Analistul Radu Magdin. Iohannis ar ţinti, de fapt, altă funcţie

Analistul politic Radu Magdin a opinat marţi că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a intra în cursa pentru funcţia de secretar general al NATO reprezintă un lucru benefic pentru viitorul politic al acestuia şi pentru România, dar a atras atenţia că această candidatură din punct de vedere al proceselor şi activităţii de lobby interne în organizaţie, vine un pic ca nuca în perete.

„Este foarte bine că preşedintele Iohannis a decis să intre în cursa pentru secretar general NATO. Este un lucru bun atât pentru România, cât şi, categoric, pentru viitorul politic al dumnealui, el transmiţând prin această candidatură un semnal că îşi doreşte fie această poziţie, fie o eventuală altă poziţie de nivel înalt în plan european. Deci este bine pentru dumnealui, pentru România şi, de asemenea, pentru Estul Europei ca reprezentare. Nu întâmplător, preşedintele Iohannis a venit anterior, inclusiv în discursul din plenul Parlamentului European, şi a semnalat faptul că e nevoie de o reprezentare mai puternică pentru Est în ceea ce priveşte masa deciziei paneuropene şi, de ce nu, euroatlantice”, a declarat Magdin pentru Agerpres.

Radu Magdin şi-a exprimat îndoiala că o candidatură atât de avansată cum este acea a olandezului Mark Rutte ar putea fi „deraiată”.

„Ceea ce este mai puţin bine este că în stilul său specific de două mandate, în care ‘România Educată’ a fost implementată cât de cât sub România normală cu întârziere, aşa şi această candidatură la NATO vine, din punct de vedere al proceselor şi activităţii de lobby interne în organizaţie, vine un pic ca nuca în perete. Şi spun asta pentru că, în mod normal, o candidatură serioasă pentru o poziţie serioasă presupune luni de zile de pregătire. Şi deşi, câteodată, dintr-o combinaţie de elemente tactice se pot face foarte multe progrese într-o negociere, este greu de crezut că o candidatură atât de avansată cum este cea a domnului Rutte poate fi în momentul de faţă deraiată. Sigur că deja anumite state est europene şi-au semnalat lipsa de satisfacţie faţă de această candidatură (aceea a lui Mark Rutte), susţinută, în momentul de faţă, comunicaţional, atât de americani, cât şi de către marile ţări din vestul Europei din sfera euroatlantică. În consecinţă, este greu pentru preşedintele Iohannis să capete o tracţiune serioasă la masa negocierilor”, a spus analistul politic.

Radu Magdin consideră că preşedintele este „sabotat” de propria sa lipsă de investiţie în imaginea şi influenţa României în ultimul deceniu.

„Fiind adeptul, inclusiv pe Ucraina, al strategiei ‘tăcem şi facem’, Iohannis nu a ştiut şi nici nu a permis altor palate o comunicare proactivă de pe urma căreia România să capitalizeze mai multe bile albe pentru toate lucrurilor bune pe care le-a făcut în ultimii doi ani. Există în momentul de faţă – apropo de elementul de surprindere naţională în ceea ce priveşte ambiţiile lui Iohannis – o disonanţă între ambiţiile personale şi felul în care dumnealui poate fi profilat de către alte ţări în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea muncii sale acasă”, a explicat el.

Analistul este de părere că Iohannis ţinteşte, de fapt, o funcţie europeană, cum ar fi aceea de preşedinte al Consiliului European.

