur cu echipa la Havana 1969, argint la echipe 1970 şi de cinci ori a luat bronz 1967, 1971, 1973, 1974, 1975.

Cariera remarcabilă de sportivă a fost urmată de una impresionantă ca preşedinte de federaţie, vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Scrimă. Decenii la rând, Ana Pascu a creat strategia scrimei româneşti şi dezvoltarea acesteia. Ana Pascu a condus FRS între 1982 şi 2013, record de longevitate în România, timp în care s-au cucerit 134 de medalii: 9 la Jocurile Olimpice, 57 la Campionatele Mondiale şi 68 la Campionatele Europene, se arată în postarea FRS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Dumnezeu s-o ierte !
    Dacă nu se vaccina, putea să mai trăiască.

  2. Oare de ce fostii sportivi romani sunt atat de apreciati in lume ? Sportul creaza caractere, politica creaza hoti. De ce nu se aleg politicieni dintre fosti sportivi ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.