„Deşi în acest context formal este vorba despre o poziţie euroatlantică, în fapt, dumnealui, după părerea mea, ţinteşte o poziţie europeană şi vrea să folosească, alături de echipa care îl susţine, acest prilej ca, în negocierile din zilele sau săptămânile viitoare, să poată lua o serie de promisiuni care să-i poată fi de folos pentru poziţia de preşedinte al Consiliului European. (…) Există oportunitate pentru Iohannis, dar probabilitatea ca să ajungă secretar general NATO este mică, pentru că este, repet, o campanie dusă pe ultima sută de metri foarte tactic şi nu strategic. Ceea ce consolidează opinia mea că, de fapt, el ţinteşte o poziţie europeană de înalt nivel, şi anume cea de preşedinte al Consiliului European, de altfel poziţia care, raportată la altele, precum cea de ministru de Externe al UE, cea de preşedinte al Comisiei Europene şi cea de preşedinte al Parlamentului European este una cu un consum energetic mai mic”, a arătat Magdin.

Radu Magdin a mai spus că e posibil ca România să fie susţinută în acest demers de Ungaria şi de alte ţări est-europene sau mai degrabă de state din zona baltică, analistul amintind-o în acest sens pe Kaja Kallas, premierul Estoniei, „care s-a profilat de ceva timp ca o personalitate cu ambiţii foarte prezentă în dezbaterea de idei paneuropeană şi euroatlantică”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

22 de Comentarii

 1. Ia uitată-te mă. Dulap multifunctional… Stahanovist nu alta!!
  Pesemne are succes și la „Dame”..

 2. uitati-va la „analistii” astia, lingatori de clante, la comanda politruca! orice spun, mai putin adevarul. sunt platiti bine pentru aberatiile pe care le varsa canapelishtilor…avem ce meritam!

 3. E in stare sa și vândă țară pentru o noua funcție plătită bine dar are zero șanse , e doar gargara disperată, se va duce in cap cu peneleu după el

 4. Daca analizam ce ni s-a întâmplat în ultimii 20 ani, nimic nu a fost intamplator. Draga Stolo a demisionat să-i lase cale liberă lui Petrov(partener strategic),Geoană s-a împușcat în picior la SOV, Johannis a fost parasutat la Bucale și acum vrea la NATO sa lucreze cu „oblu” Geoana. Din moment ce n-a făcut nimic pentru România ca prezident,nici la NATO nu va face ceva bun pentru România,eventual să bage Romania in război.

 5. ” o poziție benefica pentru viitorul sau politic și pentru Romania”. Un aforism de toată spurcaciunea. Subnutritul intelectual, antinational, antisuveranist și mare pupincurist de dosuri Occidentale nu a fost capabil sa întreprindă nimic, în folosul tarii, în cei 10 ani de mandat și acum încep guristii de serviciu sa-si pună sperante in el pentru viitorul România. Credem ca singurul avantaj pe care l-ar putea oferi tarii s-ar îndrepta spre agricultura, unde ar putea fertiliza câteva plante cu materia organica care i-a fost depozitata în cutia craniana. Deși și aici sunt unele semne de întrebare privind gradul ridicat de toxicitate al ei.
  PS. Pupincuristi din toată tara unuti-va. Au apărut dosuri noi in spectru politic pe care ar fi păcat ca să le ratati cu limba voastră de lepre infestare cu SIDA neomarxista și sifilis licurician.

 6. Ma intreb ce da in schimb pentru aceasta functie, ca pricepere,diplomatie,verticalitate nu poate pentru ca nu are.
  Intrebarea e ce da ori ce a dat deja fara sa stim.
  Hm…?

 7. Acum înțelegem motivul pentru care Johannis s-a preocupat de Zelenski finanțând armata ucrainiana cu banii romanilor, motivul distrugerii Deltei Dunării si a drumurilor românești pentru cerealele agricultorilor americani din Ucraina. Acest trădător arogant si-a urmărit propriile interese si nu interesele Romaniei

 8. El cauta un loc unde sa nu faca nimic, si sa ia bani multi. Exista asa ceva?

 9. Radu Magdin – „Este foarte bine că preşedintele Iohannis a decis să intre în cursa..”

  analsitii astia politici isi pescuiesc ideile din tucaluri?

 10. Baiatul asta a fost consilierul personal al mincinosului clinic VV Ponta cand era premier. Incepe sa fie clar cine era vinovat pentru minciunile livrate la foc automat de VV Ponta.

 11. Adevarat, mare functie! Un usier care deschide cocosat usa generalilor americani cand vin sa dea ordinele.

 12. Dumnezeu nu-i iubeste pe nemti, dovada fiind rezultatul celui de -al 2-lea razboi mondial .Doamne , ocroteste-i pe romani de pericolul ca acest individ sa ajunga sef la NATO .Pentru a da un exemplu cu propia tara , ne putem trezi atrasi in al 3 -lea razboi mondial .

 13. @Biseptol Tare mi-e teama ca Dulapul nu are ce oferi altceva, pentru vreo functie inalta, dacat tara pe care n-o carmuieste bine de vreo 10 ani. Surpriza va veni atunci cand vom afla ca csat-ul a decis , spre binele nostru al poporenilor, sa mai facem un pocinog in razbelul din Ukraina. Sper sa n-am dreptate, dar suntem tarati cu forta spre un bine generalizat pe care nimeni nu-l intelege si nu-l simte!!. Din randul astora mai prosti, fara succesuri in politica si fara veleitati de analize strategice.

 14. In ce ar consta BINELE PENTRU ROMANIA daca acest escroc ar ajunge secretar general la NATO?!?

 15. De țintit țintește, întrebarea e ce o să nimerească?

  Eu zic ca are șanse mari pentru ca prin servicii a primit informații despre toți colegii și subordonații care for fi influențați când și cum trebuie.

 16. Nu inteleg ce e atita agitatie legata de ce va face Joianis dupa.Important ca nu mai e presu Romaniei,scapam de platit avioane,hoteluri,bodyguarzi etc pentru el, si ca un bonus poate ca cel ce ii va urma o sa fie mai bun decit el(ceea ce nu e greu de realizat).In rest duca-se cu stiu eu cine.Legat de speranta ca ,ocupind o funcite in UE, NATO sau oriunde va fi benefic pt tara si Estul Europei-sunteti comici baieti,sau infantili.

 17. Radu Magdin, inteligent. România ar scapa de Johannis pentru functia de Presedinte al Consiliului European, decorativa, si-adusa la caricatura de Charles Michel, actual presedinte, care-a si declarat ca nu se reprezinta. De acord cu Radu Magdin: lui Johannis tot îi plac onorurile gras platite, tara ar scapa de el, si raul tuturor ar fi, sa speram, mai mic decât acuma.

 18. Johannis se tavaleste pe jos si face tumbe ,ca sa puna mana pe o functie ,dupa ce i se va termina mandatul lui de concediu la Cotroceni .Stie foarte bine ca are de dat foarte multe raspunsuri in fata justitiei si risca pt. tot ce a facut el si o condamnare cu executare.Asa ca asta este acum motivul pt. care face tumbe si se agita ca sa scape de ce il asteapta.

 19. „a declarat Magdin pentru Agerpres.”
  si pt. digi24:
  alerta de secu,securoi,securoiala!

 20. Autocandidatura lui Iohannis pentru șefia NATO are doua conotatii: una personala a sasului, disperat ca-si termina mandatul si raman fara imunitate si el si Carmencita, a doua este gaselnita ciolacului ca sa abata atentia de la situatia dezastruasa a tarii. Economia e la pamant, sanatatea si educatia asisderea, institutiile statului nu mai functioneaza, justitia a devenit un instrument de control politic. Bomboana de pe coliva este intentia covrigarului de a deturna banii din PNRR in fondul de rezerva al premierului. Numai ca aia s-au prins si au blocat banii. Fonfleul cu candidatura sasului la NATO este un capac ous peste oala cu c.., sa nu puta prea tare. Om trai si-om vedea!

 21. Ce tare pot să mă enerveze acești ”aNALiști politici! Ce pm analizează și de unde iau bani să trăiască?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.